1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Szíriai helyzet

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Georgia II. György királyról kapta nevét. Minden hasonlóság Grúziával a véletlen műve. :)
   
  KoviUbi and antigonosz like this.
 2. fonak9

  fonak9 Well-Known Member

  Georgiának, fonetikusan. Nem új név, már 1991-tól próbálták nyomatni, hogy őket márpedig ne nevezzék grúzoknak. Angolul meg mindig is Georgia volt a nevük.
   
  tindalos and antigonosz like this.
 3. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Szoval akkor Georgiat az Usaban georgiaiak alapitottak vagy hogy? Persze ez nem biztos mert Galicia is van itt fenn, meg van egy a spanyoloknal is...
   
 4. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Ja koszi, most olvasom mit irsz.
   
 5. KoviUbi

  KoviUbi Well-Known Member

  Nálunk magyaroknál annyiból könnyebb a Galícia/Galicia helyzet, hogy az egyiket hosszú "í"-vel írjuk (a kelet-európait).
   
 6. Python

  Python Well-Known Member

 7. szegcsab

  szegcsab Well-Known Member

  Latakia HTS vs.SAA

   
 8. ornagy

  ornagy Well-Known Member

  Vigyazni kell Putyinnal :cool:

  Az oroszok azt mondták, kém, néhány nap múlva kiesett az erkélyen

  Kedden reggel holtan találták isztambuli szállása előtt James Le Mesurier-t, a szíriai fehérsisakos mozgalom alapítóját. A Guardian török forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Le Mesurier koponya, és lábtörést szenvedett, feltehetően zuhanás következtében, de arcon lévő vágásról is írt például a Daily Mail. Egy Reutersnek nyilatkozó forrás szerint a török rendőrség jelenleg öngyilkosságként vizsgálja az ügyet, szerintük a férfi a lakása erkélyéről eshetett ki.

  https://index.hu/kulfold/2019/11/17...r_isztambul_nyomozas_orosz_propaganda_sziria/
   
  antigonosz likes this.
 9. szegcsab

  szegcsab Well-Known Member

 10. papajoe

  papajoe Well-Known Member  A hülye,tarkón is lőhette volna magát.:rolleyes:
   
  Masztiff, misinator, gacsat and 5 others like this.
 11. aamen

  aamen Well-Known Member

  nem úgy tűnik hogy azok a derék kurdok valamelyest is átlátnák saját helyzetüke, helyüket a világbant:
   
  fishbed and antigonosz like this.
 12. monster

  monster Well-Known Member

  Alapvetően sajnálom őket, de úgy fest nem ok nélkül való, hogy nem sikerült önálló államot kialakítaniuk a történelem folyamán. Nem ismerem pontosan a kurd történelmet, de annyit tudok, hogy több ezer éve ott vannak, ráadásul elég sokan, és az, hogy ennyi idő alatt nem sikerült önálló államot kiharcolni és megszilárdítani maguknak, azt jelzi, hogy sosem volt olyan vezetőjük (király, elnök, akárki), aki elég kvalifikált lett volna a világpolitika színpadán érvényesíteni jogaikat, követeléseiket.
   
 13. imike

  imike Well-Known Member

  https://hu.wikipedia.org/wiki/Kurdok - Néhány lényegi pont:

  A Közel-Kelet egyik legősibb népe. Több, mint 4000 éve élnek ezen a területen.

  A legtöbb történész tehát egyetért azzal, hogy a médek, akik i. e. 678-ban legyőzték az asszírokat, s megalapították birodalmukat, a kurdok elődei.

  A médek és az eredetileg ott élő lakosság egybeolvadása i. e. 612 és 550 között, a Méd Birodalom idején kezdődött, s az iszlámosítás kezdetéig tartott. Végezetül önálló nemzet született: a kurd. A kurdoknak már az iszlám kezdetén megvoltak mai nemzeti és nyelvi sajátosságaik, s jelenlegi területükön éltek.

  A középkortól kezdve a kora újkorig rengeteg kurd dinasztia alakult.

