[BIZTPOL] Nyugat-Európa és Észak-Európa (Európai Unió)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 022
32 456
113

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 849
81 350
113
Mivel "a nagy sakktábla" topik zárva ide teszem:

Olaf Scholz német kancellár háromnapos látogatásra érkezett Kínába. A német kormányfőt a kínai földön nem a vele egyenrangú és nem is a külügyminisztérium hivatalos képviselője, hanem egy harmadrangú tisztviselő fogadta. Itt nemcsak a diplomáciai protokoll egyértelmű megsértéséről van szó, hanem a német kancellár Kínai Népköztársaság általi nyílt megcsúfolásáról és kigúnyolásáról van szó. Mit jelent ez?
A német-kínai tárgyalások teljes napirendje tisztán gazdasági és nagyon összetett. A kancellár még Annalena Bärbock külügyminisztert sem vitte magával, de német üzletemberekből és nagyvállalatok vezetőiből álló lenyűgöző delegáció kíséri. A látogatást előre megtervezték, óránkénti programja volt, ami különösen fontos a német kancellár rövid, hatalmas Kínában való tartózkodása miatt. De a kezdetektől fogva minden rosszul sült el, és a látogatási program az első naptól fogva megszakadt.

Az első napon Scholznak meg kellett volna érkeznie Chongqingba, a több mint 32 millió lakosú metropoliszba, amely hatalmas és változatos, köztük „német beállítottságú” gyáraknak ad otthont. A Bosch hidrogénmotorokat gyártó üzeme Chongqingban működik.

A látogatás programja szerint Scholznak találkoznia kellett a Csungkingi Regionális Bizottság első titkárával (regionális pártvezető), Yuan Jiaqunnal, majd meglátogatni a Bosch gyárat, kínai diákokkal beszélgetni valamilyen okból a várostervezés témájában, és pl. egy apoteózis, a napot befejezve egy jachtos kirándulással a Jangce folyó mentén egy Kínában és Kínával dolgozó német vállalkozókból és menedzserekből, valamint helyi tisztviselőkből álló társaságban. Ebből semmi nem történt.
Az egész azzal kezdődött, hogy Scholz német kancellárt a csungkingi repülőtéren nem is a város polgármestere, hanem a helyettese fogadta. Igen, Scholz látogatása nem állami jellegű, ami a diplomáciai protokoll szerint díszőrséget, szőnyeget, himnuszt játszó zenekart és magas státuszt igényel az őket köszöntőknek. Ez egy úgynevezett munkalátogatás korlátozott tárgyalási céllal, amelyet előzetesen egyeztetnek.

De még ebben az esetben is egy nagy európai állam fejével nem egy tartományi, bár nagyon nagy város alpolgármesterének kellett volna találkoznia, hanem legalább a külügyminiszter-helyettesnek. Pontosan ez a minimum.

Kína gondosan ellenőrzi az ilyen formaságok betartását. A kínai állam és a kínai tömegtudat filozófiája számos különféle jel és szimbólum bemutatásán alapul, amelyeket az európai mentalitású embereknek menet közben kell megfejteni. Ezt a fajta „szimbólumdiplomáciát” számos keleti országban folytatják – Japántól az arab világig.

Ám a fogadó fél szintjének és státuszának kritikus csekély mértékű csökkenése még csak nem is jel, hanem a megvetés egyenes demonstrációja.

Ugyanakkor láthatóan nem annyira személyesen Scholzról beszélünk, hanem arról, hogy a kínai fél megértette a tárgyalási folyamat szintjét. A német félnek megmutatták, hogy a kínaiak a felelősek a gazdasági kérdésekben, legalábbis a tárgyalások folyamatában.

