[BIZTPOL] Románia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

marton

Well-Known Member
2013. április 16.
1 039
715
113
Fade. Tudtommal az utóbbi három évben is jócskán bővítették a fent említett nagy gyárakat, pedig konkrétan egy VW bővíthet szlovákiában is, hisz ott is nagy gyára van. Bővítések mellett meg elég sok új cég telepedett meg, vagy jelentette be bövítési szándékát, ami már meg is indúlt. Suzuki, mióta megkötötték vele a stratégiai megállapodást (frász tudja mit jelent) már biztos az új modelljét csak itt fogja gyártani, ZF váltógyár bővítés, REHAU, ha csak az autóipart és azok beszállítóit nézzük.
Ezek tények, nem tudom mi lett volna ha a "másikak" maradnak, több gyár vagy még ennyi sem, de azt sem kell elfelejtenük, hogy azért az EU, aminek mi is tagja vagyunk küszködik rendesen. Egy két Kelet-európai növekedési adattól meg nem kell hasraesnünk, mert ha csak utábabézünk, hogy a román GDP mitől növekszik,, nos, szerintem azt egyetlen éppeszű magyar közgazdász sem kívánhatja hazánkban.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
"Mi volt ebben a mellélépés ?" A valós életben se érdemes belerugni a pl munkatársaidba.... főleg nem fölöslegesen. Főleg nem abban aki az adott szituban melléd állt.

"A német öntudat mellett létezik magyar is."
Ez rendben is van, de Merkel nem rugott bele a Magyar öntudatba sött az adott esetben az Orbáni MO mellé állt.

"Ha szolga akarsz maradni akkor nyilván befogod a szádat, ha meg nem, kiállsz az érdekeidért. Ennyi."

Az kiállás az érdekeidért, hogy tahó vagy?

Nem áll mellénk semmivel, csupán megjegyezte, hogy mérsékelten kell viszonyulni a magyarországi "demokratikus és jogállami deficitekhez". Amiben nem kevés bírálat is található.
Amellett persze, hogy nem is igaz.
A tahóság az kedves barátom, amivel a németek fenyegetőztek, magyarán Mo. EU-s szavazati jogának megvonása. Mi ilyet pl. még a legdurvább szlovák, román kirohanásoknál sem mondtunk.
És tovább menve, az a tahóság, ahogyan a német pártok képviselői reagáltak, önkényuralom, diktatúra meg hasonló kifejezések dobálózásával, amire a magyar külügy nem is válaszolt.
Tahóság az ahogyan be akarnak avatkozni a mi ügyeinkbe, hogy konkrétat említsek neked, az Alaptörvény szövegébe. Semmi közük hozzá, mint ahogyan nekünk sem az övékhez.
Tudomásul kell venni, hogy No-ban az uralkodó szélirány lassan a szélsőséges liberális irányba halad, de ennek pár évtizede lesz még és vége lesz. Ezernyi, jelenleg nem felszínen tartott probléma haza fogja ezt vágni, de mivel még tudják finanszírozni a társadalom liberális alapjait, egy darabig még marad. Például a török, arab bevándorlók beilleszkedési nehézségei, amelynek már most is vannak látható jelei.
Az is tény hogy Mo-n a 90-es években mindent eladtak, tönkretettek, lezüllesztettek, az ország gazdaságának 80 %-át átadták külföldieknek.(a mai magyar "baloldalnak" - csak tudnám mitől bal ? - ez az ideális szitu) Ezt a helyzetet kell a visszájára fordítani. Ha szétnézel a világban, azok az országok sikeresek akik megfelelő, saját alapokkal rendelkeznek, és nem a külföldi kézben levő gazdaságok viszik a prímet. Itt a fórumon is nincs olyan nap, hogy ne hangozna el, hogy nincs rá pénzünk, a MH szegény, vegyünk ezt, vegyünk azt, satöbbi. A realitás az, hogy tényleg nincs rá pénzünk, pont azért mert a megtermelt jövedelmek elvándorolnak innen. Ezért ne mástól várjuk a segítséget, hanem ezt nekünk kell megteremteni. Ehhez szükséges az, hogy a saját országunkban a mi érdekeink domináljanak, mint pl. Németországban és Ausztriában.
Most is voltam megint a sógoréknál, az utamba kerülő minden beruházás, építkezés mellett olyan tábla szerepelt amelyen a kivitelező német, osztrák, esetleg svájci volt. Egyszer sem láttam lengyel, cseh, netalán magyar céget azokon a feliratokon. Náluk a nemzet gazdasága tényleg a nemzeté. És ezért nem gondolom hogy tahók lennének, mint ahogy mi sem vagyunk azok.. A magyar történelem számos példát szolgáltat arra, hogy a valagnyalás nem vezet pozitív végkifejlethez, ezért gondolom azt, hogy szükséges egy erős gazdasági alap, ami a miénk, stratégiai ágazatokkal meg mindennel, és ide hozza a pénzt, nekünk, nem pedig másokat finanszíroz.
Ha ez megvan, utána el lehet morfondírozni azon, mennyi F-35 kellene is nekünk...
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
@Fade Amennyiben jól emlékszek akkor tájt igen csak üzengettek és okoskodtak a mi belügyeinkbe a Németek.
Valahogyan ilyenkor le kell állítani őket.
Ha megnézed csúnya kártya volt, de le is álltak.Tehát ? Tökéletesen elérte célját.
Lásd Horvátország( INA-MOL) most, Orbán mondott egy beszédet 800 éves barátság meg vegyék vissza számoljunk el , fegyvertársak, stb... Még a végkifejletet nem látom tehát nem tudom hogy eléri e célját, de ha igen akkor ismét egy strigula a Magyar külügynek és Magyarországnak.

