MangaM:
folytatás
S:
“..Ez az a pont, ahol megáll a klasszikus elemzés…”
nem okvetlenül. Söt, véleményem szerint a klasszikus szempontok még jobban érvényesek, mint azelött. A különbség az alaphelyzet kiértékelésében van. De ez sem okvetlenül új dolog.
Szóval a hagyományos kérdések még mindig érvényesek, de a válaszok esetében sutba kell dobni a régi konvenciókat ( és föleg az érzelmeket ! )
Az elsö lépés, ha tudatosítjuk, hogy a pénz és vagyon nem cél, csupán eszköz és eröforrás, és arra szolgál, hogy pozícióba helyezd magad. A pozíció az ami számít, semmi más.
I:
Akkor mesélek valamit: Tegyük fel, hogy az oroszok és/vagy a kínaiak rájöttek egy az eddigieknél még olcsóbb elektromos energia előállítási módra, ami azonban helyhez kötött. Annyira olcsó, hogy az eddig legolcsóbb hajószállítás nagyságrendekkel drágább nála.
Marad a vasút. Kína Európából és az oroszokból élhet: egyiknek piaca van, másiknak olaja, ami mindennek IS az alapanyaga. Kell neki kereskedelmi út, ami védhető, biztonságos, a közben van tenger is, és ha lehet legyen belőle kettő, a biztonság kedvéért.
Az amcsiknak ez nem tetszik, kihagyják őket a buliból, mást nem tudnak tenni, csak toporzékolnak, mert csak ehhez értenek. Az oroszok suba alatt, lévén, hogy Kínának is kell, olyan fegyvereket fejlesztettek, amikről az amcsik még csak nem is álmodhattak, elég hozzá a saját területük, a kilőtt puskagolyót megállítják, mint Mátrixban Neo. A faszán kiépített kikötőjük viszont kell nekik, mert olyan tengeralattjárójuk is van jó sok, ami hatalmas mélységekben gyorsan és észrevétlenül, bálnának kiadva magát oda megy ahova akar…
Az amcsik rájöttek, hogy nagy slamasztikában vannak, mert nem is sejtik, mijük van az oroszoknak, legutóbb pl. a Marson köszönt rájuk egy szkafanderben krumplit kapáló nénike oroszul, azt hitték, Ufo, komolyra fordítva a szót, elsőnek volt ketkomponenses vakcinájuk a Covidra a világon.
Én gyakran jártam az oroszoknál, orosz haverjaim is vannak a szakmában, nem csak tajgából áll Oroszország, ha netán valaki azt hitte volna, a legjobb egyetemeik vannak, és nem agyelszívásból áll a tudományuk, ami néha előnyt jelent, mert a copy-paste megöli a kreativitást és a motivációt…
Persze nem vagyok egy orosz fan, de azt látom, hogy nem bolondok, mint az amcsik, tudják és tervezik, hogy mit csinálnak, és nagyon jók a sakkban.