Nem véletlenül kérdeztem rá megint...ugye te sem gondolod, hogy egy kétszer-háromszor akkora légierővel rendelkező ellenfél mellett,
Huh? Azt is leirtam, hogy jelenleg NINCS legierejuk. Mire osszejon az a 36 hasznalt F-16, mar regen ugyanott jarunk majd a sokkal modernebb E/F gepeinkkel.
nyugodtan vadászgatsz a saját légierőddel az ellenséges tüzérségi eszközökre.
Teljes nyugalommal.
Jelenleg legtervedelmet sem kepesek igazabol ellatni, max karikaznak a levegoben a hasznaltan vett, outdated F-16-osaikkal.
Ne nézzük már le a szőröstalpúakat, cirka kétszer annyi anyagi erőforrás áll a rendelkezésükre a haderőfejlesztéshez, mint nekünk.
Ezt gyakran mondogatjak sokan, de ez max nominalerteken igaz. A GDP per capita 20% alacsonyabb naluk, mint Magyarorszagon, mikozben mar regen 2% felett koltenek vedelmi kiadasokra es meg csak most jon a feketeleves, a mindenfele tengeri jatekszer beszerzese. Mindekozben lassan melyrepulesbe kerul a gazdasaguk, ha igy megy tovabb es valami egeszen elkepeszto lakossagvesztest produkalnak, az ukranok utan a masodik legdurvabb csokkenes szerintem.
Előbb-utóbb le lesz tudva a kötelező az USA felé nekik is. Az erdélyi csoportosításuk mindig akkora mint a MH, ha többi erőik keleten vannak, de ott nem történik semmi, csak azt jelenti, hogy további erősítéseket tudnak Nyugatra vezényelni.
A navy ujjaepitese szerintem alaphangon el fogja vinni a negyedet a teljes budgetnek 10-15 even at, ha komolyan gondoljak: az elso 4 korvett onmagaban valami hajmereszto $1.6B arcedulaval jott, pedig francia (a korabbi valag, amibe az amerikaiake elott bebujtak) - NEGY (4) korvett (!), ami ugye meg fregattnal is kisebb; utobbibol is van pont ketto darab 40 ev koruli hasznalt brit csodajuk.
Ezek melle kell majd par uj cruiser avagy rombolo, ha tenyleg komolyan gondoljak a tengereszkedest, az egy szem tengeralattjarojuk egy 35-40 eves szovjet diesel csoda, mindre kell fegyverzet, rengeteg baromi draga raketttta es igy tovabb.
Ismetlem, szerintem ez a negyedet-harmadat el fogja vinni a penznek (uzemeltetesuk is baromi draga), kozben
- nincsen modern hk, ami van, az 30 eves technika es jo esetben a fele (100?) lehet mukodokepes
- nincs modern IFV se lancos, se kerekes, talan 1 zl mukodokepes BMP-1, amelyek 25mm es raktak rajuk Spikeot
- van egy rakas gurulo ocskavas BTR60-70 meg regebbi szemet, semmire nem igazan jo, max APCnek.
Tuzerseguk van, az ketsegtelen, meg most veszik a HIMARSOT< de az irgalmatlan draga lesz, mert keszen veszik hozza a loszert. Ezen kivul van egy fel zl uj kerekes APC, abbol talan lesz tobb (ugyan IFVnek is szoktak listazni az uj Piranha V-ot, de maga a roman MoD is megirta, hogy az APC lesz, majd kesobb lesz valamikor 8x8 meg lancos IFV beszerzes is.)
MIndez ugy, hogy mar most ~2.5% koltenek a cirka 60 ezres seregukre - good luck tovabb emelni, a teljes es totalis inkompetenciarol a hadvezetesben mar nem is beszelve. A romanok tortenelmi okokbol mindig a politikat rendelik ala a hadvezetesnek, ami most latszik is, totalisan fingja nincs a roman hadvezetesnek, mit csinal eppen, kampanyszeruen mindenbe belekapnak.
- meg
meg van egy marek ATGM rhekkelve