Közben gondoltam hogy kiegészítem a hsz-em amire válaszolt, tehát így írom.Nukiból megvannak a darabszámok valószínűleg.
Egyébként meg én sem hiszem, hogy a baltiakért bevállalta volna az USA az "elhamvadást", a hidegháborúban is dilemma volt még a németekkel kapcsolatban is. Azért volt a "korlátozott atomháború" stratégiája, az Európába telepített nukikkal, mert azt gondolták, első körben csak Európában fognak ilyeneket pukkantgatni, illetve a szövetségesek megnyugtatására, hogy itt az erettentő erő helyben. Mert abban nem igen bíztak sokan, hogy az USA nem dobja oda adott esetben őket is, akár a Csatornáig feladva Európát a kölcsönös nukleáris holokauszt helyett. Franciák is ezért akartak saját nukit és léptek ki a NATO katonai szervezetéből más okok mellett.
Nos a koreai háború elején mc arthurnak volt az a ötlete hogy mivel akkor még csak a usanak volt bevethető ilyen típusú eszköze /bombák formájában/ a kínai területen felvonuló kínai csapatok ellen vessék be azokat.
Mivel ezzel megállítható lett volna szerinte a koreai félszigeten a kínai beavatkozás és másnak nem volt vagy közel sem volt ilyen számban bevethető eszköze.
Gyorsan leváltották. /pedig nemzeti hős volt meg az ma is/
Ugye ő egy harctéri parancsnok volt gondolkodott a saját feladatai között.
Ha stratéga lett volna akkor lehet hogy ő sem javasolta volna a korábbi ötletét.
Ha volt nukija ha nem másnak, a szovjet nem is volt hadviselő fél de a távol keleten a papírforma dőlése esetére ha keletről nyugati irányban megindulnak európában mondjuk 1951-ben...
Asszimetrikus válaszként.
Mindezt a 5 cikkelyes meg bizottságosdis hozzászóláshoz írtam, tehát lehet hogy pirézia miatt nem lesz full kontakt de a oroszoknak/kínaiaknak is vannak bőven már térségekben érdekeltségeik ahol a NAFTA AUKUSA államok egy csukló mozdulattal borítanák a status quot.
Lenne válasz nagyságrendelik kb. ugyanaz csak asszimetrikusan.
Szóval így pontos a eredeti hozzászólásom.