[BIZTPOL] Szíriai helyzet

<blockquote rel="ornagy"><blockquote rel="gioo">Latakiában olyan gyorsan változik a térkép egyik napról a másikra,hogy hirtelen nem ismerek rá
Nevtelen4b411.png

Igencsak rakapcsolt az SAA, csak igy tovabb.

</blockquote>

Látványosan omlott össze a goatfucker-ek arcvonala, szerintem inkább azon az oldalon lehetnek problémák, mintsem hogy az SAA kapcsolt volna egy fokozattal feljebb. Remélhetőleg a férgeknek ellátási gondjaik és/vagy magas emberveszteségük van.
Kisebb eséllyel, de benne lehet a pakliban, hogy jelentősebb mennyiségű "tanácsadó" érkezett a környékbe.

Mindenesetre biztató a dolgok alakulása.</blockquote>
Szerintem összetett oka van. Az oroszok hónapok óta tartó bombázásai kezdenek beérni. A kecskeb@szóknál értelemszerűen csökken a morál, már az Allahu Akbart is halkabban és kevésbé lelkesen üvöltik a videókon. Egy rakás fegyver, technika meg utánpótlás megsemmisült a bombázásokban, valószínűleg az emberveszteség is komoly, a pénzcsapok elapadtak, a fizók feleződtek, ez a zsoldosoknak nem kedvez. Maradnak az önkéntesek meg a kényszersorozottak, de azok olynok is. És közben felülről bármikor előbukkanhat egy szuhoj és szart is kibombázza belőlük, miközben a földön az SAA, a Hezbollah, bizonyos iráni egységek, bizonyos orosz különlegesek, iraki katonák és mindenféle kalandorok írtják őket. Kérdés az olajkutak sorsa, azt elméletileg nem lehet csak úgy megszállni és lenyúlni még az USA-nak sem.

Nem az USA vagy az Oroszok fogják megszállni, és lenyúlni, dehogy.

a.) Asszad fogja visszafoglalni, Orosz segítséggel, és maradnak az Oroszok a "megmentő" szerepben sok fontos katonai bázison a közel keleten + lenyúlják a piacot, újjáépítenek, hoznak technikát, viszik a cégeik az olajat, és járnak marha jól anyagilag.

b.) Az ellenzék fogja visszafoglalni, USA segítséggel, és maradnak ott a kulcs helyeken, biztosítani az örök békét és demokráciát, + lenyúlják a piacot, újjáépítenek, hoznak technikát, VISZIK a cégeik az olcsó olajat, és járnak marha jól anyagilag.

Nem lesz itt semmiféle b.) vagy egyéb verzió, csak az oroszoké. Mindenki várta a nagy helikopter és repülő hullást. Elmaradt. Mindenki várta a második Afganisztánt nekik. Elmaradt. Egyáltalán nem hülyék és mentek ész nélkül bele bármibe, pont ezért mindenféle más verzió bukik, ahogy eddig is. A Törökök... szót nem érdemelnek, mert más sok-sok lépéssel előbb lemaradtak. Az Usa... Ők már csak kármentenek és úgy akarnak kimászni, hogy a végén azt mondhassák ők is jelentős részt vállaltak a ISIS legyőzésében és ne az oroszok söpörjenek be mindent.

gioo

Elég korszerű haderejük van bár szárazföldön gyérebb a felhozatal mint a levegőben.
Igen én pont a tankokra gondoltam a legtöbb felvételen ezek a hidegháborús vasak láthatók amik a térség erőviszonyának akár meg is felelnek de korszerűnek már nem nevezhetők.

Nem persze. Elmondom, hogy működik ez fejlett nyugati liberális demokráciákban:
)
Nincs is ezzel semmi gond ezt nagyjából én is így gondolom annyi különbséggel,hogy szerintem ezen túl vagyunk.
Tulajdonképpen ez történt ez maga a Szír polgárháború.
Csak jött 2db. nem kalkulált tényező az egyik,hogy Aszad kitartott és kellőképp nagy a támogatottsága a másik,hogy léptek az oroszok.Sőt sikeres az egész művelet+ a törökök és a szaudiak olyan faszul csinálják,hogy leleplezték az egészet.
Az usa. pedig folyamatos lépéshátrányba került.Már írtam a sakktáblás hasonlatot.

