[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 442
113
Tarjányi

Érdemes elolvasni, mégha a végső konklúzióval, hogy hajszálnyira de odabillen nem értek egyet. Az oroszok a sok balfaszsággal együtt erősebbek. De már a háborúpárti orosz bloggerek is erős kritikát fogalmaztak meg az orosz hadsereg baklövései miatt. Ugyanúgy, ahogy a Wagner vezetője is kritizálta a moszkvai kormányt.

Az elmúlt 24 órában komoly változások történtek az Ukrajnában zajló háború kapcsán.

1. Kijelenthető, hogy Moszkva offenzívája Harkiv térségében kifulladt és az ukrán hadsereg egyes területeken elérte Oroszország határát. Ez ugyan nem sorsdöntő fordulat, de újabb mérhető, jól kommunikálható kudarca az orosz hadseregnek.

2. Tény, hogy Izjum térségéből Dombaszba csoportosítja át erőit Moszkva ami azt jelenti, hogy a háború második ütemének tartott nagy bekerítő hadműveletek megszakadtak és ismét kénytelen változtatni a Kreml az inváziós stratégiáján.

3. Az orosz veszteségek óriásiak, független szakértők szerint az invázióban résztvevő 150-160 ezer katona harmada meghalt vagy megsebesült a háború 2.5 hónapja alatt.

4. Ukrajna feladta Mariupolban az utolsó állásait, ezzel a rommá lőtt város egésze orosz ellenőrzés alá kerülhet…

5. Belorusszia az ukrán határhoz telepített több katonai egységet ami ugyan nem jelent támadást, de áttételesen segíti Oroszországot Kelet-Ukrajnában mivel Kijev kénytelen biztonsági szempontból erőket átcsoportosítani egy esetleges fehérorosz támadás megakadályozása érdekében…

6. Komoly gondolatváltozás a Kremlben, hogy Putyin belenyugodni látszik a svéd és a finn NATO-tagságba. Moszkva álláspontja szerint ha a NATO nem telepít bázisokat és atomfegyvereket Svédországba és Finnországba, akkor Putyin szerint az nem is jelent fenyegetést Oroszországra. Számomra ez a nap híre, bár a helyzetet árnyalja, hogy Törökország blokkolni kívánja a két északi állam csatlakozását mivel Erdogan szerint Svédország és Finnország kurd terroristáknak nyújt menedéket. Nos, ebben a formában ez nem igaz, de Törökország érzi ismét kérhet valamit Európától amitől Erdogan hatalma stabilabb lehet…

7. Az EU-ban megy a küzdelem az olajszankció Moszkva elleni bevezetése kapcsán. Álláspontom szerint a magyar kormány hasonlóan mint Törökország meg fogja kérni az árát annak, hogy Oroszországot gazdaságilag gyengíteni tudja Brüsszel. Hogy ez jó stratégia vagy sem a jövő zenéje, de barátokat és jó pontokat nem szerzünk most az biztos sem Európában, sem Ukrajnában…

Összefoglalva: a harcok folytatódnak, a tüzérségi és légitámadások folyamatosak egész Ukrajnában, de most először mondom, olyan mintha a háború mérlegének a nyelve hajszálnyira ugyan, de Kijev javára billenne. Természetesen várható újabb orosz stratégiaváltás, de Moszkva esélyei a győzelemre csak akkor nőnek ha történik pl. egy erős mozgósítás az orosz hátországban vagy valamilyen front áttörés következne be Kelet-Ukrajnában. Meglátjuk, az biztos Putyin egyelőre nem adja fel…”
Istenem, megint támadnak a "független szakértők". :)
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Oroszország nem áll háboróban az EU-val, uh az EU-ban levő orosz vagyon nem képzeheti tárgyát egy EU-n kívüli háború kártérítésére. Kártérítést meg amúgyis csak a vesztes fizet, az USa sem fizetett a japánoknak, pedig atombombát dombtak civilek tízezreire.
A tőke nem azért menekül onnan, mert rossz üzlet, hanem azért, mert az EU-s szankcióktól félnek a cégek. A legtöbb kijött cég megpróbál visszamenni, a Renault is úgy adta most el a gyárat, hogy éven belűl ha akarja visszavásárolhatja. Egyáltalán nem úgy néz ki, mint akik menekülni akarnak onnan.
Az EU vezetése a leg gerinctelenebb emberek gyűjtőhelye. Ezt minden normális ember látja már csak abból, ahogy Magyarországgal, egy tagállammal bánnak. Az EU ellopta Oroszország jogos tulajdonát, ezt minden jövőbeli befektető figyelembe fogja venni. Sajnos nem állok olyan szinten, hogy milliárdjaim sorsáról kellene döntsek, de az EU kurvára korcázatos kategóriában lenne, és egész biztosan másfele keresnék helyet a pénzemnek.

