[BIZTPOL] Románia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
480
3 082
93
Neptun gázmező kitermelése tovább csúszik.

Az OMW cáfolta, hogy el akarná adni a Petrom részesedését, de ha sokat pöcsölnek lehet meggondolják magukat… sztem a lengyelek szívesen beszállnának az osztrákok helyett.
Az OMW kilépése két ok miatt került képbe, az egyik a cég profil váltása a másik a 2030-as dátummal megcélzott EU-s "zöld előírások", benne a szén és szénhidrogén alapú energiatermelés visszaszorítása és ezen energiahordozók felhasználásának csökkentése. Az OMW biztosan nem teregeti ki a szándékait, mert csökkentené a befektetése értékét, inkább a román kormány nyomás alá helyezése volt a szándék az értékesítés belebegtetésével. Könnyen lehet, hogy a zöld forradalom nem csak a szén erőműveket, hanem a gázosakat is visszaszorítja, pláne mostanában, hogy az atomenergiát az EU szakavatott bizottsága elfogadja "zöldnek". Nem véletlenül erőlteti az OMW a nevezett offshore törvény módosítását, azaz visszamódosítását, mert a román fél - kedvesen - épp akkor emelte a díjakat amikor kiderült a lelőhelyek gazdagsága. A befektetők pedig így nem látják biztosítottnak, a drága tengeri kitermelés megtérülését, különösen akkor nem amikor a görcsös zöldítés kockázatossá teszi a jövőt még akkor is amikor az atomerőmű bezárási lázálom is vaskosan hozzájárult az árak emelkedéséhez. A kitermelés így is legkorábban 2026-ban indulhat meg, annak olyan gáz árak mellett kell cirka egy évtizedig minimum működnie, hogy a befektetés megtérüljön. Nem az a kérdés, hogy kell-e a gáz, vagy a román igény nagyobb lesz-e addigra mint a kitermelés, hanem hogy a tengeri gáz milyen egyéb szereplőkkel és milyen áron kell versenyezzen az addigra már mindenki által csökkenni remélt európai gázpiacon. A Román Kormány helyzete nehéz, hazaárulással ér fel, ha visszakozik és csökkenti a járadékokat, ezzel azt sugallva, hogy "kiárulja" a nemzeti kincset, óriási politikai játszmák mehettek a háttérben, hogy az egyébként tőkeszegény és ebben az üzletben járatlan román állami vállalat szerephez jusson, tulajdonosként léphessen az üzletbe, hogy bányajáradék ide vagy oda névleg rá lehessen mondani majd a módosításra, hogy a pénz házon belül marad. Időben viszont a folyamatos késlekedés valóban elbizonytalaníthatja a valódi szereplőt az üzletben, az OMW-t, mert iparági szereplők biztosan állítják, hogy a következő évtizedekben az igény mérséklődése miatt lesz gáz ami örökre a föld alatt marad, csak a legolcsóbbak tölthetik meg majd a csöveket, ebben a képletben pedig még bizonytalan hol is szerepel a román gáz, a kormánynak hamar és jelentősen befektetőbaráttá kellene és kellett volna tennie az üzletet, hogy az legalább megindulhasson, már most is folyhatna a kitermelés és mind az Exoon, mind az OMW de a román állam is rommá kereshetné magát jelenleg, de .... kellett kupeckedni ...
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 115
45 422
113
Jenki hajó, nem? Akkor jó lesz az nekik :D
Ezzel az a gond, hogy az csotrogányt teljesen újra kellene fegyverezni.
Szerintem egy új fregatt árának vagy 70-80%-át rá kellene költeni.
És akkor lennének hipermodern fegyverek egy fos hajón....
Tiszta T-72 felújítós feeling. :cool:
Az angol fregattokkal biztosan jobban járnának. Azokat aktív szolgálatból vonják ki ráadásul azokat korszerűsítették is. De ne én adjak már nekik tippeket... :oops:;)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 115
45 422
113
A lengyelek használnak 2 db-ot nem? A copy-paste alapján a románoknál is elfér, pláne mert szeretik gyűjteni a több évtizedes levetett hadianyagot.
Jaja. Olyannyira, hogy most fogadták el a Miecznik Programban az utódjukat. 2028-ban érkezik az első hajó. De már nagyon szabadulnának tőlük.... :)
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 498
113
Ezzel az a gond, hogy az csotrogányt teljesen újra kellene fegyverezni.
Szerintem egy új fregatt árának vagy 70-80%-át rá kellene költeni.
És akkor lennének hipermodern fegyverek egy fos hajón....
Tiszta T-72 felújítós feeling. :cool:
Az angol fregattokkal biztosan jobban járnának. Azokat aktív szolgálatból vonják ki ráadásul azokat korszerűsítették is. De ne én adjak már nekik tippeket... :oops:;)



