Nem értem ezeket az istenverte idiótákat.
Mi magyarok sem összességében, sem egy főre vetítve nem fogyasztunk sokat.
Sokan sem vagyunk, hogy a sok kicsi sokra menjen.
Kifejezetten tiszta, takarékos nép vagyunk - már nem az utcai szemetelésre gondolok, mert azért a bunkóság ebben megjelenik.
Menjen a négereket meggyőzni, hogy ne szaporodjanak, meg az amerikaiakat, nyeut stb., hogy ne fogyasszanak olyan sokat.
Nekünk ne sok közünk van ahhoz, Jemenben elrabolják egymás gyerekeit. Tenni sem tudunk ellene.
Zsibbasztó.
Kellett pár nap amíg lehiggadtam miután elolvastam ezt a bullshit gyűjteményt. Számomra már a bemtutatásánál kezdődik a probléma. "Jordán Ferenc biológus, ökológus, hálózatkutató." Nagyjából itt szoktam abbahagyni az olvasást, de most tovább mentem, sajnos. Van amivel egyet tudok érteni, mert nekem is felmegy a pumpa a quados hülyegyerekektől az erdőben (meg bárhol, a direkt hangosra "csinált" autóktól, motoroktól) de néhol kicsit túltolja a biciklit, máshol meg komplett hülyeségeket ír. Egyrészt a vadászatot ne keverjük az orvvadászattal. A vadászat szükséges, nem, nem lehet csak úgy rábízni a természetre itt Európában a megoldást. Amazóniában igen. Egyszerűen nincsenek nagyragadpzóink, és nem, az nem megoldás, hogy akkor visszatelepítjük őket. Sajnos azzal a település sűrűséggel és mezőgazdasággal ami itt van ez már nem lehetséges. Az együnk növényt, ne húst is problémás lenne, ha az elszaporodó vaddisznók naponta lelegelnék a termést. Vagy szeretne mindenki fegyverrel közelkedni és rettegni a mikor jön szembe egy medve, farkasfalka, vagy egy csapat sakál problémán, akár a falu utcáján? A másik problémám vele az a nem geológiai léptékben gondolkozás. Nem csak vele, hanem az összes "klímaszakértővel", "hálózatkutatóval", "klímaváltozás kutatóval". A Föld egy nagyon összetett rendszer. Az elmúlt uszkve 4.5 milliárd évben elenyésző kisebbségben volt jégkorszak, amiben jelenleg élünk. (A sarki jégsapkák megléte.) Csak egy példa: az utolsó glaciálisok (Dryas) idején a tengerszint nem 1-2 m-t változott, mint amitől most egyből jön a mindmeghalunk siránkozás, hanem akár 100 m-t is. Csak a rend kedvéért: a Dryas periódus már a paleolit ideje, sőt annak is inkább a vége, ma már a neolit megjelenését is inkább a Younger Dryas végére datálják és nem utána. (kerámia, növénytermesztés megjelenése, letelepedés valamilyen szinten.) Ugyanakkor például Kelet-Ázsiában, abban az időszakban száraz lábbal át tudtál gyalogolni a Kuril szigetekre és onnan a mai Japán területére, a Koreai félsziget és Japán közt pedig csak egy keskeny csatorna jelenthetett akadályt, ha egyáltalán. A Golf áramlat is elég érdekes kérdés, mert az sem volt ott mindig. Bizony az óceánok áramlási rendszerei is változnak. A Föld éghajlata folyamatosan változik, egy komolyabb vulkanikus epizód ( megint csak a pleisztocénra utalnék, nem volt az olyan régen) simán kenterbeveri az emberiség eddigi össz CO2 kibocsátását. Még hosszan lehetne sorolni.
Az sem éppen a komolyanvehetőség kvinteszenciája, hogy felhozza a vöröskönyves állat levadászását: "
és most elsősorban nem Európára gondolok, hanem az éhező, szomjazó afrikai népekre. Akit nyolc éhes gyerek vár otthon, az leöli a vörös könyves (egy ország vagy egy nagyobb régió kipusztult és/vagy veszélyeztetett növény- és állatfajait ismertető könyv – a szerk.) vadat is, ha tudja." Ha kisírtuk magunkat a szegény éhező, szomjazó afrikai népeken, és elraktuk a zsebkendőt, akkor gondolkodjunk el azon, hogy egyrészt tudja e az a vadász, hogy az az állat vöröskönyves? (Nem.) Másrészt, hogy miért is van nyolc gyereke, és ha a túlnépesedés fáj a tisztelt szerzőnek itt a FOGYÓ Európában, akkor miért nem teszi fel a kérdést, hogy miért nem kotont viszünk Afrikába, miért gyógyszert? Az meg nagyon ki tud akasztani, amikor előveszi valaki a mindenért a fehér ember a hibás szemüveget, és bele sem gondol, hogy nem mi szaporodunk exponenciális ütemben, és nem a mi élelmezésünk viszi el a nagyobb hányadát a globálisnak. Ráadásul, ha már annyira szar a marhatartás, mert teliböfögik, meg fingják metánnal a légkört, akkor nem kellene e szólni Indiának, hogy kurvára sok marha legelészik ott háborítatlanul, mert még meg sem eszik, de legalább szent állat, és még kiírtani sem lehet őket.
Szerintem, nekünk, embereknek nem arra kellene iszonyatos energiákat elpazarolni, hogy megállítsuk a felmelegedést (a környezetvédelemre igen, de ne keverjük a kettőt), hanem arra, hogy hogyan fogunk tudni hosszútávon együtt élni vele. Mert előbb, vagy utóbb a Föld éghajlata bizony felmelegszik, ahogy a phanerezoikum (az elmúlt kicsivel több mint 500 millió év) nagyrészében sokkal melegebb volt mint most. Ez egy kivételes állapot, nem pedig valamiféle állandóság, ami most hirtelen kibillen az egyensúlyából.