[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 997
32 357
113
Vox Day is megemlítette a magyarországi színes forradalom lehetőségét:

 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 932
48 660
113
Ha fegyvert próbálnának küldeni, az simán bűncselekmény lenne.
Ennek már külön infrastruktúrája van (a bújtatott adománygyűjtésnek, amelyeket végül fegyverekre fordítanak), bőven benne van a pakliban, hogy már volt közük olyanhoz is.
Volt már "közösségi" Bayraktar meg valami brit APC/IFV is rémlik. És ez csak az, amiről tudunk.
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
539
4 892
93
Úgy tudom elképzelni, h a bolti bio-nál drágábban és kiterjedt ismeretségi körnek árulja. Meg ugye az sem mindegy, h mit (eper?).
Az invazív kártevőkkel én is küzdök (dióm alig van), rémkatica mindent pusztít, de pl. a krumplibogarat leszedem, meg az esőztetést se szereti. Most egy 10-15 mm hosszú fürkészdarázs rémiszt meg (gyakorlatilag minden keresztes meg darázspókot leől százszámra és viszi a fészkébe).
Ami a kaját illeti; itt a német, osztrák felvásárolja a paprikát, spárgát, krumplit és viszi ki. Cserébe idelökik az ócska takarmányburgonyát (lengyel) meg a spanyol paprikát. Butaság volt az Eu tagság (megszűnő ellenőrzések), főleg így.
Továbbra sem tartom nem idevalónak a témát. Stratégiai jelentőségű az élelmiszerellátás.

Azért a földieper 1800 négyzetméteren már nem egy emberes. Ráadásul érés idején pánik szerűen szedni kell és hűtőház nélkül gyorsan értékesíteni kell. Sorra szüntetik be a termesztését a munkaigényessége miatt. Munkaerő ára.

Hatalmas ültetvények voltak úgy 1980-as években. De ugyanúgy a többi bogyósból is. Málna, szeder, megy, cseresznye. Munkaigényes, erősen idényjellegű. Gazdaságtalanság miatt (no meg egy kis rásegítés: fizettek érte (EU ösztönzés), ha megszünteted). Gyümölcsösök szintén.

Cukorrépa szintén. Jobb nekünk Franciaországból hozni. Lehet jókat csámcsogni, hogy gazdaságtalan volt az itthoni termesztése, meg a cukorgyáraink elavultak voltak. Valamiért nem győztek meg ennek igazságtartalmáról. Tipikus közgazdász és jogi csűrés-csavarás politikai rásegítéssel.

Lehet ezen keseregni, de ha valahogy az ellátásunkat nem fogják helyreállítani, akkor tényleg ehetjük a különféle helyekről hozott selejtet. Mondhatják, hogy ugyanolyan minőségű árut kapunk, mint a németek. Majd elhiszem, ha tollas lesz a hátam, no meg személyesen is meggyőződhettem róla.

Meg mennek az átcímkézések is. Külföldi áru bejön, gyorsan magyar címke kerül rá, mint eredeti magyar áru. Néha elkapnak egy-egy pancsert vagy aki nem fizetett valakinek valamennyit. Pl. Mo-n még fólia alatt sem érhetett meg a görögdinnye éa a törökből hozott dinnye mézédes magyar dinnyeként volt árulva.

Itt van a mostani botrány is. Az Ukrajnából elvileg az afrikai éhezők számára szánt búza valamiért Európában landolt és ezt értékesítik. Állítólag a magyarok nem, mert valamilyen egészségügyi előírás miatt sikerült kibekkelni. Valamiért nem egészen hiszem el, de ez az én egyéni szoc. problémám.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 932
48 660
113
Azért a földieper 1800 négyzetméteren már nem egy emberes. Ráadásul érés idején pánik szerűen szedni kell és hűtőház nélkül gyorsan értékesíteni kell. Sorra szüntetik be a termesztését a munkaigényessége miatt. Munkaerő ára.

Hatalmas ültetvények voltak úgy 1980-as években. De ugyanúgy a többi bogyósból is. Málna, szeder, megy, cseresznye. Munkaigényes, erősen idényjellegű. Gazdaságtalanság miatt (no meg egy kis rásegítés: fizettek érte (EU ösztönzés), ha megszünteted). Gyümölcsösök szintén.
Nálunk a faluban elég sokan foglalkoztak eperrel (hint: a mai napig felülreprezentált a település eperügyben ;) ). Egyszer megkérdeztem egy őstermelőt, hogy miért épült le a kapacitás: azt mondta, a felvásárlók tűntek el a piacról, ilyen szörp- meg lekvárgyártó cégek.