A Renault az akár 6 év amennyire jól emlékszem (igaz az egy éven belül ennek a részhalmaza :) ) és 1 EUR az ár ... Egyébként stimmel ...

Tarjányi

...

7. Az EU-ban megy a küzdelem az olajszankció Moszkva elleni bevezetése kapcsán. Álláspontom szerint a magyar kormány hasonlóan mint Törökország meg fogja kérni az árát annak, hogy Oroszországot gazdaságilag gyengíteni tudja Brüsszel. Hogy ez jó stratégia vagy sem a jövő zenéje, de barátokat és jó pontokat nem szerzünk most az biztos sem Európában, sem Ukrajnában…
...

Most csak ehhez a ponthoz. Ezt a játékot nem pontokra játsszák. Itt most "a lét a tét" című játék megy ...

Kérdés a visszamondott szerb orosz szerződések kapcsán milyen nyomás nehezedett a színfalak mögött belgrádra valószínűleg nagy.
Ha komoly nyomás nélkül ezt meglépték /mil helik kamazok mig-ek stb./ akkor lesre futottak no comment.
Na most ugye lehet hogy ez a szerb tulbúzgóság volt a oka annak hogy a nyugat elkezdte csesztetni őket.
Valljuk be ha a szerbek összes szerződése érintetlen maradt volna /nem eu nem nato tag/ akkor az se segített volna oroszországnak kerekítési hiba a velük való kereskedés.
Szerbek elméletileg radar alatt tudtak volna maradni hogy a ön kifejezését használjam.

Magyarország viselkedése szerintem téves.
Ha saját képességeik miatt csinálják akkor azért ha sugallatra akkor azért.
Lenne belpol kihatása elképzelhető a 6. csomagnak de nem ez a normális?
Mikor volt olyan a elmúlt 100 évben hogy 12 évig a parlamenti felhatalmazás teljessége mellett kormányozzon egy csapat magyarba?
Ha elrontották a energia politikát akkor ennek ha van következménye az miért gond?
Mármint fog ezért fizetni a magyar társadalom maximum később maximum más módon.
2014. óta hazardírozás volt szinte csak oroszország felé lefeküdni e szempontból.
Úgy néz ki ez hiba volt.
Még is ha azt mondom hogy egy már létező fegyveres konfliktus eszkalálódásának a esélye mondjuk egységnyi időtartam alatt /pl. egy év/ 10% vagy 20% akkor idő kérdése hogy ez bekövetkezzen.
Akkor meg szankciók nélkül is lehetne olyan hogy nem érkezik nyersanyag mert pl. orosz kikötő lett lerombolva vagy vezeték rongálva stb. stb.
Ha ezt nem látták előre vagy látták de hazardíroztak akkor ez van.
Az hogy van interkonnektor vagy micsoda sok ország felé ez megtörtént de onnan is orosz energia hordozó jön /meg energia ld. finnek elektromos áram/.
Pl. nem kellett volna baszakodni a nagyonnyemzeti kurmánynak a horvátokkal azért 2015 ben komoly harcok voltak kelet európában.
Kiadni hernádit stb. /tanúként se jelent meg.
Egy nagyságrenddel jobb lenne a magyar horvát viszony.
Járt volna ez rövidtávú vesztességgel magyarország mol számára? Igen.
De stratégiai nyereség lett volna /USA könyörgött éveken át normális lng terminál megépítésére horvátok azt mondták oké ha a magyarok és normálisan beszállnak, olajat is lehetett volna onnan a világpiacról venni!!
Ehhez képest magyar elit azon a szinten volt hogy megcsinálták ezt a bohózatot /a első cikk címét azért máshogy kellett volna elnevezni, de most hírtelen ezt dobta fel a google.

Kifejezetten komoly nyomás volt a szerbeken. Folyamatosan kommunikálva volt Velük, hogy amennyiben EU/NATO -t akarnak, akkor annak megfelelő fegyverrendszereket vásároljanak. Igen, már az EU kapcsán is. A muszka vasak kifejezetten nagy fekete pontnak számítottak volna. Ugyanakkor a kínai légvédelem kicsit meglepőnek tűnhet. Most a minden mást (pl. Rafale) is figyelembe véve lehet nem volt lóvé a nyugati megfelelőjére illetve kisebbrészt egy kis jó pont Kínánál (EU referenciájuk nincs, ha jól tudom :) ), ha már megy a belgrádi vasutas projekt is ... Ugyanakkor ez inkább baklövés, mert komoly szidásokat kaptak érte EU/NATO -ból ...