  A sèvres-i békeszerződés 1920-ban nemzetközileg elismerte a kurd népnek az autonómiához és a függetlenséghez való jogát.
  Ezt követően azonban kitört a török függetlenségi háború, mivel a törökök nem értettek egyet a békeszerződésben foglalt területvesztéssel. Az 1920-1923 közötti háborút lezáró lausanne-i békeszerződés megfosztotta a kurd népet az autonómiától és későbbi teljes elszakadás lehetőségétől

  A Török Köztársaság kikiáltása a kurd nemzeti mozgalom teljes leverését is jelentette, a kurd és Kurdisztán szavakat végleg kitörölték az iskolai tankönyvekből, lexikonokból és a földrajzi térképekről, betiltották a kurd nyelv használatát, bezárták a kurd iskolákat, tilos volt kurd neveket adni, és a továbbiakban nem volt szabad egyetlen kurd szót sem használni. A kurdok ez ellen az asszimilációs politika ellen rengeteg felkelést robbantottak ki, a török politikai vezetés azonban akasztással válaszolt.

  Irakban a Kurd területek elarabosítása csak a kezdetleges inzultálás volt az iraki kormány részéről. Kurdokat telepítettek át az ország egyik végéből a másikba, hogy gyorsabban asszimilálódjanak. Az egyik talán legmegosztóbb eset Kirkuk elarabosítása, amit a mai napig rengeteg vitát és heves érzelmeket vált ki: 1957-ben még a kurdok voltak többségben, ők adták a város kb. felét. Szaddám Husszein vezette Irak 1960-tól, tervszerűen arabokat telepített az olajban gazdag Kirkukba. Az Irak–iráni háború befejezése után Irak minden erejét a kurdok végleges megsemmisítésére fordíthatta. Az úgynevezett „Anfali” akciókban a kurd falvak és a városok 70 százalékát rombolták szét és pusztították el. Lakóit a nagyvárosokba kényszerítették, hogy jobban tudják ellenőrizni őket. A kurd partizánok kezén lévő falvakat teljesen elpusztították, lakóit a dél-iraki sivatagba hurcolták, és több mint 180.000 embert lőttek le, majd tömegsírokba rejtették
   
  fishbed, Loken, dragonette and 3 others like this.
 14. Loken

  Loken Well-Known Member

  https://kitekinto.hu/2019/11/19/europan-kivul/folytatodhat-torokorszag-sziriai-offenzivaja/177293/
  "Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerint sem Washington, sem Moszkva nem tett eleget az októberben kötött tűzszüneti megállapodásokban foglalt vállalásának, amely értelmében az Ankara által terrorszervezetként kezelt Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia – a tartós fegyvernyugvás érdekében – záros határidőn belül kivonul a határ menti sávból Észak-Szíriában."
   
 15. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Bakker hozzavagtak egy molotov koktelt. Ennyire vartak oket?
   
 16. Python

  Python Well-Known Member

 17. aamen

  aamen Well-Known Member

  nagyon fura társaság ez
  tanácsrendszer meg önkormányzatiság meg kommunák
  a kurd társadalom tetején a mazloum abdi twitteren irogat a trumplinak, múlt héten videótelefont bonyolított a shoyguval
  eléggé intelligens népeknek tűnnek
  és akkor jönnek ezek a kődobálós molotovozós videók, amiből az tűnik ki hogy a kurd társadalom alsóbb részein kb annyi ismeret van a világról hogy mindenki mennyen el innen ez itt rojava hagyjanak minket békén
  hogy mit keres ott az a ruszki járőr mik az alternatívák az nem érdekli őket
  fura
   
  fishbed, Sniper and antigonosz like this.
 18. monster

  monster Well-Known Member

  Igen, azt tudtam, hogy ősidők óta ott vannak, épp ezért írtam, amit írtam. Az, hogy annak ellenére, hogy ott vannak több ezer éve, ráadásul elég nagy lélekszámú népcsoportként, nem sikerült egy szilárd államot létrehozniuk maguknak, azt jelzi, hogy a vezetőik nem voltak épp a topon soha a történelem folyamán.
   
  zsolti likes this.
 19. empontipont

  empontipont Well-Known Member

  Úgy látszik szeretnének kettesben maradni a törökökkel!
  :)
   
 20. Loken

  Loken Well-Known Member

Ezen oldal megosztása