Igen. Moszkvából nézve ez volt a reális és normális. Az, amit ellenük a megszálló németek és szövetségeseik tettek, az volt a nem normális. Minden csak nézőpont kérdése.
Igen, fel is tunt, hogy te Moszkvabol nezed, en meg Magyarorszagrol.
Erdekes...
Erről beszélek. Az elmúlt nyolcvan évben volt az ellenségünk, hadüzenet ide. vagy oda, nem barátilag bombázta szét az országot. Majd lett negyven évig az ellenségünk, utána jött a haverkodás. Ami mind a mai napig nem sok alappal bír. 30 éve nem az ellenségünk, de nem is a barátunk. Főnök-beosztott függelmi viszonyban vagyunk, aminek különösen most, a nagy oroszellenes hisztéria idején van igencsak kellemetlen hozadéka számunkra.
És hol írtam én át a történelmet? Idehaza, a lengyeleknél, csehszlovákoknál 1991-ben volt a szovjet csapatkivonás, az egyesített Németországban meg 1994-ben.
A miérteket te magad írtad meg., azokat én sosem vitattam.
Szoval akkor hogyan is van ez? Putyin daragoj kamerad, hiszen uzletelni akar, hiaba oltek tiz-szazezrevel magyarokat a tortenelem soran, eroszakoltak ezrevel noket, hurcoltak rabszolgasagba es kinoztak halalra ezrevel-tizezrevel - viszont az amerikaiak, akik mindezt sosem csinaltak, na azok aztan a botranyos ellensegek, nekik biztosan nem szabad hinni, hiszen mindossze 30 eve segitenek abban, hogy ne essunk megint a gyilkos, civilizalatlan orosz-azsiai elnyomas ala...
...mondjuk Moszvabol nezve logikus, megertelek.
Elmentünk a lakásukba és megpróbáltuk lepofozni őket. Sokkal nagyobbak voltak és sokkal erősebbek, így ők pofoztak minket hazáig. Ott még maradtak egy kicsit, meghágták az anyánkat, a feleségünket, de még a kutyát is. És vitték a családi ezüstöt, neg a kakukkosórát is. Mi meg a megmaradt fogainkat számolgatjuk a sarokban tekeregve, azon mélázva, hogy a német az azt ígérte, könnyű meccs lesz. Átvert minket.
Maximum erre lehet következtetni a magyar történelemből, hogy meg lehet támadni az oroszokat, csak nem érdemes.
Jaja, 1849, 1956, pont igy tortent - nem am a mocskos, primitiv, 6 altalanosos, irni-olvasni nem tudo suttyo bolsevik horda dolt ra az orszagra 40+ evre es rabolta le, nem az orosz car jott be keletrol megmenteni az osztrak hoherokat stb...
...ertelek en, neked Moszkvabol minden maskeppen nez ki.
Technikailag a szovjet csapatok ideiglenesen állomásoztak itt. A kivonásuk nem volt érdeke sem nekik, se a magyar elvtársaiknak.
Aztán a magyar eltársaik szembefordultak velük és mikor látták, hogy a medve térde megrogyott, rávették őket a kivonásra. Már 1989-ben.
Az 1991 nyaráig elhúzódü folyamat oroszlánrészét érdemben a későkádári politikai nomeklatúra menedzselte le. Nem a nagy rendszerváltó hősök.
Hat hogyne.

A kadarista eloskodo mocsok, persze - nem is akartak elengedni a hatalmat, mindent megprobalt a sok gusztustalan, rablo senkihazi, hogy ne lehessen levaltani oket avagy mindent elvigyenek, amit csak lehet.
Valosagban egyreszt Gorbin mult a legtobb, mert o eldontotte, hogy nem lesz verontas semikkepen sem.
Masreszt pontosan a rendszervalto ellenzek kenyszeritette ki a visszataszito, undorito kadari mocsokbol, hogy egyaltalan letrejojjon az EKA.
Ehhez viszont kellett elotte 20 ev ellenallas, egy keszen varakozo ellenzek, az osszes frakciojaval, mindennel.
Mindezt a csotanyoknal is undoritobb lenyekbol allo III/II meg III/III, meg ugy altalaban az hanyinger kommunista elnyomo apparatus, benne a BM
negyedmillios besugohalozataval harcolva.
Gondolom, Moszkvabol ez neked maskepp latszik - kezdesnek itt van nemi anyag, kezdj el olvasni, micsoda primitiv nyomoroncok uralkodtak az embereken:
https://mek.oszk.hu/15000/15048/15048.pdf
De ha mar benne vagy, olvasd mar el Nemeth M. visszaemlekezeset, le is irja, hogy mire o Gorbihoz ment marcius-aprilisban, addigra mar olyan szinten recsegett-ropogott az egesz rendszer, hogy Gorbi sem mondott mast, csak hogy nem lesz semmilyen valasz, amikor kozolte vele, hogy lebontjak a hatart es tobbpartrendszerre ternek at.
Az USA 1945-ben megszállta Németországot. Még atomfegyvert is tároltak náluk. Ha a németek fellázadtak volna ellenük, akkor valószínű ők is az ötvenes évek módszerével érveltek volna.
De ezt már sohasem fogjuk megtudni.
Na meg ennek semmi koze ahhoz, hogy minket az amerikaiak nem, viszont a primitiv szovjetek megszalltak 40 evre.
(Az hagyjan, de elnezve, hova jutott gazdasagilag 1990-re a nyugati zona, es hova a szovjet zona, szerintem mindenki meg tudja allapitani a ket rendszer kozotti nagysagrendbeli kulonbseget. Persze tudom, Moszkvabol ez nem igy latszik, igaz?

)