ezt hogy a fenébe sikerült bedupláznom??????
Hogy mit támadtak?
Hivatalosan konkrétum nincs, izraeliek csak annyit nyilatkoztak, hogy "szíriai célpontokat"- de ha emelték a gépeket, akkor nem egy kis fegyverraktár volt a célpont.
A két legvalószínűbb lehetőség:
Volt egy hír kb egy hónappal ezelőtt, hogy Irán drónokat akar eljuttatni a Hezbollahnak, és egy olyan is hogy oroszok boltoltak le a szír vezetéssel, komolyabb légvédelmi fegyvereket leszállítva.
Pontosabban rémlik egy novemberi hír, hogy a szíriai kormány sürgeti az Sz-300-ok szállítását, illetve kéri az oroszoktól a szállítási ütemének pontosítását.
De:
Már 2013-ban, amikor szíria bejelentette, hogy az oroszokkal megegyeztek a Sz-300 rendszer szállításáról, az izraeliek megígérték, hogy ők meg nem fogják hagyni hogy Szíria rendszerbe állítsa azokat.
One of the sites targeted appears to have been the Dimas airbase - which was the target of another airstrike just over a year ago. According to Maariv, Syrian state TV claimed the site was storing Russian-made S300 surface-to-air missiles.
That previous strike was said to have been conducted by Israel in an attempt to stop "game-changing" weapons, including surface-to-air missiles, from being transferred to Hezbollah.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/188343#.VItDRePYUqO
(Illetve itt egy példa arra amikor az iráni "ajándékokat" aprították fel:
http://nepszava.com/2012/10/vilag/ha-izrael-volt-1600-kilometerre-csapott-le.html)
Buk+radar
Innen csak találgatok. Ha jól rémlik, a szíreknek szállított Buk radarjának legalább 1 négyzetméter radarvisszaverő-felület kell, hogy tudjon vele dolgozni. Popeye mennyi lehet?
De úgy tudom, a Buk is rendelkezik optikai rendszerrel, amivel felderítheti a célpontot- és talán indíthatja is a rakétát egy számított pont felé, hogy a rávezetés csak később kapcsoljon be.
(Amíg Murderrel össze nem rúgtam a port, olvastam az Indexen a légvédelmi rakétás topicot, onnan rémlenek dolgok.)
Majd megpróbálok ismerősökre is rákérdezni, de csak holnap este- szabbat van, ilyenkor nem neteznek.