[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
5 678
19 046
113
Orosz birodalom alatt a cári orosz birodalmat érti te nagyon te nem pedig a jelenlegi föderatív Oroszországot.

A cégért sokszor átfestették, de a kocsma még attól ugyanaz.

A cári Oroszországi, a Szovjetunió, és a napjainkbeli Oroszország államterülete nagyjából ugyanaz.

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 883
26 697
113
Beszélgetünk itt orosz kultúráról és annak hatásáról.
Ez a katon a tökéletes pédája annak, amikor azt mondom, hogy az orosz kultúra nem a globális mainstream kultúra része.
Aki nem lenne ezekben a dolgokban otthon annak leírom, hogy az orosz katonán látható koponyás maszk az echte amerikai military mainstream része. A 2000-es évek közepén az egyik Irakban szolgáló SEAL tem (punisher) kezdte el használni ezt a szimbólumot és innien gyűrűzött be a nyugati (és mint láthatjuk az oroszba is) militáriába. Na ez kulturális hatás, amikor egy orosz katonán amerikai eredetű szimbólum van (a latin betűs angol nyelvű felvarróról ne is beszéljünk).
G3-QYBo-EX0-AAWht9.jpg
A különböző halálfejes motívumok használata katonák által jóval régebbi mint seal team....

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
2 058
12 432
113
Kulturális befolyásoló kultúráról van szó. Az pedig kizárólag a tömegkultúra. A tömegkultúrának nem része a tudomány, nem része a színház.

Ti azt próbáljátok a számba adni, hogy én tagadom az orosz kultúra létezését, de én ilyet soha nem mondtam. Az állításom az, hogy az orosz kultúrának nincs befolyásoló képessége.
Csak pár példa a zenéből, irodalomból viszonylag a közelmúltból, hogy ne színház és tudomány legyen :
1. A kamuleszbi t.A.T.u. együttes körbeturnézta a világot, mindenütt ismertek voltak. Most megint összeálltak, van aki még mindig hallgatja őket.
2.Timati. A mai napig fut a Welcome to saint tropez című száma.
3. Ruki Vverh együttes, régebbről. Filmsorozat is készült róluk azóta. Ők miről voltak híresek? Arról, hogy ők írták, hangszerelték az ATC All around the world című számának az eredetiét. Csak akkoriban hatalmas pénzért eladták a németeknek az egészet. Amikor megkérdezték Zsukovot, hogy bánja-e az eladást, azt mondta, hogy így utólag valamennyire, de a pénz attól még jól jött.
4. Irodalom: például Jana Wagner, Dmitrij Gluhovszkij. Napjainkban is híresek. A könyveiket úgy veszik, mint a cukrot. Wagner könyvéből a "Vongozero-Epidemia"- ból egy igen sikeres filmsorozatot is készített az orosz TNT Premier stream szolgáltató. A sorozat első évadát megvette a Netflix is, majd hozzáragasztották a "Netflix Original" címkét és az első évad sikerrel futott mindenfelé a Netflixen is. A második évadot már nem vette meg a Netflix, mert elkezdődött az SZVO és ugye emiatt az egész világon be "kell" tiltani az orosz kultúrát. Gluhoszkij könyveiből sajnos nem készült film. Ez részben a saját hülyeségének is köszönhető. Először megvette a Metro-2033 jogait az MGM. Ők át akarták helyezni az egész cselekményt az USA-ba. Gluhovszkij erre nemet mondott, mert ragaszkodott hozzá, hogy orosz környezetben játszódjon. Szerződést kötött egy orosz filmes céggel, aztán jött az SZVO ő pedig leállítatta a munkát.

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
2 058
12 432
113
Szerintem itt arra értették, hogy katonai puccs esetén dőlnek a játékszabályok. Én nem tudom, hogy a cikkben leírt példák, mennyire valósak, és, hogy a hadseregben milyen mértékű a korrupció, de kiindulva a ténylegesen bebizonyított esetekből, abból, hogy azért Oroszországot is keményen áthatja úgy általánosságban a korrupció, nem kizárt, hogy van alapja. Mondjuk hozzáteszem, hogy szerintem amíg a fronton nem lesz nagy gebasz addig ezzel az eshetőséggel nemigazán kell számolni (mondjuk a gazdaság tényleges állapota még beleszólhat, de, hogy mennyire nagy a probléma náluk azt nem tudom).
A cikk igazából elég "érdekesen fogalmaz" de azen nem kell meglepődni. Csak visszaböfögi a nyugatról elvárt sablont.
Részlet a 90-es évek demokratizálódásából (1993 október, Moszkva, Oroszország fővárosa). A videón azt láthatjuk, amint a "demokrata" Jelcin, demokratikusan kifejezi a rosszallását, amiért a parlament nem szavazta meg az alkotmánytervezetét:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: cirqle