A szerbek sehogy nem tudnak radar alatt maradni - mindegy, hogy jobbra vagy balra mennek. Amennyiben az egyik irány, akkor "lator állam" lesznek - amennyiben a másik irány, akkor meg besz@patják Őket ... Ez van, Nekik ezt dobta a gép ...

Ez nem "belpol kihatás", hanem a katasztrófa elkerülése a lényeg. Alapvetően két pontban látom, hogy rosszul gondolkodik:

1.

Úgy gondolkodik, mintha ez a "12 évig a parlamenti felhatalmazás teljessége" mondjuk azzal társulna, hogy "világ top1" hatalma vagyunk. De legalább vezető EU ország. Nem. Sőt, nagyon nem. Ebből kifolyólag van masszív befolyásoltságunk és sajnos nem (mindig) jó irányban. Azaz az, hogy volt/van "12 év csodatevő kormányzás" azt érdemes elfelejteni. Egyszerűen próbáljuk mindenből kihozni a legjobbat amit lehet. Sokszor akár a csak rossz lehetőségek közül ...

2. "Ha elrontották a energia politikát akkor ennek ha van következménye az miért gond?"

Nem, alapvetően nem rontottuk el. Pl. a "diverzifikációért" (ami a korábbiak alapján azért nem EU érdek) az elmúlt 12 évben senki nem tett többet, hogy mi. Ráadásul úgy, hogy 2010 -ben e szemszögből brutálisan rosszul álltunk. Most csak gáz példa: volt a szovjet időkből a Testvériség vezeték - ÉS SLUSSZ ...

Namost a felkészülésről. Sokmindenre fel lehet készülni, de mondjuk egy "ilyen szintű őrületre" meg, hogy az EU ennyire szembe megy a saját érdekeivel meg egy hűséges tagállamával - arra kb. nem. Ez kb. olyan dolog, mintha azért szidná meg a patásékat, mert nem készültek fel egy Hold méretű aszteroida becsapódásra vagy egyéb globális kihalási eseményre csiliárdért ...

A szankciókról - ugye említettem pl. a dízelt meg LPG -t (amit a muszka is keményen érezne). Akkor ugye kb. az összes többi EU tagállam nem készült fel. Őket is a patás rontotta el? :) Kőolajjal kapcsolatban: ezt célzottan mi kapjuk (orosz eladja másnak 3X áron és továbblép). A többi EU -s ország sincsen erre felkészülve, csak hogy Ők a szankció után is megoldják tengeren és kész ... Azaz azt lenne szükséges megérteni ez nem felkészültség kérdése alapvetően ...

Úgy egyébként alapvetően senkinek nem feküdtünk le - a muszkával pláne nem. Diverzifikáltunk ... Ez hiba lett volna?

"Pl. nem kellett volna baszakodni a nagyonnyemzeti kurmánynak a horvátokkal azért 2015 ben komoly harcok voltak kelet európában."

2015 -ben nem mi "baszakodtunk" a horváttal, hanem Ők velünk. Tudja amikor 40 felfegyverzett rendőrrel (!!) meg 1000 migránssal betörtek az ország területére. Aztán ezt követően kiszámlázták a vagonhasználati díjat meg a takarítás költségét (az egészet telibefosták az érintettek) ... Ugye ezt követően az elnökasszonyuk hivatalos látogatáson nálunk személyesen kért bocsánatot a patástól a kormányuk vállalhatatlan dolgaiért ...

Hernádi ügy meg ... Az csak a bulvár sajtónak kiadott bullshit volt. Rágódjon csak rajta a pórnép. Mi is tudjuk a horvát is ... A lényeg igazából két pont, de ez most "hosszú" lenne és teljesen más dolog ...

Az LNG -be be tudtunk szállni, igen. Az olaj meg nem ment. Azt tudni kell elég elborult dolgokkal álltak elő. A kb. mindent fizessünk, de minden az övék. A szlovénekkel is eljátszottunk hasonló szappanoperát (Koper) pedig ott még vasutfejlesztésbe is beszálltunk volna. Aztán lettek végül az olaszok, de az se megy valami "idegbeteg" sebességgel ...

