[BIZTPOL] Románia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
https://maszol.ro/gazdasag/Az-ingat...lsag-durvan-visszaestek-az-eladasok-juniusban

Az ingatlanpiacot is utolérheti a válság: durván visszaestek az eladások júniusban​

Pengő Zoltán 2022. július 15., péntek, 11:49

- a Maszol.ro portálról

Kolozs megyében 30,8, Brassóban 22,1 százalékkal kevesebb lakás cserélt gazdát, mint egy hónappal korábban.

Behúzta a féket az ingatlanpiac, derül ki a Babeș-Bolyai Tudományegyetem közgazdaság és gazdálkodástudományi kara munkatársainak Romanian Economic Monitor című kutatási projektjének legfrissebb adataiból. Ezek azt mutatják, hogy az eladások száma országszerte visszaesett júniusban, sok helyen pedig az árak is.

Júniusban visszesett a kolozsvári ingatlanpiac is | Fotó: AdobeStock

Az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Hivatal (ANCPI) adatai szerint júniusban országos szinten 52 946 ingatlan (lakás, ház, telek) cserélt gazdát, 11 660-nal kevesebb, mint májusban. Ez jelentős mértékű, 17 százalékot meghaladó visszaesés.

Kolozs megyében ennél is nagyobb, 30,8 százalékos volt a csökkenés, mindössze 2090 ingatlan kelt el. Ennél nemcsak Bukarestben, hanem Brassó, Temes és Konstanca megyékben is nagyobb volt a tranzakciók száma. Brassóban és Temesben szintén jelentős mértékben, 22,1 és 16,8 százalékkal esett vissza a piac forgalma. Június nemcsak májushoz képest jelent visszaesést, hanem a teljes első félév mélypontja.

„Amint azt előző elemzéseinkben megjósoltuk, több mint egyéves villámgyors növekedést követően az ingatlanpiacon stagnálás, vagy legalábbis egy könnyű korrekció kezdődött. Ennek a fő okozója az infláció, amely egyrészt az építőanyagok árán keresztül hat, arra kényszerítve egyes fejlesztőket, hogy leállítsák a munkát az építőtelepeken, másrészt az ingatlanhitelek drágulásán és a vásárlóerő csökkenésén keresztül, a gazdasági szereplők pesszimizmusa és az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos bizonytalanság” – nyilatkozta az Economedia.ro gazdasági portálnak Nagy Bálint Zsolt, a tanulmány egyik készítője.

Az árak is csökkennek​

A legnagyobb hazai ingatlanközvetítő portál, az imobiliare.ro adatai szerint júniusban, országos viszonylatban 0,3 százalékkal csökkent a lakások átlagára. A kolozsvári lakások ennél nagyobb mértékben, 1,4 százalékkal lettek olcsóbbak. Ennek ellenére még mindig a kincses városban a legmagasabb az átlagár, 2431 euró/négyzetméter. A júniusi átlagár döbbenetes mértékben, 40,9 százalékkal nagyobb a 2020 januárinál.

- a Maszol.ro portálról

Konstancán szintén olcsóbbak lettek a lakások júniusban, Bukarestben, Brassóban és Temesváron ellenben drágultak, utóbbi két városban 1,7, illetve 0,3 százalékkal.

Júniusban az új jelzáloghitelek száma is csökkent, mintegy 10 százalékkal az egy évvel korábbi értékhez képest. Az első nyári hónapban 21 397 ingatlanhitelt vettek fel. Mindez azt jelentheti, hogy a válság, ha még nem is érte el, erősen kerülgeti az ingatlanpiacot, amely általában az utolsó ágazat, ahová egy gazdasági krízis begyűrűzik.

Bónis Endre, a Reform ingatlanügynökség tulajdonosa egyelőre nem tapasztalja, hogy Kolozsváron megtorpant volna a piac. „Van kereslet, még mindig divatos dolog kolozsvári lakásba fektetni. Van egy jól kereső réteg, amely nem érezte meg az inflációt, a környező megyékből ők hozzák be a pénzt Kolozsvárra” – nyilatkozta a Maszolnak a szakember.

