Nem hiszek a szabályzatokban és azok biztonságosságában. Megmondom miért. Azért, mert nálunk a panelben befalazták az alsóbb emeleteken (0-5 és 7 emeletek) lévő tűzcsapokat, mert a szabályzat lehetővé teszi, hogy amelyik emeletekre még felér a tűzoltó autó létrája, addig nem kötelező tűzcsapot üzemeltetni. Főleg az a dühítő, hogy tudom (sejtem) miért volt erre a befalazásra szükség. Pár hónappal korábban kaptunk egy felszólító levelet a közös képviselőtől, hogy akinek a bejárati ajtaja előtti betörésvédelmi rács rányílik a tűzcsapra, az sürgősen fordítassa meg a nyílási irányát, mert különben a társasházra több milliós büntetést szabhatnak ki. Én a magamét levágattam és megfordítattam, de mások nem csinálták meg. Így a társasház, hogy ne büntethessék meg a tűzcsapra rányíló betörésvédelmi rácsok miatt, magukat a tűzcsapokat szünette meg - mert a jogszabály ezt lehetővé tette!
Szia!
Ez most komoly, vagy vicc, mint az elemzéseid?
Ha ez megtörtént, írd be kérlek a címet is!
Szóval, amiről beszélsz, az a száraz felszálló vezeték. Ez nem a közműről ad vizet, hanem csak egy csővezeték, aminek a belépési pontja a felvonulási területre nyílik, ott jelölve van.
A vizes szerkocsi oda köt be és onnan tölti fel a rendszert, hogy ne kelljen vezetéket fektetni a tűz szintjéig.
A gond, hogy mivel alap állapotban nincs benne víz, a hiperpigmentáltak rendszeresen lelopják az elzárókat, így a víz már a földszinten kifolyik.
Így a tűzoltók már nem is vacakolnak a száraz felszálló vezetékkel. Rögtön kiépítik a saját táplálásukat.
A száraz felszálló vezetéket az 54/2014-es alapján már nem kell kiépíteni az új építésű épületekben. De, elbontanni, megszüntetni, a fenntartási kkötelezettséget nem teljesíteni csak a Katasztrófavédelem megyei igazgatóságának engedélyével lehet, melyhezz eltérési engedélyt kell benyújtani, és igazolni kell, hogy kiépítettél olyan nedves, tehát közivízműről működő állandó feltöltés alatti /nedves/ oltóvízellátási rendszert /tűzcsap, melyeknek csak a hatodik szinttől kell kiállásának lennie, minden második szinten. 6, 8, 10 stb.
Ugyanis, a tapasztalat az, hogy az első hat szintre gyorsabban kiépítik a saját rendszerüket a tűzoltók, minthogy keressék, nyissák, akadálymentesítsék a kitudja hogyan működő helyi dolgot, így az első hat szinten nem is foglalkoznak vele.
A rács meg.
Na, válasszatok olyan közös képviselőt, aki ha a hatósággal beszél, nem ittas, meg tud jegyezni 6-8 összetettebb mondatot vagy van annyi önértékelése, hogy megkéri a beszélgető partnert, írja le neki egy cetlire egyszerű szavakkal, mit kell és lehet tenni.
Mindenesetre, a háborgásod teljesen jogos.
Ami történt teljesen szabálytalan, itt a közös képviselő nem ura a helyzetnek.
Kérd tőle az eltérési engedélyt is figyelmesen nézd a retináját közben!
Remélem, a smiley látható....