Ugyanakkor a horvátokkal általánosságban is gond, hogy ahol a "magyar kártyával" lehet kampányolni a választásokon mindig, ott azért "egyszerű dolgok" nincsenek ...

Na most a belinkelt két cikket hadd ne kommentáljam - lehet nem lenne szalonképes ...
 
  • Tetszik
Reactions: enzo and Kim Philby

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Szerencsére ebbe nekik már semmi beleszólásuk nincs, maximum rázhatják az öklüket a Kreml mélyén.
Bejelenthetik azonos értékű nyugati tulajdon lefoglalását. Mondjuk az orosz flottának engedélyezik nyugati LNG és oljszállítmányok lefoglalását hajóstul. Széles a skálája a rablásnak...
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Azért szomorú, hogy a késes Kolompár Szauron támadása után is még mindig mindenképpen oda akartok kilyukadni, hogy végeredményben a megkéselt gádzsó volt a hibás, mert ott volt, mert "csúnyán nézett", meg kilógott a pénztárcája a zsebéből, meg mittoménmi. Egész egyszerűen nem értitek, hogy mi a baj azzal, hogy kikapta a táskádból a pénztárcát, hiszen "nem volt behúzva a zipzárja, és nem figyeltél oda".

Oroszország mindenféle védhető ok nélkül kirobbantott egy több tíz ezer halottat, több millió menekültet eredményező háborút Európa közepén. Hát persze, hogy ki fognak vele fizettetni minden kárt az utolsó fillérig.

Amúgy hogyne lenne köze az EU-nak ahhoz, hogy mi történik Európában.
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 311
16 069
113
Te is tudod, hogy semmit nem tudnak tenni. Eszköztelen, súlytalan ország a vele szemben álló tömbben szemben. Mi lett a rubellel való fizetéssel amúgy?
Európa az orosz feltételekkel fizet,ha esetleg átaludtad volna az elmúl néhány napot.Szerintem előbb tájékozódj,mielőtt meggondolatlanul leírsz valamit.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 419
113
Azért szomorú, hogy a késes Kolompár Szauron támadása után is még mindig mindenképpen oda akartok kilyukadni, hogy végeredményben a megkéselt gádzsó volt a hibás, mert ott volt, mert "csúnyán nézett", meg kilógott a pénztárcája a zsebéből, meg mittoménmi. Egész egyszerűen nem értitek, hogy mi a baj azzal, hogy kikapta a táskádból a pénztárcát, hiszen "nem volt behúzva a zipzárja, és nem figyeltél oda".

Oroszország mindenféle védhető ok nélkül kirobbantott egy több tíz ezer halottat, több millió menekültet eredményező háborút Európa közepén. Hát persze, hogy ki fognak vele fizettetni minden kárt az utolsó fillérig.

Amúgy hogyne lenne köze az EU-nak ahhoz, hogy mi történik Európában.
A világ nem egy marvel film.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
A Renault az akár 6 év amennyire jól emlékszem (igaz az egy éven belül ennek a részhalmaza :) ) és 1 EUR az ár ... Egyébként stimmel ...



Most csak ehhez a ponthoz. Ezt a játékot nem pontokra játsszák. Itt most "a lét a tét" című játék megy ...



Kifejezetten komoly nyomás volt a szerbeken. Folyamatosan kommunikálva volt Velük, hogy amennyiben EU/NATO -t akarnak, akkor annak megfelelő fegyverrendszereket vásároljanak. Igen, már az EU kapcsán is. A muszka vasak kifejezetten nagy fekete pontnak számítottak volna. Ugyanakkor a kínai légvédelem kicsit meglepőnek tűnhet. Most a minden mást (pl. Rafale) is figyelembe véve lehet nem volt lóvé a nyugati megfelelőjére illetve kisebbrészt egy kis jó pont Kínánál (EU referenciájuk nincs, ha jól tudom :) ), ha már megy a belgrádi vasutas projekt is ... Ugyanakkor ez inkább baklövés, mert komoly szidásokat kaptak érte EU/NATO -ból ...

A szerbek sehogy nem tudnak radar alatt maradni - mindegy, hogy jobbra vagy balra mennek. Amennyiben az egyik irány, akkor "lator állam" lesznek - amennyiben a másik irány, akkor meg besz@patják Őket ... Ez van, Nekik ezt dobta a gép ...

Ez nem "belpol kihatás", hanem a katasztrófa elkerülése a lényeg. Alapvetően két pontban látom, hogy rosszul gondolkodik:

1.