Ennek ellenére vannak változások a kolozsvári piacon is. Megcsappant a felújításra váró lakások iránti kereslet, a vásárlók – érthető módon – ódzkodnak tőle, hogy belevágjanak egy felújításba. Újdonság az is, hogy míg korábban az ingatlanfejlesztők maguk értékesítették a lakásaikat, újabban keresik a kapcsolatot az ügynökségekkel. „Itt érzékelek egy törést” – mondja Bónis Endre.

Úgy becsüli, jelenleg 2200 euró/négyzetméter körül van az átlagár Kolozsváron. Bónis Endre valószínűnek tartja, hogy az elkövetkező években ezen a szinten maradnak az árak, sőt, kicsit csökkenhetnek is, mivel két megaprojekt is indul a városban, amelyek túlkínálatot hozhatnak létre a helyi ingatlanpiacon.

- a Maszol.ro portálról
 
K

kamm

Guest

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 090
113
Újabb kört fut az Erdélyi Magyar Szövetség a magyargyűlölő oláh bíróságon Vasárnapi csíkszeredai együttes küldöttgyűlésén az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) újra kezdeményezte a két párt fúzióját, és a fúzió révén létrejövő Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) bejegyzését - közölte az EMSZ sajtóirodája.
Forrás: https://kuruc.info/r/3/246298/
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
"A román katonaság felhívja a figyelmet arra, hogy a hadsereget megalázták, a helyzet megoldásának sikertelensége pedig megerősíti, amit az elnök mondott Romániáról - hogy ez egy bukott állam."
Idézet egy nyilt levélből amit a Iohannis kapott.:)

https://m.defenseromania.ro/scrisoa...nfirma-ca-romania-e-un-stat-esuat_617326.html
A hadseregben olyanok a fizetések, hogy versenyszférában kurvajó kell legyél egy jól műűködő cégnél, hogy megkapd azt a pénzt. Erre rájön, hogy kapsz ingyen lakást vagy kedvezményeset, előrehozott nyugdíjat, most meg picsognak, hogy az ők nyugdíjaik (szerintük) nem speciálisak. Aztán ha lenne egy háború, ami remélem nem lesz, akkor ugyanaz lenne, mint ukrajnában, hogy a civileket kezdenék besorozni, aki alapból 65 évet kellene dolgozzon, nem kap állami lakást, és ahoz, hogy 2-3000 euro nettót keressen havonta, nagyon sokan soha nem érnek el. Ezekből meg van 73,000 aktív és 150,000 nyugdíjas. Nem csoda, hogy döglünk bele akkora a terhük, de tartják őket, mert ők védik a majmokat a kormányban. (és ugyanez érvényes a rendőrségre is)
 
K

kamm

Guest
A hadseregben olyanok a fizetések, hogy versenyszférában kurvajó kell legyél egy jól műűködő cégnél, hogy megkapd azt a pénzt. Erre rájön, hogy kapsz ingyen lakást vagy kedvezményeset, előrehozott nyugdíjat, most meg picsognak, hogy az ők nyugdíjaik (szerintük) nem speciálisak. Aztán ha lenne egy háború, ami remélem nem lesz, akkor ugyanaz lenne, mint ukrajnában, hogy a civileket kezdenék besorozni, aki alapból 65 évet kellene dolgozzon, nem kap állami lakást, és ahoz, hogy 2-3000 euro nettót keressen havonta, nagyon sokan soha nem érnek el. Ezekből meg van 73,000 aktív és 150,000 nyugdíjas. Nem csoda, hogy döglünk bele akkora a terhük, de tartják őket, mert ők védik a majmokat a kormányban. (és ugyanez érvényes a rendőrségre is)
1-2 eve megy a hiszti, ez gyakorlatilag a roman melyallam fegyveres frontendje, nyomjak-szitjak oket a hatterbol az ex-Secu meg mostani SRIs csuszomaszok stb:


En drukkolok, hogy sikeruljon nekik, ugy biztosan orokre beragadnak a katonai adossagspiralban...
 

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
480
3 082
93
A román haderőfejlesztésnek 3 csapdája van, erről azt hiszem itt is írtam már.

