[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
882 orosz vadászgép kontra 283 török ellen. Ok, hogy egy F-16 nagyobb eséllyel szed le egy Mig-29-est de 3-at már biztosan nem szed le. A 882 vadászon kívül az oroszoknak még rengeteg taktikai, stratégiai és harctámogatója is van, a törököknek meg konkrétan semmi ezen kívül.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_active_aircraft_of_the_Turkish_Air_Force
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_currently_active_Russian_military_aircraft

Ennek az összehasonlításnak ebben a formában legalább annyi értelme van mint az atomháborús gyermeki fantáziálásoknak.

Oroszország abszolút értelemben erősebb, de azt azért ne felejtsük el, hogy nagyhatalom, Kína, az USA és az egész NATO ellen is védenie kell a hátát, miközben a törökökkel hadakozik.
Máris ugrott a szóba jöhető erők legalább fele de inkább kétharmada, azokat lekötik a fent említett lehetséges fenyegetések, az erők egy másik része kiképzés/feltöltés alatt.

Törökország ellenben otthon harcolna, teljes erejével ráfordulhatna a ruszkikra. Nekik ez az ország létét fenyegető honvédő háborúval lenne egyenértékű, a kiképzést teljesen leállítanák, így akár 90% is bevethető/mobilizálható. Jól felszerelt, harcedzett sereg az övék, állandó készültség, majdnem mint Izraelben, a Közel-Keleten bealudni nem nagyon lehet. Én egy, a helyzetet kihasználó görög támadást is kizárnék, mert területi követelései a törököknek vannak és nem fordítva: az Égei-tengeri szigetek a görögök javára vannak szinte a pofátlanság határáig igazságtalanul elosztva, nem fordítva. Másrészt a görögök a gyengébbek, harmadrészt mindketten NATO-tagok. A kurdok persze biztos ugrálnának, egy nagyobb offenzívájuk biztos lekötne 10%-nyi haderőt.

És akkor az 5. cikkelyről még szó se esett.
Ahogy a szemben álló gépek technikai színvonaláról se.

A ruszkik számára ez nem lenne több, mint egy elkerülhető f@szhosszméregető katonai kaland, a legfőbb kérdés, hogy mit nyernének és mit vesztenének ezzel, és persze hogy milyen áron.
A törököknek ellenben Hamlet-i a kérdés: lenni vagy nem lenni, az oroszoknak meg kábé az, hogy menni vagy nem menni.

A wikipédia helyett meg inkább ezt ajánlom: évente frissül, ingyér van, és a wikivel ellentétben egységes adatbázis:

https://d1fmezig7cekam.cloudfront.net/VPP/Global/Flight/Airline%20Business/AB%20home/Edit/WorldAirForces2015.pdf
 

bat77

Well-Known Member
2015. január 13.
2 232
1 450
113
Megy a médiaharc:
http://www.origo.hu/nagyvilag/20151125-putyin-szerint-sajat-orszagat-iszlamizalja-a-torok-kormany.html
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 536
45 032
113
Magam részéről ennek nagyon örülök, csak ennyit mondhatok! Fájni fog a törököknek a vezetésük hülyesége, rossz lesz az a 20 millió felfegyverződött Kurd a hátországban, határok mellett még pár millió, hiányzoni fognak az Orosz turisták, az az atomerőmű, meg a földgáz. A világháború sem tegnap tört ki, kiváló hír ez minden értelmes embernek, sztem...

NA ez faszán jött ki... Pont arra akartam válaszolni, hogy Putyin nem vágott azonnal vissza keményen, egy posztal feljebb, aztán mire benyomtam, a gyerekláb került felém... Természetsen ennek nem örülök:(...
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Grabo112: Perfekt.

Más:
Az orosz összeugrik a NATO-val és minden a papírforma szerint zajlik, a NATO végül legyőzi Oroszországot.
Ünnepelni fogtok/fogunk?
Hol és mit?
Mekkora árat kell majd fizetni azért, hogy pár oroszgyűlölő fórumozó beteg vagy sérült lelke kielégüljön?

