[BIZTPOL] Románia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
A tegnapi hír is információ:
https://maszol.ro/kulfold/Ukrajnaba...-orszag-haboru-utani-ujjaepiteserol-beszeltek

Ukrajnába látogatott Florin Cîţu, az ország háború utáni újjáépítéséről beszéltek​

Agerpres/Maszol 2022. április 27., szerda, 21:07
- a Maszol.ro portálról
Florin Cîțu, a szenátus elnöke Facebook-bejegyzésében számolt be a szerdai kijevi látogatásáról.
„Megtiszteltetés, hogy Ukrajnában lehetek. Az április eleje óta tervezett látogatás középpontjában az orosz fegyveres erők által Ukrajnában elkövetett atrocitások és az ország háború utáni újjáépítési terve állt” – tudatta a szenátus elnöke.
„Beszédet mondtam a Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusán, amelyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vezetett, és amelyen jelen volt Denisz Smihal ukrán miniszterelnök is” – írta bejegyzésében Cîțu.
- a Maszol.ro portálról
Cîţu látogatását a miniszterelnök, a képviselőház-elnök és a külügyminiszter keddi látogatásától külön készítette elő a román szenátus és az ukrán fél, és az előkészületekkor április 27-ét jelölték meg a látogatás időpontjaként.
Mint arról beszámoltunk, Kijevben tett hivatalos látogatást kedden Nicolae Ciucă miniszterelnök is, aki az Ukrajnának nyújtott román támogatás bővítésének lehetőségeiről folytatott megbeszélést Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A román kormányfő, akit Marcel Ciolacu képviselőházi elnök és Bogdan Aurescu külügyminiszter is elkísért, az ukrán főváros közelében található Borodjankát, és Irpinyt is felkereste.
Ciucă leszögezte: Románia határozottan elítéli az Ukrajna elleni illegális, indokolatlan és ki nem provokált orosz inváziót, a civilek ellen elkövetett atrocitásokat, és a mérhetetlen pusztítást.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
https://maszol.ro/kulfold/Kijevbe-latogatott-Nicolae-Ciuca-es-Marcel-Ciolacu

Kijevbe látogatott Nicolae Ciucă és Marcel Ciolacu- a Maszol.ro portálról
Kijevben tett hivatalos látogatást kedden Nicolae Ciucă román miniszterelnök, aki az Ukrajnának nyújtott román támogatás bővítésének lehetőségeiről folytatott megbeszélést Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – közölte a román kormány sajtóirodája.
A román kormányfő, akit Marcel Ciolacu képviselőházi elnök és Bogdan Aurescu külügyminiszter is elkísért, az ukrán főváros közelében található Borodjankát, és Irpinyt is felkereste. Ciucă leszögezte: Románia határozottan elítéli az Ukrajna elleni illegális, indokolatlan és ki nem provokált orosz inváziót, a civilek ellen elkövetett atrocitásokat, és a mérhetetlen pusztítást. Felidézte: Bukarest önkéntes anyagi támogatással járult hozzá ahhoz, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság szakértői kivizsgálhassák az Ukrajnában elkövetett bűncselekményeket és felelősségre vonják az elkövetőket.
- a Maszol.ro portálról
A bukaresti közlemény szerint a román kormányfő kijevi vendéglátóinak beszámolt arról, hogy a háború kezdete óta 820 ezer ukrán menekült érkezett Romániába, az országban maradóknak pedig Bukarest védelmet, munkavállalási lehetőséget, ingyenes szállítást, egészségügyi ellátást biztosít. Az országban kialakított humanitárius logisztikai központ 32 nemzetközi segélyszállítmány 163 teherautójának Ukrajnába juttatását szervezte meg.- a Maszol.ro portálról
A román küldöttség Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel és Ruszlan Stefancsukkal, a kijevi parlament elnökével is találkozott. Megbeszéléseiken egyebek mellett az ukrán gabona- és élelmiszerexport új, Románián keresztül vezető útvonalainak bővítéséről tárgyaltak. Románia április 5-től kezdődően liberalizálta a közúti áruszállítást az ukrán fuvarozók számára és bővíti a konstancai kikötő áruforgalmi kapacitásait. A felek egyetértettek abban is, hogy új határátkelőhelyeket kell nyitni a két ország között.- a Maszol.ro portálról
 
