1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Szíriai helyzet

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

  Csak trollkodtam...a gömbvas olyan, mint a tömör cső:) Köracél van...ha már a szakmaiságra figyelünk ;)
   
  jani22 and zolkas like this.
 2. zolkas

  zolkas Well-Known Member

 3. zolkas

  zolkas Well-Known Member

  én is én is
   
  Loken, jani22 and rappali_ like this.
 4. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

 5. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Hozzáfűznék valamit ehhez a dumai ügyhöz, mielőtt még valaki súlyos aránytévesztésbe esne.

  Dumat évek óta uralja a szaúdi finanszírozású Jaish Al Islam, avagy Iszlám Hadsereg. Ezen évek alatt mintegy 4 ezer ember tűnt el a börtöneikben.
  Most, amikor létrejött a megegyezés a kiürítésről, az első lépések között volt, hogy mindenkit kiengedtek a börtönökből.
  Sok ezer ember gyűlt össze, hogy végre találkozhasson rég eltűnt családtagjával.

  Kb. 250 ember szabadult ki.

  Nem volt több. A többiek eltűntek az évek során. Hiányzik tehát kb. 3700 ember, akikkel nem számoltak el. Nem is fognak.
  Mennyit ír erről a hangadó sajtó? Hány cirkáló rakétát indítanak e miatt? És kire?
   
  Loken, fip7, szegcsab and 12 others like this.
 6. drqv

  drqv Well-Known Member

  [1/2]

  Végül arra jutottam, hogy egy posztba nem lehetne belezsúfolni mindent, úgyhogy most csak a "bombákról" lesz szó.

  Először is térjünk vissza egy kicsit az egyik videóra az előző részből, ahol filmező csoport felkeresi a jobb oldali lakást a második emeleten. A lakás első ránézésre elhagyatottnak tűnik, a padlót építési törmelék borítja. Az egyik helyiségbe belépve a kamera észrevesz egy nyílást a plafonon, de nem sokáig tudja venni, mert a csoport valami miatt menekülőre fogja.
  [​IMG]

  A világosszürke folt a nyílás közepén valószínűleg egy plafon vagy fal részlete, amit a szobába először belépő gázmaszkos ember világít meg alulról a lámpájával. Bennem először az is felmerült, hogy esetleg az ég egy darabját látjuk(aznap 18:59-kor volt a naplemente), de aztán észrevettem, hogy ugyanezen a videón 01:52-nél a vörös inges úriember semmilyen védőfelszerelést nem visel, ez szinte biztossá teszi, hogy órákkal az esemény után készültek a felvételek.
  [​IMG]

  Összesen két olyan "bombáról" tudni, amiket a lázadók állítása szerint a kormányerők ebben a támadásban vetettek be. Igazából nem is bombák ezek, hanem kereskedelmi forgalomban is kapható klórt tartalmazó tartályok, az egyik esetben némi kiegészítéssel. Feltűnő, hogy ezt a szemlátomást hasznosnak tűnő extra csak az egyik tartályra lett rátéve.
  [​IMG]
  [​IMG]

  Az első tartály két videón is látható(1, 2), de egyik sem ad semmilyen támpontot arra vonatkozóan, hogy hol készültek a felvételek. Az élesebb szeműeknek feltűnhet, hogy a második videón látható csíkos pulóveres férfi úgyanaz az egyén, aki az előző részben le akart menni a pincébe.
  Mindkét videó nagyjából azonos időben lehetett felvéve(valószínűleg másnap napközben), a kettő között egyetlen lényegi különbség van, a színek eltérnek:
  [​IMG]
  [​IMG]

  Erről a szegényes rendelkezésre álló anyag alapján ennyit lehet elmondani. Esetleg még az lehet kérdéses, miért bírta ilyen jól a tartály a gyűrődést, vagy hogy hogyan kötött ki a az ágyban orral a fal felé, ha valakinek van ötlete, megírhatná.