@Panzerfaust
Egyetértek meglátásaiddal.
Az legszebb hogy jelenleg ebbe az irányba lépünk , ami Óriási össztüzet kap minden érdeksértett felől.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
"Amennyiben jól emlékszek akkor tájt igen csak üzengettek és okoskodtak a mi belügyeinkbe a Németek. "

Nem a Németek hanem az EU és ez már csak így van, beléptünk sok év jogharmonizáció után aláírtuk. Ha nem tartjuk be akkor igen EU beszól nekünk.

Efelől kérdezték Merkelt, hogy MOot nem kéne befenyiíteni/kidobni az EUból. Magyarul mert sokaknak nem megy a Német. (Neémet itt: http://www.bundesregierung.de/Content/DE/Mitschrift/Pressekonferenzen/2013/05/2013-05-16-wdr-forum-diskussion-merkel.html)

"Nem kell mindig azonnal a lovasságot küldeni, ha szabad így fogalmaznom. Komolyra fordítva a szót: ha kétség merül fel, először beszélni kell egymással és aztán módosítani a törvényeket Magyarországon. Magyarország nagyon nagy segítségünkre volt a német egység megteremtése idején. Ezt soha nem felejtjük el. A másik oldalon viszont nincs mentség. Ha kétség merül fel, hogy ott esetleg antiszemita vagy más tendenciák térhódítása folyik, akkor ezekről nyíltan kell beszélni, mi egymás között ehhez szoktunk hozzá. Úgy vélem, mindent meg kell tennünk, hogy magyar barátainkat a helyes útra tereljük. Semmiképpen sem abból indulunk ki, hogy ki kellene zárni őket, mert azután már semmilyen befolyásunk nem lenne rájuk."

Én ebben semmi agresszívet, bukót nem látok, sött, ott a Magyar barátaink, "Magyarország nagyon nagy segítségünkre volt a német egység megteremtése idején. Ezt soha nem felejtjük el." rész.

De tegyük fel ez túl agresszív. Akkor se célszerű fölöslegesen a másikba és nemcsak a vezetésbe hanem az ország lakosságának nagyjába is annak legfájobb pontján egy jó nagyot belerúgni.

Nem ez a nagy baj, ez egy plda volt a fölösleges mellélépések, nem értésre amit mindenkivel eljátszottunk és ami miatt jelenleg a Magyar külpol nem túl jól idnulna az eredeti Román felvetés és sok más esetben sem.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
panzer:
"Tahóság az ahogyan be akarnak avatkozni a mi ügyeinkbe, hogy konkrétat említsek neked, az Alaptörvény szövegébe. Semmi közük hozzá, mint ahogyan nekünk sem az övékhez."

Ez nem így van. EU. Annyira nem így van, hogy bizony modosítottunk is a sziklaszilárd :DDD alaptörvényünket emiatt.
Szóval van közük tetszik vagy nem.

"A tahóság az kedves barátom, amivel a németek fenyegetőztek, magyarán Mo. EU-s szavazati jogának megvonása."

Nemhogy a szavazat megvonásával, hanem, hogy ki kéne dobni MOot az EUból.
És nem csak Németek.
És pont erről szólt a Merkeli rész, hogy szerinte ne.
Erre nácizott Orbán egy jót. Belerugott vkibe egy nagyot aki ha tetszik "megvédte".
Van elég ellenségünk de a barátiankat is rugdossuk. Aki pedig így rugdossa a barátait annak nem lesznek. Magunkra maradtunk nem kicsit.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Magyarország nagyon nagy segítségünkre volt a német egység megteremtése idején. Ezt soha nem felejtjük el.
- a nagy egyesítés előtt még volt két apróság, amiben Magyarország Németország oldalán állt, és az a két világháború, aminek mocskosul nagy volt az ára.

Ha kétség merül fel, hogy ott esetleg antiszemita vagy más tendenciák térhódítása folyik, akkor ezekről nyíltan kell beszélni, mi egymás között ehhez szoktunk hozzá.
- ez meg már mindennek a legalja, addig süllyedtek agyilag vagy akkora náluk a befolyás, hogy mindent az antiszemitizmushoz kötnek, mintha nem lenne egymillió dolog azonkívül a világon és félmillió ami annál sokkal fontosabb.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
panzer:
"Tahóság az ahogyan be akarnak avatkozni a mi ügyeinkbe, hogy konkrétat említsek neked, az Alaptörvény szövegébe. Semmi közük hozzá, mint ahogyan nekünk sem az övékhez."

Ez nem így van. EU. Annyira nem így van, hogy bizony modosítottunk is a sziklaszilárd :DDD alaptörvényünket emiatt.
Szóval van közük tetszik vagy nem.

"A tahóság az kedves barátom, amivel a németek fenyegetőztek, magyarán Mo. EU-s szavazati jogának megvonása."

Nemhogy a szavazat megvonásával, hanem, hogy ki kéne dobni MOot az EUból.
És nem csak Németek.
És pont erről szólt a Merkeli rész, hogy szerinte ne.
Erre nácizott Orbán egy jót. Belerugott vkibe egy nagyot aki ha tetszik "megvédte".
Van elég ellenségünk de a barátiankat is rugdossuk. Aki pedig így rugdossa a barátait annak nem lesznek. Magunkra maradtunk nem kicsit.