  • Tetszik
Reactions: formosa1

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
571
2 322
93

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Újra indul egy fontos üzem, de csinálhatták volna gyorsabban is:

https://maszol.ro/gazdasag/Ujraindul-az-Azomures

Újraindul az Azomureș​

economica.net 2022. április 26., kedd, 12:35
- a Maszol.ro portálról
Több mint négy hónapja szünetel a termelés a marosvásárhelyi üzemben a csillagászati gázár miatt.
Napokon belül ismét elkezdődik a munka az Azomureș kombinátban. A cégvezetés tájékoztatása szerint május elején kezdenek el termelni, csökkentett kapacitással. „A kezdeti időszakban korlátozott ammónium nitrát, kalcium nitrát, karbamid és melamin termeléssel számolunk. Az NPK típusú, komplex műtrágyák gyártását később fogjuk elkezdeni” – nyilatkozta Harri Kiiski, a vállalat vezérigazgatója.
- a Maszol.ro portálról
Az Azomureș december 17-én állt le, mivel a gáz annyira megdrágult, hogy a nyereséges termelés lehetetlenné vált. Akkoriban nem csak a marosvásárhelyi kombinát szüntette be a termelést, hanem egy sor más műtrágya gyártó is Európa-szerte. A műtrágya termelési költségeinek nagyon magas százalékát jelenti az alapanyag, ami a földgáz.- a Maszol.ro portálról
Mivel elegendő műtrágya nélkül élelmiszerhiány alakulhat ki, április elejére az Európai Bizottság kidolgozta a törvényi keretet, mely lehetővé teszi, hogy az EU-tagországok állami támogatást nyújtsanak az ágazatnak. Lengyelország és Németország már lépett is, előbbi 836 millió, míg utóbbi 20 milliárd eurós segélycsomaggal támogatja az érintett vállalatokat.
A román kormány egyelőre nem hozott konkrét intézkedéseket, de folynak az egyeztetések az energetikai-, a mezőgazdasági- és a gazdasági tárca, valamint az ipar képviselőinek a részvételével.
Az Azomureș a legjelentősebb hazai műtrágya gyártó. Egy átlagos évben, folyamatos termelés mellett 1,6 millió tonna műtrágyát állít elő, aminek 75 százalékát belföldön értékesíti. Mivel az idei évből már eltelt közel négy hónap, egyértelmű, hogy a 2022-es termelés a korábbi időszak szintje alatt lesz.
economica.net
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
A közgazdász végzettségű korábbi kormányfő most a szenátus elnöke szavaira is érdemes figyelni.
Annyit előre bocsátok hogy a románok lényegében ugyanazt csinálják mint most bárki más a eu-ban.

Cîţu: jó intézkedésekkel még elkerülhető a gazdasági válság​

Agerpres/Maszol 2022. április 26., kedd, 16:24
- a Maszol.ro portálról
Még elkerülhető a gazdasági válság Romániában, ehhez azonban „jó intézkedésekre” van szükség a kormány részéről – véli a szenátus elnöke.
Florin Cîţu kedden rámutatott, az infláció magas, és minden becslés szerint lassulni fog idén a gazdaság növekedése. „Még elkerülhető a válság, de jó intézkedéseket kell hozni. A döntések a kormány kezében vannak” – fogalmazott.
A felsőház elnöke hozzátette, az idei költségvetés kidolgozásakor 4,6 százalékos gazdasági növekedéssel számoltak, jelenleg azonban minden illetékes intézmény ennél lassúbb ütemű növekedést prognosztizál. Meglátása szerint megfelelő intézkedésekkel elérhető lenne idén is „például a 6 százalékos gazdasági növekedés”. Emlékeztetett, tavaly a „jó intézkedéseknek” köszönhetően az egymást követő járványhullámok ellenére sikerült csökkenteni az államháztartási hiányt, és az eredetileg becsülthöz képest növelni a költségvetési bevételeket, ugyanakkor az előre jelzett 4 százalék helyett 6 százalékos volt a gazdasági növekedés.
- a Maszol.ro portálról
„A tavaly tehát bebizonyítottuk, hogy meg lehet csinálni. Ha most valakinek nem megy és segítségre van szükség, tudják, hol keressenek” – nyomatékosította Florin Cîţu.