Úgy gondolkodik, mintha ez a "12 évig a parlamenti felhatalmazás teljessége" mondjuk azzal társulna, hogy "világ top1" hatalma vagyunk. De legalább vezető EU ország. Nem. Sőt, nagyon nem. Ebből kifolyólag van masszív befolyásoltságunk és sajnos nem (mindig) jó irányban. Azaz az, hogy volt/van "12 év csodatevő kormányzás" azt érdemes elfelejteni. Egyszerűen próbáljuk mindenből kihozni a legjobbat amit lehet. Sokszor akár a csak rossz lehetőségek közül ...

2. "Ha elrontották a energia politikát akkor ennek ha van következménye az miért gond?"

Nem, alapvetően nem rontottuk el. Pl. a "diverzifikációért" (ami a korábbiak alapján azért nem EU érdek) az elmúlt 12 évben senki nem tett többet, hogy mi. Ráadásul úgy, hogy 2010 -ben e szemszögből brutálisan rosszul álltunk. Most csak gáz példa: volt a szovjet időkből a Testvériség vezeték - ÉS SLUSSZ ...

Namost a felkészülésről. Sokmindenre fel lehet készülni, de mondjuk egy "ilyen szintű őrületre" meg, hogy az EU ennyire szembe megy a saját érdekeivel meg egy hűséges tagállamával - arra kb. nem. Ez kb. olyan dolog, mintha azért szidná meg a patásékat, mert nem készültek fel egy Hold méretű aszteroida becsapódásra vagy egyéb globális kihalási eseményre csiliárdért ...

A szankciókról - ugye említettem pl. a dízelt meg LPG -t (amit a muszka is keményen érezne). Akkor ugye kb. az összes többi EU tagállam nem készült fel. Őket is a patás rontotta el? :) Kőolajjal kapcsolatban: ezt célzottan mi kapjuk (orosz eladja másnak 3X áron és továbblép). A többi EU -s ország sincsen erre felkészülve, csak hogy Ők a szankció után is megoldják tengeren és kész ... Azaz azt lenne szükséges megérteni ez nem felkészültség kérdése alapvetően ...

Úgy egyébként alapvetően senkinek nem feküdtünk le - a muszkával pláne nem. Diverzifikáltunk ... Ez hiba lett volna?

"Pl. nem kellett volna baszakodni a nagyonnyemzeti kurmánynak a horvátokkal azért 2015 ben komoly harcok voltak kelet európában."

2015 -ben nem mi "baszakodtunk" a horváttal, hanem Ők velünk. Tudja amikor 40 felfegyverzett rendőrrel (!!) meg 1000 migránssal betörtek az ország területére. Aztán ezt követően kiszámlázták a vagonhasználati díjat meg a takarítás költségét (az egészet telibefosták az érintettek) ... Ugye ezt követően az elnökasszonyuk hivatalos látogatáson nálunk személyesen kért bocsánatot a patástól a kormányuk vállalhatatlan dolgaiért ...

Hernádi ügy meg ... Az csak a bulvár sajtónak kiadott bullshit volt. Rágódjon csak rajta a pórnép. Mi is tudjuk a horvát is ... A lényeg igazából két pont, de ez most "hosszú" lenne és teljesen más dolog ...

Az LNG -be be tudtunk szállni, igen. Az olaj meg nem ment. Azt tudni kell elég elborult dolgokkal álltak elő. A kb. mindent fizessünk, de minden az övék. A szlovénekkel is eljátszottunk hasonló szappanoperát (Koper) pedig ott még vasutfejlesztésbe is beszálltunk volna. Aztán lettek végül az olaszok, de az se megy valami "idegbeteg" sebességgel ...

Ugyanakkor a horvátokkal általánosságban is gond, hogy ahol a "magyar kártyával" lehet kampányolni a választásokon mindig, ott azért "egyszerű dolgok" nincsenek ...

Na most a belinkelt két cikket hadd ne kommentáljam - lehet nem lenne szalonképes ...
Válaszolok.
Amit ír hogy "kifejezetten nyomás volt a szerbeken eu meg nato tagság miatt". Ez az amit nem érzek nyomásnak. Ami nem az.
Illuzórikus jelenleg még közép távon is mindkettő nekik.
Gazdaságilag nem tudom nem e járnak jobban ha kimaradnak /most már. /attól függetlenül hogy döntően a eu-val kereskednek/
Tehát ez nem nyomásgyakorlás. Ön is írta tegnap hogy eutól annyit kaptak hogy tagsági kérelem jegelve egyébként kuss szankciókat betartani.

