Én a konfliktus elején megnéztem a történelmi hátteret és láttam, hogy Donbasz az ukrán terület. Még a hosszú, jelentős oroszosodás és oroszosítás után is ukrán többségű volt.
A Donbassz mitől ukrán, amikor Ukrajna, és ukrán névvel nem létezett történelmileg ilyen ország és nép 1917 előtt, szóval nem értem, Miről is beszélsz.
A Krím meg nem orosz terület. Lehet nem ukrán, hogy a függetlenség lenne az ideális, de nem orosz föld. Az oroszok is úgy rabolták azt.
Mert a törökök, és a tatárok nem rablással szerezték eleve a Krímet ?
A NATO tagság kérdése nem tudom mennyire lenne valós probléma, hisz a balti államok már azok és alig vannak messzebb Moszkvától.
A balti országok a népességükkel együtt a talpalatnyi föld, a kis kavicsok a hatalmas szikla ellen. Ellenben Ukrajna egy méretes szikla, amelyet próbáltak edzeni, és felhasználni a hatalmas szikla ellen, ami be is jöhetett volna.
Csakhogy itt felmerül, hogy mennyire kell figyelembe venni az ilyen orosz vágyakat, érdekeket az ukránnal szemben.
Miért csak az egyiket veszed figyelembe, a másikat meg elutasítod ? Miért nem hallgatod meg mindkettőt, és próbálsz meg egy kompromisszumosat kitalálni ?
Mert Ukrajna meg inkább nyugathoz közeledne.
Ukrajna csak követelőzni tud, de az objektív feltételeknek soha nem felelt meg világéletében.
A Majdan is azért volt, mert az orosz bábkormány szembement az ukrán nép elképzeléseivel.
A Majdan az csak Kijevben volt, nem pedig általánosan, országszerte.
Másik, Janukovics mivel érdemelte ki a bábkormány jelzőt, addig Porosenkóra meg Zelenszkijre nem aggatod a bábkormány jelzőt ?
A valós szitu az az, hogy Janukovics pont nem volt oroszbarát. Ő indította el az EU felé való hízelgést. Ő csak egy oligarcha volt, aki mindkét oldaltól kérte a támogatásokat, finanszírozást. Csak hát történt egy olyan, hogy az ország államcsőd szélére sodródott, és hitelre volt szüksége. Az oroszok adtak nekik azzal a feltétellel, hogy mértékkel csinálják az EU-val való haverkodást, ne pedig oldalt váltsanak. Ahogy megbukott, azután az IMF adott az új vezetésnek, és az országnak hitelt, annak feltételei nyilvánosak, a többi meg hogy is mondják, történelem.