Nem mintha a többi ország alkotmány nem módosult volna .. Hát a lényeg azért maradt. Azóta persze más sem tetszik nekik.
Szerintem senki nem mondta, hogy sziklaszilárd és bebetonozott. Egyébként nekik már az is fáj, hogy új.
A módosítással érintett részek olyanok mint pl. a különadók kivetésének lehetősége, és az ügyáthelyezés.
Érdekes, hogy más országok jogsértése miatt nincs pampogás. Garmadával lehetne sorolni a francia, spanyol, görög ügyeket.
Egész egyszerűen mert megtehetik. És EZ a tahóság, mert kettős mércét alkalmaz. Erősebb kutya ..
Az én véleményem, hogy be se kellett volna minket venni. (nem is szavaztam rá) De hát kellett nekik az a nyomorult piac ...
Én nem tudom hogy került ide már megint az antiszemitizmus, de ez már nagyon fárasztó. Szó sem volt ilyenekről.
És arról sem lehet szó, hogy mikroszinten diktáljanak, bárkinek.
Orbán nácizott ? Tessék elmondani MIVEL ??? Talán nem a németek szállták meg az országot 44' tavaszán ?
És mivel, legfőképpen ki ellen védtek meg a németek minket az EU-ban ? Tudtommal semmi lényeges kérdésben nem történt ilyen. A német egyesítésben játszott szerepünk elismerése oklevél, plakett szinten nagyon jó, köszönjük, de itt most másról, a pénzről van szó.
A rugdosást - bár ezt nem lehet rugdosásnak sem értelmezni, kizárólag balos, vagy liberális újságírók agyából pattannak ki ezek a kifejezések - pedig nem mi kezdtük, ha annak lehet venni, egyetlen egy szomszéddal, partnerrel szemben sem. A törökökön és lengyeleken kívül soha senkinek nem voltunk a szíve csücskei, ez mindig így volt és így is marad. És nem azért mert ártottunk valakinek, hanem egyfajta megmagyarázhatatlan ellenszenv miatt - amely eredője a szabadságvágyunk. A németek nekünk soha nem voltak a barátaink, maximum érdekileg. Nagy büdös átlagban mindig le akartak igázni minket, hol katonailag, hol gazdaságilag.
Nem azt mondom, hogy nem lehet, vagy nincs jó kapcsolat köztünk, de maradjanak már meg a saját határaikon belül, és nem kellene maguknak vindikálni a törvényalkotás feletti gyámkodás jogát.
 

doca

Member
2010. szeptember 14.
557
1
16
http://hungarian.ruvr.ru/2013_10_14/Nemetorszag-kioktatta-Bukarestet/
Épp a napokban intették meg Moldova miatt Bukarestet. Érdekes, hogy Oroszország Hangján ez a román csávó miket publikálhat. Itt épp elég nagy önellentmondásba keveredik(az EU nem jó Romániának, mivel az nem folytathat expanzív politikát az Orosz Birodalom kárára, de lépjenek ki az EU-ból, mert a németek elnyomják őket és akkor majd biztos érvényesíteni tudják a követeléseiket Oroszországgal szemben, miközben a németek épp az oroszokkal való jó viszony fenntartása miatt mentek neki Bukarestnek), ráadásul az se igaz, hogy Romániának ne lenne szava az EU-ban. Németekhez, franciákhoz viszonyítva kevesebb, de Magyarországhoz képest jóval több.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Románia a GDP 2%-ra emelte védelmi kiadásait aminek keretében az elkövetkező években 11.300 millió USD-t költenek modern fegyverek beszerzésére.
Megpróbáltam összeszedni hogy eddig ebből mi valósult meg, és mikről volt eddig szó.

F-16

www.dsca.mil/major-arms-sales/romania-weapons-equipment-and-support-f-16-block-15-mlu-aircraft

12 db ex. Portugál F-16 MLU Block 15-öst (9 db AM, 3 db BM) Az üzlet összértéke (beszerzés, korszerűsítés, fegyverek
Számla: 866 mUSD)

További 20 db beszerzéséről a tárgyalások előrehaladott állapotban vannak.

Az USA-tól a következő felszereléseket vették:
- 3 Embedded Global Positioning Systems/Inertial Navigation Systems (EGPS/INS) with GPS Security Devices, Airborne
- 3 AN/ALQ-131 Electronic Countermeasure Pods
- 30 AIM-120C Advanced Medium Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM)
- 5 AIM-120C Captive Air Training Missiles (CATMs)
- 60 AIM-9M Sidewinder Missiles
- 4 AIM-9M CATMs
- 48 LAU-129 Launchers
- 10 GBU-12 Enhanced Guided Bomb Units
- 18 AGM-65H/KB Maverick Missiles
- 4 AGM-65 CATMs
- 15 Multifunctional Information Distribution System/Low Volume Terminals
- 2 Multifunctional Information Distribution System Ground Support Systems

Továbbá pótalkatrészek, támogató eszközök, javítás karbantartás, software updatek, teszt berendezések, tréning, dokumentációk, stb…

Patriot

www.dsca.mil/major-arms-sales/romania-patriot-air-defense-system-and-related-support-and-equipment

Hét Patriot üteg 3,900 mUSD-ért

-7 Patriot Configuration-3+ Modernized Fire Units,
- 7 AN/MPQ-65 radar,
- 7 AN/MSQ-132 control stations,
- 13 antenna árbóc,
- 28 M903 rakéta indító,
- 56 Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T) rakéta,
- 168) Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement (MSE) rakéta,
- 7 Electrical Power Plants (EPP)

Továbbá szerszámok, kommunikációs berendezések, kiszolgáló eszközök, szállító eszközök, generátorok, dokumentációk, tréning felszerelések, pótalkatrészek, kiképzés, stb…

HIMARS

www.dsca.mil/major-arms-sales/romania-high-mobility-artillery-rocket-systems-himars-and-related-support-and

54 db HIMARS rakéta sorozatvető 1,250 mUSD-ért.

