Mi a nyavalya az a nemesség? Az értelmiség? Vagy a hajdanvolt (párszáz/egy-két ezer évvel ezelőtt) jól ügyeskedők leszármazottai, akik nem a képességeik, hanem a származásuk/családi vagyon folytán kerültek nyerő pozícióba? Ez szerintem messze nem garancia a minőségre, még ha a lehetőségeik elvileg tágabbak is származásuk/örökölt vagyonuk miatt.
Mondjuk csekély történelmi ismereteim szerint a császárságot már a weimari köztársaság is felszámolta végleg, Hitler előtt... Hitler már csak egy reakció volt a túltolt liberalizmusra (amihez hasonló mostanság is várható...
) De lehet, hogy rosszul tudom, a 2. világháború vége előtti történelemmel nem sokat foglalkoztam.
Csak gondolkozz el a Nemes szó jelentésén. Mire használjuk?
Tárgyak, állatok, emberek stb esetében.
Vérvonal tisztasága a tenyésztés során, ami az átlag fölé emelkedő stb... Nagyon is pozitív jelentésű.
Azt, hogy később elkorcsosulnak jelzi a hanyatlást.
Ez nagyjából a francia forradalom előtti időkig működött.
De amíg gyerekként hallasz királyról, lovagról stb. az elérhetetlen eszményeket, tistaságot testesít meg.
Hogy vállalt volna egy középkori nemes mondjuk kastély építést, ami 20 évig tartott? Gazdasági alapon nem lehet, az kiszámíthatatlan.Csak, ha tudta, hogy a világ rendje működik.
Ne jöjjünk a komcsi paraszt sanyargató sötét középkorral.
Ajánlom a Kastély titkai sorozatot, ahol meg lehet látni, milyen lehetett a középkor hangulata munkás szemmel.
Nyugodt, kiegyensúlyozott.
Arról szól, hogy francia régészek építenek egy várat 18 év alatt.
Nem furcsa, hogy manapság nagy divat a " tanyára akarok költözni" duma. Kivonulni a világból. Viszamenni az időbe.
Csak nyugodtabb lehetett.
A másik meg azt írtam: a Német Császárság VÉGLEGES lebontása, befejezni, ami elkezdődött. A tömegember került hatalomra.
Hogy lehet egy Merkel, Juncker stb kvalitású ember vezető.
Egy középkori király (bármelyik), mennyi idő alatt húzatná karóba a mai tehetségtelen vezető réteget?