Peking szemszögéből Scholz azért jött, hogy Kínától kérjen valamit. De a kínai fél nem kér semmit, egyszerűen megengedi Berlinnek, hogy közvetítse álláspontját. Scholznak egyrészt valóban szüksége van kínai árukra és befektetésekre (beleértve az autóipart is), másrészt viszont a német iparosok érdekei és az Európai Unió általános irányvonala között kell lavíroznia, hogy minimalizálja a „függőséget Kínától."

Kínai szempontból mindezek Scholz személyes problémái Németország fejeként. Ezt a klasszikus diplomáciai protokoll figyelmen kívül hagyásával igazolták.

Általánosságban elmondható, hogy Scholz kínai látogatásának protokolláris oldala kezdetben úgy épült fel, hogy kénytelen volt meglátogatni a kínai vezetőket a tartózkodási helyükön. Holnap Sanghajba, a Kínai Népköztársaság pénzügyi fővárosába utazik, ahol kínai pénzügyi tisztviselőkkel tárgyal, a látogatás utolsó napján pedig Pekingbe repül, ahol Hszi elnök és a Kínai Népköztársaság miniszterelnöke melegen fogadja. Állami Tanács Li Qiang. Így találkozott a kínai császár a középkorban külföldi nagykövetekkel – fokozatosan haladtak át a kínai hatalom különböző szintjein, az alacsonyabbtól a magasabbig.

Nagyjából a német félnek kellett volna mindezt látnia, felmérnie, és a látogatásra való felkészülés szintjén is igyekeznie kellett volna a látogatási protokollon megfelelő változtatásokat végrehajtani. Ez általában a Külügyminisztérium és a fogadó fél nagykövetsége közötti kommunikáció szintjén történik. A protokollszolgálat a legapróbb részleteket is megbeszéli, egészen az étlapig, sőt olykor a tapéta színét is megbeszélik abban a rezidenciában, ahol az államfő lakni fog a látogatás során. Előfordult, hogy még az ablakból nyíló kilátást is megvitatták előre.

Németországnak a kínai látogatásra azonban nyilvánvalóan olyan nagy szükség volt, hogy a német diplomácia már az előkészítés szakaszában úgy döntött, hogy nem veszi észre a rá készülő megaláztatásokat.

De Scholz is hozzájárult az etikett és a látogatás egyeztetett programjának rombolásához. Chongqingba érkezve, ahogy a német Bild írja, csak sajtómegközelítésre szorítkozott, és a szállodába ment, ahol videokonferencián vett részt a G7 vezetőivel, valamint minisztereivel: Külügyminisztérium - Annalena Berbok, a Belügyminisztérium - Nancy Fraser és a Honvédelmi Minisztérium - Boris Pistorius. A közel-keleti helyzetről beszélgettek. Ez nem volt része az előre egyeztetett látogatási ütemtervnek, így protokollsértéssé vált.

A Jangce-parti séta is megszakadt, ami valójában nem protokoll, hanem valós eseménye volt Scholz csongkingi látogatásának. Ott kellett informális keretek között megoldani a kínai autóipari beruházások és a német gyárak Kínában működtetésének kérdéseit.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 468
17 839
113
Az oroszok beakasztottak a Franciáknak a Száhel övezetben, most a franciák akasztanak be az oroszoknak az összes partnerországukban.
A szerbek Rafalet vesznek, hosszú évtizedekre elkötelezve magukat.

Balkánon, Közép-ázsiában, Indiában is szerte ez a helyzet, a franciák ott aratnak sikert az oroszok felett ahol a nagy pénz van.

Csak halkan szólok, hogy az üzleten 2 éve dolgoznak a szerbek. Szóval ez nem egy új keletű dolog.


"The state secretary at the Ministry of Defence, Nemanja Starovic, said on Tuesday that the purchase of the Rafale fighter jets is an extremely complicated process and the ministry has been working on it for years."
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 416
4 479
113
Ugyan mit számít hogy milyen asztal mögött ül a német kancellár?
A világ 3. legnagyobb gazdasága, 2,5x nagyobb mint az orosz.
Ő is lophatna magának teniszpálya méretű asztalt mint Putyin vagy Orbán, csak mások a prioritások.

