[BIZTPOL] Románia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
Környezeti szomszédaink a mostani konfliktus helyzet miatt úgy érzem simán bele kerülhet.
http://index.hu/kulfold/2013/02/07/elmergesedett_a_magyar-roman-viszony/
Sose mondja ki nyíltan senki , de Magyarok és Románok sose kedvelték egymást, ki is mondom Én utálom őket, mint a mai társadalomba való viselkedésük és a régi történelmi ( I. világháború, II. Világháború ) .
Hála az égnek a Moldávok és Bolgárok  is utálják őket
Vélemények ?  Hadseregük szintje hozzánk képest ?
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113
Katonailag nem nagyon erősködhetünk, de ha valami atrocitás érné az erdélyi magyarságot akkor kötelessége a kormánynak fellépni ellenük. Akár katonailag is, de erre még gyúrni kell.

Jelenleg, ahol dolgozom, van román és szlovák munkatársam is (értelmiségiek). Mindegyikkel nagyon jól kijöttem, így erősnek érzem az utálok minden románt ... megjegyzéseket.

Remélem nem zárnak ki, de küldök neked egy dalt, amit valamikor egy harckocsizó kollégámtól tanultam:

"Ha énnekem sok tankom lesz, bevonulok Bukarestbe.

Végig megyek a Fő utcán, végigmegyek dübörögve.

Amerre én járok, hullik a román, sajnálom a lőszert ami nem talál.

De én a lőszert nem sajnálom, román nem lesz a barátom.

:)

 
 

Qualit

Member
2010. május 20.
50
6
6
Helló! Nem igazán érdekel a téma, de a KatPolBlog elég jó összefoglalót írt tavaly:

http://katpol.blog.hu/2012/05/16/dakia_vedelmezoi_romania

 

Maradjunk annyiban, hogy talán az osztrák határnál megállnának :)
 

saposnyikov

New Member
2012. november 30.
11
0
1
Ha a realitásokat - pld. népességszám, gazdasági potenciál, hadsereg - nézzük, akkor viccesek az arcoskodásaink. Arról nem is beszélve, hogy két EU, sőt NATO tagállamról van szó.

Nekem vannak - szülői - emlékeim a két háború közötti időszakról.  A Honvédségünk ma is kb. olyan szinten van (mármint relatíve).  Ott véreztünk volna el a kiserőd övben, aztán megint jöttek volna Budapestre a románok.

Nekem mindig eszembe jut a néném. Ő 2x is találkozott román katonasággal Budapesten: 1919-ben és 1945-ben. Én nem kérnék a harmadszorból.
 

ifff

Member
2013. február 4.
71
0
6
Járok Romániába. Úgy vélem, hogy az egyszerű ember szintjén nem jelenik meg az egyértelmű politikai szembenállás. Ott egyaránt szegény, vagy gazdag a Magyar, a Román. A politika jelentős szerepet játszik abban, hogy ilyen megnyilvánulások vannak. Ott is igaz, hogy a politikai pálya jelentős egzisztenciális felemelkedéssel jár, mely nagy motorja az ilyen baromságoknak.

Szerintem jelentős javulás állna be, ha egyik oldalon sem lennének szociális feszültségek és így a politikusok foglalkozhatnának azzal, amiért vannak. A nemzetek békés egymás mellett élése és az egyének szabad gondolkodása biztosításnak.
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
A balkáni és kelet-európai államhatárok = előre bebiztosított konfliktusforrás, amely ha időszerűvé válik, akkor előhúzható a pakliból. Persze-persze, tudom, ez csak konteó. Ettől függetlenül a Kis-Antant jól végezte a dolgát és a gazdik meg is hálálták ezt nekik.

Miután egyre közelebb kerül Európa a széteséshez, így nehezen képzelhető el, hogy nem lesz balhé az öreg kontinensen. Némi kárörömmel szemlélem azt, hogy a nyugati "barátainknál" is akad némi probléma, Belgiumtól Nagy-Britanniáig bezáróan. Recseg-ropog a tákolmány keleten és nyugaton is.

