Egy magyar ápoló is ott volt az afganisztáni kórház lebombázásánál (frissítve)
2015. október 4. 15:43
politika afganisztán bombázás kórház Kunduz
Egy magyar ápoló is ott volt az afganisztáni kórház lebombázásánál (frissítve)
FORRÁS: TWITTER
˝Megbocsáthatatlan˝ a kunduzi kórház bombázása az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint. Barack Obama amerikai elnök teljes kivizsgálást ígért.
˝Megbocsáthatatlan és talán még bűncselekmény is˝ - ezt mondta a kunduzi kórház elleni amerikai légicsapásról Zeid Raád al-Huszein herceg, az ENSZ emberi jogi főbiztosa. Helyi idő szerint hajnali 2-kor indított légicsapást az amerikai légierő a Kunduzban a tálibok ellen harcoló kormányerők segítésére. Az amerikai hadsereg szóvivője szerint ez okozhatott ˝járulékos veszteségeket a kórházban, de az esetet még vizsgáljuk˝. Huszonhárman haltak meg, ebből tizenhárman orvosok és ápolók voltak, 10-en pedig páciensek.
A kórházat az Orvosok Határok Nélkül (MSF) működtette. Az MSF munkatársai állítják, hogy kétségbeesetten hívogatták a NATO-t és a Pentagont, miközben egy órán át hullottak a bombák a kórházra.
Egy ott dolgozó magyar ápoló beszámolója
A kórházban dolgozott egy magyar ápoló Jecs Zoltán Lajos, aki az MSF hivatalos oldalán írta le, hogyan élte meg a bombázást. Beszámolója szerint a biztonsági szobában aludt, amikor elkezdődött a bombázás. Azt nem tudja pontosan mennyi ideig tarthatott, de szerinte legalább fél órán keresztül. Amikor minden elcsendesedett elindult, hogy túlélők után kutasson.
Nem tudom leírni, mit láttam, amikor benéztem az egyik szobába. Hat páciens feküdt az ágyában, az egész szoba lángokban állt
Az az épületszárny, ahol a fekvőbetegek voltak szerencsére épen maradt, mindenki túlélte. Ahogy azok a kollégái is, akik valamelyik biztonsági helyre be tudtak menekülni. Ezután visszamentek az irodába és felosztották a feladatokat az életben maradt orvosok és ápolók között.
A bombázás kapcsán Barack Obama amerikai elnök arról beszélt, hogy részletesen ki fogják vizsgálni, mi történt. Az afgán belügyminiszter szerint 10-15 fegyveres rejtőzködhetett a kórházban, a tálibok viszont tagadják, hogy fegyvereseik lettek volna a kórházban, és a barbár amerikai hadseregről beszélnek.
Forrás:tv2