1.es /önnél/ belpolitikai kihatás.
Ezen minél előbb túl kellene esni ez lenne a magyarság érdeke.
Csak hát ugye azok a fránya magánérdekek.
Ha most kerültek volna kormányra és előtte más vagy mások kormányoztak volna 12 évig akkor a társadalom is elfogadta volna nincs/kevés földgáz meg olaj van szituban hogy nem ők tehetnek róla.
Mert ez igaz lett volna.
De ők tehetnek róla.
Volt itt sokminden stadion építések, sport egyesületek adókedvezményei, magyar kereskedőházak /amiket évek múlva bezártak kihasználatlanság miatt/, belföldi média felvásárlások, mol kúthálózat bővítése szomszédos országokban, otp szir szar bankokat vett szintén a környéken, rezsi csökkentés stb.
Ilyesmikkel voltak elfoglalva de a energia diverzifikáció kapcsán hazardíroztak.
Orosz ruletett játszottak hát most úgy néz ki a lövedékes szitu került a cső elő helyzet van.
Milyen meglepő.
Ők nem tudhatták mert hát a magyar parlament is lavírozik vagy micsoda.
Gyenge kifogás.

2. Energia politikát elrontotta a fideszkdnp.
Ennyi.
Horvátok.
Hát van az a angol kifejezés gentleman.
Úriembert jelent.
Nem tudom a USA hogy tudott volna gentleman-ebb lenni ennél mint amit eddig csinált a régióban!!!
ÉVEK ÓTA jelezték budapestnek is hogy tessék a földgáz lng terminált a horvátokkal megcsinálni /mehetett volna tovább a szlovákok felé is/.
Elég találékonyak voltak budapesten a kifogások megfogalmazásában.
Ugyanez a olaj kapcsán is.
Ott van krk sziget ugye nehogy már 2014-2015 óta /nem lenne korrekt 2010-től számolni mert akkor még béke volt k európában/ nem lehetett volna valami normális olaj behozatal onnan is!
És igen akár sisaki finomított is lehetett volna korszerűsíteni és onnan is ellátni részben magyarországot is.
Nem! A nyereséges mol-ina bezáratta csak hogy több legyen a profit.
/Ezzel a horvátok a magyarokkal riogatnak című kreténséggel etetheti a fideszkdnp törzsszavazókat. A horvátoknál kevesebb mint 10%-a választási kampányban pl. a plakát felület mint magyarba.
Eddig nem láttam hogy a magyar miniszterlnökkel vagy a házelnökkel vagy jobbik elnökkel mi hazánk elnökkel stb. plakátolták volna ki a országukat se kampányban se kampány között mint a magyarok sorossal meg jean clode junckerrel.../
GRATULÁLOK!
Ugyanez volt a németek irányában is.
Ukrajna és a USA éveken át jelezte hogy rossz ötlet a északi áramlat 2 akkor amikor oroszország felrúgva a nemzetközi közjogi szabályokat katonai agressziót követett el egy európai szomszédjával szemben.
A németek kispolgári módon itt azzal voltak elfoglalva hogy szankicó biztos cégeket kreáltak.
Brühühü európai politikusom meg ipar...
A USA /Britek is Ukránok is/ szólt időben ÉVEKEN ÁT, javaslat kérés formájában.
Tehát a német és magyar energia politikáról 2014 óta annyit hogy ahogyan azt móriczka elképzelte...
A nagy vízen túl is ez lehetett a pót terv ami most van.
Sokkal kényelmesebb lett volna nekik is ha a európaiak hallgatnak a javaslatokra.
Egyéb iránt a térségből pl. lengyelek megoldották vagy megoldották a orosz energiáról való leválást?
Ugye hogy igen?
Pedig 1990-ben ugyanarról a szintről indultunk /a lengyel szénbányászat miatt kb.
De a magyar elit most komoly helyekről jövő éveken át megfogalmazott javaslatok ellenére a elhibázott energia politikája miatt most még tartaná a markát brüsszel felé.
Nehogy már a belföldi közönség előtt is kiderüljön hogy "play back" a előadás amit eddig toltak...
Megismétlem azt is mindezek mellett 2014 től reális esélye volt a katonai konfliktus fokozódásának itt szankciók nélkül is történhetett volna olyasmi /még történhet/ hogy fizikailag nem tud jönni nyersanyag oroszoktól.
Meg ott van 2008. 02. hónap talán amikor Gy.F. volt a kormányfő /a jelenlegi meg ellenzékben aktív politikusként élte meg a szituációt/ és a orosz gondolt egyet és zárta a gázcsapot.
Kérdem ha eddig ezekről nem tudott és itt olvasta őket akkor ön szerint milyen egyéb információ kellett volna ahhoz hogy a fideszkdnp kurmány előre látóan járjon el energia ügyben.
Csak annyira mint a lengyelek /itt se volt rezsi csökkentés de kacsinszkiék dudáék koalíciós társsal tudnak kormányozni/.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Ugyan nem mai hír, de tegnap hallottam valahol, hogy az orosz autókba nem kötelező többet a légzsák, biztonsági öv, ABS fékrendszer, stb. Mert nincs nekik és nem is tudnak gyártani. Lassú érés ez a szankciózás, de nyilván elér majd arra a pontra, ahol már az oroszoknak jobban fog fájni, mint Európának. Persze lehet majd mosdatni a szerecsent, de kíváncsi leszek, hol tartanak majd 1 év múlva, a nyugati technológiák alkalmazása nélkül. Majd kiderül.

