Dehogynem tartozik ide, ne legyünk már szemellenzősek. Leírták már előttem is, teljesen érthetően, hogy nem vélt hiba az USA Okinawai bázisa(meg a másik több száz sem, szétszórva a világban), hanem a nagyhatalmi státusz bebiztosítása. Az Oroszoknak pont ezért kell a Krím, a Kuril szigetek etc. Eljátszhatjuk még itt a hülyét egy darabig, hogy nem értjük hogy miről beszél a másik, de van ennek értelme??! Ott volt Kuba, majdnem világháború(atommal) lett belőle, pedig ott sem a SZU kezdte a másik arcába való beleépítkezést, hanem az US fémjelezte NATO, a törökökhöz, Kuba csak válaszlépés LETT VOLNA, de nem tették végül meg a szovjetek. Nem értem miért kell az értetlent játszani ezzel kapcsolatban, hogy miért szükséges egy nagyhatalomnak a tengeri kijárat, és úgy egyébként, a nemzetközi vizeket, földrészeket, és a lehető legtöbb országot kontroll alatt tartani. Azért, mert e nélkül nem nagyhatalom. Ennyi. Kína nem gonosz, csak követeli a gazdasági teljesítményéhez arányos szeletet a világ tortájából. Az Oroszok nem gonoszak, csak követelik a katonai erejükhöz arányos tiszteletet, és szeletet a tortából. Az Usa sem gonosz, csak meg akarja tartani a lehető legtovább azt a kikkúrt nagy szelet tortát, ami neki MÁR NEM JÁR. Erről szól az egész. Ami engem leginkább aggaszt, hogy mi, szerencsétlen faszok, tehát az EU vagyunk a balek házgazdák, akiknél lassan ezek készülnek jó eséllyel összeugrani, és szétbontják majd a lakásunkat úgy, hogy nekünk még torta se jut, de szinte biztos, hogy valakitől a három nagy közül kapunk egy két lecsúszott parasztlengőt
...