[BIZTPOL] Románia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 311
55 622
113

Elindult a villámgyors román szupervonat… 30 kilométer/órával​

Pedig 200-zal is mehetne némi fazonigazítás után.


Gyorsvonat


Ünnepel a romániai vasút, elkészült ugyanis az első román fejlesztésű szerelvény, amely képes óránként 120 kilométeres sebességgel száguldani – számol be az örömteli eseményről a Főtér. Amit még érdemes tudni róla:
  • egy mozdonyból és három kocsiból áll,
  • a Iași megyei Pașcani-on működő Electroputere gyárban készült, a fejlesztése négy évvel ezelőtt kezdődött,
  • hossza 60 méter és 164 utas befogadására képes,
  • rövid és középtávú utakra ajánlják,
  • harmadannyi üzemanyagot fogyaszt, mint a régi dízelmozdonyok,
  • minimális beavatkozással elektromos üzeműre is átalakítható, így akár óránként 200 kilométeres sebességgel is száguldhat,
  • a kocsikat román népi motívumok díszítik, belül ugyanakkor minden a legkorszerűbb kialakítású.

Ahhoz, hogy az illetékes szakhatóságok jóváhagyják, 30 000 kilométert kellett tesztüzemben megtennie az ország sínpárain. Az illetékesek szerint 360 000 kilométert képes megtenni anélkül, hogy javítani kellene, a mozdonyvezető így öltönyben és nyakkendőben vezetheti, nem áll fenn a veszélye, hogy a nyílt pályán kelljen bemásznia a mozdony alá valamilyen meghibásodás kijavítására.
Ja, ezt majdnem kifelejtettük:
  • a vonat általában 30 kilométer per órával haladhat.
Romániában ugyanis csupán két, nem túl hosszú szakaszon, Bukarest és Konstanca, illetve Bukarest és Predeál között alkalmas a pálya arra, hogy nagy sebességgel száguldjanak a szerelvények. Egyébként annyira lerongyolódott a vasúti infrastruktúra, hogy a szerelvények legfeljebb átlagosan 30 kilométeres óránkénti sebességgel döcöghetnek





30 km/h-val jóhogy keveset fogyaszt.... :rolleyes:
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 311
55 622
113
Most olvastam egy elemzést az éppen aktuális román kormányválságáról. Ami megragadta a figyelmem, hogy az elemzést készítő közgazdász azt írja, hogy a kormányválság okán meggyengült lej-t a Román Nemzeti Bank napi 100-300 millió euróval menti. Azaz vásárolja fel a Lei-t a piacról. Ha tíz napig tart a bál (márpedig el fog tartani, mert a miniszterelnök nem akar sem lemondani, sem koalíció mentő megoldást találni) kb. 2 muilliárd dollárba fog ez nekik fájni. Vagy elengedik a Lei árfolyamát, ami megint csak katasztrófa lenne (talán még nagyobb mint az elsőként említett megoldás). Ezek után csodálkozik valaki, hogy ott mindent EURÓ-ban és DOLLÁR-ban számolnak el? Amint itt már többen leírták, ez a kettős elszámolás pedig nem tesz jót egy nemzetgazdaságnak.



Annyira jó volt olvasni, leírnád még egyszer?
:D:rolleyes:
 

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
483
3 115
93
Végül is most is magyar síneken vannak. :)
Hogy városi legenda vagy sem, de a románoknak máig gondot okoz, hogy nincsenek meg az erdélyi vasutak tervrajzai, nyilván nem a pálya nyomvonala mert az látszik, hanem az alapozás, a hidak, az aluljárók, a pályaudvarok, épületek azok közművei stb, ez mind MÁV archivum :) És ugye nem azért mennek 30-al átlagban a vonatok mert úgy kényelmes, hanem mert van pálya amihez 100 év alatt sem nyúltak hozzá :)
Vicc, hogy egy pályafelújítást elnyerő magyar vállalkozás kéri a CFR helyi román képviselőjétől a pálya tervrajzait.
A válasz: "Tőlem kéred vazze? Ott van mind nálatok !"
 