Tökéletesen megfelel nekik, majd a yenkik adnak hitelt a felújítás /átfegyverzésre is.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 643
113
Az OMW kilépése két ok miatt került képbe, az egyik a cég profil váltása a másik a 2030-as dátummal megcélzott EU-s "zöld előírások", benne a szén és szénhidrogén alapú energiatermelés visszaszorítása és ezen energiahordozók felhasználásának csökkentése. Az OMW biztosan nem teregeti ki a szándékait, mert csökkentené a befektetése értékét, inkább a román kormány nyomás alá helyezése volt a szándék az értékesítés belebegtetésével. Könnyen lehet, hogy a zöld forradalom nem csak a szén erőműveket, hanem a gázosakat is visszaszorítja, pláne mostanában, hogy az atomenergiát az EU szakavatott bizottsága elfogadja "zöldnek". Nem véletlenül erőlteti az OMW a nevezett offshore törvény módosítását, azaz visszamódosítását, mert a román fél - kedvesen - épp akkor emelte a díjakat amikor kiderült a lelőhelyek gazdagsága. A befektetők pedig így nem látják biztosítottnak, a drága tengeri kitermelés megtérülését, különösen akkor nem amikor a görcsös zöldítés kockázatossá teszi a jövőt még akkor is amikor az atomerőmű bezárási lázálom is vaskosan hozzájárult az árak emelkedéséhez. A kitermelés így is legkorábban 2026-ban indulhat meg, annak olyan gáz árak mellett kell cirka egy évtizedig minimum működnie, hogy a befektetés megtérüljön. Nem az a kérdés, hogy kell-e a gáz, vagy a román igény nagyobb lesz-e addigra mint a kitermelés, hanem hogy a tengeri gáz milyen egyéb szereplőkkel és milyen áron kell versenyezzen az addigra már mindenki által csökkenni remélt európai gázpiacon. A Román Kormány helyzete nehéz, hazaárulással ér fel, ha visszakozik és csökkenti a járadékokat, ezzel azt sugallva, hogy "kiárulja" a nemzeti kincset, óriási politikai játszmák mehettek a háttérben, hogy az egyébként tőkeszegény és ebben az üzletben járatlan román állami vállalat szerephez jusson, tulajdonosként léphessen az üzletbe, hogy bányajáradék ide vagy oda névleg rá lehessen mondani majd a módosításra, hogy a pénz házon belül marad. Időben viszont a folyamatos késlekedés valóban elbizonytalaníthatja a valódi szereplőt az üzletben, az OMW-t, mert iparági szereplők biztosan állítják, hogy a következő évtizedekben az igény mérséklődése miatt lesz gáz ami örökre a föld alatt marad, csak a legolcsóbbak tölthetik meg majd a csöveket, ebben a képletben pedig még bizonytalan hol is szerepel a román gáz, a kormánynak hamar és jelentősen befektetőbaráttá kellene és kellett volna tennie az üzletet, hogy az legalább megindulhasson, már most is folyhatna a kitermelés és mind az Exoon, mind az OMW de a román állam is rommá kereshetné magát jelenleg, de .... kellett kupeckedni ...
Most, hogy a déli áramlat megépült, egyszerűen nincs piaca a drága román gáznák. Marad a belső piac, de az meg túlságosan kicsi. Ha az ukrán oknak meg a moldávok nak adnának, az meg olyan mintha feneketlen kútba öntenek, nem tudjak kifizetni. Ez a projekt ezért nem indul és az OMV ezért száll majd ki. Szerencséje volt az osztrákoknak meg az amerikaiaknak hogy nem szálltak be.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 643
113
Nem örültem, hanem hűhával reagáltam, mert a Neptun gázmező kitermelésénél a magas költségek miatt komoly problémák lehetnek...!
Dehát ezt már leírtuk egy párszor én rövidebben, deido meg szépen szájbarágósan hosszan. ez egy 8 éves történet és egy siker storiból így tudtak a románok egy szart csinálni mint mindenből az életben.
 

