[BIZTPOL] Románia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

K

kamm

Guest
Nálunk is az idősebb cigók között.
Szerintem azok "csak" funkcionalis analfabetak, azaz ismerik a betuket, szamokat, csak fogalmazni nem tudnak, meg esetleg szotagolva olvasnak, mig a sztoriban szereplo roman nem is merte a szamokat.
A ketto nem ugyanaz, nalunk az analfabetizmust felszamoltak szerintem az otvenes, max hatvanas evekben, ezt korabban @Vogon is ertette egybol.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby
T

Törölt tag 008

Guest
Szerintem azok "csak" funkcionalis analfabetak, azaz ismerik a betuket,
Nem nem. Konkrétan kettőt ismertem is, idősebbek. Egyszerűen nem ismerték a betűket. Többször én olvastam el nekik dolgokat.
Mindig kijött a ház elé és próbált valakit elkapni, hogy "ez most jött nincs rajtam szemüveg, nem olvasnád el mi ez"
De sosem volt szemüvege az öregnek :p
 

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
483
3 115
93
Több helyen is írják, hogy a diákok körében és országosan is 40% körüli a funkcionális analfabéták aránya - akik tudnak olvasni de nem értik mit olvasnak. Európa Indiája ...
 
H

Hummen23

Guest
Kimásolom a kommentek közül, hátha nem mindenki görgeti le odáig, egy csodás Román atyafi kommentje:

b05fd1ca3a5c0a7eeb8daf76b14bde07

radu2
2021. augusztus 7., 13:51.


Strumpf
A magyaroknak lesz (még mindig nincs), ha jól emlékszem 44 Leo2 -ről és 24 sph -ról, plusz az a 200 Lynx. Az a véleményem, hogy ezekkel komoly gondjaik lesznek Temesvár elfoglalására, ha komoly a védelem, és még nehezebben tudják irányítani a várost.
A mennyiség egyszerűen túl sok, túl kicsi, szinte jelentéktelen, különösen, ha kombinált fegyverekről, légi fölényről, arról, hogy több mint 3000 tüskénk van, és arról, hogy az oktatás és a morál tekintetében szerintem sokkal jobbak vagyunk.
Lehetséges, hogy egy-két jól elhelyezett Larom-lövész a kezdetektől fogva kivonja harckocsiját és szf-jét a harcból.
Még ha túllépünk azon a tényen is, hogy Afganisztánban a magyarok féltek éjszaka elhagyni a bázist, és nappal kicsit járőröztek a főutakon, és ennyi volt, kemény kritikák érkeztek a szövetségesektől, egészen a szintig az új -zélandi miniszterelnök vagy a wikileaks -ban megjelent.az ottani amerikai nagykövettől.
Nincs is összehasonlítási kifejezés ahhoz képest, amit az embereink csináltak ott.
Aztán sajnos a román hadsereg minden évben számos fontos alkalmazást tartogat, többek között a NATO -partnerekkel, és bizonyos fegyverkategóriákban (például hegyi csapatok és szerintem a különleges erők is) kiválóak vagyunk kiképzésként és felszerelésként NATO -szinten, az élvonalbeli szakaszban.
Itt sem gondolom, hogy a magyarok képzés, részvétel és készségek tekintetében közelednek. A 90 -es években jobbak voltak a taktikában és a lövészeti oktatásban, ma már nem ez a helyzet, miután a mieinknek elegendő tapasztalatcserénk volt az amerikai és a brit hadsereggel (amit mi is meg kellett tanulnunk, ha a mezei harci erdős hegyekről van szó)
Ez nem azt jelenti, hogy egy fülön aludhatunk, nyilvánvaló, hogy felszereltségben rosszak vagyunk, főleg, hogy a fő ellenség Oroszország, nem Magyarország.
A szegény magyarok olyan fantáziákról álmodoznak, mint Oroszország, amely megtámadja Romániát (könnyen és gond nélkül átkel Ukrajnán), és a NATO már nem létezik, így hátulról megtámadhatják Romániát, és csoda folytán elfoglalhatják és irányíthatják Erdélyt, amelynek 80% -a román Magyarországon a létezők harmada).
Ez a csak az elméjükben létező "ezeréves magyar királysággal" kapcsolatos fantáziák mellett nem meglepő, hogy a történelem vesztesei, elszakadnak a valóságtól. Lehetőségem volt és nagyon szórakoztató volt látni, hogy néhányan úgy vélik, hogy egy ilyen apró kultúra, mint az övék, ami valójában létezik, mert a Vatikán a katolicizmus eszközeként támogatta őket a térségben a mongol invázió után (amely a legtöbbet elpusztította) valójában eredeti magyar volt) egyfajta uralmi pont lehet a területen. Ha nevetni tudunk azon fantasmagórikus elméleteken, amelyek szerint a dákok létrehozták a piramisokat, egyes magyarok még azt is hiszik, hogy királyságuk évezredes volt, és kultúrájuk valóban képvisel valamit a környéken, még vidámabb elméleteket is, mint azok, akik a dákokkal együtt építették a piramisokat Egyiptomban.
A valóság az, hogy 1848 -ban Stephan Ludwig Rothhoz hasonló szász tudós (a magyarok megölték, mert nem felelt meg a fantáziájuknak) nyíltan azt mondta, hogy az erdélyi "lingua franca" a román nyelv, amely nemcsak számszerű, hanem román nyelvet is rögzít kulturális fölény.és olyan körülmények között, amelyekben az erdélyi románokat nem tekintették egy szintre a magyarokkal és az erdélyi szászokkal.
Véleményem, hogy a fórum klasszikusát idézzem, hogy egy esetleges magyar invázió messze túl messze van a szükséges eszközöktől és ragaszkodástól, és még egy Temesvárhoz hasonló várost sem lesz képes elfoglalni és irányítani. Valójában hihetőbb, hogy egy invázió (vagy román ellentámadás, mint 1919 -ben) olyan városokat foglal el, mint Győr és Debrecen, a kombinált fegyverek kiképzésének és használatának nyilvánvaló fölénye alapján (légi fölény, manőverek a katonákkal, amelyeket reaktívak támogatnak) tüzérség, helikopterek és páncélozott járművek irányított AT rakétákkal és magasabb kiképzéssel).