K

kamm

Guest
Én másként fogalmaznék. A történelmi Magyarország a peremvidék bányáival együtt is döntően mezőgazdasági állam volt mindig.
Ez azert a technológiai forradalommal (1870 utan) alapvetően megváltozott, ami legfőképpen a Magyar Királyság területére koncentrálódott (eltérően az iparitol, ami inkabb az osztrák területre) es 30-40 ev alatt a Monarchia a 4-5. ipari nagyhatalom lett.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Ez azert a technológiai forradalommal (1870 utan) alapvetően megváltozott, ami legfőképpen a Magyar Királyság területére koncentrálódott (eltérően az iparitol, ami inkabb az osztrák területre) es 30-40 ev alatt a Monarchia a 4-5. ipari nagyhatalom lett.

OFF

Igen, a Reformkorral megkezdve, később a Dualizmus alatt rengeteget faragtunk le a hátrányunkból. (Hogy visszatérjek előbbi gondolatmenetemre, többek között annak is köszönhetően, hogy a népesség ekkor érte el azt a szintet, hogy a kor technológiájával már művelés alá tudta vonni az összes földterületet, elindult a korábban Nyugat-Európában látható vándorlás a faluból a város felé, illetve ekkor kezdődött az Újvilágra való kitántorgás.)
Csökkent a különbség, de a Monarchián belül is volt egy munkamegosztás továbbra is, illetve megmaradt egy kisebb arányban az élelmiszer túltermelés és ipari termékek behozatala.

Egyébként egyetértek, a XIX. századtól már megteremtődtek a feltételei annak, hogy saját, kiépült iparunk legyen. És ez a folyamat jelenleg is zajlik, úgy érzem. Viszont jelenleg már ez nyugati profit kivitel mellett is azt mutatja, hogy az exportból jóval több pénz áramlik be, mint amennyi kifelé.

ON
 
  • Tetszik
Reactions: kamm and Kim Philby

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
483
3 115
93
A politikai pamflett folytatódik a román parlamentben:
Dulakodás és kivezetések a kormány megbuktatásának bejelentése előtt:
Az országnak kiesett 5 minisztere és a mai nappal még nyolcvan államtitkár, prefektus, megyei vezetőt rúgtak ki:
A kormány jelenleg kisebbségben kormányoz, a parlamenten így nem tud átverni egyetlen törvényt sem. Közben arról megy a huzavona, hogy érvényes-e a bizalmatlansági indítvány amit ma sikerült ugyan "felolvasni" a parlamentben - Romániában ez jelenti a hivatalos bejelentést - de azt már korábban megtámadta az érintett kormányfő az alkotmánybíróságon így senki sem tudja hogy mit tekintsen hivatalosnak, a botrányosra sikerült parlamenti ülésen meg mivel hol egyik hol másik párt vonult ki arról sem tudtak dönteni hogy szavazzanak-e a felolvasott indítványról, erre a törvények szerint innentől 3 napja van a testületnek. Káosz a köbön, közben meg a dörzsölt rókák a nevezett ülésektől távol maradnak, a megtámadott párt elnöke Ludovit Orban például aki a kormányfővel való ellentéte miatt (pedig párttársak) összehívta a bizalmi szavazásról az ülést amit nem ő vezetett le mert oda sem ment. A megcibált kormányfő meg közben mintha apátiában a pótcselekvésekkel foglalkozna csak egy applikációval supermannak fazonírozta magát egy filmelőzetesben amit a netem meg is osztott, hát elég komolytalan egy közjogi méltóságtól:
Botrány, botrány hátán közben az ország meg esik szét, a Lej mélyrepülésben, az energiaárak veszélyeztetnek vagy egy millió háztartást, a kormány a fene nagy liberalizmus közepette engedte, hogy a szolgáltatók épp a fűtési szezon elején emeljenek árakat, no nem sokkal csak kb a duplájára:
A Covid meg újra többtucat áldozatot szed naponta, a betegek száma pedig elérte azt a szintet amit egy hónappal későbbre jósoltak volna, nehéz elképzelni, hogy megszorítások nélkül megúszható az ősz ami odavág a gazdaságnak megint, már ha lesz aki meghozza az intézkedéseket:
Az egyetemek szeptember végén nyitnak, de azt jósolják pont akkora durran be a járvány olyan szinte ami kötelezővé teszi az online oktatásokat (6 ezrelék felett):
Az egyébként elég korrekt elemzés azt vetíti előre, hogy ha most azonnal nem hoznak intézkedéseket és gyorsítják fel az oltakozást az egyetemek nem fognak nyitni, az egyéb iskolák meg bezárhatnak, mármint ha folyna rendes oktatás mert könyv megint nincs mindenhol:
Szóval van itt baj kérem, és ami süt minden cikkből, az a fejetlenség, a tehetségtelen és érdemtelen szereplők működése a káosz és szürkeség birodalma, a népé ami Róma örökosének tartja magát ... A pénz költés megy csak már ha valaki rájuk nem szól, itt épp az Európai Beruházási Bank aki kiszámolta ( kb egy diplomamunka nehézsége a feladat, mégsem ment otthon ), hogy ne tessék egy sokadik presztízs metrót építeni Bukarestben mert nem lesz rajta utas:
Lehet érdemes lenne nyitni egy "bezzeg Románia" topicot ...
 