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
14 584
72 753
113
Én elfogadom, hogy Oroszország nem birodalom.
Oroszország egy magát nagyobbnak hazudó impotens senki.
Ukrajnával se bír, pedig Ukrajna csak egy kis hősies harcos bátor ország.
Én elfogadom a konok lengyel haverom véleményét is, hogy Oroszország egy bullshit, Lengyelország már rég legyőzte volna...

...ha nem volnának meg azok a kurva atomtölteteik.
Na igen.
Merthogy a senki kis sippantó impotens ruszkiknak, akik nyomorultabbak, mint Dánia, vagy Olaszország, azért csak vannak atomfegyvereik.
Saját jogon, saját fejlesztés, saját arzenál, saját hordozó eszközállomány.
Én is jóval erősebb lennék a két méter magas 120 kilós erőemelő-karatemester-cselgáncs olimpikon-ketrecharcosnál...
... ha nem volna két méter magas 120 kilós erőemelő-karatemester-cselgáncs olimpikon-ketrecharcos.
De az.

Én megértem, hogy mindenáron megpróbáljuk valahogy zárójelbe tenni az oroszokat csak azért, hogy valahogy el tudjuk vitatni tőlük a jogot saját önrendelkezésükre.
Bemegyek az erdőbe, ott áll a medve, aki erre jól pofán vág, leszakad a fél fejem és én közlöm vele, hogy ez nem ér, ezt nem lehet, mert neked medve erre nincs jogod, mert én egy ember vagyok, te meg csak egy koszos, szaros, büdös medve!
Nem fogja érdekelni. Ő a medve és neki joga van engem pofon vágni. Vagy nincs joga, de azért nőtt ekkorára, hogy legalább a képessége meglegyen hozzá.
Az orosznak azért van atomfegyvere, hogy képes legyen magát megvédeni.
Az erdőben a medve azért nőtt akkorára, hogy engem pofán tudjon vágni. És akkor majd ebből értek és figyelembe fogom venni.
Az oroszt is figyelembe kellett volna idejében venni, csak egyes nációk ezt elmulasztották és a kooperáció helyett a konfrontációban láttak több fantáziát.
Most aztán örülhetnek.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
54 609
92 307
113
nem igazán értem, hogy Te ebből mit akarsz kihozni ...
az oroszok meg Shaman pólóban nyomják. bár szerintem a azt a mélységet, amit a "celebek" képviselnek nem lehet kultúrának minősíteni.
de a kedvedért: https://www.redbubble.com/i/t-shirt/Shaman-Я-Русский-by-justanotherw/149584941.FB110

