https://rusvesna.su/news/1622556469
"Most már a megvesztegetések zökkenőmentesek: Lukasenko válaszolt a Krímmel való légi összeköttetésre vonatkozó kérdésre
Alexander Lukasenko Belorus elnök kijelentette, hogy együttműködne Oroszországgal a Krímmel való közvetlen légi összeköttetés megnyitása ügyében. A Belorus elnök elmondta továbbá, hogy már tárgyalt a kérdésről Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.
A krími járatok kérdése ma, június 1-jén a Függetlenségi Palotában tartott ülésen merült fel.
"Én voltam az, aki feltette Putyinnak ezt a kérdést. Ukrajna lezárta számunkra az eget. Van saját szanatóriumunk a Krímben, Miskorban, ahová mindig is jártak, repültek az emberek.
Hogy ne nehezítsük a kapcsolatokat, Ukrajnán keresztül mentünk: néhányan vonattal, néhányan autóval, néhányan repülővel. Most bezárták az eget.
Mondtam Putyinnak: "Gondolj arra, hogyan juthatunk el a Krímbe. Lengyelországon keresztül nem fogunk átrepülni: oda sem engednek át minket" - mondta Lukasenko a Putyinnal folytatott beszélgetéséről, amelyre a jelek szerint a két vezető legutóbbi találkozóján került sor.
A Belorus elnök megjegyezte, hogy nincs joga megtiltani az ottani pihenéshez szokott embereknek, hogy a Krímbe látogassanak.
És ezt soha nem is tette meg, politikai okokból azt ajánlotta a belorusoknak, hogy Ukrajnán keresztül menjenek a félszigetre.
Most, hangsúlyozta Lukasenko, "teljesen szabad" ebben a kérdésben az ukrán fél hibája miatt, amely a Nyugat nyomán sietett szankciókat bevezetni Belorusia ellen.
"Emlékszem, hogy feltettem Porosenkónak egy kérdést, még amikor elnök volt: 'Hogyan jutok most a Krímbe? "Nem kérdés, csak Ukrajnán keresztül kérdezem." Ma szeretném megkérdezni Zelenszkijt: "Nos, ha most a Krímbe akarok repülni - akkor most hogyan?" - magyarázta Lukasenko a helyzetet az ülésen jelenlévőknek.
Majd válaszolt saját kérdésére: "Csak Oroszországon keresztül. Ezért meg kell kérnem Putyin elnököt, hogy vigyen el valahogy a Krímbe. Talán azon a szkúneren, amin tárgyaltunk, leülünk benne, és elmegyünk a Krímbe."
"Ezért itt teljesen szabad vagyok. Ők csinálták ezt a zűrzavart és rendezték ezeket a provokációkat. Így most már szabad ember vagyok, akárcsak a többi belorus" - összegezte a Belorus államfő.
Amint arról az "Orosz Tavasz" korábban beszámolt, a Krími elnöki posztot betöltő Georgij Muradov, az orosz elnök megbízottja azt javasolta, hogy hozzanak létre közvetlen járatokat Belorusia és a Krím között. A Belavia vezérigazgatója, Igor Cserginyec azonban azt mondta, hogy a Belorus légitársaság nem indít járatokat a Krímbe.
Emlékeztetőül: Az elmúlt hétvégén zárt ajtók mögött zajlottak a tárgyalások Oroszország és Belorusia vezetői között."