1, Nagynak kell látszani. A román nemzet, a hadsereg el kell hitesse, hogy minimum regionális középhatalom ennek megfelelő hadsereggel. Az F16 beszerzésen remekül látszik, hogy túlvállalták magukat, a 48(49) harci gép pompásan mutat a ranglistákon, de ellátni mindet fegyverrel, pilótával és műszakival, az elkövetkező években rendkívül megterheli a költségvetést. Ugyanez látható a Patriotokkal, arra semmi szükségük nem volt, de vettek a lengyelek is és kellett a "déli bástyának" is. Most tengeralattjárókkal szemeznek stb stb. A lengyel tempót nem bírják, ezért a rengeteg használt holmi, a gazdaságilag és egyre inkább populációját tekintve is kis ország egyszerűen nem képes eltartani csak kb a magyarral, vagy szerbbel összevethető haderőt, minden e fölötti vágy, igény, vagy teljesülés automatikusan eladósodással jár. Idén már a GDP 1,6%-a megy az adósság kamataira. Ez annyira nagy baj kezd lenni, hogy a haderő fejlesztés automatikusan a halogatás, a harmadkézen is átment levedlett technika beszerzését, a pontszerű fejlesztéseket jelenti. Mielőtt valaki előhozza, hogy most jelentették be hogy a GDP 2,5%-ra emelik a hadügy költségvetését, sietek elmondani, hogy a szokásokkal ellentétben, a román katonai nyugdíjakat náluk a hadügyminisztérium büdzsézi, nem fog fejlesztésekre ennyi telni, ez csak látszat bejelentés mint megannyi más is.

2, A saját hadiipart életben kell tartani. A román hadiipar gyakorlatilag egy helyben toporog, azaz inkább megrekedt a nyolcvanas években. A hajdan erős hadianyag export teljesen összeomlott, a nagy állami vállalatokat a "nagy" hadsereg, "nagy" hadianyag készleteinek karbantartása élteti, illetve bontják a gyárakat vasanyagnak a munkások. A vállaltokat életben tartani nemzeti büszkeség és stratégiai érdek, viszont exportképes termék alig van így marad a román hadsereg, marad mindaddig amíg elaggott technikát használ, nem pedig vesz valamit amit bérben maximum lefesthetnek a cégek, vagy esetleg szerelhetnek valami felépítményt a teherautókra mint az IVECO üzlet kapcsán. Minden bejelentés ami nem 100% hazai gyártással párosul az állami vállaltok ellenállását váltja ki, márpedig ilyen gyártásuk aligha van, a Piranha üzlet festéssel indult, talán valamit már összeszerelnek a Bukaresti Gépgyárban, de a mennyiség harmat gyenge, a nagy kapacitású vállalatok közül ez pedig csak egy. Az Airbus gyár áll, a hajók még mindig nem készülnek Constancán. A saját hadiipart kell(ene) etetni, de az nincs a modern gyártási folymatokra sem gépeivel, sem szervezetében felkészülve, önálló fejlesztés már régóta nincs.

3 Beleszorultak a frontország szerepbe, az atlanti nyomásba és a versenyfutásba főleg a magyar fejlesztésekkel. Az orosz fenyegetés miatt nagy atlanti nyomás van az országon, hogy az orosz agresszió ellen fegyverkezzen, ebbe belesimul a Patriot beszerzés, a flotta fejlesztése, most a tengeralattjáró üzlet, de a fiókok mélyén, a nem nyilvános elemzésekben Románia kizárt, hogy Oroszországgal szemben kívánja meghatározni önmagát, hisz egyrészt soha nem tette , másrészt semmi értelme nincsen, csak az orosz Déli Körzet sokszoros fölényben van, ráadásul a környéken ha NATO-ról van szó Törökország a játékos nem Románia. Romániának sokkal fontosabbak a szárazföldi szomszédai akik szemlátomást felnőnek a saját haderejéhez, és a határokat nem lehet a tengeralattjárókkal sem Dobrudzsában, sem Erdélyben, sem a Csernyivci környékén biztosítani ha úgy alakul (...), márpedig a súlyos gazdasági, demográfiai helyzet könnyen okozhat meglepetéseket és ezt mindenki jól érzékeli a régióban, a térség máig nem nyugodott meg, látszik ez Boszniában, most az ukrán konfliktusban. A mindenáron való atlanti megfelelés kényszere és az erősödő szomszédok közé beszorulnak a román döntéshozók, ide is egy kicsi, oda is egy kicsi eredménye a koncepciótlan fejlesztések tömege, a használt, sőt túlhasznált technika beszerzése, mert a minőségi egyensúly versenyét elveszíteni látszanak, de a mennyiségit még fenntartani igyekeznek.
 