<blockquote rel="dudi">gioo

Elég korszerű haderejük van bár szárazföldön gyérebb a felhozatal mint a levegőben.
Igen én pont a tankokra gondoltam a legtöbb felvételen ezek a hidegháborús vasak láthatók amik a térség erőviszonyának akár meg is felelnek de korszerűnek már nem nevezhetők.

</blockquote>
Kelet-Töröko.-ban gerilla ellenes tisztogató hadművelet folyik a településeken belül. Itt tank nemigen kell.
http://www.hurriyetdailynews.com/711-militants-killed-in-southeastern-turkey-since-mid-december.aspx?pageID=238&nID=94257&NewsCatID=341
CZf1oyTWQAEjzXP.jpg

CZVdeYKWAAEVame.jpg

A törökökre érdemes odafigyelni, mert jelenleg Erdogan bent áll a porcelánbolt kellős közepén egy bazi nagy vascsővel a kezében.
Kérdés, hogy mit tesz? Ha bevonul Szíriába miként teszi. Saját érdekei szerint, vagy az USA strómanjaként?
NATO tagként van-e elég önbizalma hogy tovább rugdossa a medvét?
Kihagyják-e az oroszok a ziccert, ha a a törökök bemennek Szíriába?
Viszket az oroszok tenyere nagyon, szerintem necces a dolog.
Ugyancsak mit lép erre Irán? Nem érdeke, hogy a törökök bekvártélyozzanak Szíriában.

Leginkább úgy tűnik, hogy gyűlnek a tétek az asztalon, végül valakinek muszáj lesz teríteni.

Szóval értem én,hogy neked ez a dolgod csak csinál már intellektuálisan és kevésbé ordenáré pofátlan hazug módon.Tele van a net török tankokkal Kurd házak között.

<blockquote rel="zsolti">Azt a kézigránát harcot néztem, ott feküdtek egy kupacban többször, és fel le rohangáltak a dombon, 30m távolságban az ellenféltől. Értem én hogy bátorság, meg minden, de ilyen helyzetben nem egyszerűbb kerülni mondjuk oldalról, vagy a mellettük lévő házon keresztül alkotni valamit? Persze, valóban kívülről okoskodom csak, de sok mindent nem értek én ott, amit néha látok a videókból...

Nem tudjuk mi volt a domb mögött, de igazad van.
Egy ellenséges géppuskaállás, vagy más megerősített tüzelőállás leküzdése másképp történik.
Az erők nagyobb része leköti a tüzelőállást, míg egy, két, harcoló megkerüli, lassan, rejtve, aztán közelről ott mehet a gránát, lángszóró, vagy egyéb olyan fegyver használata, ami erre való, vagy ami náluk van. Persze ez csak egy kis epizód.
A videón látható mozgások alapján azt mondom, nem túl képzett erők harcolnak ott. Feltehetően mindkét oldalra igaz ez.
Érdekes lesz majd, ha az Oroszok és az Amerikaiak tényleg megkezdik a szárazföldi hadműveleteket.
Elképzelhető hogy 2 hét alatt vége lesz az egész allah akbározásnak.

</blockquote>

Nyilván pár tucat dzsihadista karabélyokkal, pk-al, meg rpg-vel. Ami történik nekem nagyon úgy jött le hogy először visszaszorították őket a töltésre, majd leszorították őket tűzfedezettel meg páncélosokkal, végül megrohamozták a töltést jó pár száz méteres szakaszon ahol kialakult ez gránát párbaj is. Én csak azt nem értem hogy nem sérültek meg, többször is közvetlenül mellettük volt a detonáció, de minden gond nélkül hajigáltak vissza.

http://mno.hu/kulfold/fontos-gyozelem-sziriaban-1325294

"Visszafoglalták a szíriai kormányerők a nyugat-szíriai Latakia tartományban fekvő Rabíja városát, amely a felkelők kezén lévő utolsó jelentősebb település volt a Földközi-tenger partvidékén lévő térségben"

http://mno.hu/kulfold/ket-lehetoseg-van-a-terroristak-vagy-a-kormany-1325204

"2015-ben, amikor a legerősebbek voltak, Irak 30, Szíria 40 százaléka az IÁ kezében volt. „Egy ujjal sem értek az IÁ-hoz, amíg nem támadtak a kurdokra”. Amint azonban 2014-ben Erbílre támadtak, azaz „nem fogadtak szót a kreálóiknak, és észak-iraki területeket akartak elfoglalni, augusztustól az USA és szövetségesei is bombázni kezdték”

Mint mondta, „ez jó volt az arab világ megosztására és jó volt a vallási szempontból szélsőséges arab államoknak”.