Természetesen a kárörömbe vegyül némi aggodalom is, mert Nyugat-Európa nem lesz képes lekezelni ezt a gyorsuló eróziót még a saját házuk táján sem, nemhogy errefelé. És ne feledje senki: a nemzetiségi balhékat, szeparatizmust illetve polgárháborúkat finanszírozás nélkül nem lehet működtetni. A balhét tudatosan generálják, a média persze mindig igyekszik olyan elemzéseket kiadni, amelyeket folyton a belpolitikai csatározásoknak tudnak be. Van egy rossz hírem: a folyamatnak semmi köze a napi belpolitikához sem Romániában, sem itthon. De rá lehet fogni.

Apropó, mit szóltok Viktor és a Fidesz pálfordulásához? 1990-ben az IMF és a Nyugat ánuszát nyalogatták és kiabáltak az orosz tankok után. ma meg kiabálnak az orosz bankok után (Pongrácz Gergely után szabadon plagizálva.). :D :D :D

Román oldalról nézve aggasztó egy magyar-orosz erősödő együttműködés, gondoljatok csak a Dnyeszter melléki területekre, valamint a leles román részvételre az USA rakétavédelmében.

Tudja-e valaki, hogy a II. VH-s háborús kölcsönök visszafizetése mikor ér véget? Az 1980-as évek végére Franciaország visszafizette az USA-bak az I. VH-s kölcsönöket, de a II. VH-s projekt még mindig tart. Amit még érdemes tudni, a franciák a kölcsönök egy részét tovább kölcsönözték azoknak az államoknak, akiket Kis-Antant néven ismertünk.

Szóval, mikor járnak le a II. VH-s kölcsönök törlesztései? Igaz,  a II. VH véget sem ért még papíron.

 
 

tallking

Member
2011. július 6.
417
3
18
ifff: ha ott éltél volna huzamosabb ideig számtalan jelentős hátrányos megkülönböztetésben részesültél volna, persze ez az életmódódtól is függött volna. Ha magyarként van egy jó vállalkozásod úgy másolja le egy román vállalkozás, hogy a rendőrség, adóhivatal stb neki kémkedik, elnézik ha számlát nem ad stb amíg 3 év alatt 15 ször akkorára nő mint amennyit te 10 év alatt összeraktál. És nem is titkolják, szemlesütve le kell nyeljed ha erről beszélnek hivatalos helyen.
 
  • Dühítő
Reactions: Lokkancs

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
<a title="Qualit profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/qualit/">Qualit</a>: Bevallom ismerem a ezt a cikket és hát nem győztél meg hogy Osztrákok határnál állnának meg , még a cikk írója is azt írja hogy
"Ellenkező esetben a román haderő (néhány szomszédjához hasonlóan) hamarosan könnyen visszakerülhet a szocializmus végét jellemző minőségi állapotba - sokkal kisebb létszám mellett.
A fenti negatív forgatókönyv ellen szólhat a honvédelem magas társadalmi támogatottsága, és általában a haderő és az állami erőszakszervezetek szerepe a nemzeti identitás megteremtésében"
Az hogy vettek néhány modernebb harci eszközt na bumm.
De szerintem rossz stratégián vannak.
A LÉGIERŐ gagyi felszerelése van.
Repülök ( MIG-21 LANCER, az F-16-ról lemaradtak és költségvetésük is rózsásan áll... Plusz újra Bal liberális párt lett hatalmon ( MSZP, SZDSZ ) legjobb párosítás számunkra, előző cikklusba eladta összes erőművet stb., IMF kölcsön stb... 
Helik ( hazai gyártású, nem nagy harci értékkel rendelkező PUMA, SOCAT) 
és itt véget érne a háború , légi főlény és vége.
Valaki írta is hogy az Orosz nyitásunk miatt aggódhatnak , van miért.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 187
13 457
113
47831 said:
Plusz újra Bal liberális párt lett hatalmon

 

Nos ez így ebben a formában nem épp igaz. Van ugyebár három nagy párt, két jobboldali és egy bal. Persze románia esetében jobb és baloldaliságról beszélni totál felesleges. Nevezzük inkább három klánnak akik felvettek jól hangzó neveket. Ez a három párt ez elmúlt néhány évben már minden koaliciós kombinációt kipróbált, most ott tartanak, hogy az egyik jobboldali párt összeállt a balolaliva.