 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
Mikhail Seremet képviselo javaslatot tett arra, hogy a Gyozelmi lobogó váljon Oroszország új állami zászlajává: https://news.ru/vlast/deputat-gosdumy-predlozhil-sdelat-znamya-pobey-gosudarstvennym-flagom/
:D

Érdekes lesz, ha szavazásra kerul sor abban a diliházban.

Mondják a Nyugatosok, hogy Putyin sikeresen elérte, hogy Svédországgal és Finnországgal bővüljön a NATO.
Nos uraim, ettől a Nyugat sokkal nagyobbat ért el Oroszországban: feltámasztotta a kommunizmust.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 677
34 561
113
Oroszország a harci lézerekre fogad
"A Peresvet lézeres berendezések akár 1500 kilométer magas pályán is elvakíthatják az ellenséges felderítő rendszereket" - mondta Jurij Boriszov orosz miniszterelnök-helyettes."
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
https://news-front.info/2022/05/18/mnenie-pribaltiki-rossiju-ne-interesuet-v-principe/

Oroszország kilép a Balti-tengeri Államok Tanácsából (CBSS)

A Külügyminisztérium közleménye szerint „a NATO és az Európai Unió államai a CBSS részeként felhagytak az egyenlő párbeszéddel és azon elvekkel, amelyek alapján ez a balti-tengeri regionális struktúra létrejött, és következetesen az oroszellenes politika eszközévé alakítják azt. A Nyugat mindenütt egyformán szemtelenül viselkedik – akárcsak az Európa Tanácsban való tagság esetében, amit az orosz külügyminisztérium közleménye külön is megemlített: „A nyugati országok – nevezzük nevén a dolgot – opportunista céljaik megvalósításában monopolizálták a tanácsot, tevékenységét az orosz érdekek rovására használják ki. A Balti-tengerre régión kívüli problémák vetülnek, nyomás nehezedik a teljes értékű együttműködés folytatásában érdekeltekre, és az elmúlt években elért vívmányok valamint a térség stabilitása teljes támadás alá került. A tanács miniszteri ülését 2022. május 25-én tartják Kristiansand városában (Norvégia), Oroszország részvétele nélkül. Valójában a CBSS költségvetéséhez való hozzájárulásunkat ellopták – a szankciókra hivatkozva nem adják vissza.” Nincs tehát semmi különös abban, hogy Moszkva megtagadja az ilyen feltételek melletti munkát: „Ilyen körülmények között nincs kilátás a tanácsban a normális munka helyreállítására, az egyre inkább belemerül a russzofóbiába és a hazugságba. Célszerűtlennek és kontraproduktívnak tartjuk hazánk további jelenlétét a CBSS-ben. Oroszország nem vesz részt abban, hogy a szervezetet a felforgató tevékenységek és a "nyugati nárcizmus" újabb platformjává alakítsák.” - jelentette ki hivatalosan az orosz külügyminisztérium. Úgy gondolom, hogy ebben az esetben nem az a fő kérdés, hogy most miért lépünk ki ebből a "gonoszok tanácsából", hanem hogy eddig miért voltunk benne, fizettünk illetéket stb. Nos, rendben, a múltat nem lehet megváltoztatni. De sürgősen, azonnal, most azonnal át kell gondolnunk a részvételt minden olyan Nyugat által létrehozott tanácsban, gyűlésben és más nemzetek feletti testületben, amelyekhez valamiért korábban csatlakoztunk. Pontosabban egyértelmű, hogy miért csatlakoztunk: a 90-es években és a 2000-es évek elején sokaknak voltak illúziói, hogy a Nyugat kész az egyenlő együttműködésre és a kölcsönösen előnyös kapcsolatokra. De minél több idő telt el, annál kevésebb illúzió maradt. Vlagyimir Putyin müncheni beszédére, amelyben elnökünk felvázolta Oroszország aggodalmát a globális biztonsági helyzet miatt, a 2008. augusztus 8-i dél-oszétiai orosz békefenntartók elleni támadás volt a válasz. 08.08.08 - ellenségeink mindig is szerették a szimbolikus dátumokat.