Idióta agyhalott barom az, aki azt ünnepli, hogy a világ második katonai hatalma (és egyben az egyik nukleáris szuperhatalma) a háború küszöbén áll a NATO-val szemben.
Melyik az a f..sz a kommentelők között, aki inkább látná elevenen elégni a szeretteit csak azért, hogy az utolsó pillanatban még magömlése legyen attól, hogy Moszkva sem járt jobban.

Ugyanez igaz azokra is, akik a zsidók, a jenkik vagy az összes teveba.zó halálát kívánják.

Emberek, a harmadik világháborút az a 7 milliárd hülye hívja a saját nyakára, akik ahelyett, hogy az internet és a digitális világháló korában picsán vernék az elitet és a saját gennyláda politikusaikat, ehelyett még asszisztálnak is az egész szarkavaráshoz és mint valami harmadosztályú focimeccsen, a lelátóról üvöltöznek félrészegen.

De nem a lelátón vagyunk baxátok meg!

Amit nemzeti érdekként állítanak be, az valójában szűk oligarhák személyes érdekei csak, amihez kellünk mi mindannyian – mint támogatók és mint majdani áldozatok is. Nem az elit fog megdögleni értünk, hanem fordítva.

Megérdemeljük, ami jön.

Nem vagyok (nagyon) mérges, csak gondoltam, verbálisan ébresztőt fújok, mert a média mindenkit elvisz úgy, hogy észre sem veszitek. Mindegyik oldalon.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 847
81 339
113
<blockquote rel="boki">Egy kis orosz tuzijáték, ez kell rájuk!
Allahu Akbar 42x :)
Friss video
https://www.youtube.com/watch?v=ZSlwrlHLlnE

Itt mit láthatunk? Tüzérség, szőnyegbombázás? Mi ez?

</blockquote>

TOS-1A akcióban
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 847
81 339
113
Ahol az orosz gépet lelotték
https://www.youtube.com/watch?time_continue=72&v=gY-aFdqHdyU
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
De nem a lelátón vagyunk baxátok meg!

Asszem nálam idén ez lesz az év benyögése. El is kezdtem memorizálni.
Ha majd egyszer arra kerül a sor, ezt még a sírkövedre is vésetheted :) Azért az x-et azt majd javítsa ki a sírköves, elég ciki egy öles helyesírási hiba alatt porladni.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 787
30 562
113
Emberek, a harmadik világháborút az a 7 milliárd hülye hívja a saját nyakára, akik ahelyett, hogy az internet és a digitális világháló korában picsán vernék az elitet és a saját gennyláda politikusaikat, ehelyett még asszisztálnak is az egész szarkavaráshoz és mint valami harmadosztályú focimeccsen, a lelátóról üvöltöznek félrészegen.

A piros gombos táska úgyis ott lesz valakinél, nekem vagy neked nincs hozzafésérünk, hogy szétflexeljük és ezzel megakadályozzunk egy atomháborút. Ugyanígy a többi 7 milliárdnak sincs ilyen táskája vagy hozzaférése, hogy tönkretegye. Azoknak meg akiknek van, rájuk az a 7 milliárd semmilyen, konkrétan semmilyen befolyással nem bír, csak egy pár ezres létszám, akik irányítják a bábokat akiket látunk a választások során és az ilyen olyan parlamentekben.
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 347
17 539
113
A Törökországi amerikai atomtölteteket mekkora erők védik? Eszembe jutott, lehet, hogy nagy hülyeség, hogy mi van akkor, ha a törökök úgy döntenek, hogy a "saját védelmük érdekében" le foglalniuk őket?
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
A Törökországi amerikai atomtölteteket mekkora erők védik? Eszembe jutott, lehet, hogy nagy hülyeség, hogy mi van akkor, ha a törökök úgy döntenek, hogy a "saját védelmük érdekében" le foglalniuk őket?

Akkor már két szuperhatalommal + Izraellel szemben táncolnának a háború szélén...
Abból inkább lenne háború, mint ebből az orosz gépből.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 673
55 405
113
<blockquote rel="bat77"><blockquote rel="kokusz">https://youtu.be/P4cvIrIeVcs

Sült combú gyros-os terrorista !!! +18 ...

