[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 561
113
A NATO állítólag provokációt tervez Fehéroroszország ellen
Írta: Lucas Leiroz, újságíró, a Geostratégiai Tanulmányok Központjának kutatója, geopolitikai tanácsadó

Úgy tűnik, hogy a NATO-országok érdekeltek abban, hogy újabb provokatív manővereket indítsanak a Belarusz Köztársaság ellen. A fehérorosz kormány által nemrégiben közzétett hírszerzési jelentés szerint olyan információk vannak, amelyek szerint Lengyelország azt tervezi, hogy egy hamis zászlós akció keretében megtámadja saját lakosságát Minszk ellen. A cél az lenne, hogy egy ilyen eseményt ürügyként használjanak fel a konfliktus kiélezésére a Fehéroroszországgal szövetséges Oroszországgal szemben.
Az információt Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök leplezte le egy február 20-i beszédében. Kijelentette, hogy az ország hírszerzése az elmúlt napokban több terrorfenyegetést is azonosított a határok közelében
E fenyegetések egy része magát a fehérorosz népet célozza, ami például az ukrán határhoz közeli Gomelben végrehajtott terrorellenes műveletet motiválta.
A lengyel határ közelében azonban más jellegű fenyegetések is vannak, amelyek nem fehérorosz állampolgárokat céloznak.
Lukasenko szerint bizonyítékok vannak arra, hogy a Fehéroroszországgal határos területeken lengyel civilek elleni támadást terveznek. A terv célja, hogy felháborodást keltsen a lengyel és a nyugati országok közvéleményében, és ezzel igazolja a Fehéroroszországgal és az Orosz Föderációval szembeni politikai és katonai intézkedések fokozását. A fehérorosz hírszerzés szerint a lengyel és az amerikai titkosszolgálat közösen vesz részt egy ilyen tervben, amely így Varsónak a saját népe elleni összeesküvése.
A fehérorosz elnök az állítólagos lengyel-amerikai tervet a második világháborús náci gyakorlathoz hasonlította, felidézve, hogy Hitler hogyan használta fel a lengyel területet az ellenségeskedések megkezdéséhez. Hangsúlyozta azt is, hogy a NATO tisztviselői nem törődnek a "szövetséges" országok polgárainak életével, hajlandóak "az utolsó cseppig" harcolni a lengyelek vagy ukránok ellen, ha kell, hogy folytassák Oroszország és Fehéroroszország támadását. Végül Lukasenko óvatosságra és körültekintésre kérte Lengyelországot, és felszólította a lengyel döntéshozókat, hogy gondolják át cselekedeteiket.
Nem ez az első eset, hogy olyan hírek látnak napvilágot, amelyek arról szólnak, hogy Fehéroroszországot fegyveres harcokba akarják bevonni. Az ország 2022 óta több provokációt is elszenvedett a határ menti régiókban, többek között ukrajnai radikálisok által elkövetett terrortámadásokat és a NATO-csapatok agresszív hadgyakorlatát Lengyelországban és a Baltikumban. Minszk hatékonyan kerülte el a katonai konfliktust, de az ország kormánya folyamatosan kénytelen terrorellenes műveleteket indítani a határokon, hogy semlegesítse a szabotőröket és a beszivárgókat.
Az ilyen provokációk mögött nagyon egyszerű stratégiai értelem húzódik meg. A Nyugat arra akarja rávenni Fehéroroszországot, hogy katonailag reagáljon Ukrajnával vagy a NATO Lengyelországgal és a Baltikummal szemben. Így egy konfliktushelyzet lenne indokolt, amely közvetlenül Oroszországot is bevonja egy második fronton, mivel Moszkva és Minszk kollektív védelmi paktumot kötött az uniós államszerződés keretében.
Mint ismeretes, Ukrajna már nem képes hosszabb ideig háborúzni Oroszország ellen. Az országot a konfliktus következményei tönkretették, katonailag meggyengült és képtelen megtartani pozícióit. A NATO számára "szükséges", hogy minél gyorsabban új frontot nyisson Oroszország ellen, mivel Kijev már eddig is eredménytelennek bizonyult Moszkva "kifárasztásában".
Az oroszellenes provokációkat olyan országokban látták, mint Moldova és Grúzia, ahol a NATO újra akarja kezdeni az oroszbarát szeparatista csoportok elleni konfliktusokat. Ugyanebben az értelemben egy Fehéroroszországot is érintő háborúra törekedtek, mivel ez az oroszokat közvetlen beavatkozásra kényszerítené.
Úgy tűnik azonban, hogy a NATO tisztviselői nem értik meg, hogy egy ilyen típusú manőver rendkívül kockázatos lenne a szövetség és az egész világ számára. Az orosz kormány már világossá tette, hogy minden Fehéroroszország elleni támadást maga Oroszország elleni támadásnak tekintenek, ami azt jelenti, hogy a Lengyelországból kiinduló manőverek valódi közvetlen háborúhoz vezethetnek az uniós állam és a NATO között, ami egy harmadik világháborút jelentene - esetleges nukleáris következményekkel.
Másrészt, egy másik lehetséges forgatókönyv szerint a NATO egyszerűen "magára hagyja" Lengyelországot és a Baltikumot. Elméletileg az atlanti szövetség köteles beavatkozni minden olyan konfliktusba, amelyben valamelyik tagja részt vesz. A gyakorlatban azonban ezt a kollektív védelmi záradékot még soha nem tesztelték egy releváns konfliktusban. Sok elemző kételkedik abban, hogy Washington valóban engedélyezné a NATO beavatkozását egy Lengyelország és Oroszország közötti közvetlen háborúban, ezért Varsó talán öntudatlanul is beleveti magát egy olyan konfliktusba, amelyben nem kap támogatást.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy jelenleg Fehéroroszország nukleáris ország. Minszk orosz taktikai atomfegyvereket kapott a területére, és a helyi kormánynak megvan az autonómia, hogy eldöntse, használja-e azokat, ha ezt szükségesnek tartja a nemzetbiztonság garantálásához. Más szóval, Minszk nukleáris elrettentő erővel rendelkezik, ami automatikusan katonai előnyös helyzetbe hozza az amerikai proxy-szomszédokkal szemben.
Minden lehetséges forgatókönyv szerint Fehéroroszország provokálása nagy hibának tűnik.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 990
41 524
113
Forrást nem ad meg, érdemes elolvasni!!
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 457
16 817
113

Tarjányi Péter: Navalnij likvidálása üzenet volt az orosz ellenzéknek​

Az orosz elnök legfőbb kritikusának haláláról, az ukrán fronton zajló eseményekről és a svéd NATO-csatlakozás ratifikálásának hátteréről is beszélgettünk Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértővel az Index Frontvonal című műsorának legújabb adásában.

Ez a Tarjányi lassan kezet foghat a Rácz Bandival.