Most úgy tűnik, hogy a győzelmünk elkerülhetetlen volt, de akkor a gyilkos Szaakasvili elnök és a mögötte állók is biztosak voltak abban, hogy Oroszország megtörik és megbékél. Utólagos hisztériájukat az magyarázza, hogy el sem tudták elképzelni, mit válaszolunk – és úgy válaszolunk, hogy azt senki ne láthassa kevésnek. És az a tény, hogy Grúzia most pragmatikus pozícióból cselekszik, nagyrészt ennek a béke kikényszerítésére irányuló műveletnek a következménye. A Balti-tenger stratégiailag fontos régió Oroszország számára. A Balti-tenger partján található kulturális fővárosunk és az ország második legnagyobb városa, Szentpétervár. A Balti-tengeren keresztül tartjuk a kapcsolatot a Kalinyingrádi területtel és nem csak tengeren, hanem légi úton is, miután a balti országok bezárták előttünk az eget. De minél velőtrázóbban ordít Észtország, Lettország és Litvánia, egyre több NATO-kontingenst behívva, minél aktívabban lohol a korábban semleges Svédország és Finnország a NATO felé, Oroszországnak annál kevésbé van oka a velük való közvetlen kommunikációra.

Ukrajna példáját használva tökéletesen megértettük a szolgákkal való tárgyalás értelmetlenségét. A gazdáikkal kell tárgyalni. Amikor a balti miniszterek büszkén hirdetik, hogy a Balti-tenger "NATO-tó" lesz, feladják saját szuverenitásukat. Ez azt jelenti, hogy minket már elvből sem érdekel a véleményük. Beszéljünk Washingtonnal. És mivel Washington csak az erő nyelvét érti, a balti országok kockázatai ilyen helyzetben egy nagyságrenddel megnőnek. Mert konfliktus esetén az első csapást pontosan az ő területükön mérik majd. Az pedig, hogy az Egyesült Államok kockáztatni akarja-e majd a saját jólétét ebben a nehéz helyzetben, nagyon nagy kérdés. Oroszország a világpolitika fontos alanya, ők pedig mostantól csak objektumok, ráadásul az ellenség oldalán helyezkednek el. Az objektumok sorsa pedig a nemzetközi konfliktusokban rendkívül szomorú és irigyelhetetlen – használják, cserélik és feláldozzák őket. Nos, nem mi vagyunk a hibásak azért, hogy a finnek olyan rosszul emlékeznek saját történelmükre, hogy a svédek belefáradtak a két évszázados békés életbe, és kalandokra vágynak, a balti köztársaságokban pedig már rég felváltotta a ruszofóbia a józan észt. A balti országok számára az Oroszországgal folytatott konfliktusok korábban legjobb esetben vereséggel, legrosszabb esetben pedig a függetlenség elvesztésével végződtek. És annyit álmodozhatnak a bosszúról, amennyit csak akarnak – semmi sem fog sikerülni nekik.

(Anna Safran, RT)
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 497
113
Oroszország a harci lézerekre fogad
"A Peresvet lézeres berendezések akár 1500 kilométer magas pályán is elvakíthatják az ellenséges felderítő rendszereket" - mondta Jurij Boriszov orosz miniszterelnök-helyettes."



Oksa, de mostmár el kellene kezdeni a pakfa,armada,T15 tömegyártását is,meg bevetni a repcsiken a tpg-t ha van,ha nincs,akkor azt is tömeggyártani.
Bocs Vova,de 2022-ben a békalábakról ub blokkozni,meg 50 méterrōl bombázni gáz,su 30-al manado zónában szerepelni is elég izé.
;)
 
  • Vicces
  • Tetszik
Reactions: Roni and Kim Philby
Status
Not open for further replies.