Nero von Schwartz

Well-Known Member
2020. december 16.
445
1 469
93
A politikai pamflett folytatódik a román parlamentben:
Dulakodás és kivezetések a kormány megbuktatásának bejelentése előtt:
Az országnak kiesett 5 minisztere és a mai nappal még nyolcvan államtitkár, prefektus, megyei vezetőt rúgtak ki:
A kormány jelenleg kisebbségben kormányoz, a parlamenten így nem tud átverni egyetlen törvényt sem. Közben arról megy a huzavona, hogy érvényes-e a bizalmatlansági indítvány amit ma sikerült ugyan "felolvasni" a parlamentben - Romániában ez jelenti a hivatalos bejelentést - de azt már korábban megtámadta az érintett kormányfő az alkotmánybíróságon így senki sem tudja hogy mit tekintsen hivatalosnak, a botrányosra sikerült parlamenti ülésen meg mivel hol egyik hol másik párt vonult ki arról sem tudtak dönteni hogy szavazzanak-e a felolvasott indítványról, erre a törvények szerint innentől 3 napja van a testületnek. Káosz a köbön, közben meg a dörzsölt rókák a nevezett ülésektől távol maradnak, a megtámadott párt elnöke Ludovit Orban például aki a kormányfővel való ellentéte miatt (pedig párttársak) összehívta a bizalmi szavazásról az ülést amit nem ő vezetett le mert oda sem ment. A megcibált kormányfő meg közben mintha apátiában a pótcselekvésekkel foglalkozna csak egy applikációval supermannak fazonírozta magát egy filmelőzetesben amit a netem meg is osztott, hát elég komolytalan egy közjogi méltóságtól:
Botrány, botrány hátán közben az ország meg esik szét, a Lej mélyrepülésben, az energiaárak veszélyeztetnek vagy egy millió háztartást, a kormány a fene nagy liberalizmus közepette engedte, hogy a szolgáltatók épp a fűtési szezon elején emeljenek árakat, no nem sokkal csak kb a duplájára:
A Covid meg újra többtucat áldozatot szed naponta, a betegek száma pedig elérte azt a szintet amit egy hónappal későbbre jósoltak volna, nehéz elképzelni, hogy megszorítások nélkül megúszható az ősz ami odavág a gazdaságnak megint, már ha lesz aki meghozza az intézkedéseket:
Az egyetemek szeptember végén nyitnak, de azt jósolják pont akkora durran be a járvány olyan szinte ami kötelezővé teszi az online oktatásokat (6 ezrelék felett):
Az egyébként elég korrekt elemzés azt vetíti előre, hogy ha most azonnal nem hoznak intézkedéseket és gyorsítják fel az oltakozást az egyetemek nem fognak nyitni, az egyéb iskolák meg bezárhatnak, mármint ha folyna rendes oktatás mert könyv megint nincs mindenhol:
Szóval van itt baj kérem, és ami süt minden cikkből, az a fejetlenség, a tehetségtelen és érdemtelen szereplők működése a káosz és szürkeség birodalma, a népé ami Róma örökosének tartja magát ... A pénz költés megy csak már ha valaki rájuk nem szól, itt épp az Európai Beruházási Bank aki kiszámolta ( kb egy diplomamunka nehézsége a feladat, mégsem ment otthon ), hogy ne tessék egy sokadik presztízs metrót építeni Bukarestben mert nem lesz rajta utas:
Lehet érdemes lenne nyitni egy "bezzeg Románia" topicot ...
Mielőtt pezsgőt bontunk azért szögezzük le: a hadseregre, a szekura és a hagymakupolás honfoglalásra mindig bőven fog jutni!
 