De megismétlem, alázatosak vagyunk, amikor a fő ellenségről, Oroszországról van szó, feltétlenül szükségünk van néhány tengeralattjáróra (nem korvettekre), képes part menti ütegekre és a lehető legtöbb tüzérségre, a reaktív, ahogy mondtam, a haubicákra, a legjobb G6 Véleményem szerint a dél -afrikai orrszarvú, mind a költségek, mind az engedélyek, mind a képességek tekintetében)
Szóval Radu úr Romániában valahol azon mélázik, hogy mire elég a nehéz dandár, szerinte Temesvárt sem tudjuk elfoglalni, megtartani meg pláne nem. Ők viszont Debrecent és Győrt is ha akarják. Szerinte sokkal jobb a kiképzésük, a moráljuk, ráadásul van 3000 Spike-juk, jobb a vezetésük a taktikájuk, a légifölényük, a kiképzésük.
A magyarok csak álmodoznak a történelem vesztesei, az apró kultúránk nem lehet tényező a régióban. Az ezeréves Magyar Királyság legalább akkora fantazmagória, mint hogy a dákok közösen építették a piramisokat az egyiptomiakkal. A román nyelv már 1848-ban kultúrfölényben volt valamennyi máshoz képest Erdélyben.
És a legszebb, hogy román tengeralatjárókról álmodik, ehhez drukkolok egy kicsit, remélem olyan lesz mint a mostani egy szem ami vagy 25 éve nem merült már.
Kinyílik a bicska a zsebemben.
Hasonló a stílusa, mint a liberálisainknak.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 553
32 040
113
Több helyen is írják, hogy a diákok körében és országosan is 40% körüli a funkcionális analfabéták aránya - akik tudnak olvasni de nem értik mit olvasnak. Európa Indiája ...
Ez itt a fórumon is előfordul. :eek: Néha.:rolleyes:
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and Pogány

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
483
3 115
93
Romániában várhatóan idén meghaladja majd a 20Milliárd Eurót a külker hiány, ez nagyon sok, ez már Európa szinten messziről "világít". Lesz helye a vendégmunkások haza utalásainak ...
Románia nem képes annyi terményt, árut, szolgáltatást előállítani amit önmaga elfogyaszt. Jelentősen megemelkedett az olaj és a földgázbehozatal abban az országban ami "elvileg" Norvégia után a legnagyobb kőolajegyenértékű taratlékokkal rendelkezik a kontinensen (Oroszo nélkül). Az látszik, hogy Románia önön fejlődését de már a fenntartását is csak külföldről tudja megoldani, (beruházások, infrastruktúra, honvédelem, mezőgazdaság, iparcikkek, élelmiszerek), nincs sikerágazata ami húzná ki a lejtőből, a mezőgazdaság az jó számokat produkált idén, döngnek is a mellek, de pont a mezőgazdaság-élelmiszeripar az ami a külker hiány kb harmadát összehozta, csak gabonát képesek termelni a másodlagos-harmadlagos termékekből nagyon erős behozatalra szorulnak (ami a hűtőbe kerül). A legnagyobb haszonélvezők egyike, de gazdaság arányosan messze a legnagyobb az Magyarország :rolleyes:. ((Etetjük a Mócokat ;) ))
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 714
17 050
113
A morál a lényeg. Idealista vagyok, tudom, de a "lopott holmi védése" módosító kártyával, csak "1 oldalú" dobókockával lehet dobni, amin a "pöttyök" száma 1.
Ami biztos, h az oláh -mint a déli népségek- heroizmust csak tv-n láttak. A mentalitásuk az ügyeskedés-lopás tengely mentén mozog. Nehezen hiszem, h ne csinálnák össze magukat az első pontosan vezetett tűzcsapás után.