- 54 High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) indító,
- 81 Guided Multiple Launch Rocket Systems (GMLRS) M31A1 Unitary rakéta
- 81 Guided Multiple Launch Rocket Systems (GMLRS) M30A1 Alternative Warhead,
- 54 Army Tactical Missile Systems (ATACMS) M57 Unitary,
- 24 Advanced Field Artillery Tactical Data Systems (AFATDS),
- 15 M1151A1 HMMWVs, Utility, Armored,
- 15 M1151A1 HMMWVs, Armor Ready 2-Man
- 54 M1084A1P2 HIMARS Resupply Vehicles (RSVs) (5 ton, Medium Tactical Cargo Vehicle with Material Handling Equipment),
- 54 M1095 MTV Cargo Trailer with RSV kit,
- 10 M1089A1P2 FMTV Wreckers (5 Ton Medium Tactical Vehicle Wrecker with Winch),
- 30 Low Cost Reduced Range (LCRR) practice rockets,

Támogató eszközök, kommunikációs berendezések, szenzorok, tartalék alkatrészek, teszt berendezések, akkumulátorok, laptopok, dokumentációk, tréning eszközök, stb…

Piranha 5

http://defence-blog.com/army/gdels-contracted-to-deliver-227-piranha-5-wheeled-armored-vehicle-to-romania.html

Románia szerződést írt alá a General Dynamics European Land Systems-el 227 db PIRANHA 5-ös IFV Románia gyártásáról és vásárlásáról.
Az üzlet értéke: 1,000 mUSD.
A járművek 6 változatban készülnek a romániai Uzina Mecanică București (UMB) cégnél.

Bell AH-1Z Vipers, UH-1Y Venom

https://www.defensenews.com/smr/european-balance-of-power/2017/08/08/romania-signs-preliminary-deal-to-acquire-bell-combat-helos/

www.business-review.eu/news/romania-to-acquire-45-attack-helicopters-that-bell-helicopters-will-produce-in-brasov-148644

https://www.defensenews.com/air/2017/11/03/romania-to-buy-h215-helos-from-airbus-iar-consortium/

Románia szerződést írt alá a Bell Helicopter-szel hogy egy közös vállalatot hoznak létre Romániában ami Bell AH-1Z támadó helikoptreket fog gyártani.
A hírek szerint a Románok 24 db AH-1Z-t és 21 db UH-1Y-t terveznek vásárolni.
Az üzlet értékét még nem hozták nyilvánosságra, de várhatóan bőven 1.000 mUSD fölött lesz.

Szó van továbbá:

- Agilis 8x8-as IFV-k gyártásáról közösen a Rheinmetallal

http://defence-blog.com/army/romania-rheinmetall-reportedly-close-to-signing-contract-to-procure-agilis-armored-vehicles.html

- Spike-LR ATGM-ek vásárlásáról

www.janes.com/article/76611/romania-procures-portable-spike-lr

Ha jól számolok akkor eddig minimum 8,016 mUSD elköltésére vállaltak kötelezettséget.
Mi jöhet még ez után?
Kell e, lehet e ezt ellen tételezni valamivel?
 

melampo

Well-Known Member
2014. április 20.
2 192
2 888
113
Románia a GDP 2%-ra emelte védelmi kiadásait aminek keretében az elkövetkező években 11.300 millió USD-t költenek modern fegyverek beszerzésére.
Megpróbáltam összeszedni hogy eddig ebből mi valósult meg, és mikről volt eddig szó.

F-16

www.dsca.mil/major-arms-sales/romania-weapons-equipment-and-support-f-16-block-15-mlu-aircraft

12 db ex. Portugál F-16 MLU Block 15-öst (9 db AM, 3 db BM) Az üzlet összértéke (beszerzés, korszerűsítés, fegyverek
Számla: 866 mUSD)

További 20 db beszerzéséről a tárgyalások előrehaladott állapotban vannak.

Az USA-tól a következő felszereléseket vették:
- 3 Embedded Global Positioning Systems/Inertial Navigation Systems (EGPS/INS) with GPS Security Devices, Airborne
- 3 AN/ALQ-131 Electronic Countermeasure Pods
- 30 AIM-120C Advanced Medium Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM)
- 5 AIM-120C Captive Air Training Missiles (CATMs)
- 60 AIM-9M Sidewinder Missiles
- 4 AIM-9M CATMs
- 48 LAU-129 Launchers
- 10 GBU-12 Enhanced Guided Bomb Units
- 18 AGM-65H/KB Maverick Missiles
- 4 AGM-65 CATMs
- 15 Multifunctional Information Distribution System/Low Volume Terminals
- 2 Multifunctional Information Distribution System Ground Support Systems

Továbbá pótalkatrészek, támogató eszközök, javítás karbantartás, software updatek, teszt berendezések, tréning, dokumentációk, stb…

Patriot

www.dsca.mil/major-arms-sales/romania-patriot-air-defense-system-and-related-support-and-equipment

Hét Patriot üteg 3,900 mUSD-ért

-7 Patriot Configuration-3+ Modernized Fire Units,
- 7 AN/MPQ-65 radar,
- 7 AN/MSQ-132 control stations,
- 13 antenna árbóc,
- 28 M903 rakéta indító,
- 56 Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T) rakéta,
- 168) Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement (MSE) rakéta,
- 7 Electrical Power Plants (EPP)

Továbbá szerszámok, kommunikációs berendezések, kiszolgáló eszközök, szállító eszközök, generátorok, dokumentációk, tréning felszerelések, pótalkatrészek, kiképzés, stb…

HIMARS

www.dsca.mil/major-arms-sales/romania-high-mobility-artillery-rocket-systems-himars-and-related-support-and

54 db HIMARS rakéta sorozatvető 1,250 mUSD-ért.

- 54 High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) indító,
- 81 Guided Multiple Launch Rocket Systems (GMLRS) M31A1 Unitary rakéta
- 81 Guided Multiple Launch Rocket Systems (GMLRS) M30A1 Alternative Warhead,
- 54 Army Tactical Missile Systems (ATACMS) M57 Unitary,
- 24 Advanced Field Artillery Tactical Data Systems (AFATDS),
- 15 M1151A1 HMMWVs, Utility, Armored,
- 15 M1151A1 HMMWVs, Armor Ready 2-Man
- 54 M1084A1P2 HIMARS Resupply Vehicles (RSVs) (5 ton, Medium Tactical Cargo Vehicle with Material Handling Equipment),
- 54 M1095 MTV Cargo Trailer with RSV kit,
- 10 M1089A1P2 FMTV Wreckers (5 Ton Medium Tactical Vehicle Wrecker with Winch),
- 30 Low Cost Reduced Range (LCRR) practice rockets,

Támogató eszközök, kommunikációs berendezések, szenzorok, tartalék alkatrészek, teszt berendezések, akkumulátorok, laptopok, dokumentációk, tréning eszközök, stb…

Piranha 5

http://defence-blog.com/army/gdels-contracted-to-deliver-227-piranha-5-wheeled-armored-vehicle-to-romania.html

Románia szerződést írt alá a General Dynamics European Land Systems-el 227 db PIRANHA 5-ös IFV Románia gyártásáról és vásárlásáról.
Az üzlet értéke: 1,000 mUSD.
A járművek 6 változatban készülnek a romániai Uzina Mecanică București (UMB) cégnél.