Ez sajnos nem terrorista láb.
Egy felnőtt kéz, mellette egy gyerekláb. :-(
</blockquote>

JÉZUSOM , igazad van , a kéz mérete nagyobb a lábfejnél , ez tényleg egy gyerek !!! Én raktam be azt hittem hogy egy terrrorista , ne haragudjatok !!! :-((</blockquote>
Bocsànat, én sem vettem ezt eszre!!
Vissza az egész!
 

bat77

Well-Known Member
2015. január 13.
2 232
1 450
113
<blockquote rel="kokusz"><blockquote rel="bat77"><blockquote rel="kokusz">https://youtu.be/P4cvIrIeVcs

Sült combú gyros-os terrorista !!! +18 ...

Ez sajnos nem terrorista láb.
Egy felnőtt kéz, mellette egy gyerekláb. :-(
</blockquote>

JÉZUSOM , igazad van , a kéz mérete nagyobb a lábfejnél , ez tényleg egy gyerek !!! Én raktam be azt hittem hogy egy terrrorista , ne haragudjatok !!! :-((</blockquote>

Ne mentegetőzz. Örülj csak neki mint az előbb. Terrorista volt, mindenki az akit az orosz hősök lebombáznak.</blockquote>

Azért nem kell kretének lenni. Mindig továbbkavarni a sz.rt, amíg nem büdös...

Elnézte, elnézést kért, biztos nem szándékos volt.

Sajnos a háborút mindig a civilek szívják meg. Hadviselő féltől, szándéktól független.
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
Mondjuk bevetni nem nagyon tudnák. Ahhoz kód kell vagy mifene... Szóval meglepne, ha Erdogan a 21 után a 22-re is lapot húzna, ráadásul értelmetlenül.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 787
30 562
113
A Törökországi amerikai atomtölteteket mekkora erők védik? Eszembe jutott, lehet, hogy nagy hülyeség, hogy mi van akkor, ha a törökök úgy döntenek, hogy a "saját védelmük érdekében" le foglalniuk őket?

Az nem egy rúd dinamit, hogy meggyújtod a végét és 10 másodperc múlva robban. Valószínűleg nem tudnák beüzemelni, így szét kellene szedni, nem tönkretenni, nem sugárfertőzést kapni, abba nem belehalni, az indítót újratervezni, megépíteni, rászerelni, letesztelni (?), és akkor majd bevethető a saját védelmedben. Ez alsó hangon egy év ha jók a mérnökeik, ami pont 364 nappal több, mint amennyi arra kell, hogy egy atomfegyvertolvajt szétatomozz. Nem az országot, hanem a bázis(oka)t.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 787
30 562
113
És valószínűleg nagyon nagyon védik. Volt itt egy videó róla, még amerikán belül is amikor szállítják egy kisebb hadsereg viszi. És a nyakamat rá, hogy az indító elektrónika egy fontos része nem aznap nem ugyanazzal a konvojjal megy.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 847
81 339
113
Az oroszok ma nem engedték be Oo teruletére a torok élelmiszer-szállítmányokat.
 

csokibacsi

Member
2015. június 19.
201
0
16
<blockquote rel="kokusz"><blockquote rel="bat77"><blockquote rel="kokusz">https://youtu.be/P4cvIrIeVcs

Sült combú gyros-os terrorista !!! +18 ...

Ez sajnos nem terrorista láb.
Egy felnőtt kéz, mellette egy gyerekláb. :-(
</blockquote>

JÉZUSOM , igazad van , a kéz mérete nagyobb a lábfejnél , ez tényleg egy gyerek !!! Én raktam be azt hittem hogy egy terrrorista , ne haragudjatok !!! :-((</blockquote>

Ne mentegetőzz. Örülj csak neki mint az előbb. Terrorista volt, mindenki az akit az orosz hősök lebombáznak.</blockquote>
Te egy menthetetlen tarkólövést érdemlő faszkalap vagy....