47831 said:
hazai gyártású, nem nagy harci értékkel rendelkező PUMA

Ezek közül vagy 20-at modernizáltak és felszerelték őket Spike rakétákkal, nem írnám le őket.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 075
10 697
113
Kétszer jártak Budapesten.
Ez így jól hangzik, na de hogy?
Először úgy, hogy, költői túlzásokkal élve, Magyarország csak papíron létezett, a honvédségünk harcértéke a Magyar Gárdáéval volt egyenértékű, őket meg tökig felpumpálta a demokratikus és felvilágosult Nyugat.
Másodszor meg mintha lettek volna a dicső román hadosztályokban itt-ott szovjet tanácsadók.
Lehet, hogy papíron sok cuccuk van, de érdekelne, hogy mi az, ami használható, és mi tud kijönni önerőből a laktanyából.
Egyébként meg érdemes lenne alaposan átnézni azokat a békaszerződéseket, mert úgy bánnak a magyarsággal, mint egy darab szarral. Sőt. Azzal különbül.
Ehhez mondjuk nem ártana itthonra egy rendes politikai vezetés, vagy nemsokára útlevéllel megyünk majd Szolnokra is.
NATO tag mindkét állam?
Görög- és Törökország is.
Eu tag mindkét állam?
Egyelőre. Meg amúgyis, na és?
Majd biztos az érdekli őket,  hogy hol az igazság.

Ha a magyarság nem védi meg magát, más sem fogja, és ha nem áll ki a jogai mellett, ne csodálkozzon senki, ha azt akárki sárba tiporja.
 

ifff

Member
2013. február 4.
71
0
6
Tallking

Elfogadom amit mondasz, mert életszerű. De ennek ellenére azt mondom, hogy jelenleg nincsenek súlyos negatív véleményem. Lopni egyformán lopnak, van olyan ismerősöm, akinek kitelepített nyomdája egy év alatt eltűnt.

Viszont magyaroktól kaptam a jó tanácsot, hogy ha lojális partnert akarok, akkor Román vállalkozást keressek. Ezen felül jelenleg ott tartok, hogy magyar-román egyformán partnerem és egymást segítik. (Ha nem így lenne, egyikük -és Én sem boldogulnék)

Egy biztos: A jelenlegi hajcihő, nem segít sem nekünk, sem nekik. Ezért mondtam azt, hogy ez csak a politikai élet érdeke, az egyszerű emberé nem.
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113
Kinek vívnák ki a légi fölényt? A nem létező harci helikoptereknek? Van egyáltalán megfelelő támadófegyverzet elegendő mennyisében a Gripenekhez? Tudtommal nincs.

Nem bízok ilyen vakon a légierőnkben. A MH gyenge mint a harmat. A kevés katonánk lehet, hogy jól képzettek, de szablyákkal nem mennek semmire.
 

therob

Active Member
2012. december 26.
923
248
43
Egyik országnak se érdeke az ellenségeskedés csak a szélsőségesek verik a nyálukat néha, hogy ezzel nagyobb hazafinak tűnjenek.

Lenézni se kéne a román haderőt, a miénknél csak jobb állapotban lehet. A mi eszközeinkkel még menekülni se lehet nemhogy támadni.
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
Heeehe..

Jóreggelt, itt a realnacinalista rádió adását hallják.

Pártunk és kormányunk elbaszta, nem kicsit, nagyon...

Külpolitikában támogatottság zéró. Magyar haderő zéró.  Innen számítba, ha előadnak egy Vukovár 2 magánszámot is akkor számíthatunk szigorúan tiltakozó állásfoglalásokra.

/- +B+, már megint azok a szrkeverő magyarok...!

-A baltásos banda?

-Igen?

-Ugye azok kevernek mostanában arra Keleten?

-Igen.