Bell AH-1Z Vipers, UH-1Y Venom

https://www.defensenews.com/smr/european-balance-of-power/2017/08/08/romania-signs-preliminary-deal-to-acquire-bell-combat-helos/

www.business-review.eu/news/romania-to-acquire-45-attack-helicopters-that-bell-helicopters-will-produce-in-brasov-148644

https://www.defensenews.com/air/2017/11/03/romania-to-buy-h215-helos-from-airbus-iar-consortium/

Románia szerződést írt alá a Bell Helicopter-szel hogy egy közös vállalatot hoznak létre Romániában ami Bell AH-1Z támadó helikoptreket fog gyártani.
A hírek szerint a Románok 24 db AH-1Z-t és 21 db UH-1Y-t terveznek vásárolni.
Az üzlet értékét még nem hozták nyilvánosságra, de várhatóan bőven 1.000 mUSD fölött lesz.

Szó van továbbá:

- Agilis 8x8-as IFV-k gyártásáról közösen a Rheinmetallal

http://defence-blog.com/army/romania-rheinmetall-reportedly-close-to-signing-contract-to-procure-agilis-armored-vehicles.html

- Spike-LR ATGM-ek vásárlásáról

www.janes.com/article/76611/romania-procures-portable-spike-lr

Ha jól számolok akkor eddig minimum 8,016 mUSD elköltésére vállaltak kötelezettséget.
Mi jöhet még ez után?
Kell e, lehet e ezt ellen tételezni valamivel?

Ezek Vlagyivosztokig meg se akarnak állni?
 
  • Vicces
Reactions: enzo

Star Trek86

Well-Known Member
2017. október 23.
203
398
63
már nem sok minden ,hiszen doszt elég ez már. meg 9,8 milliárd dollárol szolt a fejlesztési költség.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Románia a GDP 2%-ra emelte védelmi kiadásait aminek keretében az elkövetkező években 11.300 millió USD-t költenek modern fegyverek beszerzésére.
Megpróbáltam összeszedni hogy eddig ebből mi valósult meg, és mikről volt eddig szó.

F-16

www.dsca.mil/major-arms-sales/romania-weapons-equipment-and-support-f-16-block-15-mlu-aircraft

12 db ex. Portugál F-16 MLU Block 15-öst (9 db AM, 3 db BM) Az üzlet összértéke (beszerzés, korszerűsítés, fegyverek
Számla: 866 mUSD)

További 20 db beszerzéséről a tárgyalások előrehaladott állapotban vannak.

Az USA-tól a következő felszereléseket vették:
- 3 Embedded Global Positioning Systems/Inertial Navigation Systems (EGPS/INS) with GPS Security Devices, Airborne
- 3 AN/ALQ-131 Electronic Countermeasure Pods
- 30 AIM-120C Advanced Medium Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM)
- 5 AIM-120C Captive Air Training Missiles (CATMs)
- 60 AIM-9M Sidewinder Missiles
- 4 AIM-9M CATMs
- 48 LAU-129 Launchers
- 10 GBU-12 Enhanced Guided Bomb Units
- 18 AGM-65H/KB Maverick Missiles
- 4 AGM-65 CATMs
- 15 Multifunctional Information Distribution System/Low Volume Terminals
- 2 Multifunctional Information Distribution System Ground Support Systems

Továbbá pótalkatrészek, támogató eszközök, javítás karbantartás, software updatek, teszt berendezések, tréning, dokumentációk, stb…

Patriot

www.dsca.mil/major-arms-sales/romania-patriot-air-defense-system-and-related-support-and-equipment

Hét Patriot üteg 3,900 mUSD-ért

-7 Patriot Configuration-3+ Modernized Fire Units,
- 7 AN/MPQ-65 radar,
- 7 AN/MSQ-132 control stations,
- 13 antenna árbóc,
- 28 M903 rakéta indító,
- 56 Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T) rakéta,
- 168) Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement (MSE) rakéta,
- 7 Electrical Power Plants (EPP)

Továbbá szerszámok, kommunikációs berendezések, kiszolgáló eszközök, szállító eszközök, generátorok, dokumentációk, tréning felszerelések, pótalkatrészek, kiképzés, stb…

HIMARS

www.dsca.mil/major-arms-sales/romania-high-mobility-artillery-rocket-systems-himars-and-related-support-and

54 db HIMARS rakéta sorozatvető 1,250 mUSD-ért.