Last edited:

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 466
23 978
113
Nekem a te linkeddel nem nyitja meg, ha másnak sem, akkor ez nálam működik:
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
1-2 eve megy a hiszti, ez gyakorlatilag a roman melyallam fegyveres frontendje, nyomjak-szitjak oket a hatterbol az ex-Secu meg mostani SRIs csuszomaszok stb:
Igen kedves Kamm, mindezt a te választott új hazád meximális támogatásával! Mert, hogy Ro. a NATO délkeleti bástyája:D:eek:!
Szépen ki vannak bástyázva az itteni érdekeitek nem mondhatom:).
Az USA katonai akadémiáin, (és egyébként is, úgy általában) nem tanítanak K-K-Európai törit?????
 
K

kamm

Guest
Igen kedves Kamm, mindezt a te választott új hazád meximális támogatásával! Mert, hogy Ro. a NATO délkeleti bástyája:D:eek:!
Szépen ki vannak bástyázva az itteni érdekeitek nem mondhatom:).
Az USA katonai akadémiáin, (és egyébként is, úgy általában) nem tanítanak K-K-Európai törit?????
"He...?"
 

vibers9

Active Member
2021. december 16.
8
59
28
A román haderőfejlesztésnek 3 csapdája van, erről azt hiszem itt is írtam már.

1, Nagynak kell látszani. A román nemzet, a hadsereg el kell hitesse, hogy minimum regionális középhatalom ennek megfelelő hadsereggel. Az F16 beszerzésen remekül látszik, hogy túlvállalták magukat, a 48(49) harci gép pompásan mutat a ranglistákon, de ellátni mindet fegyverrel, pilótával és műszakival, az elkövetkező években rendkívül megterheli a költségvetést. Ugyanez látható a Patriotokkal, arra semmi szükségük nem volt, de vettek a lengyelek is és kellett a "déli bástyának" is. Most tengeralattjárókkal szemeznek stb stb. A lengyel tempót nem bírják, ezért a rengeteg használt holmi, a gazdaságilag és egyre inkább populációját tekintve is kis ország egyszerűen nem képes eltartani csak kb a magyarral, vagy szerbbel összevethető haderőt, minden e fölötti vágy, igény, vagy teljesülés automatikusan eladósodással jár. Idén már a GDP 1,6%-a megy az adósság kamataira. Ez annyira nagy baj kezd lenni, hogy a haderő fejlesztés automatikusan a halogatás, a harmadkézen is átment levedlett technika beszerzését, a pontszerű fejlesztéseket jelenti. Mielőtt valaki előhozza, hogy most jelentették be hogy a GDP 2,5%-ra emelik a hadügy költségvetését, sietek elmondani, hogy a szokásokkal ellentétben, a román katonai nyugdíjakat náluk a hadügyminisztérium büdzsézi, nem fog fejlesztésekre ennyi telni, ez csak látszat bejelentés mint megannyi más is.

2, A saját hadiipart életben kell tartani. A román hadiipar gyakorlatilag egy helyben toporog, azaz inkább megrekedt a nyolcvanas években. A hajdan erős hadianyag export teljesen összeomlott, a nagy állami vállalatokat a "nagy" hadsereg, "nagy" hadianyag készleteinek karbantartása élteti, illetve bontják a gyárakat vasanyagnak a munkások. A vállaltokat életben tartani nemzeti büszkeség és stratégiai érdek, viszont exportképes termék alig van így marad a román hadsereg, marad mindaddig amíg elaggott technikát használ, nem pedig vesz valamit amit bérben maximum lefesthetnek a cégek, vagy esetleg szerelhetnek valami felépítményt a teherautókra mint az IVECO üzlet kapcsán. Minden bejelentés ami nem 100% hazai gyártással párosul az állami vállaltok ellenállását váltja ki, márpedig ilyen gyártásuk aligha van, a Piranha üzlet festéssel indult, talán valamit már összeszerelnek a Bukaresti Gépgyárban, de a mennyiség harmat gyenge, a nagy kapacitású vállalatok közül ez pedig csak egy. Az Airbus gyár áll, a hajók még mindig nem készülnek Constancán. A saját hadiipart kell(ene) etetni, de az nincs a modern gyártási folymatokra sem gépeivel, sem szervezetében felkészülve, önálló fejlesztés már régóta nincs.

