1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Nyugat-Európa

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Tcat által indítva @ 2013. május 13..

 1. bolneroll

  bolneroll Active Member

  ... égő csipkebokor jelenet
   
 2. empontipont

  empontipont Well-Known Member

  Pl
  Nem lövöd agyon a húgodat saját hatáskörben mert feleségül ment valakihez az engedélyed nélkül.
  Előre engeded a nőket.
  Ihatsz alkoholt.
  Egyenlőek vagyunk a törvény előtt.
  Ezek olyan szokasok amelyek jellemzőek ránk de szamos más kultúrára nem.
  És nem kell hozzá templomba járni.
   
 3. plushun

  plushun Well-Known Member

  Így van! Valami ilyesmit akartam leírni én is a bő lére eresztett firkálmányomban :)
   
 4. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Enyém Uwel. :)

  Amúgy a keresztény értékrend megvédését nem kéne összemosni a kereszténység megvédésével.
   
 5. zeal

  zeal Well-Known Member

  Esetleg romai, gorog?
   
 6. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Nem vagyok keresztény,mégis tartom e normákat,szóval?
   
 7. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Igen, és ez a baj. Ugyanis ezáltal nincs identitása.</blockquote>

  Ez nem teljesen igaz. Egyes nyugati politikusoknak vagy igen egyes nyugati országok lakóinak egy részének nincs. Az abszolút igaz amit Mackensen mondott, hogy az állam és az egyház szétválasztásával Európa ma nem tartana ott ahol tart, illetve nem formálódott volna olyanná amilyenné lett. Azonban vannak bizonyos morális szabályok, értékek aminek a megléte a kereszténységből maradt itt még ha sok ember nem is az, és ezek a morális, értékek, szabályok azok amiket európainak mondunk. </blockquote>

  Európának addig volt kb. egységes európai identitása, amíg egységesen keresztény volt. A reformáció/második egyházszakadás során ez megszűnt - nem véletlen, hogy a törökök ekkortájt tudtak terjeszkedni - sőt, kifejezetten ellenségként tekintettek a másikra. Pl. a reformátusok inkább szövetkeztek a törökökkel, minthogy pl. segítsenek a katolikus uralkodónak visszafoglalni az országot - nem véletlenül támogatták a törökök a reformáció terjedését.

  Miután sikerült megdönteni az egyház ideológiai hatalmát, azután jelent meg a nacionalizmus, ami valamelyest pótolta az elveszett identitást (korábban nem létezett a mai értelemben vett, elsősorban etnikai alapú nemzetfelfogás, ezért is értelmetlen pl. Rákóczi-szabadságharcról beszélni).

  A mai, trockista gyökerű liberalizmus azonban ezt az identitást is le akarja rombolni - és mit látjuk, nem teljesen eredménytelenül.
  </blockquote>

  Én ezzel is vitatkoznék. A reformáció létrejötte nem vonta magával a keresztény tanok megszűntét és a kereszténység egységességének felbomlását - teológiai értelemben igen, de kulturálisan és a világhoz való viszonyában semmiképpen, s csak megjegyzem I. Ferenc francia király a szultán szövetségese volt márpedig ő kő kemény katolikus volt - s ebben a kontextusban hibás is az állításod. A reformáció a kereszténység tovább fejlesztése, hovatovább nézetem az előszobája a modern emberi jogok létrejöttének (hozzáteszem a 16-18. századi református országok vallási szabályai sokszor szigorúbbak voltak a katolikus vallásénál). A szabadság jogok és az egyenlőség alapelvei az újszövetség keresztény tanaira vezethető vissza. Csak két példa. Szeresd fele barátodat mint ten magadat, vagy a miért nézed a másik szemében a szálkát amikor a tiédben gerenda van jézusi mondások, amely tanok ma részét képezik az olyan jogelveknek mint az alapvető emberi jogok, vagy az egyenlő bánásmód elve (persze van ma ezeknek egy nagy adag vad hajtása amit a liberalizmus kifordított). Azok az elvek ami ma a nyugat (és Európa) "modernitását" jellemzik mélyen a keresztény elvekből származnak. Ezek az elvek pedig ugyanúgy érvényesek nálunk is, mint Németországban vagy Spanyolországban. Azt se felejtsük el, hogy az egyház léte és vele együtt a világról alkotott felfogása évszázadokon át párhuzamosan haladt és épült bele a világi Európa társadalmába. Ez pedig nem mond ellent a nacionalizmusnak, ahol a hazaszeretet fogalma sokszor bizony összekapcsolódik a vallással. Mi is volt rá írva a Wermacht katonáinak övcsatjára? "Gott mint uns". Hogy szól a himnuszunk első strófája? "Isten áld meg a magyart". Kinek is a jelenlétében koronázta meg önmagát Napóleon? Lehetne még sorolni a példákat, mert számtalan létezik.
  Félre értés ne essék nem azt mondom, hogy a történelem során nem voltak olyan izmusok amik igyekeztek ezeket az elveket gyökeresen kiirtani a társadalmak gondolkodásmódjában, de azt sem lehet állítani, hogy Európa világfelfogása a kereszténység nélkül ma is ugyanilyen lenne. Ezt pedig szerintem jól példázza azon mai országok világképe, amely az például az iszlámot vallja magáénak, s azok értékeit (már ha van neki). Valljuk be az ő fejlődéstörténetük és identitásuk merőben más mint a nyugaté, és nem vagyok abban biztos, hogy a világunk ma ilyen lenne ha a 8. században az iszlám sikeresen meghódította volna Európát.
  </blockquote>

  A reformáció nem továbbfejlesztés volt, hanem egy kőkemény downgrade, visszatérés az Ószövetségihez.