- 54 High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) indító,
- 81 Guided Multiple Launch Rocket Systems (GMLRS) M31A1 Unitary rakéta
- 81 Guided Multiple Launch Rocket Systems (GMLRS) M30A1 Alternative Warhead,
- 54 Army Tactical Missile Systems (ATACMS) M57 Unitary,
- 24 Advanced Field Artillery Tactical Data Systems (AFATDS),
- 15 M1151A1 HMMWVs, Utility, Armored,
- 15 M1151A1 HMMWVs, Armor Ready 2-Man
- 54 M1084A1P2 HIMARS Resupply Vehicles (RSVs) (5 ton, Medium Tactical Cargo Vehicle with Material Handling Equipment),
- 54 M1095 MTV Cargo Trailer with RSV kit,
- 10 M1089A1P2 FMTV Wreckers (5 Ton Medium Tactical Vehicle Wrecker with Winch),
- 30 Low Cost Reduced Range (LCRR) practice rockets,

Támogató eszközök, kommunikációs berendezések, szenzorok, tartalék alkatrészek, teszt berendezések, akkumulátorok, laptopok, dokumentációk, tréning eszközök, stb…

Piranha 5

http://defence-blog.com/army/gdels-contracted-to-deliver-227-piranha-5-wheeled-armored-vehicle-to-romania.html

Románia szerződést írt alá a General Dynamics European Land Systems-el 227 db PIRANHA 5-ös IFV Románia gyártásáról és vásárlásáról.
Az üzlet értéke: 1,000 mUSD.
A járművek 6 változatban készülnek a romániai Uzina Mecanică București (UMB) cégnél.

Bell AH-1Z Vipers, UH-1Y Venom

https://www.defensenews.com/smr/european-balance-of-power/2017/08/08/romania-signs-preliminary-deal-to-acquire-bell-combat-helos/

www.business-review.eu/news/romania-to-acquire-45-attack-helicopters-that-bell-helicopters-will-produce-in-brasov-148644

https://www.defensenews.com/air/2017/11/03/romania-to-buy-h215-helos-from-airbus-iar-consortium/

Románia szerződést írt alá a Bell Helicopter-szel hogy egy közös vállalatot hoznak létre Romániában ami Bell AH-1Z támadó helikoptreket fog gyártani.
A hírek szerint a Románok 24 db AH-1Z-t és 21 db UH-1Y-t terveznek vásárolni.
Az üzlet értékét még nem hozták nyilvánosságra, de várhatóan bőven 1.000 mUSD fölött lesz.

Szó van továbbá:

- Agilis 8x8-as IFV-k gyártásáról közösen a Rheinmetallal

http://defence-blog.com/army/romania-rheinmetall-reportedly-close-to-signing-contract-to-procure-agilis-armored-vehicles.html

- Spike-LR ATGM-ek vásárlásáról

www.janes.com/article/76611/romania-procures-portable-spike-lr

Ha jól számolok akkor eddig minimum 8,016 mUSD elköltésére vállaltak kötelezettséget.
Mi jöhet még ez után?
Kell e, lehet e ezt ellen tételezni valamivel?
Rudi valahogy ez nem izgat. Lehet hogy túl sokszor vertem be a fejemet a magasságom miatt. De valahogy ez hidegen hagy.
Embereket ezekre az eszközökre hogy fognak szerezni? Mert oké hogy csili vili de kezelők is kellenének és nem 2ft ért mennek már el a mai világban el az emberek gürizni.
Ha lesz rá létszám akkor annak a létszámnak a minőségi harci értéke mekkora lesz? Lásd a Szaudiak kimagasló teljesítményét Jemenben
Valaki gondolkodott már el azon hogy azoknak a felszereléseknek ki lesz az igazi gazdája? Főleg az amcsi vonalon? Románok megveszik,fenntartják és a szükség úgy kívánja nosza egy tollvonással + erő politikával az eszközök "távlati" felügyeletét átveszi a nagy "testvér".
Majd az éhes hasú nép valahogy nem fogja ezt kívánni. Mert nyugdíj,gyes,gyedre és egészségügyre valahogy az az érzésem kevesebb fog jutni. Adó emelés burkoltan,nyugdíj kasza: https://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi-1KyTydPYAhXHJewKHQI_Ca0QFggzMAE&url=https://www.portfolio.hu/gazdasag/a-romanok-megleptek-minden-jarulekot-a-munkavallalo-fizet--2.267381.html&usg=AOvVaw0v7Hl31yevKlWS33qMIO8a
Kérek egy sört :)
 

karpatalja

Well-Known Member
2015. március 10.
3 323
3 315
113
Rudi valahogy ez nem izgat. Lehet hogy túl sokszor vertem be a fejemet a magasságom miatt. De valahogy ez hidegen hagy.
Embereket ezekre az eszközökre hogy fognak szerezni? Mert oké hogy csili vili de kezelők is kellenének és nem 2ft ért mennek már el a mai világban el az emberek gürizni.
Ha lesz rá létszám akkor annak a létszámnak a minőségi harci értéke mekkora lesz? Lásd a Szaudiak kimagasló teljesítményét Jemenben
Valaki gondolkodott már el azon hogy azoknak a felszereléseknek ki lesz az igazi gazdája? Főleg az amcsi vonalon? Románok megveszik,fenntartják és a szükség úgy kívánja nosza egy tollvonással + erő politikával az eszközök "távlati" felügyeletét átveszi a nagy "testvér".
Majd az éhes hasú nép valahogy nem fogja ezt kívánni. Mert nyugdíj,gyes,gyedre és egészségügyre valahogy az az érzésem kevesebb fog jutni. Adó emelés burkoltan,nyugdíj kasza: https://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi-1KyTydPYAhXHJewKHQI_Ca0QFggzMAE&url=https://www.portfolio.hu/gazdasag/a-romanok-megleptek-minden-jarulekot-a-munkavallalo-fizet--2.267381.html&usg=AOvVaw0v7Hl31yevKlWS33qMIO8a
Kérek egy sört :)
Megfogalmaztad a lényeget. Nekik is nyugaton dolgoznak az állampolgáraik :)
 

LMzek

Well-Known Member
2017. szeptember 18.
610
523
93
Románia a GDP 2%-ra emelte védelmi kiadásait aminek keretében az elkövetkező években 11.300 millió USD-t költenek modern fegyverek beszerzésére.
Megpróbáltam összeszedni hogy eddig ebből mi valósult meg, és mikről volt eddig szó.

F-16

www.dsca.mil/major-arms-sales/romania-weapons-equipment-and-support-f-16-block-15-mlu-aircraft

12 db ex. Portugál F-16 MLU Block 15-öst (9 db AM, 3 db BM) Az üzlet összértéke (beszerzés, korszerűsítés, fegyverek
Számla: 866 mUSD)

További 20 db beszerzéséről a tárgyalások előrehaladott állapotban vannak.