3 Beleszorultak a frontország szerepbe, az atlanti nyomásba és a versenyfutásba főleg a magyar fejlesztésekkel. Az orosz fenyegetés miatt nagy atlanti nyomás van az országon, hogy az orosz agresszió ellen fegyverkezzen, ebbe belesimul a Patriot beszerzés, a flotta fejlesztése, most a tengeralattjáró üzlet, de a fiókok mélyén, a nem nyilvános elemzésekben Románia kizárt, hogy Oroszországgal szemben kívánja meghatározni önmagát, hisz egyrészt soha nem tette , másrészt semmi értelme nincsen, csak az orosz Déli Körzet sokszoros fölényben van, ráadásul a környéken ha NATO-ról van szó Törökország a játékos nem Románia. Romániának sokkal fontosabbak a szárazföldi szomszédai akik szemlátomást felnőnek a saját haderejéhez, és a határokat nem lehet a tengeralattjárókkal sem Dobrudzsában, sem Erdélyben, sem a Csernyivci környékén biztosítani ha úgy alakul (...), márpedig a súlyos gazdasági, demográfiai helyzet könnyen okozhat meglepetéseket és ezt mindenki jól érzékeli a régióban, a térség máig nem nyugodott meg, látszik ez Boszniában, most az ukrán konfliktusban. A mindenáron való atlanti megfelelés kényszere és az erősödő szomszédok közé beszorulnak a román döntéshozók, ide is egy kicsi, oda is egy kicsi eredménye a koncepciótlan fejlesztések tömege, a használt, sőt túlhasznált technika beszerzése, mert a minőségi egyensúly versenyét elveszíteni látszanak, de a mennyiségit még fenntartani igyekeznek.
1. "nagynak kellene kinéznie" lol, baj lehet, hogy a hadsereg ennél nagyobb is lehet, de a NATO-tervezés szerint csak a minimumunk van. "nem volt szükség Patriotra" igen... az összes NATO-központot, az AEGIS Ashore-t és a kritikus infrastruktúrát sebezhetővé kellene tenni az Iskander rakétákkal szemben "kis ország gazdaságilag ezért támaszkodnak a használt dolgokra" igen... 2013-tól tudtuk, amikor megvettük az F-16-ot, hogy át fogunk váltani F-35-re, és a használt f-16 csak egy átmeneti platform. Ettől eltekintve 2014 óta az összes legutóbbi vásárlás vadonatúj, ugyanolyan vagy jobb verzió, mint amit az USA használ (Pac-3, Himars, NSM stb.). És gazdaságilag a román hadsereg költségvetése 2023-ban 8,6 milliárd USD, több, mint Finnország, több, mint Svédország, több, mint Norvégia (64 F-35-ös megrendelésre és nagyon modern hadsereggel rendelkező országok)

2. A román hadiipar modern lopakodó korvetteket gyárt, és képes tengeralattjárókra, beleértve a nagyokat is (Damen Corvettes, DG tengeralattjárókat gyártanak), emellett SKy-Ceptor rockereket is gyártanak a Patriothoz, szintén teljesen Pirahna V + Turret gyártással, valamint teljesen Hermes gyártással UAV-k és szimulátorok, hazai gyártású IAR-99-es repülőgépek, Iveco teherautók... és a jövőben biztos, hogy még többet fognak gyártani, mint például az IFV (valószínűleg ascod), helikopter-összeállítás stb.

