Erről a cikkről s egyáltalán magáról az idealizált társadalomról mindig a sci-fi-k jutnak eszembe, ahol két módon ábrázolják az emberiséget. Az egyik, hogy felélte tartalékait, valami oknál fogva többsége kipusztult és ugyanúgy a maradékon próbál uralkodni az, aki tud. A másik, amolyan Star Trek-szerű, ahol az emberiség túllépett a kultúrális különbségeken, megtanulta elfogadni a "mást" és ez a más is be tudott és be is akart illeszkedni a társadalomba (nyilván nagyvonalakban, mert e történetben is mindig van elégedetlen de maga az emberi faj egységes lett).
A cikkhez kapcsolódóan magát a cikkírót nem értem, mert konkrétan nem foglal állást, csak leír egy másik szemléletet amit egyébként én osztok. Mindenki láthatja, hogy a határok elmosódnak, most már a távolság sem akadálya annak, hogy más ország belpolitikájába akárki beleüsse az orrát, ha ehhez rendelkezik a megfelelő forrásokkal. A "globális piac" révén egységesedünk, a jövőben egyre nehezebb lesz tartani azokat a több száz vagy több ezer éves hagyományokat, amik egy ország kultúrájának részét képezik. Két dolgot látok következni ebből. Vagy folytatjuk a "nemzeti" ellenállás nevű hülyeséget, amivel csak mi húzzuk a rövidebbet és csak további konfrontációt eredményez vagy megpróbálunk kijelölni egy utat, ahol a kultúra megtartása mellett az észérv diktál és nem az érzelmek (s a politika sem az utóbbit próbálja meg uralni). Egyelőre nem tartunk ott, hogy elfelejtsük kik vagyunk és beleolvadjunk az amúgy nem épp svéd-modellt követő Európába, de a kardcsörtetés eredményét egy forint árfolyamon vagy gazdasági leminősítésen láthatjuk.
A svéd megoldás erre az állapotra mindenképp tanulságos lesz Európa számára, mert az én szemszögemből ők elindultak a "Star Trek" irányába, kérdés, hogy megérettünk e már erre. Az ott lázadozó dzsihádistákat meg egy évre a Balkánra küldeném szocializálódni, biztos nem lenne kedvük sokáig szent háborúsdit játszani. Értem én, hogy más kultúra, de a szomszéd kertjében a szomszéd szabályait kell követni (a vicc az egészben, hogy gyanítom a seggük ki van nyalva) és pont.