Az USA-tól a következő felszereléseket vették:
- 3 Embedded Global Positioning Systems/Inertial Navigation Systems (EGPS/INS) with GPS Security Devices, Airborne
- 3 AN/ALQ-131 Electronic Countermeasure Pods
- 30 AIM-120C Advanced Medium Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM)
- 5 AIM-120C Captive Air Training Missiles (CATMs)
- 60 AIM-9M Sidewinder Missiles
- 4 AIM-9M CATMs
- 48 LAU-129 Launchers
- 10 GBU-12 Enhanced Guided Bomb Units
- 18 AGM-65H/KB Maverick Missiles
- 4 AGM-65 CATMs
- 15 Multifunctional Information Distribution System/Low Volume Terminals
- 2 Multifunctional Information Distribution System Ground Support Systems

Továbbá pótalkatrészek, támogató eszközök, javítás karbantartás, software updatek, teszt berendezések, tréning, dokumentációk, stb…

Patriot

www.dsca.mil/major-arms-sales/romania-patriot-air-defense-system-and-related-support-and-equipment

Hét Patriot üteg 3,900 mUSD-ért

-7 Patriot Configuration-3+ Modernized Fire Units,
- 7 AN/MPQ-65 radar,
- 7 AN/MSQ-132 control stations,
- 13 antenna árbóc,
- 28 M903 rakéta indító,
- 56 Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T) rakéta,
- 168) Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement (MSE) rakéta,
- 7 Electrical Power Plants (EPP)

Továbbá szerszámok, kommunikációs berendezések, kiszolgáló eszközök, szállító eszközök, generátorok, dokumentációk, tréning felszerelések, pótalkatrészek, kiképzés, stb…

HIMARS

www.dsca.mil/major-arms-sales/romania-high-mobility-artillery-rocket-systems-himars-and-related-support-and

54 db HIMARS rakéta sorozatvető 1,250 mUSD-ért.

- 54 High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) indító,
- 81 Guided Multiple Launch Rocket Systems (GMLRS) M31A1 Unitary rakéta
- 81 Guided Multiple Launch Rocket Systems (GMLRS) M30A1 Alternative Warhead,
- 54 Army Tactical Missile Systems (ATACMS) M57 Unitary,
- 24 Advanced Field Artillery Tactical Data Systems (AFATDS),
- 15 M1151A1 HMMWVs, Utility, Armored,
- 15 M1151A1 HMMWVs, Armor Ready 2-Man
- 54 M1084A1P2 HIMARS Resupply Vehicles (RSVs) (5 ton, Medium Tactical Cargo Vehicle with Material Handling Equipment),
- 54 M1095 MTV Cargo Trailer with RSV kit,
- 10 M1089A1P2 FMTV Wreckers (5 Ton Medium Tactical Vehicle Wrecker with Winch),
- 30 Low Cost Reduced Range (LCRR) practice rockets,

Támogató eszközök, kommunikációs berendezések, szenzorok, tartalék alkatrészek, teszt berendezések, akkumulátorok, laptopok, dokumentációk, tréning eszközök, stb…

Piranha 5

http://defence-blog.com/army/gdels-contracted-to-deliver-227-piranha-5-wheeled-armored-vehicle-to-romania.html

Románia szerződést írt alá a General Dynamics European Land Systems-el 227 db PIRANHA 5-ös IFV Románia gyártásáról és vásárlásáról.
Az üzlet értéke: 1,000 mUSD.
A járművek 6 változatban készülnek a romániai Uzina Mecanică București (UMB) cégnél.

Bell AH-1Z Vipers, UH-1Y Venom

https://www.defensenews.com/smr/european-balance-of-power/2017/08/08/romania-signs-preliminary-deal-to-acquire-bell-combat-helos/

www.business-review.eu/news/romania-to-acquire-45-attack-helicopters-that-bell-helicopters-will-produce-in-brasov-148644

https://www.defensenews.com/air/2017/11/03/romania-to-buy-h215-helos-from-airbus-iar-consortium/

Románia szerződést írt alá a Bell Helicopter-szel hogy egy közös vállalatot hoznak létre Romániában ami Bell AH-1Z támadó helikoptreket fog gyártani.
A hírek szerint a Románok 24 db AH-1Z-t és 21 db UH-1Y-t terveznek vásárolni.
Az üzlet értékét még nem hozták nyilvánosságra, de várhatóan bőven 1.000 mUSD fölött lesz.

Szó van továbbá:

- Agilis 8x8-as IFV-k gyártásáról közösen a Rheinmetallal

http://defence-blog.com/army/romania-rheinmetall-reportedly-close-to-signing-contract-to-procure-agilis-armored-vehicles.html

- Spike-LR ATGM-ek vásárlásáról

www.janes.com/article/76611/romania-procures-portable-spike-lr

Ha jól számolok akkor eddig minimum 8,016 mUSD elköltésére vállaltak kötelezettséget.
Mi jöhet még ez után?
Kell e, lehet e ezt ellen tételezni valamivel?

SEMMI PÁNIK!​

Pl: "Megboldogult" (vmelyik) főiskolás előadáson tanítottak "hatékony" üzleti stratégiát. Ha pedig azt "vmi" Sun Tzu-val kiegészítjük, akkor nekem ez jön ki:

- bejelentenék rövid időn belül "egy csomó" magyar hadi beszerzést, belehajszolva őket az erőn felüli versenybe. Miután ez megtörtént, némi "késéssel" átnyergelnék a feleannyiba kerülő, sokkal "költséghatékonabb" átépítés/felújítás vonalra. Ez e lépés -némi békülékeny külpolitikai motívummal kiegészítve- egy kormányváltás forgatókönyve a "túlfegyverkező Szomszédnál".
Az "utód"csökkenő hadikiadásai pedig amortizálnak, de gyorsan ám :) !!!