Ami kínosan egybecseng a mai magyar agráriumot sújtó átokkal: a feldolgozóipari kapacitások hiányával.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 465
17 800
113
szóval már megint madarasat játszunk, megint úgy fogadunk el valamit, hogy nem kapunk érte csak egy hatalmas szagló pacikukit...
Nem tudom, de mi az amit kaphatnánk érte? A többi NATO tagállam sem kapott lókukit sem mikor minket felvettek a szövetségbe. Ingyen Grippen, vagy ingyen Leo 2 nem jár az "igen szavazatunkért" :D Szerintem az alkuk kieszközlése inkább az eu-s témáknál releváns.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
"Kicsiben kezdte (300 m2) a biogazdálkodást, de 2021-ben 1800m2-ről több, mint 6 millió ft bevétele volt. Ezen elgondolkodhatna minden kertes házban élő."

Egy hektár az 10000 négyzetméter. Egy katasztrális hold 5754 négyzetméter. Valamiért kételkedek az általad leírtak valódiságában.
Az 1800 négyzetméter beművelése nem sokba kerül. Egy rotával egy délután kész. Viszont mind a szerves trágya, mind a műtrágya ára szépen megugrott.
Úgy 15 évvel ezelőtt elég volt egy szezonban max. 3* permetezni. Pár év óta 7 permetezés alatt nem lehet megúszni.
Vegyszerezés nélkül meg ugrik az egész termés. A biogazdálkodás a jobbak szerint az éjszaka történő permetezést jelenti. Az időjárásváltozás meg a globális piac miatt rengeteg kártevő jelenik meg hazánkban, ami ellen még nem nagyon lehetséges védekezni. Igen, kapcsolatban állok olyanokkal, akik megpróbálják megmenteni az őshonos fajtákat, de sajnos egyik sem nyereséges. Tisztelem a tevékenységüket, mert elképzelhető, hogy azok a fajták, amelyek a középkorban megállták a helyüket a mostani klímánál is bizonyítani fognak. Csak kérdéses a mostani előírások alapján a kiskerteken kívül lehet-e majd terjeszteni őket?

Véleményem szerint az ilyen csoda termesztő (mármint az 1800 négyzetméteres) hasonlít azokhoz a vidékre költöző széplelkű facen és rengeteg helyeken írogató "értelmiségiekhez", akik megvesznek valami füves, bokros területet, felhúznak rajta egy jurtát és dicsekszenek, hogy milyen csodálatos életük van két kutya és egy ló mellett. Igaz napelemről van valami elektromosság is, meg elég a hideg vízben fürdés, meg különféle zöldségeket termesztenek, de amúgy a megélhetésük valódi forrásáról nem nagyon nyilatkoznak. Páran azért elkottyintják, hogy a városban eladták az örökölt házat és abból olcsón megvették a területet és a maradékból szépen éldegélnek. Ez akár működhet is úgy 30-35 éves korig (vissza a természethez), de mit fognak csinálni ha elfogy a pénz? Idősebbek lesznek, orvosi ellátásra lesz szükségük. Szép dolog a remeteség is meg a kommuna is, mert páran ilyen közösségben képzelik el az életüket.

Azután lehetséges, hogy a mostani helyzetben ők lesznek a nyerők. Ki tudja mit hoz a jövő?
Az értelmesebbje nem eladja, hanem csak kiadja bérbe.

Nem tudom mennyi most egy nem extra bp-i lakás bérleti díja, de ha mondjuk (35 nm-esre kerestem) minimum 100 ezer forint rezsi nélkül, akkor 5 havi rezsiből akár már akár egy járásszékhelyen levő kb. 4000 nm-es telket meg tudsz venni, ami nem full dzsindzsa és van rajta egy nagyon felújításra, de menthető házzal, ami kb akár annyira összkomfortos, mint egy jurta, sőt, áram is a falon belül van; a jurta árából (amit most találtam jurta ár: 3,5 millió) meg még komfortosabbá teheti a neojobbágy. De ugye a nagy része nem is ennyiért van hirdetve az albérleteknek. (Persze a vidéki ingatlan is lehet több is.)
Szóval ha tud valamennyit félretenni két ember a keresetéből és van egy lakásuk, akkor simán felújítja a vidéki házat és utána van kb. egy minimálbérnyi fix bevétel. És azért lehet, hogy jobb lakhatási körülmények között tud élni nem a világtól elzárva és megtermel annyit, akkora területen, hogy zöldség, gyümölcs kitelik és részben a baromfiakkal is önnönellátóbb.
 

Lochi F. Echi

Active Member
2020. július 15.
40
198
33
Mert sajnálod tőlük a cukros vizet.
Erősen OFF.

Cukros vízre a házi méh is érdeklődni fog.

PET palack oldalán (nem felül!) 4-5 lyukat kell fúrni, hogy a lódarázs beférjen. Önteni bele egy kis sört, pici ecetet és kiakasztani a fakoronába. Hetente kiűríteni és újratölteni. Nem kell megvárni a gyümölcsérés idejét. Amint látsz darazsakat ahogy csupasz fafelületeken gyüjtik a fészekrevalót lehet kezdeni. A bepárzott darázsanyák telelnek át és nevelik fel az első példányokat . Ha ezeket kiiktatod akkor a gradáció is elmarad. Gyümölcsérésre kevesebb lesz.