Hogy ki fogadja Kínából, nem teszi semmissé azt a tényt hogy ha a németek úgy döntenek, ki lesznek tiltva a kínai high-tech dolgok az EU-ból egyik napról a másikra. A kínaiak is úgy tekeregnek a németek kegyeiért mint a magyarok, ha nem jobban.

Fura, hogy 5 éve azt hittük Kína átveszi a világgazdasági vezető szerepet USA elől, most meg recesszió van náluk, és 1-2 éven belül USA gazdasága dupla akkora lesz mint a Kínai.

Kína a Japán úton halad, most már egyértelmű.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 881
27 510
113
Ugyan mit számít hogy milyen asztal mögött ül a német kancellár?
A világ 3. legnagyobb gazdasága, 2,5x nagyobb mint az orosz.
Ő is lophatna magának teniszpálya méretű asztalt mint Putyin vagy Orbán, csak mások a prioritások.

Hogy ki fogadja Kínából, nem teszi semmissé azt a tényt hogy ha a németek úgy döntenek, ki lesznek tiltva a kínai high-tech dolgok az EU-ból egyik napról a másikra. A kínaiak is úgy tekeregnek a németek kegyeiért mint a magyarok, ha nem jobban.

Fura, hogy 5 éve azt hittük Kína átveszi a világgazdasági vezető szerepet USA elől, most meg recesszió van náluk, és 1-2 éven belül USA gazdasága dupla akkora lesz mint a Kínai.

Kína a Japán úton halad, most már egyértelmű.

Mivel "a nagy sakktábla" topik zárva ide teszem:

Olaf Scholz német kancellár háromnapos látogatásra érkezett Kínába. A német kormányfőt a kínai földön nem a vele egyenrangú és nem is a külügyminisztérium hivatalos képviselője, hanem egy harmadrangú tisztviselő fogadta. Itt nemcsak a diplomáciai protokoll egyértelmű megsértéséről van szó, hanem a német kancellár Kínai Népköztársaság általi nyílt megcsúfolásáról és kigúnyolásáról van szó. Mit jelent ez?
A német-kínai tárgyalások teljes napirendje tisztán gazdasági és nagyon összetett. A kancellár még Annalena Bärbock külügyminisztert sem vitte magával, de német üzletemberekből és nagyvállalatok vezetőiből álló lenyűgöző delegáció kíséri. A látogatást előre megtervezték, óránkénti programja volt, ami különösen fontos a német kancellár rövid, hatalmas Kínában való tartózkodása miatt. De a kezdetektől fogva minden rosszul sült el, és a látogatási program az első naptól fogva megszakadt.

Az első napon Scholznak meg kellett volna érkeznie Chongqingba, a több mint 32 millió lakosú metropoliszba, amely hatalmas és változatos, köztük „német beállítottságú” gyáraknak ad otthont. A Bosch hidrogénmotorokat gyártó üzeme Chongqingban működik.

A látogatás programja szerint Scholznak találkoznia kellett a Csungkingi Regionális Bizottság első titkárával (regionális pártvezető), Yuan Jiaqunnal, majd meglátogatni a Bosch gyárat, kínai diákokkal beszélgetni valamilyen okból a várostervezés témájában, és pl. egy apoteózis, a napot befejezve egy jachtos kirándulással a Jangce folyó mentén egy Kínában és Kínával dolgozó német vállalkozókból és menedzserekből, valamint helyi tisztviselőkből álló társaságban. Ebből semmi nem történt.
Az egész azzal kezdődött, hogy Scholz német kancellárt a csungkingi repülőtéren nem is a város polgármestere, hanem a helyettese fogadta. Igen, Scholz látogatása nem állami jellegű, ami a diplomáciai protokoll szerint díszőrséget, szőnyeget, himnuszt játszó zenekart és magas státuszt igényel az őket köszöntőknek. Ez egy úgynevezett munkalátogatás korlátozott tárgyalási céllal, amelyet előzetesen egyeztetnek.

