1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Szíriai helyzet

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. gacsat

  gacsat Well-Known Member

 2. matyiii2

  matyiii2 Active Member

 3. jani22

  jani22 Well-Known Member

 4. jani22

  jani22 Well-Known Member

 5. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Ez egy sikeres kép, már feliratozták is.
  [​IMG]
   
  szegcsab, arcas, fishbed and 3 others like this.
 6. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Kamu? Eleg sok kepen van rajt. Mind az.
   
 7. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Most akkor mennyi szíriai hadsereg van Szíriában?
  Véleményem szerint a jelenleg katonailag megszerezhető területük kb. 90%-át szabadították fel a kormány erők. A 10% kemény dió, mert bonyolult keresztezéseket tartalmaznak. Az ezen felüli területeket CSAK! politikai csatározások, játszmák, egyezkedések után szerezhetik vissza.
   
 8. jani22

  jani22 Well-Known Member

 9. jani22

  jani22 Well-Known Member

  "Két projekt Szíria külföldi befektetéseire. Palmyra repülőtér és egy új repülőtér Aleppóban"

   
  fishbed likes this.
 10. Python

  Python Well-Known Member

 11. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Három orosz SSO meghalt Idlibben.
   
  fishbed likes this.
 12. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Mint a macskajajban a főcigány.
   
 13. Python

  Python Well-Known Member

  Fagyival kínálta Erdogan török elnököt Vlagyimir Putyin a moszkvai repüléstechnikai kiállításon, ám elképzelhető, hogy Erdogan mégis keserű szájízzel távozott. Ankara szíriai pozíciói egyre gyengülnek, a Kremltől évek óta csak üres ígéreteket kapnak valódi támogatás helyett, hiába vásárolnak orosz fegyvereket és távolodnak amerikai szövetségüktől.
  Törökország két és fél éve alakított ki együttműködést Oroszországgal és Iránnal azzal a céllal, hogy megakadályozza a szíriai kurd erők térnyerését és biztosítsa az észak-szíriai Idlib tartományban meglévő ellenzéki területek feletti befolyását.
  A bonyolult helyzetet jól jellemzi, hogy Ankara azt akarja elérni Moszkvánál, hagyjon fel ezeknek a területeknek a visszafoglalásával, és erre bírja rá iráni és szíriai partnereit is. Az Aszad-rezsim természetesen nem hajlandó lemondani az ország területének egyetlen négyzetméteréről sem, főleg úgy, hogy az Idlib tartományban levő városokban nagyrészt az al-Káida utódszervezetének tartott Hajat Tahrír as-Sám nevű szervezet az úr.

  Az, hogy a szíriai kormány és Ankara is Moszkvától várja érdekeinek védelmét, kivételes helyzetbe hozza az orosz vezetést, és – mint az lenni szokott – a Kreml nem is tudja mindkét oldal igényeit kielégíteni.

  Ki lesz akkor a vesztes?

  Erősen úgy tűnik, hogy Törökország. Másfél évvel ezelőtt Moszkva és Ankara megegyezett abban, hogy az ellenzék és a kormányerők közötti frontvonalon demilitarizált ütközőzónát hoznak létre, ahova csak török és orosz megfigyelők mehetnek be. A két ország katonái megfigyelőpontokat alakítottak ki egymással szemben, amitől azt remélte a török vezetés, hogy a szíriai kormányerők támadásait vissza lehet fogni, hiszen azok csak az orosz megfigyelők tudtával és a területükön keresztül valósulhatnának meg.
  Idén tavaszra kiderült, hogy ezek az elképzelések vágyak maradt. Áprilisban Damaszkusz támadást indított a Hajat Tahrír as-Sám és más ellenzéki erők ellen, az orosz légierő támogatásával. Hónapokon keresztül ment a bombázás, majd nyáron megindult a szárazföldi offenzíva is.
  Augusztus 20-án Szíriában jelentős győzelmet arattak a kormányerők az ellenzék egyik legfontosabb városánál, Han Sejkúnnál. A település addigra romhalmazzá vált, a lakosság nagy része elmenekült Idlib tartomány még békés városaiba. Han Sejkún elvesztése azért volt fontos fordulópont, mert így megnyílt az út a további idlibi városok felé, az ellenzék harci morálja összeomlott, a lakosságban kisebb pánik tört ki. A török határátkelőknél máris tömegek jelentek meg, hogy átjussanak. A tavasz óta tartó harcok hatására Idlib tartományban újabb 400 ezer belső menekült lett, miközben Törökországban már 3,4 millió szíriai menekült él. Sokan újabb migrációs válságtól tartanak.
  A szíriai-orosz erők a várostól délre levő, a támadás útjába eső török megfigyelőpontot egyszerűen bekerítették és megkerülték. A török katonákat békén hagyták, de azok tehetetlen célpontokká váltak, nem kevés megaláztatást okozva a török hadseregnek, amely nem tudott beavatkozni. Napokkal korábban elindítottak ugyan egy harckocsikkal megerősített konvojt a megfigyelőpontnak otthont adó Morek város felé, de azt légitámadás érte. Még vitatkoznak azon, hogy a szíriai vagy az orosz légierő bombázott-e, de a precíziós jellegből adódóan valószínűleg az utóbbi. Amikor a konvoj meg akarta kerülni az első bombatölcsért, még egy figyelmeztető bombát kapott, világosan jelezve, hogy sem Damaszkusz, sem Moszkva nem akarja, hogy a török kontingens időben elérje a moreki megfigyelőpontot.

  Putyin már fel sem veszi a telefont Erdogannak?
   
  szegcsab, jani22 and fishbed like this.
 14. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Nem CSAK ebben egyeztek meg. Ez a hazugságnak az a módja, amikor a dolgok egy részét elhallgatják. A hangadó média bevált fogása.

  Bár az astanai megállapodás titkos, annyi kiszivárgott, hogy az iszlamistáknak ki kellett volna vonnia a nehézfegyvereiket a DMZ zónából, békén kellett volna hagyniuk a hmeimimi támaszpontot és Erdogannak fel kellett volna számolnia a terrorista csoportokat, HTS-t-t és társait. Nem tette meg.
  Ő tudja mire játszik.

  A témakörben érintett twitter fiókok meg arról értekeznek - térképekkel - hogy mi lesz a következő támadási tengely, Idlib keleti vagy nyugati oldalán lesz, netán északon, Aleppo városánál. Még szavazás is volt róla.
   
  jani22, fishbed and boki like this.
 15. jani22

  jani22 Well-Known Member

  De egy bonyolult, de ki lesz erőszakolva a végcél. :)

   
  szegcsab and fishbed like this.
 16. jani22

  jani22 Well-Known Member

 17. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  fishbed and Python like this.
 18. Python

  Python Well-Known Member

 19. Python

  Python Well-Known Member

 20. jani22

  jani22 Well-Known Member

Ezen oldal megosztása