<blockquote rel="ghostface"><blockquote rel="szatomi69"><blockquote rel="rocky"><blockquote rel="szatomi69"><blockquote rel="atreides">Kedves szatomi69!
Legalább kétszer-háromszor ennyi ellenpéldát tudok hozni, köztük személyeseket, hogy akik korábban az édesapám származási falujában végezte ki az egyik család tagjait és büszkén posztolgatta a netre a "dicsőséges tetteit" a "szíriai demokrácia terjesztése közben", most éppen a menekültekkel együtt ott van Németországban...
De a vita maradjon abban a mederben, hogy valójában mennyire beszélhetünk-e - különösen a tanulmány elolvasása után is - olyanról, hogy szíriai "mérsékelt ellenzék"
Igen, Aszad sem szent, de ellentétben a másik oldallal, egy szekularizált államért harcol, ahol a kereszténynek annyi joga van, mint egy muszlimnak. Örök kérdéseim, amire soha nem kaptam választ egyetlen ellenzéki ismerősömtől vagy őket támogató nyugatitól sem. Talán Ön, ha már ilyen szakértő és biztos járt/élt Szíriában talán tud válaszolni:
Vajon, ha Aszad megbukott volna, most beköszönne a "demokrácia"? Vajon egyben lenne az ország, vagy Líbia sorsára jutna? Netalán a vallási és etnikai kisebbségnek mennyire lenne beleszólása,de egyáltalán létjoga egy új "demokratikus" Szíriában? Vajon a menekültválság elkerülhető lett volna Aszad megbukásával, vagy pont ellenkezőleg: a síiták, alaviák, keresztények, kurdok, drúzok stb menekülnének most Európába? Sőt, ők ellentétben szunnita társaikkal, nem maradhattak volna meg a szomszédos Törökországban, Jordániában, mert más vallásúként szintén elüldözték volna őket a menekülttáborokból, szóval ők valóban teljes létszámmal jöttek volna ide Európába...
Tisztelt Atreides
Statisztikát én is tudok hozni amely az én álláspontomat támasztja alá, hogy Assad a fő baj okozója.
http://gepnarancs.hu/2015/10/nem-az-iszlam-allam-miatt-menekulnek-sziriabol/
Kérdéseidre rátérve: Nem, nem tudom én se mi lett volna ha Assad korábban megbukott volna. De azt hiszem erre a kérdésre te sem tudod a választ. De úgy gondolom, hogy Assadék elég sok emberiesség ellenes bűnt követtek el ahhoz, hogy Hágában legyen a helyül egy felelősségre vonásban. A terrorista csoportoknak ennyi sem járna, csak kinyírni őket. A nehéz meghatározni a határt, de szerintem ez lehetséges. Egy mindenki számára kötelező fegyverletétel után, ha a lakosság félelem nélkül eldönthetné kit akar, az lenne az optimális. Nem gondolod, hogy most már olyan sok vér folyt el. hogy a békés együttélés nem lehetséges, akárki győz is? Talán itt lenne az ideje az egységes Szíria álmának hajszolása helyett egy vallásilag, etnikailag, párttámogatás szerint szétválasztott területeknek. Egy föderatív, külön enklávékra szabdalt ország nem hozná el inkább a békét?
</blockquote>
Nekem nem igazán úgy tünik, hogy Asszad felelös a mai helyzetért Szíriában. Nem véletlen, hogy a szír népesség döntö többsége úgy 2011-ben, mint ma is a törvényes szír kormány és Asszad mögött áll. Ami Szíriában történik, az egy tipikus imperialista neokolonialista rablóháború egy független ország ellen. Megint csak gondoljunk az ún. "Szíria-konferenciára" ugye szírek nélkül. Mert az olyan "demokratikus", "európai", "liberális", meg "emberjogilag kifogástalan", ha egy nép helyett idegenek döntenek a sorsáról. Ugye a "nagy demokraták" hallani sem akarnak választásokról, mert ugye öket a nép nem választaná. Mit keres Szaúd-Arábia meg Katar Szíriában? Az ENSZ alapokmánya szerint minden jogalap meglenne mindkettö katonai erövel történö megregulázására. Vagy mi a lótúrót pattognak az usákok, franciák, törökök meg a britek? A nagy gyarmati birodalmak kora végleg lejárt. Milyen alapon repülnek be egy független ország légterébe engedély nélkül idegen repülögépek, stb.?