  Jelentem, a fórum sikeresen beszart, úgyhogy itt megfelezem a posztot.
   
  nyugger, Loken, boki and 10 others like this.
 7. drqv

  drqv Well-Known Member

  [2/2]

  folytatás

  A másik tartálynak szerencsére jóval izgalmasabb története van. Április 9-én délután az oroszok megvizsgálták a már bemutatott házat, de állításuk szerint ott semmilyen bombát nem láttak. A White Helmets erre válaszul közzétett egy felvételt, ami állításuk szerint 9-én este 19:02-kor készült, ezen egy tágas lyukba csaknem beleeső tartály látható, emellett a kamera megmutatja a ház környékét is. Ez alapján könnyen beazonosítható a helyszín, ami a már bemutatott három emeletes ház harmadik szintje. Ahogy a műholdképeken is látható, azon a részen hiányzik a tető(vagy nem is volt, esetleg csak valami könnyűszerkezetes).
  [​IMG]
  [​IMG]

  A WH videó elején egy telefon kezdőképernyője látható, rajta az órával, amin arab számjegyekkel(nem a mi arab számjegyeinkkel) szerepel a pontos idő(٧ ٠٢). Ez pont az aznapi napnyugta ideje, a fényviszonyok alapján valószínűleg tényleg abban az időben vették fel a videót(a nap lehet esetleg kérdéses).

  Ezen a ponton rá lehetne fogni, hogy csak az oroszok hazudtak, de ennyire nem egyszerű a dolog.

  Láttunk már egy nyílást a második emeleti plafonon, most itt vagy egy másik, ami a harmadik szintről lefelé nyílik, kézenfekvő lenne megvizsgálni, hogy ugyanaz-e a kettő. Én megpróbáltam nagyjából felvázolni, hogy a bejárós videó alapján hogyan nézhet ki a második emelet jobb oldali lakás alaprajza, majd alátettem egy (rossz minőségű) műholdképet a házról:
  [​IMG]

  Nem egy mestermű, de remélem átlátható, hogy mire gondoltam. A piros pöttyök emberek, a szürke pötty a lyuk a plafonon. Pár méternyi pontatlanság biztos van benne, mindenesetre én ki merem jelenteni, hogy ugyanazt a lyukat látjuk mindkét videón.

  Így viszont felmerül a kérdés, hogy miért nem azt látjuk az éjszakai videón, amit a WH videó alapján látnunk kéne. Az éjszakai videó esetén bonyolítja a dolgot, hogy a fényforrás, és a kamera nem ugyanott van, illetve a videó alapján a távolságokat is nehéz megbecsülni, de ennek ellenére szerintem annyi megállapítható, hogy a tartálynak nagy részben el kellene takarnia a nyílásnak azt a részét, ami a kamera irányából látható. Ha ott volt a tartály, akkor alulról szerintem egy fekete-szürke-sárga-sötétszürke(erről bővebben majd alább) vegyes dolgot kéne látnunk, ehhez képest egy szinte homogén szürke foltot látható, feketével körülölelve.
  Én abba a foltba megvilágított falat(mivel ott tető nincs) láttam bele, de várom az egyéb ötleteteket, ha van valakinek.
  [​IMG]


  Még egy dolgot le akartam írni, létezik ugyanis erről a tartályról egy kevésbé ismert kép(pontosabban: képmentés egy videóból) is, ugyanúgy fentről készült, mint a WH videója, azonban nem egészen ugyanazt mutatja.
  [​IMG]

  A kép forrása nem más, mint Elliot Higgins, a Bellingcat vezére, aki viszont a publikálás után nem sokkal letörölte a képet, azzal az indokkal, hogy a videóból beazonosíthatóak a rajta szereplők. Azt nem részletezte, hogy a kép letörlésével hogyan védte meg a rajta szereplő férfit(talán egész Dúmában csak neki van ilyen farmerja?). Az internet szerencsére megőrizte a képet is, a képet tartalmazó tweetet is, a kép alapjául szolgáló Youtube videót viszont valószínűleg csak Elliot Higgins látta.
  [​IMG]
  [​IMG]