Ez az egyik kapcsolat az üzlet és a háború között. Ahogy azt a "hegyi kakas" (Montecuccoli :- ) mondta: ...a háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz, pénz...


U.i: utólag elnézést kérek a klasszikus idézet "gazdájától" -ismét elismerve az igazát!- de egy gimis bulin sörözve "átkereszteltük" :D
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 512
113
Nem hinném,hogy ellenünk fegyverkeznek a románok,inkább az Oroszok ellen tömik őket az usákok,amíg nato tagok,nem támadhatnak meg senkit "csak úgy", főleg nem másik nato tagot.
Ha meg hozzánk bevonulna 1 nem nato hadsereg,akkor a románok cuccai már csak emlékek lesznek,vagy hadizsákmány.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Nem hinném,hogy ellenünk fegyverkeznek a románok,inkább az Oroszok ellen tömik őket az usákok,amíg nato tagok,nem támadhatnak meg senkit "csak úgy", főleg nem másik nato tagot.
Ha meg hozzánk bevonulna 1 nem nato hadsereg,akkor a románok cuccai már csak emlékek lesznek,vagy hadizsákmány.
A Román fegyverkezés oka szerintem az, hogy Románia - földrajzi elhelyezkedése miatt - az USA Orosz ellenes politikájában "frontország", ezért az USA jelenleg szoros kontroll alatt tartja a Román politikát és úgy befolyásolja azt, hogy a Románok sokat költsenek fegyverekre.
Amíg ez a külső kontrol megvan a Román politika felett addig szerintem is garantált hogy a "fegyverek csövei" ne felénk nézzenek.
Jelenleg úgy tűnik a Román politika elfogadja ezt a külső kontrolt, mivel úgy ítélik meg hogy az egybeesik
a.) a Román politikusok saját személyes anyagi érdekeivel (valószínű sokan jól járnak ekkora pénzszórásnál)
b.) Románia érdekeivel. Ezek lehetnek vélelmezett gazdasági előnyök (a fegyverek egy részét a Román ipar közreműködésével állítják elő), politikai előnyök (Románia érdekérvényesítő képessége növekszik)
A gond akkor lesz ha a Román politika egyszer úgy ítéli meg hogy ez a külső kontrol már nem elfogadható számukra. Ennek oka lehet a fenti okok megszűnése és / vagy egy előbbi okoknál jóval fajsúlyosabb külső "szempont" megjelenése (értsd: egy visszautasíthatatlan Orosz ajánlat vagy fenyegetés)
A Román politikusok többször tanújelét adták már annak hogy adott esetben - amennyiben saját személyes vagy Románia érdekei úgy kívánták - , mindenféle ideológiát félretéve, rendkívül pragmatikusan tudnak gondolkozni és ennek megfelelően határozottan cselekedni. Soha nem jelentett számukra problémát az aktuális szövetségesüktől elfordulni és oldalt váltani. Ez megtörténhet a jelenlegi NATO szövetségi rendszeren belül is.
Ebben az esetben a fegyverek csöve akár felénk is fordulhat, ami szerintem aggasztó.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 512
113
A Román fegyverkezés oka szerintem az, hogy Románia - földrajzi elhelyezkedése miatt - az USA Orosz ellenes politikájában "frontország", ezért az USA jelenleg szoros kontroll alatt tartja a Román politikát és úgy befolyásolja azt, hogy a Románok sokat költsenek fegyverekre.
Amíg ez a külső kontrol megvan a Román politika felett addig szerintem is garantált hogy a "fegyverek csövei" ne felénk nézzenek.
Jelenleg úgy tűnik a Román politika elfogadja ezt a külső kontrolt, mivel úgy ítélik meg hogy az egybeesik
a.) a Román politikusok saját személyes anyagi érdekeivel (valószínű sokan jól járnak ekkora pénzszórásnál)
b.) Románia érdekeivel. Ezek lehetnek vélelmezett gazdasági előnyök (a fegyverek egy részét a Román ipar közreműködésével állítják elő), politikai előnyök (Románia érdekérvényesítő képessége növekszik)
A gond akkor lesz ha a Román politika egyszer úgy ítéli meg hogy ez a külső kontrol már nem elfogadható számukra. Ennek oka lehet a fenti okok megszűnése és / vagy egy előbbi okoknál jóval fajsúlyosabb külső "szempont" megjelenése (értsd: egy visszautasíthatatlan Orosz ajánlat vagy fenyegetés)
A Román politikusok többször tanújelét adták már annak hogy adott esetben - amennyiben saját személyes vagy Románia érdekei úgy kívánták - , mindenféle ideológiát félretéve, rendkívül pragmatikusan tudnak gondolkozni és ennek megfelelően határozottan cselekedni. Soha nem jelentett számukra problémát az aktuális szövetségesüktől elfordulni és oldalt váltani. Ez megtörténhet a jelenlegi NATO szövetségi rendszeren belül is.
Ebben az esetben a fegyverek csöve akár felénk is fordulhat, ami szerintem aggasztó.


Igen,de ha ők fordulnak akkor mi is,vagyis újra egy csapatban leszünk,ha meg nem,akkor meg azért nem fognak ránk irányulni a csövek,akkor lenne némi esélye,ha hirtelen mindketten függetlenek lennénk/függetlenné válnánk.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Igen,de ha ők fordulnak akkor mi is,vagyis újra egy csapatban leszünk,ha meg nem,akkor meg azért nem fognak ránk irányulni a csövek,akkor lenne némi esélye,ha hirtelen mindketten függetlenek lennénk/függetlenné válnánk.
Sajnos ez az "egyszerre váltsunk oldalt" dolog eddig egyszer sem sikerült a történelem folyamán...
Független ország pedig abban a mérettartományban ahol Mo. és Ro. is van sajnos nem létezik (szerintem).