A minisztérium ilyen olyan közléseiből összeszedve az energiaár kompenzáció így alakul ( abból dolgozom amit találok, a gáz különösen nehéz kalkuláció, csak hozzávetőleges):És remélhetőleg a covid lezárások miatt, a téli hónapok során jócskán csökkenő állam háztartási bevételek, de növekvő kiadások ezen még tovább rontanak.
Lakosságarányosan nézve inkább olyan 5x, az a baj nálunk késve szokott felfutni, de utána minket is megtérdeltet, oké, a fertőzöttek száma a kutyát nem érdekli, súlyos eset legyen kevés, ha megtudjuk fogni minimális korlátozással akkor jó, és ne felejtsük el nálunk jövőre választási év lesz, szóval nagyon meg kéne fogni úgy hogy a sok öntudatos fa... ne indulatból szavazzon.
Azt már kitudtad számolni mennyi teher a költségvetésnek kb az energiaár támogatás? Annyira nem jött ki vészes összeg mint amit reméltem, mondjuk én a minimumot számoltam, ráadásul ha jól tudom rátolhatják az önkormányzatokra is.
- Villamos energia (kb): 5.172.000 háztartás × átlag 18 lej támogatás × 5 fűtési hónap : 465,5 M Lej
- Gáz (kb): 3.326.000 háztartás × átlag 100 lej × 5 fűtési hónap: 1.663 M lej
Jelenleg a román háztartások 13,7%-a halmozott fel közüzemi tartozást (Mo: 10,2%), a növekvő számlák ezt az arányt meg fogják lökni, itt kezd értelmet nyerni a sokat kifigurázott magyar rezsicsökkentés, (érdekes de egy szolgáltató sem ment csődbe Mo-on). A román megoldás viszont a 0,17% nemzeti terméket/év egyenesen a szolgáltatók zsebébe pumpál, ennyi az ára a liberalizált energiapiacnak az állam részéről, de tudjuk, hogy nem 100%-ban kompenzál, a háztartásoknak is többet kell fizetniük, így a veszteség az állam egészét tekintve még jelentősebb.
Következtetés még:
Az új pénzügyminiszter feladatául kapta, hogy 7% közelében tartsa az államháztartás hiányát (pontos szám nincs a fejemben de nem is érdekes, akit érdekel kikeresheti nagyon pontos számot kapott), már hallom mire fogják, hogy sem ezt sem az 50% körüli államadósságot nem sikerült megfogni: "Be kellett avatkoznunk az energiaárakba és a járvány miatti megszorítások visszafogták a gazdaságot" ... ej-ej