De még ebben az esetben is egy nagy európai állam fejével nem egy tartományi, bár nagyon nagy város alpolgármesterének kellett volna találkoznia, hanem legalább a külügyminiszter-helyettesnek. Pontosan ez a minimum.

Kína gondosan ellenőrzi az ilyen formaságok betartását. A kínai állam és a kínai tömegtudat filozófiája számos különféle jel és szimbólum bemutatásán alapul, amelyeket az európai mentalitású embereknek menet közben kell megfejteni. Ezt a fajta „szimbólumdiplomáciát” számos keleti országban folytatják – Japántól az arab világig.

Ám a fogadó fél szintjének és státuszának kritikus csekély mértékű csökkenése még csak nem is jel, hanem a megvetés egyenes demonstrációja.

Ugyanakkor láthatóan nem annyira személyesen Scholzról beszélünk, hanem arról, hogy a kínai fél megértette a tárgyalási folyamat szintjét. A német félnek megmutatták, hogy a kínaiak a felelősek a gazdasági kérdésekben, legalábbis a tárgyalások folyamatában.

Peking szemszögéből Scholz azért jött, hogy Kínától kérjen valamit. De a kínai fél nem kér semmit, egyszerűen megengedi Berlinnek, hogy közvetítse álláspontját. Scholznak egyrészt valóban szüksége van kínai árukra és befektetésekre (beleértve az autóipart is), másrészt viszont a német iparosok érdekei és az Európai Unió általános irányvonala között kell lavíroznia, hogy minimalizálja a „függőséget Kínától."

Kínai szempontból mindezek Scholz személyes problémái Németország fejeként. Ezt a klasszikus diplomáciai protokoll figyelmen kívül hagyásával igazolták.

Általánosságban elmondható, hogy Scholz kínai látogatásának protokolláris oldala kezdetben úgy épült fel, hogy kénytelen volt meglátogatni a kínai vezetőket a tartózkodási helyükön. Holnap Sanghajba, a Kínai Népköztársaság pénzügyi fővárosába utazik, ahol kínai pénzügyi tisztviselőkkel tárgyal, a látogatás utolsó napján pedig Pekingbe repül, ahol Hszi elnök és a Kínai Népköztársaság miniszterelnöke melegen fogadja. Állami Tanács Li Qiang. Így találkozott a kínai császár a középkorban külföldi nagykövetekkel – fokozatosan haladtak át a kínai hatalom különböző szintjein, az alacsonyabbtól a magasabbig.

Nagyjából a német félnek kellett volna mindezt látnia, felmérnie, és a látogatásra való felkészülés szintjén is igyekeznie kellett volna a látogatási protokollon megfelelő változtatásokat végrehajtani. Ez általában a Külügyminisztérium és a fogadó fél nagykövetsége közötti kommunikáció szintjén történik. A protokollszolgálat a legapróbb részleteket is megbeszéli, egészen az étlapig, sőt olykor a tapéta színét is megbeszélik abban a rezidenciában, ahol az államfő lakni fog a látogatás során. Előfordult, hogy még az ablakból nyíló kilátást is megvitatták előre.

Németországnak a kínai látogatásra azonban nyilvánvalóan olyan nagy szükség volt, hogy a német diplomácia már az előkészítés szakaszában úgy döntött, hogy nem veszi észre a rá készülő megaláztatásokat.

De Scholz is hozzájárult az etikett és a látogatás egyeztetett programjának rombolásához. Chongqingba érkezve, ahogy a német Bild írja, csak sajtómegközelítésre szorítkozott, és a szállodába ment, ahol videokonferencián vett részt a G7 vezetőivel, valamint minisztereivel: Külügyminisztérium - Annalena Berbok, a Belügyminisztérium - Nancy Fraser és a Honvédelmi Minisztérium - Boris Pistorius. A közel-keleti helyzetről beszélgettek. Ez nem volt része az előre egyeztetett látogatási ütemtervnek, így protokollsértéssé vált.