A Világbank 1,9 százalékos gazdasági növekedésre számít

Mint arról korábban írtunk, a Világbank az idén 1,9 százalékos román gazdasági növekedésre számít, ami jelentősen elmarad a korábbi prognózisban közölt 4,3 százaléktól.
A GDP arányában 6,6 százalékos államháztartási hiányra számítanak. A prognózis szerint a kormány nem fogja tudni jelentősen csökkenteni a hiányt, mert finanszíroznia kell a gazdasági növekedést. Középtávon a deficit csökkenésére számítanak, de nem kizárt, hogy 3 százalék fölött marad.
A gazdaság változása a koronavírus-járvány, az orosz–ukrán háború alakulásától is függ. Hozzátették, döntő fontosságú, hogy Románia milyen mértékben tudja felhasználni a rendelkezésére bocsátott európai uniós alapokat, ugyanis ezek hatékony felhasználásától függ a fenntartható növekedési pálya megőrzése.
Kelemen Hunor korábban úgy fogalmazott, az embereknek mentálisan fel kell készülniük az elkövetkező időszakra, az ukrajnai háború okozta gazdasági válság pontos hatásait csak a nyár végén fogjuk megismerni. Kelemen szavai szerint folyamatosan változnak az események körülöttünk, így ma nem tudni, mi lesz egy vagy két hónap múlva, mint ahogyan a háború okozta válság hatásairól is csak a nyár végére lesz pontos képünk.
„Nem szeretném szépen becsomagolva azt mondani, hogy legyenek nyugodtak, mert nem lesz semmi gond. Igen, lesznek problémák. Erre fel kell készülnünk nekünk is, de a társadalomnak, mentálisan mindannyiunknak fel kell készülnünk. Semmi sem lesz olyan – legalábbis az elkövetkező években – mint a háború előtt volt” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Ha nem vezeted be a településekre a gázt, nem használsz el sok gázt, mert kevés a fogyasztó. Azt hiszem nem túl bonyolult a matek.
Tudok még ilyen román gazdasági okosságokat.

Nem építesz autópályát, nem kell fenntartani, karbantartani... és nem panaszkodnak az emberek a pályák minőségéért, nem veszekednek az érdekkörök, hogy jaaaj, gazdasági érdek, jaaaj környezetvédelmi érdek...
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 028
6 340
113
A románok is és a moldávok is most meg lesznek ijesztve, hogy egyesülni kell, mert ott liheg a medve.
Nade mi legyen dnyeszter mentével? Logikusan oldják meg az ukránok, ők már úgyis harcolnak az oroszokkal. Akár egyezség is lehet, Moldova lemond róla Ukrajna javára (ki bajlodjon az ott élő oroszokkal) cserébe kapnak az ukránoktól beszarábiai területeket (amiket úgyis ösi román földnek tekintenek).
De mi legyen a gagauzokkal? Nekik széles autonómiájuk van és Románia nem ismeri el az etnikai alapú autonómiát. Ha a gagauz autonómia megmarad, akkor meg a szekrényeknek is kell, ami meg a nacionalistáknak lesz probléma. Persze majd azzal jönnek, hogy gyorsan kell cselekedni és most nincs idő, de mindent megígérnek, aztán persze nem tartják be.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Ha nem vezeted be a településekre a gázt, nem használsz el sok gázt, mert kevés a fogyasztó. Azt hiszem nem túl bonyolult a matek.
Itt jön az hogy sokan NEM ÉRTETTÉK hogy a 1990-es évek elején miért kellett törvényileg jogszabályilag KÖTELEZŐEN bevezettetni kb. minden magyar település belterületi részein a földgázt.
Akkor még föld utcákkal rendelkező kis városok és falvak részein is.
A hozzájárulást minden ingatlan tulajdonosnak ki kellett fizetnie és kerítésen belül került a földgáz csonk ahonnan a akkor a mai szinthez képest nagyon támogatott földgázt meg igénybe vette.
Kérdés véletlen volt e ez a magyar gazdaság politika akkor hogy a oroszoktól származó nyersanyagra törvényileg kötelezően ennyire rá szoktassák a országot.
Románia lehet hogy okosabban értsd szuverénebb módon döntött akkor is és azóta is több alkalommal?
 