Az IÁ másik problémás lépése volt, hogy megölte Líbiában az amerikai nagykövetet, aki korábban a líbiai fegyverek Szíriába csempészésében volt nagy szerepe – állította nemzetközi forrásokra hivatkozva a férfi. Ennek kapcsán egy titkos megállapodást emlegetett a szíriai lázadók, az USA és Törökország között arról, hogy a török határon segítik a lázadók – terroristák – utánpótlását Aszad megbuktatása céljából, ami „szolgálja az amerikai tervet az arab világ további bomlasztásában”.

a bombázásokkal a nyugatiak nem értek el áttörést.
Az IÁ az orosz beavatkozás következtében három hónap alatt elvesztette szíriai területe egynegyedét
A Nyugat ezt látva úgy döntött Bchara szavai szerint, hogy „nekik is kell mutatniuk valamit”, és ők is keményebben bombázni kezdték az IÁ-t.

Mint mondta, Szíriában nincs mérsékelt ellenzék: jelenleg az IÁ a „legerősebb felekezet”, a lázadók körében még azok is csak csendben kritizálják, akik a világi állam hívei lennének. Ami az USA által kiképzett mérsékelt lázadókat illeti: 2 év toborzás és tréning után alig négyen akadtak, akik nem szöktek át fegyverestül az an-Núszrához a török–szír határon

A férfi közvetlen tapasztalatairól is beszámolt a migránskérdés kapcsán. Elmondta, hogy családját – kettős állampolgár gyerekeit és feleségét – is Magyarországra hozta, hiába éltek Homsz környékén viszonylagos biztonságban. Azt követően döntött így, hogy testvérével egy lázadócsoport aknája végzett, amikor épp asztalosműhelyébe tartott

<blockquote rel="szatomi69">

Szóval értem én,hogy neked ez a dolgod csak csinál már intellektuálisan és kevésbé ordenáré pofátlan hazug módon.Tele van a net török tankokkal Kurd házak között.

</blockquote>
Hát lehet, hogy ők is taktikát váltottak. Az elrettentés helyett jobb ha kivülről vagy a magaslatokról adnak tüzérségi támogatást a bent tevékenykedő gyalogságuknak.
https://youtu.be/U5jA7EiXQsc
Amúgy meg 3 méteres falat építenek a közös szír-török határra. Nem hiszem, hogy szárazföldi erőkkel be akarnak avatkozni Szíriába. Inkább elszeparálni a benti gerillákat a kinti támogatástól. Persze a határon átágyúzhatnak, átbombázhatnak szíriai kurd bázisokra.
CZPZQ2LWwAEbcIN.jpg:large

Ez a film ugyan tegnapi dátumú - a feltöltés szerint - a kurd média azonban már jan. 14-én beszámolt róla. Arról szól, hogy a YPG nyugat-európai harcosai az északi kurdok (=törökországi) támogatására hívnak fel.
ypg-international.jpg

http://www.kurdishinfo.com/internationalist-fighters-in-rojava-call-on-youth-to-join-bakurs-resistance

Ez mondjuk valóban tegnapi hír: török katonák lelőttek egy fiatalt a Rojava (West) és Bakur (North) Kurdistan közötti határon.
border3.jpg

(a kép csak illusztráció)
http://www.kurdishinfo.com/turkish-soldiers-kill-a-youth-from-rojava-at-border

Az utóbbi napokban főleg arról írnak az északi kurdok (az összecsapások mellett), hogy a törökök megakadályozzák a sebesültek kórházba jutását, amibe már többen belehaltak. Pedig vannak köztük civilek jócskán. Nők, gyerekek is.
Volt róla film is, hogy a mentő a kórház előtt áll és nem engedik be.
Nem linkeltem be, mert szigorúan véve nem ide tartozik, bár nyilván van kapcsolat a szíriai-iraki eseményekkel.
A fegyveres áldozatok számát itt se tudni pontosan, de kb. a másik veszteségét szorozzák hárommal, a sajátot meg osztják ugyan ennyivel.

A Qamishlo-i robbanás vasárnap este volt a Miami kávézónál. Motorkerékpáron hozták a "csomagot". 3 halott, 7 sérült.
http://anfenglish.com/kurdistan/explosion-in-qamishlo-leaves-3-civilians-dead-7-others-wounded