Ukrán rakétavetők azért nincsenek, mert kifogyott belőlük a rakéta. A gyárat meg lebombázták.Ez az egész "vadásszunk erre meg arra" dolog szerintem (fals módon) az iraki SCUD-vadászatból indul ki. De könyörgöm, az egy sivatag volt, itt meg bármely random pont pár száz méteres környezetében van egy akármilyen búvóhely, ahova egy HIMARS indítót pikk-pakk elbújtatnak.
Szerintem ezt kizárólag nagyon célzottan, több drón támogatásával (és folyamatos!!! reptetésével) lehetne megoldani, valahogy így:
- az eddigi HIMARS támadások röppályája alapján mintákat keresni (szerintem ilyesmi már van)
- a valószínűsíthetően gyakran használt helyek fölé folyamatos drónmegfigyelést tenni, onnan nézni, hova bújik a HIMARS
- ha drónról nem megy (mert mondjuk féltik a drónokat? de igazából nem látom miért ne), akkor SEAD-támogatással egy Kamov párt beküldeni, a HIMARSt hátravinni, agyonlőni, stb
Az a furcsa az egészben, hogy az ukrán MLRS indítókat meg még a nyugati önjáró tarackokat is heti rendszerességgel szedték/szedik ki (előbbit már nem is nagyon látni, utóbbit viszont sűrűn). A HIMARSokat meg valamiért nem.
Most vagy egy nagyságrenddel jobban vigyáznak az ukránok ezekre, vagy fogalmam sincs
Irak meg 74 scuddal kezdte a háborút. Ebből 90et bombáztak le az amerikaiak, majd 74gyel fejezte be.