maradjunk már annyiban, hogy a te saját meglátásod szerint (ami feléd hajlóan szubjektív), minden ami orosz az szar.
mások meg ezt máshogy látják.
mindenesetre abban azért biztos vagyok, hogy nincs nálad se a bölcsek köve, láthatod te is rosszul.
Mit akarok kihozni ebből? Az, hogy egy állam a szövetségesed marad-e vagy sem, az sokösszetevős dolog (politikai, gazdasági, katonai és kulturális) és az egyik ilyen összetevő a kultúra. Ha nincs elég kulturális befolyásoló képességed, akkor egy "láncot" buktál azok közül amikkel magadmellett tartod azt akit szeretnél.
értem
akkor a te állításod alapján az a kulturális dolog befolyásoló, amit mindenki néz/követ
éljenek a youtuberek, tik-tokkerek, insta vitézek, meg a több celeb, aki megmondaná, hogy hogyan is éljünk
köszi, én nem kérek belőle
Nem nézel filmeket? Nem halgatsz valamilyen könnyűzenét? És még sorolhatnám a tömegkultúra ágait. Nem csak a digitális tartalomkészítők tartoznak a tömegkultúra halmazába, igazából ők ennek a halmaznak kb a legkisebb szeletei.
Csak pár példa a zenéből, irodalomból viszonylag a közelmúltból, hogy ne színház és tudomány legyen :
1. A kamuleszbi t.A.T.u. együttes körbeturnézta a világot, mindenütt ismertek voltak. Most megint összeálltak, van aki még mindig hallgatja őket.
2.Timati. A mai napig fut a Welcome to saint tropez című száma.
3. Ruki Vverh együttes, régebbről. Filmsorozat is készült róluk azóta. Ők miről voltak híresek? Arról, hogy ők írták, hangszerelték az ATC All around the world című számának az eredetiét. Csak akkoriban hatalmas pénzért eladták a németeknek az egészet. Amikor megkérdezték Zsukovot, hogy bánja-e az eladást, azt mondta, hogy így utólag valamennyire, de a pénz attól még jól jött.
4. Irodalom: például Jana Wagner, Dmitrij Gluhovszkij. Napjainkban is híresek. A könyveiket úgy veszik, mint a cukrot. Wagner könyvéből a "Vongozero-Epidemia"- ból egy igen sikeres filmsorozatot is készített az orosz TNT Premier stream szolgáltató. A sorozat első évadát megvette a Netflix is, majd hozzáragasztották a "Netflix Original" címkét és az első évad sikerrel futott mindenfelé a Netflixen is. A második évadot már nem vette meg a Netflix, mert elkezdődött az SZVO és ugye emiatt az egész világon be "kell" tiltani az orosz kultúrát. Gluhoszkij könyveiből sajnos nem készült film. Ez részben a saját hülyeségének is köszönhető. Először megvette a Metro-2033 jogait az MGM. Ők át akarták helyezni az egész cselekményt az USA-ba. Gluhovszkij erre nemet mondott, mert ragaszkodott hozzá, hogy orosz környezetben játszódjon. Szerződést kötött egy orosz filmes céggel, aztán jött az SZVO ő pedig leállítatta a munkát.
Ennyi? Lássuk be ez a semmi kategóriája.
Ez a t.A.T.u. Youtube csatornája:
Kemény 1, 48 millió feliratkozó...

• Vicces
Reactions: sidewinder12

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
54 609
92 307
113
Én elfogadom, hogy Oroszország nem birodalom.
Oroszország egy magát nagyobbnak hazudó impotens senki.
Ukrajnával se bír, pedig Ukrajna csak egy kis hősies harcos bátor ország.
Én elfogadom a konok lengyel haverom véleményét is, hogy Oroszország egy bullshit, Lengyelország már rég legyőzte volna...

...ha nem volnának meg azok a kurva atomtölteteik.
Na igen.
Merthogy a senki kis sippantó impotens ruszkiknak, akik nyomorultabbak, mint Dánia, vagy Olaszország, azért csak vannak atomfegyvereik.
Saját jogon, saját fejlesztés, saját arzenál, saját hordozó eszközállomány.
Én is jóval erősebb lennék a két méter magas 120 kilós erőemelő-karatemester-cselgáncs olimpikon-ketrecharcosnál...
... ha nem volna két méter magas 120 kilós erőemelő-karatemester-cselgáncs olimpikon-ketrecharcos.
De az.

Én megértem, hogy mindenáron megpróbáljuk valahogy zárójelbe tenni az oroszokat csak azért, hogy valahogy el tudjuk vitatni tőlük a jogot saját önrendelkezésükre.
Bemegyek az erdőbe, ott áll a medve, aki erre jól pofán vág, leszakad a fél fejem és én közlöm vele, hogy ez nem ér, ezt nem lehet, mert neked medve erre nincs jogod, mert én egy ember vagyok, te meg csak egy koszos, szaros, büdös medve!
Nem fogja érdekelni. Ő a medve és neki joga van engem pofon vágni. Vagy nincs joga, de azért nőtt ekkorára, hogy legalább a képessége meglegyen hozzá.
Az orosznak azért van atomfegyvere, hogy képes legyen magát megvédeni.
Az erdőben a medve azért nőtt akkorára, hogy engem pofán tudjon vágni. És akkor majd ebből értek és figyelembe fogom venni.
Az oroszt is figyelembe kellett volna idejében venni, csak egyes nációk ezt elmulasztották és a kooperáció helyett a konfrontációban láttak több fantáziát.
Most aztán örülhetnek.
Senki nem vitatja el az oroszok önrendelkezési jogát. Az erre való képessége a vita tárgya.

