Várj már, ezek most magyarok voltak, vagy németek?
Ha nem magyarok, akkor tényleg egy világ dőlt össze bennem, mert ez annyira tróger, alja, hogy ha németek csinálták akkor már tényleg nem tudom hogy mi lett abból az általam 30 éve csodálattal tekintett nyugati világból, amire felnéztem, mint precizitás, jól szervezettség, választékos jó modor, a munkavállaló megbecsülése, partnerként kezelése...
Vegyes.
A német precízitás és minőség már csak mítosz, ugyanolyan kókányolás megy itt is, csak ha szar kerül a palacsintába, akkor nem egy lepukkant, cocccilizmusból visszamaradt épületbe megyek megbeszélésre, hanem egy fullmodern, csicsás épületbe, ahol van klíma és a bejáratnál diverzitis falon hirdetik a szivárvány-politikát és az esélyegyenlőséget (bár ez az esélyegyenlőség valahogy a külföldi termelőegységekben nem nagyon jön ki...)
Napokig tudnék beszélni az ipari mennyiségben gyártott kulákról, a fillérbasuás mindent átható dilijéről, az ép (magyar) ésszel felfoghatatlan hülyeségről, a döntésképtelenségről - majd az emiatti végtelen számú és hosszúságú mítingekről és az egészet megkoronázó mikromenedzsmentről.
Plusz mivel nálam nem a napi megélhetési gondok játszanak, nem szoktam befogni a pofám, ha a krautjai valamit rosszul csinálnak, vagy lelkiismeti gondok nélkül kapcsolom ki a céges telefont, ha már megunom az örökös ellenőrzési mániát.
Legutolsó példa. Egy 35 tonnás hőcserélőt a gyártás során sikerült elszexuálni, nosza, eríggyé oda a javítást levezényelni. Ritka nagy szívás, de megcsináltuk, csak 56 órát kellett melózni a héten. Erre köszönöm helyett lebaszás, hogy ez tilos és ezt jelenteni fogják felfelé..
Kiscsillag, ha lettél volna valaha a gyártásban, akkor tudod, hogy a munkaidőt a munka adja meg. Ha van 3500mm átmérőjű csőfalad 5 méter magasan, nikkel-ötvözetből, plattírozva egy 200mm vastag alapanyagra és minden elő van melegítve és 2 hegesztővel dolgozol a deformáció csökkentése végett, akkor nem hogy a munkaidő nem játszik, hanem hugyozni nem mész ki addig, amíg kész nem lesz...
Egyre több az olyan vezető, akiknek csak MBA van és nulla a szakmai háttere, cserébe az arrogancia legalább magas és feketeöves mikromenedzser.