A rögvalóság szerintem pedig a következő:
- az ukrán állam mindaddig nagyobb veszélyt jelent ránk, mint az orosz, amíg az EU/USA önti bele a pénzt - illetve még azon túl is, ha nem semmisül meg gyorsan (az államuk)
- semmilyen esélyünk nincs bármilyen kontrollt gyakorolni az ukránok felett - ahhoz egyszerre kell nekik kegyvesztetté válniuk, nekünk pedig kikerülni a kegyvesztettek köréből
Azért hoztam fel az orosz kisebbségek helyzetét, mert jó példaként szolgálnak a vitában - számszerűen nagy a minta, és világosan látszik az ukránokétól eltérő politika
Na ezt fejtsd ki kérlek, mert én ennek a magyarokkal szembeni orosz ellenségeskedésről (Putyin részéről!) nem láttam példát.
Az állításom az, hogy amennyiben Kárpátalja orosz kontroll alá esne, a helyi kisebbségeknek pozitívabban alakulna a sorsa, mint az elmúlt 30 évben bármikor.
Erre bizonyíték a jelenlegi orosz kisebbségpolitika.
Én nem állítottam sehol, hogy Putyin (vagy bároi) visszaadná Kárpátalját! Még az is lehet, hogy ez megtörténne, de jelenleg erre nagyon kicsi az esély.
A kárpátaljai magyarok legjobb esélye kb a következő szcenárió:
- az ukrán állam szétesik, polgárháború tör ki
- a nemzetközi közösség felhatalmazva érzi magát, hogy az oroszok által nem ellenőrzött területekre békefenntartókat vessen be
- mi előzékenyen feltesszük a kezünket, hogy Kárpátaljára akkor mi mennénk is