• Vicces

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
54 609
92 307
113
Én azt se vitatnám. Ott van az a sok szép atomfegyver.
Annak köszönhető, hogy még nem lettek megdemokratizálva a levegőből.
Annak köszönhető, hogy még akkora Oroszország amekkora. Meggyőződésem szerint atomfegyverek nélkül a 90-es években szétesett volna az ország egy európai részre (benne még az ural környéke) és a távolkeleti területekkel meg kb az Isten se tudja mi lett volna.
A sok szép atomfegyver miben is segíti őket ebben a háborúban? Az atomfegyver arra jó, hogy bármilyen körülmények közt megtartsd az államiságod, de arra nem, hogy kiterjeszd a hatalmad.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
54 609
92 307
113
Milyen furcsa, Amerika remekül képes volt vele domesztikálni Japánt.
Az USA képes lett volna enélkül is legyőzni Japánt (persze véres lett volna a győzelem az biztos), nem is Japánnak szólt az atombomba, hanem Sztálinnak, kettő pedig azért kellett, hogy Jóska felfogja, hogy mekkora ütemben képes gyártani az atombombákat az USA.

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
5 678
19 046
113
a 90-es években szétesett volna az ország egy európai részre (benne még az ural környéke) és a távolkeleti területekkel meg kb az Isten se tudja mi lett volna.

Moszkvának meg kellett volna várnia, amíg a szibériai szakadár államok egymást legyengítik, és akkor pár év után ismét visszatért volna a központi irányítás, Moszkvából.

Kínának akkoriban a Kontakt-1-essel beborított T-54-es, a lopott T-72M, és az olasz radarral felszerelt MiG-21-es klón volt a szintje, a területszerzés nem lett volna nekik olyan könnyű opció, mint ahogy elképzelték volna.

• Tetszik

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
15 183
38 476
113

Semmi garancia nincs rá, hogy az alaszkainál eredményesebb lesz, ha lesz.
Vajon Kecskeméten lesz, vagy Budapesten?

• Hűha
  • Tetszik
Reactions: cirqle and tarzaan

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
15 183
38 476
113
Annak köszönhető, hogy még akkora Oroszország amekkora. Meggyőződésem szerint atomfegyverek nélkül a 90-es években szétesett volna az ország egy európai részre (benne még az ural környéke) és a távolkeleti területekkel meg kb az Isten se tudja mi lett volna.
A sok szép atomfegyver miben is segíti őket ebben a háborúban? Az atomfegyver arra jó, hogy bármilyen körülmények közt megtartsd az államiságod, de arra nem, hogy kiterjeszd a hatalmad.

A belső okok miatti szétesés ellen semmit sem ér az atomfegyver. Arra gondolsz, hogy ezért nem vonult be Amerika vagy Kína?

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
2 058
12 432
113

Semmi garancia nincs rá, hogy az alaszkainál eredményesebb lesz, ha lesz.
Vajon Kecskeméten lesz, vagy Budapesten?
Szerintem itt max akkor lesz békekötés, ha Trump egy Colt-ot nyom Zselé fejéhez (akiről nem tudni, hogy itt lesz-e) egy: "Minden oldal alján aláírod, baszd meg!" miközben az a Putyin által átnyújtott, orosz feltételek szerinti béketervet lapozgatja. Egyébként maximum egy rendkívül fontos megbeszélés lesz, amitől a magyar ellenzék fog hülyét kapni, akik rendszeresen körberöhögték Orbánt, hogy mégis, hogyan meri egyáltalán felvetni egy budapesti orosz-amerikai találkozó ötletét.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
13 596
19 542
113

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
54 609
92 307
113
A belső okok miatti szétesés ellen semmit sem ér az atomfegyver. Arra gondolsz, hogy ezért nem vonult be Amerika vagy Kína?
Azért Kína a 90-es években nagyon messze volt attól, hogy akárcsak egy széteső Oroszországba bevonuljon. Arra gondolok, hogy a szétesett Oroszország kávol-keleti utódállamai nem nagyon tudták volna fenntartani a függetlenségüket a nyugati majd később az erősödő kínai befolyással szemben.

Talán annyiban véd a belső széthullástól, hogy a világ nem engedte szétesni mégjobban, mert egyáltalán nem volt senkinek érdeke, hogy a hatalmas szovjet atomarzenál mindenféle államok közt osztódjon szét.