Hibalehetőség: Ha közvetlen napfényre teszed a palackot, akkor felemelegedhet annyira, hogy napközben kerülik a csapdát.

Elvetelmülteknek: A darazsaknak az utódneveléshez sok fehérjére van szükségük. Fehérjedús csalit (hal, egértetem, csirkehús) kell kirakni úgy, hogy a darazsak hozzáférjenek, de nagyobb állatok nem. A bűzre számítani kell. 3-4 napig adott helyen állandóan biztosítani kell a kaja elérhetőségét, hogy odaszokjanak. Amikor már tömegesen odajárnak, akkor ugyanoda tesszük a csapdát a csalival.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 376
8 983
113
Ez valami olyan kommunista formatum, ez a musor, hogy elkepeszto. :D :cool:
A beszedhibas Bayertol eltekintve - o egy kulon forumot megerdemelne :D -, utoljara anno a rendszervaltas kornyeken meg utan mentek ezek a rohejesen beallitott, 'kezzel installalt' kozonsegu, felig debileknek szant iszonyatosan szajbaragos-agymosos magyarazos musorok, a komcsi eraban szocializalodott musorvezetokkel...
Mivel a műsor, az ellenzék híveiből szándékozik szavazókat átcsábítani, az általuk is megértett szinten kell a nyelvezetet és tematikát tartani.
Amúgy tényleg bűnszar.
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
539
4 892
93
Nálunk a faluban elég sokan foglalkoztak eperrel (hint: a mai napig felülreprezentált a település eperügyben ;) ). Egyszer megkérdeztem egy őstermelőt, hogy miért épült le a kapacitás: azt mondta, a felvásárlók tűntek el a piacról, ilyen szörp- meg lekvárgyártó cégek.

Ami kínosan egybecseng a mai magyar agráriumot sújtó átokkal: a feldolgozóipari kapacitások hiányával.
Valóban ez is közrejátszik, hogy eltűntek a feldolgozó helyek. Úgy 2000-ig minden mezőgazdasággal foglalkozó megyében, minimum a megye központokban voltak hűtőházak, zöldség feldolgozók, baromfifeldolgozók, konzervgyárak. Azután huss valamiért megszüntetésre kerültek. Többfele lehet még látni az elhagyatott épületeket. Még arra sem érdemesítették, hogy újrahasznosítsák.

Voltak szép beetetések, hogy a külföldi cégek modernizálás céljából megvették, valamint látványos kötelezettség vállalások, hogy az ott dolgozókat tovább fogják foglalkoztatni. Utána a merészebb külföldi fél éven belül felszámolt mindent, a kevésbé bátrak vagy picit tisztességesebbek ezt egy-két éven belül tették meg. Kiderült, hogy csak a piacszerzés volt a cél.

De, ez már ezerszer ki lett tárgyalva, semmi újat nem írtam ezzel.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 829
30 448
113
Egy kis emlék...
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and Ramzana

patriot

Well-Known Member
2022. március 11.
100
324
63
Sziasztok! Én azt látom, hogy továbbra is letolt gatyával állunk itt, a szomszédunkban zajló konfliktus kapcsán. Szerintem nekünk nem érdekünk egy nyugati fegyverekkel felszerelt, jól kiképzett, harci tapasztalatokkal rendelkező, az amik által politikailag, katonailag felturbózott Ukrajna. Tetszik, nem tetszik, a Nato, az Eu tagság ide, vagy oda, nekünk egy gyenge, kisebb, megosztott Ukrajna kell. Egyik szervezet sem fog megvédeni, ha az ukri megtámad. Ergo, 48, 56 után is még jobb, ha oroszok nyernek. A nyugat, az amcsik sosem segítettek, sőt támadnak most is.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 937
18 426
113
Sziasztok! Én azt látom, hogy továbbra is letolt gatyával állunk itt, a szomszédunkban zajló konfliktus kapcsán. Szerintem nekünk nem érdekünk egy nyugati fegyverekkel felszerelt, jól kiképzett, harci tapasztalatokkal rendelkező, az amik által politikailag, katonailag felturbózott Ukrajna. Tetszik, nem tetszik, a Nato, az Eu tagság ide, vagy oda, nekünk egy gyenge, kisebb, megosztott Ukrajna kell. Egyik szervezet sem fog megvédeni, ha az ukri megtámad. Ergo, 48, 56 után is még jobb, ha oroszok nyernek. A nyugat, az amcsik sosem segítettek, sőt támadnak most is.

Ennél azért bonyolultabb a világ.
 
  • Tetszik
Reactions: Robur

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 532
6 604
113
Meghallgattátok ezt a videót?
Egész végig kölcsönös barátságról beszéltek és a kínai vezető utolsó mondata:
Kína segít Magyarországnak megvédeni a szuverenitását.