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
483
3 115
93
Mielőtt pezsgőt bontunk azért szögezzük le: a hadseregre, a szekura és a hagymakupolás honfoglalásra mindig bőven fog jutni!
Talán nem, azaz reméljük nem, a pénz sem tart örökké.
Az IMF fúrta meg a Cobra helikopter beszerzést 1996-ban anno, egyszerűen feltételekhez kötötték a hiteleket, amibe ez a beszerzés nem fért bele. A gyártást is megkapták volna, döbbenetes mennyiség 98 db-ról szólt a hír.
A Bell vezető szóvivője, Carl Harris kifejtette, hogy a román kormánnyal tavaly tavasszal egyeztetett megállapodás szerint Bell 70 százalékos többségi részesedést szerez az IAR-Ghimbav gyárban. A csomag része azonban az volt, hogy az első 98 gyártott helikoptert a román fegyveres erők számára vásárolják meg. Harris elmondta, hogy a kezdeti gyártási sorozat értékesítéseire vonatkozó garancia nélkül Bell nem volt hajlandó átvenni a brassói gyárat.

Az eredeti megállapodás problémái akkor alakultak ki, amikor a Nemzetközi Valutaalap (IMF) megkérdőjelezte, hogy az állami költségvetés kiegyensúlyozására tett erőfeszítések miatt a kormánynak el kell -e köteleznie ilyen magas szintű finanszírozást a Drakula -projektre az akut pénzügyi korlátok idején. A kormány egyetértett az IMF értékelésével, és Drakula számára nem álltak rendelkezésre források.
Botrányos mellék hír volt (nekik botrányos), hogy az IMF K-E szakértője magyar származású volt, ő készítette a jelentést hogy a költségvetést egyik oldalon az IMF támogatja a másik oldalon meg kb 1,5 Mrd USD meg elmegy helikopterekre.

Szóval előbb, utóbb minden ott köt ki, egy ilyen pici országokban mint a mieink, hogy mire van pénz és mire nincs. Volt valami osztrák hadvezér a XVII. században aki kifejtette mi kell a háborúhoz. (Montecuccoli)
 

Nero von Schwartz

Well-Known Member
2020. december 16.
445
1 469
93

Ezt inkább reggel kellett volna kávé helyett, de nem bírtam ki:

A „fasiszta-horthysta megszállás alóli felszabadulásnak" örvendezett a magyar alprefektus Sepsiszentgyörgyön​

 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 552
4 734
113

Ezt inkább reggel kellett volna kávé helyett, de nem bírtam ki:

A „fasiszta-horthysta megszállás alóli felszabadulásnak" örvendezett a magyar alprefektus Sepsiszentgyörgyön​

Ez a Fegyőr-Bandi szövetséges és támogatott pártja, ugye....?
Remélem lesz magyar belpol vonzata is....
Én legalább is felhasználnám. Amúgy elmondhatatlanul szomorú dolog.

Levetíteném neki a kolozsvári bevonulást. Biztos qrvára boldogok voltak az észak-erdélyi magyarok, akik etnikai többségben voltak. :(:mad:o_O
 

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
483
3 115
93

Ezt inkább reggel kellett volna kávé helyett, de nem bírtam ki:

A „fasiszta-horthysta megszállás alóli felszabadulásnak" örvendezett a magyar alprefektus Sepsiszentgyörgyön​

Jajhát a cím megtévesztő, egyáltalán nem "örvendezett" mondott egy beszédet mint romániai politikus, a hír nem tartalmazza de volt fricska is, a prefektus nem volt hivatalban ezért beszélt az alprefektus, viszont a katonai felvonulás egyik ceremóniája az lett volna hogy örvendenek a városháza csúcsára kitűzött román lobogónak, ami meg nem volt ott ... :) Az aktusnak történelmi gyökere van mert a bevonuló románok oda tűzték ki a román trikolórt amikor visszafoglalták a várost , ezért kérték a Prefektust a ceremónia szervezői, hogy legyen ott a lobogó az ünnepség alatt, a prefektus viszont szabadságon volt , az alprefektus (aki a beszédet mondta) meg azt mondta semmiről nem tud :) A román törvények a közhivatalok homlokzatán teszik kötelezővé a zászlók kitűzését, nem máshova, Sepsiszentgyörgy tornyán nincs lobogó normál esetben - hááááát most sem volt :)
Az már egy más kérdés, hogy miért egy 80%-ban magyar városban örömködnek katonai felvonulással , miért nem vidulnak mondjuk egy színromán városban ? ... na ez a baj ...
 