sisimoto

Well-Known Member
2020. február 1.
486
2 551
93
"Románia határozottan elítéli az Ukrajna elleni illegális, indokolatlan és ki nem provokált orosz inváziót, a civilek ellen elkövetett atrocitásokat, és a mérhetetlen pusztítást." Brávó! :D
Amúgy ezt az ukri propaganda dumát, vagy ki tudja honnan származik, hogy "indokolatlan, és ki nem provokált", az oláhok nagyon szeretik ismételgetni...

Akkor nézzük, mi Magyarok elítéljük az egykori Osztrák-Magyar monarchia elleni támadást, és az akkor még katonailag totálisan védtelen Erdély oláh királyság általi invázióját 1916-ban, pont illegális módon, megindokoltan -hazudozva-, ki nem provokáltan -hiszen a szövetségeseit támadta meg-, és Erdélyben civilek -főleg magyarok ellen- elkövetett atrocitásokat, és mérhetetlen pusztítást.
Beszélhetünk így is, nem volt olyan régen.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 495
113
Itt jön az hogy sokan NEM ÉRTETTÉK hogy a 1990-es évek elején miért kellett törvényileg jogszabályilag KÖTELEZŐEN bevezettetni kb. minden magyar település belterületi részein a földgázt.
Akkor még föld utcákkal rendelkező kis városok és falvak részein is.
A hozzájárulást minden ingatlan tulajdonosnak ki kellett fizetnie és kerítésen belül került a földgáz csonk ahonnan a akkor a mai szinthez képest nagyon támogatott földgázt meg igénybe vette.
Kérdés véletlen volt e ez a magyar gazdaság politika akkor hogy a oroszoktól származó nyersanyagra törvényileg kötelezően ennyire rá szoktassák a országot.
Románia lehet hogy okosabban értsd szuverénebb módon döntött akkor is és azóta is több alkalommal?



Nagyon döcög a fordítás,keressetek jobb tolmácsot.
;)
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Itt jön az hogy sokan NEM ÉRTETTÉK hogy a 1990-es évek elején miért kellett törvényileg jogszabályilag KÖTELEZŐEN bevezettetni kb. minden magyar település belterületi részein a földgázt.
Akkor még föld utcákkal rendelkező kis városok és falvak részein is.
A hozzájárulást minden ingatlan tulajdonosnak ki kellett fizetnie és kerítésen belül került a földgáz csonk ahonnan a akkor a mai szinthez képest nagyon támogatott földgázt meg igénybe vette.
Kérdés véletlen volt e ez a magyar gazdaság politika akkor hogy a oroszoktól származó nyersanyagra törvényileg kötelezően ennyire rá szoktassák a országot.
Románia lehet hogy okosabban értsd szuverénebb módon döntött akkor is és azóta is több alkalommal?

Szerintem ennél profánabb indokok húzódhattak a háttérben. Értem ez alatt, hogy egy teljesen más adottságokkal rendelkező ország voltak.

Bár én sem vagyok tisztában a román gázhálózattal 100% -ban, de még 2020 -ban is azon görcsöltek, hogy hogyan tudnák fejleszteni és hogy állnak Magyarországhoz képest ...