A Jangce-parti séta is megszakadt, ami valójában nem protokoll, hanem valós eseménye volt Scholz csongkingi látogatásának. Ott kellett informális keretek között megoldani a kínai autóipari beruházások és a német gyárak Kínában működtetésének kérdéseit.
Azért ne aggódj, a német sajtó hozza a győzelmi jelentést:
https://www.welt.de/politik/ausland...ueber-gerechten-Frieden-fuer-die-Ukraine.html

Scholz jól megmondta a Micimackónak, hogy igazságos béke kell!

Fura, hogy 5 éve azt hittük Kína átveszi a világgazdasági vezető szerepet USA elől, most meg recesszió van náluk,
Ezt a marhaságot honnét vetted? Első negyedévre a várt 4,6%os gazdasági növekedés helyett 5,3%ot produkáltak. Ahol valójában recesszió van, az Németország.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 017
83 119
113

Ott a G7 csúcs. Kb. mindig gigatüncikélés megy. Nem emlékszem, hogy lefújták volna valaha is ...
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 022
32 456
113

Ott a G7 csúcs. Kb. mindig gigatüncikélés megy. Nem emlékszem, hogy lefújták volna valaha is ...

Lecsapott a demokrácia ökle! Bi-den, Bi-den! Von-der-Le-yen Von-der-Le-yen!
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 958
21 757
113
Ugyan mit számít hogy milyen asztal mögött ül a német kancellár?
A világ 3. legnagyobb gazdasága, 2,5x nagyobb mint az orosz.
Ő is lophatna magának teniszpálya méretű asztalt mint Putyin vagy Orbán, csak mások a prioritások.

Hogy ki fogadja Kínából, nem teszi semmissé azt a tényt hogy ha a németek úgy döntenek, ki lesznek tiltva a kínai high-tech dolgok az EU-ból egyik napról a másikra. A kínaiak is úgy tekeregnek a németek kegyeiért mint a magyarok, ha nem jobban.

Fura, hogy 5 éve azt hittük Kína átveszi a világgazdasági vezető szerepet USA elől, most meg recesszió van náluk, és 1-2 éven belül USA gazdasága dupla akkora lesz mint a Kínai.

Kína a Japán úton halad, most már egyértelmű.

Sokat segîtene rajtad, ha az Ablakzsiráfon kívül mást is olvasgatnál…
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 881
27 510
113
"9 millió fasisztával nem lehet szocializmust építeni :( "
https://www.welt.de/politik/deutsch...ellungen-in-Thueringen-stark-angestiegen.html

Türingiában mindenki szélsőséges. Ugyan a náci időket relativizáló, antiszemita és diktatúrapárti állításokkal csak a megkérdezettek 3%a ért egyet, de 60%uk szerint "a hatalom nem a kisemberekért van", 85%uk gondolja, hogy "a politikusok mindig akkor értenek egyet, amikor a saját kiváltságaik védelméről van szó".
59% szerint a túl sok külföldi miatt idegennek érzik magukat.
Felük szerint a külföldiek csak a szociális háló kihasználása miatt mennek az országba.
Általánosságban elégedetlenek a demokrácia gyakorlatával, a 2020as 68%ról 45%ra csökkent mára a demokrácia állapotával elégedettek aránya.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 017
83 119
113
„Fenntartásaim voltak azzal kapcsolatban, ahogy a [brit] konzervatívok kezelték a Brexitet. Ha valami meggyőzött arról, hogy jól döntöttünk, az az, ami ma itt történt”

78a432e9186da21ad1c74f2ac7a4c2b95755a0c88de4c0262cba05e23bc8fbf7.jpg