Nero von Schwartz

Well-Known Member
2020. december 16.
445
1 469
93
Ez a Fegyőr-Bandi szövetséges és támogatott pártja, ugye....?
Remélem lesz magyar belpol vonzata is....
Én legalább is felhasználnám. Amúgy elmondhatatlanul szomorú dolog.

Levetíteném neki a kolozsvári bevonulást. Biztos qrvára boldogok voltak az észak-erdélyi magyarok, akik etnikai többségben voltak. :(:mad:o_O
Igen, USR Plus: Szilard Dulanyi-Balogh, Dan Barna, Maria Bianca Pastor (Vașvari) és hasonló nevű dák fiókák. Negru-Gyar Andrei szövetségesei
 

Nero von Schwartz

Well-Known Member
2020. december 16.
445
1 469
93
Jajhát a cím megtévesztő, egyáltalán nem "örvendezett" mondott egy beszédet mint romániai politikus, a hír nem tartalmazza de volt fricska is, a prefektus nem volt hivatalban ezért beszélt az alprefektus, viszont a katonai felvonulás egyik ceremóniája az lett volna hogy örvendenek a városháza csúcsára kitűzött román lobogónak, ami meg nem volt ott ... :) Az aktusnak történelmi gyökere van mert a bevonuló románok oda tűzték ki a román trikolórt amikor visszafoglalták a várost , ezért kérték a Prefektust a ceremónia szervezői, hogy legyen ott a lobogó az ünnepség alatt, a prefektus viszont szabadságon volt , az alprefektus (aki a beszédet mondta) meg azt mondta semmiről nem tud :) A román törvények a közhivatalok homlokzatán teszik kötelezővé a zászlók kitűzését, nem máshova, Sepsiszentgyörgy tornyán nincs lobogó normál esetben - hááááát most sem volt :)
Az már egy más kérdés, hogy miért egy 80%-ban magyar városban örömködnek katonai felvonulással , miért nem vidulnak mondjuk egy színromán városban ? ... na ez a baj ...
Próbálok higgadt maradni: szerintem olvasd el a beszédét, és gondold át mégegyszer.
(A zászló-témát addig tedd félre, ez a Dulanyi-Balogh alprefektusként volt ott, nem városi tisztségviselő, semmi köze hozzá).
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Nero von Schwartz

Well-Known Member
2020. december 16.
445
1 469
93

Ma se maradtunk nemzetárulásról beszámoló hír nélkül
 

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
483
3 115
93
Minden jóslásunk bekövetkezni látszik, a hitelek nőnek a Lej pedig esik, nem mellesleg emiatt önmagában nő a hitelek aránya a devizaadósság miatt ami a magyarnál jóval magasabb, így a kitettség komoly.
A külkereskedelmi mérleghiány lényegében hitelből finanszírozott fogyasztást jelent. Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) elnöke többször elmondta már, hogy külkereskedelmi deficitje révén Románia a világ más tájain teremt munkahelyeket.
Például nálunk mellesleg, az élelmiszer kivitelünk az nagyon magas oda.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Valami nem stimmel a számokkal... és én nem tudom megmondni nektek, hogy pontosan mi az. Jó sokat fogok beszélni, meg táblázatokat hozni, hát valaki meg tudja mondani, mit nem vettem észre.

Deidonicus által linkelt cikk ezt írja: "A CNP azt jósolja, hogy 2022-ben az import értéke 23 milliárd euróval lesz nagyobb az exporténál, 2023-ban 25,1, 2024-ben 27,3, 2025-ben pedig 29,6 milliárd euróval.- a Maszol.ro portálról"

Kíváncsiságból rákerestem Románia devizatartalékainak nagyságrendjére. És abszolút nem passzol ahhoz, amit eddig mondtunk.


Felmerült a gyanúm, hogy rossz angolom miatt nem ismerem a szavak helyes fordítását és rossz szóra kerestem. Ezért magyarul is lefuttattam egy keresést, hiszen a Nemzeti Tanács Maszol által idézett prognózisa nem tud bekövetkezni, mert két éven belül ezek alapján padlássöprésig elfogyna a külföldi pénzük. És az eddig nagy szavakkal hangoztatott tartalékaikat élik fel dologból meg annyi igaz csupán, hogy meredeken emelkedik fölfelé a raktáron eldugott eurómilliárd hegyek náluk.


Ez ugyan az a Maszol híroldal és pár hónappal korábban beszámol arról, hogy

1, a 10 éves összehasonlításban szemlélt folyamatosan emelkedő trend akár igaz is lehet, tényleg jó táblázatot találtam
2, az összeg nagyságrendje is stimmel az érintett időszakra
3, a korábban említett arany tartalék csak kisebb mértékben ellensúlyoz, ha Mordorban bukta lesz, akkor pusztán az aranytermelésből nem fogják tudni ellensúlyozni.

Bár nekem átlag embernek furcsa szakmanőver ez az emelkedés, de Deidonicus azt mondta többször is, hogy közgazdasági szakember. Neki tudnia kellene, hogy ez a devizakészlet növelés egy teljesen szokásos lépés a nemzeti bankoknál a külker hiány növekedésére. Civil fejjel teljesen ellentmond a józan ésszel, hiszen a tartalék arra van, hogy ha baj van, akkor abból élve időt nyerj magadnak. A gyakorlatban viszont a Soros György-féle spekulánsok ellen betárazol még jobban, ha a reálgazdaságban gondok vannak, mert külföldi támadásra számítasz a valutád ellen.
Ha megnézitek, a deviza tartalék nagyságát, akkor ez több, mint az éves GDP 10%-a, vagyis az elmúlt időszak megugró államadóssága értékelhető úgy is, hogy egy jelentősebb része ide vándorolt. Másfelől magyarázza a piacok ideges reagálását a kormányválságra. Ha most összedől a kormány és új választásokat írnak ki, akkor az minimum jövő év tavasza. És addig nem tudnak EU hatalmas pénzekről dönteni, nem lesz elfogadott költségvetés. Jön egy új kabinet, nem tud átpörgetni kisebb irányváltást sem 2022 vége előtt.
Nem spekulálnék, hogy ki kerülne kormányra közülük egy ilyen forgatókönyvben. Lényegében 2006 ismétlődne meg náluk. Az előző kurzus hibáiból és megugró adósság miatt egy osztogatást és jólétet ígérő politikai elit kénytelen lenne egy éven belül lezongorázni egy húsba vágó megszorító csomagot. (Eddig is erről beszéltem, hogy ha túl sok a bér és a gazdaság nem termeli ki csak hitelből fizetik az állam polgárait, ráadásul a versenyszférában alacsonyabbak a bérek, mint az államiban, akkor ott a legbevettebb szokás az adóemelés, bérek elinflálása és ezen belül hagyják, hogy a gazdaság versenyképes szereplői az állami szektor fölé emelje a béreit... igaz a versenyképességi gondokkal küzdő része csődbe megy és ezért zuhan a GDP is. Ez vagy deflációhoz vezet (nem szeretnék a románok) vagy sikerül gyorsabb ütemben visszafizetni az adósságot, mint ahogy a gazdaság zsugorodik a belső fogyasztás hiányától, ekkor pár év múlva a megszorítások megállíthatóak. Az egyetlen kérdés, hogy a kivetett új adók képesek-e döntően az import fogyasztást visszaszorítani.)


Hogy ne beszéljek ennyit, elhoztam nektek ugyan ezt az adatot Magyarországra. Itt látható, hogy tavaly mi a külker többlet miatt nagyon is könnyű szerrel égetni tudtuk az euró és dollár tartalékainkat és ez meg is látszik az ábrán. Ennek ellenére bár jócskán elmaradunk a románokétól, de nem lakosság arányosan, hanem körülbelül a GDP arányában. Ami számomra azt jelzi, hogy még mindig válságállóak vagyunk, megszűnt a jólét és bőség időszaka, vissza kell termelni azt a 3 milliárd eurónyi "súlyleadást" és közben elkezdeni visszafizetni a 80%-ig felugró hiteleinket, de a rekord méretű beruházás miatt a befektetők nem fognak idegesen reagálni, mert a defláció nem állhat össze. A külker sikerek és a további gazdasági növekedés pont ellentétesen hatnak.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and kamm