Ugye egyfelől az anyagi vonzattal nem álltak úgy. Aztán a gázlelőhelyekkel sem. Ami érdekes még, hogy nálunk jóval nagyobb ország - kisebb népsűrűséggel. Ráadásul meglehetősen tagolt domborzattal. Hovatovább magashegységekkel. Ugye ezeket összeadva jóval nagyobb költséggel tudnak jóval kevesebb embert elérni. Persze a Szovjetunióval is elég ambivalens kapcsolatuk volt, de ennek ellenére a többi szempontokat tartom markánsabbnak.

A másik oldalról ott van, hogy a minden más energiahordozókkal viszont igen jól álltak. Akár az emlegetett hegyes és ritkán lakott részeken fűtési célzattal pl. a fa ... Azaz a gáz maradt a műtrágyagyártás, a paneltelepek fűtése és az egyéb iparágaknak amik igénylik még. Egyébként a jelen pillanatban is úgy működik a dolog, ha egy (vagy több) nagyobb cég odamenne valahová, ahol infrastruktúrafejlesztés (gáz) szükséges, akkor szomszéd faluba/városba is bevezetik a gázt valamilyen szinten. Azaz fejlesztgetnek (azaz egyáltalán nem zárkóznak el a gáztól), de leginkább csak akkor, ha mással együtt is összeszámolva már megéri.

Azaz szerintem, ha lehetőségeik engedték volna akkor Ők is vitték volna mindenhová és a kor sajtója hatalmas sikerként el is adta volna. A mi oldalunkon pedig valahol előny is, hogy ott van mindenhol a gáz gyakorlatilag - ilyenformán nem maradnak ki régiók e miatt az iparfejlesztésből csak azért, mert a környéken nincs egy gáz csonk amire csatlakozni tudnának ...
 
  • Hűha
  • Tetszik
Reactions: kamm and formosa1

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 553
80 888
113
Szerintem ennél profánabb indokok húzódhattak a háttérben. Értem ez alatt, hogy egy teljesen más adottságokkal rendelkező ország voltak.

Bár én sem vagyok tisztában a román gázhálózattal 100% -ban, de még 2020 -ban is azon görcsöltek, hogy hogyan tudnák fejleszteni és hogy állnak Magyarországhoz képest ...


Ugye egyfelől az anyagi vonzattal nem álltak úgy. Aztán a gázlelőhelyekkel sem. Ami érdekes még, hogy nálunk jóval nagyobb ország - kisebb népsűrűséggel. Ráadásul meglehetősen tagolt domborzattal. Hovatovább magashegységekkel. Ugye ezeket összeadva jóval nagyobb költséggel tudnak jóval kevesebb embert elérni. Persze a Szovjetunióval is elég ambivalens kapcsolatuk volt, de ennek ellenére a többi szempontokat tartom markánsabbnak.

A másik oldalról ott van, hogy a minden más energiahordozókkal viszont igen jól álltak. Akár az emlegetett hegyes és ritkán lakott részeken fűtési célzattal pl. a fa ... Azaz a gáz maradt a műtrágyagyártás, a paneltelepek fűtése és az egyéb iparágaknak amik igénylik még. Egyébként a jelen pillanatban is úgy működik a dolog, ha egy (vagy több) nagyobb cég odamenne valahová, ahol infrastruktúrafejlesztés (gáz) szükséges, akkor szomszéd faluba/városba is bevezetik a gázt valamilyen szinten. Azaz fejlesztgetnek (azaz egyáltalán nem zárkóznak el a gáztól), de leginkább csak akkor, ha mással együtt is összeszámolva már megéri.

Azaz szerintem, ha lehetőségeik engedték volna akkor Ők is vitték volna mindenhová és a kor sajtója hatalmas sikerként el is adta volna. A mi oldalunkon pedig valahol előny is, hogy ott van mindenhol a gáz gyakorlatilag - ilyenformán nem maradnak ki régiók e miatt az iparfejlesztésből csak azért, mert a környéken nincs egy gáz csonk amire csatlakozni tudnának ...
Sose ez a lényeg. Egyirányú v. kétirányú. Lehet rövid is, csak értelmes legyen.