3. Románia nem törődik azzal, hogy más NATO-szomszédok mit csinálnak vagy felfegyverkeznek, minden fókuszunk egy olyan hadsereg felépítésén van, amely képes teljes intenzitású háborút folytatni Oroszországgal korlátozott ideig, amíg meg nem érkeznek a NATO-erők. És higgy nekem, Romániában senki sem fél Oroszországtól és a déli katonai körzetüktől... Románia stratégiája az lesz, hogy egyszerűen felállítanak egy védelmet a hegyeken, ahol katonaként elmondhatom, hogy 7:1 erőarány kell a frontvonal mozgatásához. Románia tehát nem megy sehova, és a keleti szárny legvédettebb országa, amikor a hadsereg 2040 program befejeződik. Azt mondod Lengyelország, Lengyelország a legbiztonságosabb... elvégre 1000 tankja van... hát barátom, Romániában 1000 km hegy van... sok szerencsét
 

vibers9

Active Member
2021. december 16.
8
59
28
Románia a Moldovával való újraegyesítés útján halad, ezért várható, hogy az új állam hamarosan minimum 21,5 millió, 85 ezer aktív 85 ezer tartalék 60 ezer para (250 ezer háborús erő) és 10 milliárdos hadsereg-költségvetés (az izraelinek a fele) lesz. Moldovas elnök román állampolgárságú, és még az idei vagy jövő évi egyesülést is tervezik, ha Putyin fenyegető távolságba kerül Moldovához, amelynek 88%-a román nemzetiségű. Ha nem, akkor békésen egyesülnek az EU-n belül Érdekes megjegyezni a romániai katonai és állam lehetséges átalakulását.. ami a témához tartozik.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 412
46 251
113
1. "nagynak kellene kinéznie" lol, baj lehet, hogy a hadsereg ennél nagyobb is lehet, de a NATO-tervezés szerint csak a minimumunk van. "nem volt szükség Patriotra" igen... az összes NATO-központot, az AEGIS Ashore-t és a kritikus infrastruktúrát sebezhetővé kellene tenni az Iskander rakétákkal szemben "kis ország gazdaságilag ezért támaszkodnak a használt dolgokra" igen... 2013-tól tudtuk, amikor megvettük az F-16-ot, hogy át fogunk váltani F-35-re, és a használt f-16 csak egy átmeneti platform. Ettől eltekintve 2014 óta az összes legutóbbi vásárlás vadonatúj, ugyanolyan vagy jobb verzió, mint amit az USA használ (Pac-3, Himars, NSM stb.). És gazdaságilag a román hadsereg költségvetése 2023-ban 8,6 milliárd USD, több, mint Finnország, több, mint Svédország, több, mint Norvégia (64 F-35-ös megrendelésre és nagyon modern hadsereggel rendelkező országok)

2. A román hadiipar modern lopakodó korvetteket gyárt, és képes tengeralattjárókra, beleértve a nagyokat is (Damen Corvettes, DG tengeralattjárókat gyártanak), emellett SKy-Ceptor rockereket is gyártanak a Patriothoz, szintén teljesen Pirahna V + Turret gyártással, valamint teljesen Hermes gyártással UAV-k és szimulátorok, hazai gyártású IAR-99-es repülőgépek, Iveco teherautók... és a jövőben biztos, hogy még többet fognak gyártani, mint például az IFV (valószínűleg ascod), helikopter-összeállítás stb.

3. Románia nem törődik azzal, hogy más NATO-szomszédok mit csinálnak vagy felfegyverkeznek, minden fókuszunk egy olyan hadsereg felépítésén van, amely képes teljes intenzitású háborút folytatni Oroszországgal korlátozott ideig, amíg meg nem érkeznek a NATO-erők. És higgy nekem, Romániában senki sem fél Oroszországtól és a déli katonai körzetüktől... Románia stratégiája az lesz, hogy egyszerűen felállítanak egy védelmet a hegyeken, ahol katonaként elmondhatom, hogy 7:1 erőarány kell a frontvonal mozgatásához. Románia tehát nem megy sehova, és a keleti szárny legvédettebb országa, amikor a hadsereg 2040 program befejeződik. Azt mondod Lengyelország, Lengyelország a legbiztonságosabb... elvégre 1000 tankja van... hát barátom, Romániában 1000 km hegy van... sok szerencsét
Hát ecsém, ez mehetett volna egy az egyben Humor topicba!
:D :cool: