Be vannak szarva a románok, hogy még a végén a magyarok megerősödnek gazdaságilag, így a securitatejuk mindent megtesz ennek akadályozása érdekében. Csak hát ez a fránya nyitott világ és EU-s tagság már nem teszi lehetővé, hogy mindent végbe vigyenek. Ezek ürügyén jól ki lehet játszani őket.
Én a Kormány helyébe az egész támogatást Mo-i központon keresztül intézném. A helyi szervekre csak a pályázati feltételek meglétének ellenőrzést bíznám.
Ez úgy nézne ki, hogy online lehetne pályázni a határon kívüli magyarnak, majd a Mo-i központba bejött pályázatot, a kinti megbízott magyar gyökerű szervek ellenőrzést követően elbírálnám. Ha nyert a pályázó, felkérném - persze, online - hogy üljön vonatra/autóba és jöjjön ki Budapestre és valamelyik magyar érdekeltségű banknál nyisson egy cél-számlát, majd erre a számlára utalnám a megnyert pénzt. A számláról csak és kizárólag a megpályázott eszközt lehetne megvenni, csak és kizárólag Mo-on. Ezzel a román állammal is jól kicsesznénk, még az ÁFA és egyéb bevételtől is elesne, amit nem mellékesen fizet a pályázó a magyar pénzből ott megvásárolt eszköz után. Ez a járulékos pénz is Mo-on maradna.
Ha már innen megy haza a traktor/kombájn/nagyüzemi konyhafelszerelés/Lynx
/stb. akkor a román állam nem sok mindent tud tenni. Ha kekeckedne, és a pénz eredete után kutakodna, akkor a megtámadott előadná, hogy kérem szépen kint dolgoztam magyarba, onnan a pénz, és elővenne egy igazolást, amit a pályázati pénz elköltése után a pénzt kezelő bank állítana ki, hogy aszongya, hogy "Igazolom, hogy xy pénze, adózott és tiszta eredetű pénz. Na erre varrjanak gombot a románok. Nem tudnak semmit tenni, merthogy az EU-s szabályozások alapján kötelesek elfogadni a magyar bank által adott igazolást is. Márpedig ha a magyar állami bank azt mondja, hogy a pénz tiszta, akkor az tiszta. Lehet menni reklamálni USA-ba Brüsszelbe, hogy brühhüüühhhüüüü, a magyarok rejtve támogatják a magyar kisebbségeiket.
Ezenkívül azért sem megoldható a románoknak minden pénz eredetének ellenőrzése, mert sok román állampolgár dolgozik kint nyugaton, akik a keresményüket részben haza is viszik. Tudom a magyarok kapcsán nem sajnálnák a kutakodást, de ha van egy fent említett banki igazolás, hogy a pénz tiszta és adózott, akkor bachatják.