  Elliot Higgins tweetje 9-én este 7 előtt lett közzétéve, úgyhogy az egyszerűség kedvéért a továbbiakban a képeket időrend szerint fogom nevezni, Higgins képe az első, a WH-s a második.
  A két kép között szemmel láthatan a különbségek: a második képen a tartály alól hiányzik néhány vasdarab, a lyuk bal széléről letört a beton, és megindult lefelé, a nyílás felett keresztben elfektetett vasdarab is odébb van téve, a bal sarokban megjelent néhány extra vas/valami, és persze a tartály a másik oldalára van forgatva. Jobban megnézve nem is csak elforgatva van, inkább valaki kiemelte, és más helyzetben visszatette.
  Az első kép dél körül, valószínűleg 8-án, vagy 9-én az oroszok előtt készülhetett(feltételezem, hogy nem akartak összefutni velük). Kicsit visszautalva az előző eszmefuttatásra arról, hogy mit kellett volna éjszaka alulról látni, az első képen a tartály jól láthatóan a rozsdás/sötét oldalával lefelé helyezkedik el.
  Kérdés, hogy ki és miért emelte ki a tartályt, az viszont szerintem még jobb kérdés, hogy utána miért tette vissza.


  Ez kicsit hosszabbra sikerült, mint amire előzetesen számítottam, a tartályokról szerintem ennyi egyszerre bőven elég, folytatás remélhetőleg holnap.
   
  nyugger, boki, arcas and 12 others like this.
 8. jani22

  jani22 Well-Known Member

  Gondolom, hogy ezt azért írták így le, mert az övéiket is elporolták, így úgy tűnhet, hogy kisebb a presztízs vesztesség számukra. :eek::hadonaszos:


  Fura egy alakulat. Ha, barátkozást választanák, nem kéne effélékről regélni! :mad:
   
 9. zolkas

  zolkas Well-Known Member

  [​IMG]Yuri Lyamin‏ @imp_navigator 1 hr1 hour ago


  Acc Russian MoD, Syrian air defense launched 112 SA missiles during US missile strike.
  Pantsir-S1 - 25 missiles hit 23 targets
  Buk-M2E - 29 missiles hit 24 targets
  Osa - 11 hit 5
  S-125 - 13 hit 5
  Strela-10 - 5 hit 3
  Kvadrat - 21 hit 11
  S-200 - 8 hit 0

  a részletes eredmény lista az első forduló után
   
 10. jani22

  jani22 Well-Known Member

  Úgy elgondolnék, egy konvojt, magasan lobogó angol zászlóval az élen, amely gyógyszert, kaját, hamburgert, ragtapaszt visz oda. Biztos átengednék, örömmel.

  Helyette bombáztak humanitárius okok miatt.

  Vérforraló.
   
 11. zolkas

  zolkas Well-Known Member

 12. ornagy

  ornagy Well-Known Member

  Engedtessek meg nekem egy kis szosszenet igy, hogy a tortentek mar leullepedtek. Elorebocsatom, hogy az amerikai fel altal kommunikalt adatokbol indulok ki, azaz:

  1.


  2. az amerikai hadero altal komunikalt 103 inditas/103 talalat

  3. a cirkaloraketak valamivel 5 km alatti magassagban kozeledtek

  Az elso ponthoz egy kis trollkodas :D . Igaza volt Trumpnak, az amerikai hadiipar gyongyszemei elertek az "ultimate smart" minoseget. Nincs meg egy ilyen hadsereg a vilagon, aki 103 nagyereju raketatalalattal megsemmisiti a celpontokat ugy, hogy a jelentesek szerint max 3 darab serult volt, ill. hat nem is volt serult *(ez a ket verzio kering). :oops:

  Miert a 103 inditas? Az elnoknek erot kellett mutatnia, otthon igy aztan lehet kommunikalni, hogy megsemmisito merteku, peldamutato, sosem latott mennyisegu, stb. csapast mertek a gaz Asszadra. + megrendeles a hadiiparnak a raketak potlasa + munkat adnak az amerikaiaknak.