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113
Nem taljánnak ( italian) hívtuk őket?
De igen.
talján
Olasz. Az olaszok saját nevéből (italiano), ill. ennek velencei talian alakjából ered. Mára elavult, de Taliándörögd község nevében megtalálható.

Taliándörögdön pont nemrégiben jártam…


A község határa már régóta lakott hely volt. Római telep nyomaira is bukkantak a határban. Dörögd első említése 1249-ben történik, amikor az egri püspök birtokhatárait állapítja meg. Nemesek által lakott hely volt Drugd. Taliándörögd területén a középkorban négy település volt:

  • A legkorábbi Tótdörögd
  • Monostordörögdöt egyetlen esetben említik (1504)
  • Felsődörögd a Szent András templommal és
  • Alsódörögd (a Szent Szűz tiszteletére épített kápolnával) a 14. század elején tűnnek fel.[3]
Mind a négy település egyházas hely volt. 1187 lakosból 793 katolikust, 43 reformátust, 349 evangélikust és 4 izraelitát említ a krónika. A településsel szorosan összefügg a Dörögdi család neve és sorsa. A családnak birtoka volt többek között Felső-dörögd, Alsó-dörögd és Imár is.


A középkori templom romjai
1548-ban a török felégette a községet és sokáig lakatlan, 1718 után kezdett ismét benépesülni. Az új Dörögd nem a régi falu helyén, hanem „a sűrűben” épült újra. A törökök kiűzése után a települések több család között oszlottak meg. A Dörögdi család fiúágon való kihalása után vizeki Tallián Ferenc lovassági ezredest és feleségét iktatták be a birtokba. A mai Taliándörögd, vizeki Tallián Ferenctől kapta a nevét, megkülönböztetésül a középkori Tóth-dörögd – ma Ódörögd puszta – településtől. Az újratelepülő jobbágyok, közbirtokosok református lelkészt tartanak, aki az evangélikusokat is pasztorálja. 1745-ben még nagyrészt lutheránus a falu. 1760-ban fordul meg az arány, miután Tallián Ignácné földesúrnő a református prédikátort kitelepíti. 1773-ban a községet vegyes hitű magyarság lakja. A falu máig fennmaradt három temploma ennek emlékét őrzi.

Erről a talián családról sok mindent fennmaradt pl 1610 január 1.-én II. Mátyás magyar királytól új címeres nemeslevelet szereztek. Azért jó hogy ezer éves ország a mienk mert ezek az írásos emlékek mai napig fennmaradtak. Szóval tudjuk, hogy ami ma olasz eredtileg talján volt.

A románokat mi oláh-nak hívtuk. Ezt a románia dolgot ők találták ki maguknak mi pedig átvettük. Ugyan úgy ahogy a tóth-okat ma szlovákoknak, a rácz-okat pedig szerbeknek nevezzük. Nándor ma már bulgár pl. Azt hiszem az egyetlen régen használatos népnév a német ami mai napig megmaradt a magyar nyelvben.