-Ők  szabadságharcolnak az EU ellen?

-Igen.

-Jó akkor írjunk egy közleményt, oszt jónapot...

-De ne  túl szigorút. Kidobjuk őket az EU-ból /Nato-ból mint a macskát szarni?

-Még ne, a  Mercedes szólt hog ott van az új gyára. Nem akar mindent vámoltatni./

A fenti párbeszéd rövidített kivonata anank,ami elhangzott Európaszerte a külügyminisztériumokban.

Egyébként  gratrulálok bátor politikusainknak, hogy sikerült aqkkora szart kavvarni Erdélyben, hogy az összes környező orazágban csengeni fog a füle a magyar lakosságnak a visszakézből adott választól.

Ja, ha valki meg  itt szőröstalpú románozik, etc, ne sértődjön meg ha ott meg büdösmagyaroznak...

 

 
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
<a title="hiryu profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/hiryu/">hiryu</a>: Az hogy bólogató kutyák voltunk 20 évig a rendszer váltás óta az marhára bevált , igaz ?

Na szerinted , mi a helyes út ?  Kíváncsi vagyok a tiszta meglátásodra úgy öszintén
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 075
10 697
113
47853 said:
<a title="hiryu profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/hiryu/">hiryu</a>: Az hogy bólogató kutyák voltunk 20 évig a rendszer váltás óta az marhára bevált , igaz ? Na szerinted , mi a helyes út ? Kíváncsi vagyok a tiszta meglátásodra úgy öszintén

Elmondom helyette:
Internacionalizmus, benyalás, multikulti, internacionalizmus, benyalás, multikulti, internacionalizmus, benyalás, multikulti, na meg hivatalosan megszüntetni az országot és betiltani a nemzeti jelképeket a magyar nyelvvel együtt.

Mindent csak leszólni tud.
 

Pela

Member
2013. január 9.
126
0
16
47843 said:
A mi eszközeinkkel még menekülni se lehet nemhogy támadni.

Ezen nevettem :DDD  csak sajnos igaz... bár ne így lenne.

 

Na de akkor okoskodnék picit..

Azért a két hadsereget összehasonlítani tényleg elég merész, ugyan akkor  én látok esélyt,hogy a mostani katonák a mostani felszereléssel megtudnák állítani a román hadakat. A saját terepen történő védekezés erősebb,mint az "ismeretlen" terepen, ismeretlen ellenfél elleni harc,persze a túlerő és a tüzérség azért elég jelentősen képes befolyásolni, ami nekik van nekünk nincs..

Én például azthittem,hogy a moldávokkal jóban vannak.

Nos akkor nézzük csak az én meglátásom szerint az esetleges román-magyar háború esetén résztvevő (feltételezve...) államokat.

Nekünk segíthetnek: lengyelek,törökök,bolgárok,horvátok,németek,esetleg az osztrákok,olaszok?!

Indoklás : NATO  tagországok, tehát esetleges NATO támadástól nem igazán kellene tartaniuk... tehát ha Románia megtámadna minket akkor nem igazán honorálná egyik ország sem,ha csak úgy segítene neki egy másik tag,mikor ő kezdte a háborút.

Lengyelország : Nem utálják a románokat, de véleményem szerint segítenének ha nem is támadó de deffenzív hadviselés ként. Tehát a Magyar köztársaság területét megvédhetik, amikor egy ellenség katonai eszköz belép felszólíthatnák például a légtér elhagyására ellenkezőleg lelőhetnék. (persze ez feltételezés)

Törökország: Ők is nagyon jó barátoknak tekintenek minket, sőt ugye most aktuális biniszelés is folyik..  Bár lehet kitörne egy török-görög vagy éppen török-bolgár háború ja igen és ők sem szeretik a románokat.. :D

Bulgária:  Nos tudjuk mennyire szeretik a románokat ők is,ezért egy közös támadás a törökökkel például kivitelezhető lenne,ha belemennek. De akár egyedül is segíthetnének. Velünk jó kapcsolatban vannak a románokat meg utálják.