Németországban is egyre többen emlegetik a migráncsválság nyomán a "Verursacherprinzip"-et (a kár okozója köteles a kártérítésre). Szíria nem volt azelött sem Németországgal azonos szinten, de forradalmi helyzet sem volt. Ha csak Asszad lenne a baj forrása, a nép már rég elzavarta volna. Ehelyett a belsö menekültek számia (akik a kormány ellenörzése alatt lévö területre menekültek), kb. háromszorosa az egyéb menekültek számának. Szerinted miért? Miért nem a "mérsékelt" terroristákhoz menekültek? Németországban egyre többen tesznek fel kellemetlen kérdéseket, hogy pl. hogy van az, hogy egy, 180 szír kisfiút sajátkezüleg kivégzö "szír demokrata hazafi" (egy szadista tömeggyilkos) egy német pályaudvaron külön üdvözölve lesz. Egyre többen nem veszik többé komolyan a hazugságsajtót (Lügenpresse), új politikai erö lépett a színre alternatívát kínálván a népnek, stb. Meglátjuk, hogy mi lesz a dolog vége, de amint írtam, egy hete 180 fokban fordult a hivatalos német narratíva és Asszad tárgyalópartnernek lett elismerve.
</blockquote>
Neee.. ez a Moszkva által nyomott propaganda, "neokolonialista", "imperialista", "átkozott liberálisok" duma nem kell. Ezek csak ócska Moszkovita lózungok. Nem csak Szaúd-Arábia, Qatar, meg "usákok" vannak ott, avatkoznak be. Ott van már kezdetektől Oroszo., Heszbollah, Irán a másik oldalon. Az utóbbi kettő nem éppen a vallási visszafogottságukról híresek. Egy Assad által felügyelt választás igazán nem mérvadó a támogatottságra vonatkozóan. A konferencia egyenlőre csak egy egyeztetés volt arról, hogy a béketárgyalásokon kik képviselhetik majd magukat szíriai részről.
Assad helyzete pedig egyáltalán nem eldöntött sem USA, sem Oroszo., sem Németo. részéről.
</blockquote>
Ahha, egy Assad által felügyelt választás az nem mérvadó. Értem. Csak azt mondd el légyszíves, hogy miért nem az? És azt is írd már le, hogy ki dönti el, hogy mi és milyen választás mérvadó? Mert úgy tűnik, hogy a szír nép nem dönthet a saját sorsáról. És nagyon kérlek, hogy a válaszodban ne kezdj el terelni azzal, hogy kik a szírek, és kik nem azok. </blockquote>
Az Assad rendszer elnökválasztási eredményei. És azt mondják, hogy az utolsón még két kamu ellenjelölt is volt.
</blockquote>
Szartomikám, szerinted demokratikusabb pl. egy 24,2% támogatottságú miniszterelnök? Merthogy pl. Baden-Württemberg miniszterelnökének pont ekkora a támogatottsága (ill. volt, mert jövöre valószínüleg tökönrúgja a nép a következö választásokon). Tanulmányozd az ENSZ 2011-es jelentését Szíriáról. A jelentés elkészítésében a szaúdiak és katariak is részt vettek, s meg voltak lepve Asszad 2/3 feletti támogatottságán.
A törökökhöz meg annyit, hogy a ruszkik kezében igen nagy valószínüséggel van még egypár adu a talonban, pl. az emlékezetes gáztámadáshoz használt szaringáz (ill. alkotórészeinek) török eredete. Ezt egyébként már Török parlamenti képviselök is pedzegetik.