[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Capslock

Member
2010. december 30.
580
2
18
<blockquote rel="aquarell">Sajnàlatos, de nem szerintem nem egy csucsteljesitmény orosz részröl az su24 elvesztése, amiben a gondatlansàg is szerepet jàtszhatott.
Hamàr ilyen közel repdesnek a hatàrhoz, szàmolhattak volna azért egy török akcio lehetöségével. Hol volt az orosz awacs, vagy mit làtott az orosz radar? Ha nem volt,az nagy, kezdönek beillö hiba. Nem érzékelte az su24 a török gepek közelséget ill. hogy raketàt löttek ki ràjuk? Nem làttam se manöverezèst,se gyorsulàst, se chaff kidobàst. Ràadàsul làtszolag egyenes szàrnyhelyzettel , tehàt lassan repültek. Sokminden nem egeszen kerek ezen az eseten. A mentöakcio sem tünt egy nagyon profi vàllalkozàsnak nekem. Tud valaki ezekre a kerdésekre vàlaszolni?

Szerintem egyszerűen nem is feltételezték, hogy tényleg indítanak rájuk. A török gépek oldalról jöttek, szóval vizuálisan sem biztos, hogy észrevették őket. Valószínű először befogták őket, ami nem lehet ritka esemény a határnál, simán folytatták útjukat. Az AIM-9 meg infrafejes, szóval arról nem nagyon kapsz értesítést előre. A Szu-24 AA képességei pedig nagyon limitáltak, szóval sok esélyük nem volt. AWACS meg vadászkíséret kellett volna valóban, de ki számított erre? Ellenséges légierő meg nincs.

De várjuk meg a pilóta beszámolóját.
Tényleg, ez légi győzelemnek számít? Mert kb. egy gyerek meg tudja csinálni.</blockquote>

Formailag legigyözelem, a II.Vh is annak szamoltak a bombazok lelöveset.

Azert radar besugarzasjelzö volt a gepen, azt csak bekapcsoltak remelem, meg a Szu-24MK ujdonsaga volt a MAK raketa közeledesre jelzö infravörös rendszer körkörös lefedettseggel, szoval erdekes, hogy egyik se jelzett semmit, es a fiuk szepen bekaptak a talalatot szo nelkul.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 032
23 019
113
...
Ez a pénzeli dolog meg kb annyira kerek, mintha nálunk a déli határon egy falunyi ember foglalkozna kábítószer és fegyvercsempészettel, és utána automatikusan az államot okolnánk mindenért. Van felelőssége, de azért nagyon nem ugyanaz a kettő..
Hadd tippeljek: Foreign Affairs?
...
Fuj, benyalok.
Nem is volt kérdés: biztos értesz hozzá.
...
Egy huszonnégyest már tegnap este is láttam, ahogyan egy nyolcast kísért. Én azt nem értettem, hogy miért nem tette a TOW kilövőt és kezelőjét hamuvá...?
Szerintem akkor már az oroszok messze jártak. Egy üres és otthagyott gépet lőhettek ki.
 

meister

Active Member
2015. május 8.
798
31
28
<blockquote rel="meister">F<blockquote rel="varga dima">Tegnap este bp-i orosz követség előtt..... Magyarok, köszönjük nektek!
12308780_1171932209487896_4872896144350280433_n.jpg

Fuj, benyalok.</blockquote>

Hajrá, de akkor tövig. S nem csak a fartúrás a gusztustalan, hanem az is, hogy más gyászán együttérzésén fújjog valaki. Gondolom a közösségi oldalak francia színei miatt nem akartál benyalni senkinek se...
</blockquote>
Minden benyalas, ami nem sajat nemzet fiarol-lanyarol emlekezik. Csak magyar katonarol emlekezem meg. Magyar vagyok, nem szolga.

Mas az csinal, amit akar.
 

meister

Active Member
2015. május 8.
798
31
28
mas: remek gpsuk van am az oroszoknak...
http://foxtrotalpha.jalopnik.com/these-russian-attack-jets-use-walmart-grade-gps-systems-1703048443
 

varga dima

Well-Known Member
2011. március 3.
2 173
2 918
113
Érdemes visszalapozni és megnézni, mit mondott akkori még török miniszterelnök Erdogan, amikor szírek lelőttek török F-4-est.....: Egy kis berepülés még nem ad okot lelövésre! Deja vu....?
 

jeff

Well-Known Member
2015. november 24.
56
283
53
Szu-24MK ujdonsaga volt a MAK raketa közeledesre jelzö infravörös rendszer körkörös lefedettseggel, szoval erdekes, hogy egyik se jelzett semmit, es a fiuk szepen bekaptak a talalatot szo nelkul.

Aztán lehet hogy jelzett, csakhogy az AIM-9-et meglehetősen közelről indítják, lehet hogy volt 2 másodpercük reagálni a találat előtt. Az meg nem elég semmire.
 

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 607
8 036
113
Kíváncsi vagyok a török tábornokok véleményére is, mert majd nekik kell megvívni az oroszokkal.
 

rathelor

Member
2011. március 10.
40
31
18
Hadd tippeljek: Foreign Affairs?