Horvátok: Szintén baráti állam,bár a MOL-nál viszályok vannak, de szerintem valamilyen módon ők is segítenének.

Németország : Jelentős befektetéseik vannak az országban illetve mi soha sem hagytuk őket cserben,ezért segítséget nyújthatnának, a románokat szintén nem csipázzák. Maximum a mesterlövészeik.

Olaszország: Szintén baráti állam és itt is az AW miatt valószínűleg nyújtanának valamiféle segítséget ha más nem akkor eszközöket szállítanánk amit később kellene ki fizetni.

Szlovénia : Mi védjük a légterüket így kis esély van rá.

A nagy medve: Pedig politikai nyomást gyakorolhatna Romániára

 

Nézzük a Román oldalt:

 

Románia jelentős haderővel jelentkezik velünk szemben, ők jó kapcsolatot ápolnak a franciákkal és az amerikaiakkal.

Esetleg ellenünk beléphetnének : "Szlovákia" mellé pedig Csehország mondjuk ez megfordíthatná,hogy a Slavic Union létrejöjjön de abba jó pár országnak lenne beleszólása.. Szerbia amennyiben belép az öngyilkosság,mivel nem NATO állam illetve a balkáni államok nem igazán szeretik Romániát kivéve.

Franciaország : tőle még látok valami bevethetőséget ,viszont nekik most Mali elég drága mellé nem nagyon akarnának frontot nyitni...

A többieknek pedig túl messze van és kockázatos. Így is ezt már talán világháborúnak lehetne nevezni..

Bár amennyiben belépnek a nyugati államok azért a németek,lengyelek,svédek,olaszok jelentős fogást tudnának biztosítani. Ezért kockázatos lenne.

 

Ez mind csak az én meglátásom,azért valamennyi tapasztalat van benne. Külügyi szinten.

 

Viszont nekik nagyobb a harci tapasztalatuk, az a Spike ütös cucc lehet ha ennyire hajtogatjátok, viszont a Puma helikopter szerintem vicc,ahogy a francia felszerelések, bár a mienknél lehet,hogy jobb.

Nézzük akkor:

Elvileg a Mig-ek tudnak földi célpontot támadni kérdés,hogy a Gripen vagy a Mig érne az ellenséges célok közelébe, bár a Gripen le tudná szedni.. elvileg... a Lancereket. Ha ez meg van, meg is kellene tartani. A többi egységünk előrenyomulásnál már gondok lennének, amint megjelennek a román harcihelikopterek és a páncélosok ott már végünk lenne, hiába küldenénk rájuk a Mil családunkat,mivel ott a Gepárd és az szépen leszedné őket, amíg a harckocsik törnek előre, bár nekünk is van légvédelmünk de a Mistral az kutya... erre a feladatra, esetleg valami föld-levegő rakétával. De közben a román tüzérség szórna ám minket, viszont a frontot tudnánk bombázni a Gripenekkel, amíg van hozzá elég fegyver,aztán kb csókolom. Tehát támadással csak öngyilkosságra mennénk, viszont egy jól előkészített védelem már meglehetne csapolni a román hadsereget. Arról se feledkezzünk meg,hogy ott még él magyarság akiknek egy részük biztos a románokkal szembe menne. Tehát ahhoz,hogy nyerjünk átalakított HM-re és korszerű fegyverekre lenne szükségünk, meg jó fizikumú hazafias tartalékosokra. (Hazafi : azért,mert ha nem szereti a hazáját nem biztos,hogy harcolna érte.. a fizikum pedig elég jelentős dolog..)

 

Várom a kiértékelésem :DD
 

szekely2020

Member
2013. február 8.
161
8
16
fiuk fiuk ! álljon meg a menet , én romániában nőttem fel románok között, ha lenne egy háború románia és Magyarország között úgy átmenne a Honvédség a román hadseregen mint a gyors vonat az elhagyatott állomáson ! 1-3 napon belül megsemmisülne az egész román hadsereg, az nem kérdés,hogy a Székelység a kis csonkahonért hadba állna a román megszállok ellen, mi 92 éve megszállás alatt vagyunk, reméljük nem sokáig.