laiki
<i>"Ukrajna, Szíria, Jemen, Irak példája is azt mutatja, hogy páncéltörő rakétákkal és rakétagránátokkal még <b>masszív harckocsi támadásokat</b> is meg lehet állítani, le lehet lassítani, komoly veszteséget okozva. "</i>
Annyiban vitatkoznék veled, hogy a fenti országokban a harckocsitámadások szerintem se nem voltak masszívak, se nem voltak ésszerűen megtervezve és kivitelezve.
De az tény, hogy az ATGM-ekkel komoly károkat lehet okozni.
Nem lehet azzal elintézni a kérdést, hogy mindenki, aki az elmúlt évtizedben harckocsi támadást tervezett, vagy vezetett, az komplett idióta. Az izraeliek is csináltak butaságot a Hujair Wadiban, az ukránok időnként hibát, hibára halmoznak, Asszadék is elkövetnek hibákat, amiket nemrég én magam is kiemeltem és amik elősegítik a TOW rakéták sikerét, az irakiakon is van mit kritizálni és a szaúdiak sem tökéletesek. Ez mind igaz.
Csakhogy a másik oldalon a páncéltörő rakétákat és rakétagránátokat használók sem épp professzorok. A sokak által itt kecskebaszóknak hívott népség Szíriában és Irakban, a traktorosok és bányászok Ukrajnában, a huszik Jemenben, vagy akár a Hezbollah is rengeteg hibát követ el.
Mindkét oldal hibázik és még azt sem lehet kijelenteni, hogy a harckocsikat használó kiképzett hagyományos hadseregek hibáznának többet, mint az zsoldosok és "szabadságharcosok", vagy "terroristák". Közben pedig rakéták nyerik a meccset.
Az, hogy masszív, vagy sem sem, megítélés kérdése. Egy aszimmetrikus háborúban ne várj kurszki csatához hasonló harckocsi rohamokat! De amikor hetente tucatnyi, havonta 50, vagy akár 100, az egész konfliktusban pedig sokszázas, ha nem ezres nagyságrendben vesznek el harckocsik könnyű páncéltörő fegyverektől, mint ahogy látható Ukrajnában, vagy Szíriában, akkor azt nehéz másként értelmezni, mint a harckocsik intenzív használatát. Ha azt mondom, hogy intenzív és nem az, hogy masszív a támadás, úgy rendben van a meglátásom?