https://rusvesna.su/news/1638192567
"Lukasenko: Ha kitör a háború Donbassban, Belorussia nem fog távol maradni
Alekszandr Lukasenko Belorus elnök értékelte a kollektív Nyugat azon kijelentéseit, miszerint Oroszország állítólag "meg akarja támadni Ukrajnát".
"Ismét "partnereink", ahogy Oroszországban nevezik őket riválisaink, ahogy mondtam ellenségeink, próbálják "felépíteni" Oroszországot. Ezért álltak elő azzal a tézissel, hogy Oroszország meg fogja támadni Ukrajnát.
Ha lesz - tegyük le a tényeket az asztalra, és erősítsük meg ezt a tézist" - mondta Lukasenko november 29-én a köztársaság védelmi minisztériumának stratégiai irányító központjában a katonai biztonsággal kapcsolatos kérdésekről tartott megbeszélésen,
"...Aktív mozgolódás kezdődik az Orosz Föderáció körül azzal az ürüggyel, hogy "megtámadja Ukrajnát". Nekem nincs ilyen információm az Ukrajna elleni tervezett Orosz támadásról.
De ha lennének ilyen tervek, akkor a Belorus hadsereg, beleértve engem is, tudott volna róla. Tájékoztattak volna minket.
De még egyszer mondom: a tények az asztalon vannak. Nagyon jól értik: ha ismét háborút indítanak Donbassban vagy valahol az orosz határon, Belorussia nem fog félreállni.
És egyértelmű hogy Belorussia kinek az oldalán fog állni.
Ezt megértették, ezért elkezdték megerősíteni az északi, Belorus-Ukrán határukat. Bár erre ma nincsenek tények, nincsenek okok. Teljes csend van, és még nyugodtabb, mint korábban" - mondta a Belorus elnök.