  A nagy szeretetben a protestáns gyarmatosítók kb. kiirtották az amerikai őslakosokat, míg a katolikus területeken megtérítették és keveredtek velük.
   
 8. plushun

  plushun Well-Known Member

  Esetleg romai, gorog?
  </blockquote>

  Nem tudom hallottál e a római Pater Familias jogintézményéről. Idéznék a Római jog könyvemből egy részletet:

  "Az eredetileg szinte korlátlan férji és apai hatalom alatt élő feleség és gyermekek (ideértve a felnőtt gyermekeket is) helyzete az ősi időkben bizonyos értelemben nem is sokban különbözött a rabszolgákétól. A családfő ugyanis gyermekeit – és eredetileg talán hatalma alatt álló feleségét is, aki a családban jogi szempontból egy leánygyermek helyét foglalta el – eladhatta vagy megölhette, akárcsak rabszolgáit."
   
 9. zeal

  zeal Well-Known Member

  Ja, hallottam rola. Meseltek barataim, hogy mekkora szivas volt az egyetemen annak, aki elotte nem tanult latint. Jol kirohogtem oket, mert nekem meg az volt egyszeru. :) Azt is mondtak, hogy a romai jog a mai jogrendszer alapja es nem pedig a biblia. De lehet kar volt kinevetnem oket, mert csak szivattak. :p
   
 10. joker

  joker Well-Known Member

  Azért ez nem teljesen így van. Szerinted mi lenne nálunk, ha a kormány bejelentené, vagy be sem jelentené csak megtenné, hogy elvágják az ortodoxok támogatásait, egyelőre nem adóztatnák meg őket, de ha akarnak Bukarestben valami szart építeni 400 millió euróból azt csinálják saját zsebből. Esetleg megemlítenék, hogy a görögöknél az egyház az ingatlanjaiból származó bérekkel az államot támogatta a válság alatt és nem pofátlankodott ki euró százmilliókat az adófizetők pénzéből. Egy ilyen kormány mit szólsz meddig maradna hatalmon?
   
 11. plushun

  plushun Well-Known Member

  Ja, hallottam rola. Meseltek barataim, hogy mekkora szivas volt az egyetemen annak, aki elotte nem tanult latint. Jol kirohogtem oket, mert nekem meg az volt egyszeru. :) Azt is mondtak, hogy a romai jog a mai jogrendszer alapja es nem pedig a biblia. De lehet kar volt kinevetnem oket, mert csak szivattak. :p </blockquote>

  A polgári joghoz elég sok köze van. Sok, akkor kialakult jogforma és jogelv ma is megtalálható a modern jogban.
   
 12. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ezen én is többször elgondolkodtam. Valamiért úgy vélem, hogy a politikai elit kicsit túlértékeli őket. Minden szinten, helyi, megyei, nem csak országosan, öntik beléjük a pénzt, mert azt képzelik, hogy a pópák hozzák a szavazatokat. Aminek van alapja, mivel templomokban választásokkor kihirdetik, hogy kivel kell szavazni. Viszont az egész szekér mintha recsegne.
  Szóval nem tudom, hogy hosszú távon mi lesz. Lehet marad minden a régiben, de egy olyan forgatókönyvet sem zárok ki, hogy lassan leépítik őket.
   
 13. joker

  joker Well-Known Member

  Nem tudom mennyire van túlértékelve a dolog, de lent Mordorban ha a pópa valamit mond egy faluban, akkor az van.
  És ezt a templomépítési őrületet is ami az országban folyik biztosan nem a perselypénzből finanszírozzák. Itt az állam és az egyház nincs különválva, ez a sötét középkor, nem is csoda, hogy minden vadiúj, vasbetonból és Thermo-block téglából készült templomra azt írják fel, hogy legalább 400 éves.
   
 14. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  300 milliárd sokkal helyesebb lenne:))
   
 15. szittya88

  szittya88 New Member

  Az a helyzet hogy a pénz az úr a mai világban és az egyházaknak ebből hihetetlen sok van. A katolikus egyháunak meg pláne. És ami még nagyon fontos a pénz mellett az az egyéb érték ami színtén hihetetlen mértékű
   
 16. Eltorro

  Eltorro New Member

  Szép új világ, megtudják a németek is, milyen amikor a kormány a bűnöző kisebbséget védi...

  http://magyaridok.hu/kulfold/nemet-civilek-felterkepeztek-migrans-eroszakot-901741/
   
 17. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Maradjunk annyiban, hogy a katolikus egyháznak valóban soknak tűnik, a többiről meg ne hidd ;)
   
 18. Montezuma

  Montezuma New Member

  <i>"A német oktatásügyi minisztérium egyik regionális szárnya releváns kérdéssé szeretné alakítani a tizenévesek körében a homoszexualitást, a szadomazo szexet és a műpéniszek használatát. Mindezt a homofóbia leküzdéséért, természetesen állami pénzből."</i>
  http://888.hu/article-iskolai-analis-szexoktatas-a-demokracia-erdekeben
  Lesz gyakorlati vizsga is a tanórákon?
   
 19. nekerdez

  nekerdez Well-Known Member

  https://www.youtube.com/watch?v=Bcu_7iIcApY

  friss Nógrádi!
   
 20. nekerdez

  nekerdez Well-Known Member

  https://www.youtube.com/watch?v=rCAb8kxUWDM
   

Ezen oldal megosztása