Már a '90-es évek első felében megjósolta fickó - USA politikai elemző, hogy ami Oroszországban zajlik, abból baj lesz, more. Írása sokáig titkosítva volt, de nem túl rég feloldották. Cikkben hivatkoznak 444-es cikkre, ami szintén ezzel foglakozott.
www.valaszonline.hu
Pár idézet a szakembertől:
"A végzetes momentum a 2008-as bukaresti NATO-csúcs volt, amikor amerikai nyomásra belengették Kijev és Tbiliszi számára a tagságot. Ezzel elképzelhetővé vált, hogy Ukrajna – Oroszország szomszédságában – nyugati (amerikai) rakéták platformjává válik. Gondolja, Amerika nem reagálna és nem vonulna be, ha Kína katonai képességeket telepítene Kanadába vagy Mexikóba?
Komolyan gondolja, hogy a NATO ígérete miatt robbant be Ukrajna?
– Nagyon is. Szovjet-Ukrajna térképe nagyon mesterséges. Életemben nem találkoztam olyan orosszal, aki szerint a Krím nem eredendően orosz. Olyan ukránnal viszont sokkal, akik szerint szintén Oroszországot illetné. Ám ahogy elkezdik mozgatni a határokat – mint itt Hruscsov tette 1954-ben –, új politikai valóságot hoznak létre. A posztszovjet Ukrajna számára a legjobb forgatókönyv egy hatalmas Ausztriává válás lett volna: semlegesség, köztesállamiság, korruptság és üzletelés Kelettel-Nyugattal. Nem látom semmi okát, miért ne lehetett volna belőle valami ilyesmi.
2022-ben azért nem gondoltam, hogy támadni fognak, mert világos volt: nem vontak össze elég erőt ahhoz, hogy sikerüljön a terv. Ők viszont azt gondolták, hogy eleget vontak össze, és három nap alatt beveszik Kijevet. Hát nem vették."
Csak azért emelem ki ezeket, mert pontosan ez volt az én véleményem is, amin te és a többi ukránfan csak röhögött. Ahogyan pont azt gondolja a támadásról is, amit én. Túl kevés egységgel mentek be. Mondjuk azért sem vették be Kijevet, mert az volt az egyik pontja az isztambuli megállapodásoknak, hogy kivonulnak onnan, és az oroszok ezt be is tartották.