Gondolom a lapra gondolsz, de arról eddig nem is tudtam - annyira azért nem érdekel a téma.
Inkább csak zavar, hogy az egyértelmű összemosást és mutogatást már megint tényként kezeli mindenki, akinek éppen az adott oldal a szimpatikus.
 

rathelor

Member
2011. március 10.
40
31
18
Kíváncsi vagyok a török tábornokok véleményére is, mert majd nekik kell megvívni az oroszokkal.

Arra szerintem várhatsz - Törökország nem Grúzia vagy Ukrajna, az oroszoknak nem sok esélyük lenne egy sima háborúra, úgyhogy nem lesz itt semmiféle nyílt megtorlás.
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 340
4 898
113
Van biza. Bár ayt mondták kitérni sem volt idejük. Meg ha jól tudom -de ha nem majd kijavítanak a hozzáértők- Ha TWS(<b>T</b>rack<b>W</b>hile<b>S</b>can) módban indítvan az AIM-120at nem jelez rakétaindítást
Befogást nem jelez. Ez a Phoenixnél is így működött már: ebben a módban is indítható volt, befogás nélkül.
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 340
4 898
113
Nem igazán értem mi a problémája itt mindenkinek a gép lelövésével kapcsolatban.
Értelmesebb helyeken ilyen körülmények között már a határtól 5-10 km-re leszedték volna megelőző jelleggel, nem pedig várnak és beszélgetnek, hogy forduljon meg, amíg még megteheti. Gondolom Barcs rémlik még néhányaknak..
Na, még egy fogalmatlan hülye!
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 444
23 589
113
Az baj, hogy 6000 méteren nem nagyon van szögesdrót, meg határkő, és egy képzett pilótának is nehéz megsaccolni mikor sodródik át a szomszéd ország területe felé, a határ melletti célpontok keresése közben. A gépek útvonalából az látszik, hogy a határ mellett körözve keresték a földi célpontokat, ekkor vagy figyelmetlenségből, vagy kényelmi szempontok miatt (egyszerűbb volt úgy végrehajtani a bombázást, hogy egy picit átrepültek a török légtéren) átkeveredtek 17 másodpercre.
Az más lett volna ha egy kötelék támadó alakzatban 800-900 km/h sebsebéggel egyenesen repül a török légtérbe, akkor emelik a készültséget, azonosítják vizuálisan a légtérsértőket megkérik őket a távozásra és ha agresszívan reagálnak lelövik őket, követve a NATO erre a helyzetre kiadott irányelveit, na de így?????
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 842
86 773
113
Ráadásul ahol úgymond átment a gép, az hivatalosan szír terület, csak a törökök "elkrímelték" azt a 30as években. :)
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Lavrov: széndékos provokáció volt az orosz gép lelövése
https://www.youtube.com/watch?v=dRF8Nc6kW54
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
http://www.awdnews.com/top-news/turkish-intelligence-chief-putin-s-intervention-in-syria-is-against-islam-and-international-law,-isis-is-a-reality-and-we-are-optimistic-about-the-future

Idézet egy hozzászólótól:
„<b>Hakan Fidan a török titkosszolgálatok feje,
ma egy sajtókonferenciát hívott össze, ahol a Nato segítségét kérte az Isis javára az „orosz agresszió” ellen. </b>Íme a szó szerinti szavai a legjobb fordításban ahogy lehet:
Az ISIS egy valóság amit el kell fogadnunk, és egy ilyen jól szervezett és népszerű szervezetet mint az Iszlám Állam nem tudunk eltörölni. Tehát kérem a nyugati kollégáimat, hogy vizsgálják felül az iszlám politikájukat, hagyják el a cinikus mentalitásukat, inkább segítsenek Vladimir Putyin terveinek megakadályozásában, ami a szír iszlám forradalmárok megdöntésére irányul.”
Azzal fejezi be, hogy reméli hogy az iszlám állam hamarosan nagykövetséget nyit Isztambulban,
Hát, most már legalább hivatalosan is tudjuk hogy Erdogan melyik oldalon áll.”

Link: http://www.antalffy-tibor.hu/?p=18003#comments

???
 

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 607
8 036
113
<blockquote rel="koppany">Kíváncsi vagyok a török tábornokok véleményére is, mert majd nekik kell megvívni az oroszokkal.

Arra szerintem várhatsz - Törökország nem Grúzia vagy Ukrajna, az oroszoknak nem sok esélyük lenne egy sima háborúra, úgyhogy nem lesz itt semmiféle nyílt megtorlás.</blockquote>

Látom a kérdést sem értetted, fogalmad sincs a török hadsereg és a politikusok közötti viszonyról.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Syria: Downed Su-24's surviving pilot says jet didn't violate Turkish airspace
https://www.youtube.com/watch?v=tLshwuCO9TQ
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 466
19 050
113
Az iszlám állam teszi sírba a nyugati demokráciát meg az egyenlőséget.
Na de ha mindezt ha hagyja a nyugati világ akkor majd Izrael szétcsap köztük!!
Tényleg Izrael majd mit szól ehez?