  Viszont nagyon szorult mar a hurok, nem lehetett tovabb huzni a csapast Trump reszerol, mert abbol hatalmas arcvesztes lett volna, attol minden mas csak jobb lehetett. De hiaba voltak intenziv targyalasok, Putyinek csak nem akartak szeparalodni a szir eroktol, sot a szir gepek a hirek szerint a Hmeimi bazisra telepultek at. Az ido fogyott, megegyezes nem volt az oroszokkal viszont lepni kellett. Ezert azt talaltak ki, hogy kivalasztanak 3 db teljesen ures, jelentektelen celpontot, ahol senki sincs, igy meg veletlenul sem talalnak el orosz katonat/szakertot. Plusszban azert a biztonsag kedveert nagy magassagu palyan kuldtek a raketakat, hogy konnyebben lekaphato legyen a raketa, ha valamelyik celpont kozeleben megiscsak veletlenul boklaszna egy orosz katona/szakerto, tudva azt,hogy az oroszok eberen figyelnek es pontosan eszlelik amint sor kerult az inditasokra. Szoval jol kidolgozott, elovigyazatosan tervezett parasztvakitas volt ez. Az oroszok bazmegelnek egyet, mubalhe lesz, kesz. Win-win szitulacio.

  Szet lehet szeledni, semmi nem tortent, nincs itt semmi erdekes. Egy jol kivitelezett amerikai "maszkirovkat" lathatott az, aki nyitott szemmel nezte az eloadast... :p
   
  Loken, Spartan.asfv, b4l4g3 and 9 others like this.
 13. jani22

  jani22 Well-Known Member

  fip7, arcas, tindalos and 3 others like this.
 14. Roni

  Roni Well-Known Member

  Így van

  A egy évvel ezelőtti is hasonló volt.

  Lassan tényleg igaza lesz haubagoi-nak hogy csak paraszt vakítás megy itt az orosz -amerikai ellentétről mert az igazi célpont az EU és Kína a két valóban erős tömb .
   
 15. zolkas

  zolkas Well-Known Member

 16. Sharid

  Sharid Well-Known Member

  Szóval a háttérben igazából a Lázadók küzdenek a Birodalommal felváltva borgokat és a Cylonokat?...

  js, véletlenül se az, hogy a szír légvédelem átjáróház lett, az orosz csoda Sz-300 csúszik le az esetelges vételi vételei tervekben a B kategóriába, többiről nem is beszélve, a fiók GRU (és itt nem a rajzfilmhősről beszélek) műveletét az Euphratész partján ledarálták, mint hentes a lapockát...

  Szóval nincs más, mint amikor kiderül hogy a munkások paradicsomában kiderült hogy a teli pultok igazából pár vizes csirkét jelentenek:
  "Azonnal termelési riportot írni a Pravdába elvtársak, nem igaz, hogy a lakás fűtetlen, csak a kommunista testvéreket segítik a hős vájáraink, akik a Párt szavára megfogadják. hogy 500 százalékra teljesítenek Lenin születésnapjának tiszteletére.....

  ...
   
 17. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Before Comment , please connect your tongue to your brain.........;)
   
  arcas, zeal and joker like this.
 18. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Nagyjából egyet értek, de én úgy tudom hogy a hivatalos amerikai kommunikáció az 105 db támadó eszköz, nem 103. One hundred and five.
   
 19. Roni

  Roni Well-Known Member

  Na itt állj
  Hogy jött ide a pravda meg az elvtárs ?

  Komolyan azt gondolja már rólatok (Molniról meg rólad ) az ember hogy titeket vagy megerőszakoltak oroszszovjet katonák vagy anyátokat apátokat reggeltől estig kínozták székben az elvtársak!

  Most akkor melyik ?

  Csak egyszerűen arról van szó hogy ellőttek 100 db jobbnál jobb rakétát oszt nem történt semmi
   
  Loken and ghostface like this.
 20. jani22

  jani22 Well-Known Member

  zeal and zsolti like this.

Ezen oldal megosztása