1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Ukrajnai fegyveres konfliktus

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2014. március 1..

Thread Status:
Not open for further replies.
 1. panoz

  panoz Well-Known Member

  Obama mekkora egy tehetetlenség! Nem vagyok oda a üresfejű republikánusokért, de most ide az ő szakértelmük kellene. Az orosz veszedelem mindent bekebelez, szégyen hogy a magyar politikai elit még rá is segít erre. Ez hazaárulás, szégyen hogy a nemzetinek mondott pártok lépték meg ezt.
   
 2. koppany

  koppany Well-Known Member

  panoz te miről beszélsz?

  Szerintem azt kell most néznünk hogy mi a nemzet érdeke és nem azt hogy mit vár el tőlünk az USA, Unio, NATO
   
 3. cinikus

  cinikus Well-Known Member

  Ne itt írogass, hanem menekülj! Az oroszok már a spájzban vannak, jajajajajajjjjj! :DDDD
   
  silurusglanis likes this.
 4. varga dima

  varga dima Well-Known Member

  Orosz vesedelem? Az hogy nem engedik több millió oroszt bántani büntetlenül? Ma az oroszokat, holnap a karpatai magyarokat kiűzik az országból....Koszovoi albánnak van joga, ukrán orosznak nincs?
   
 5. panoz

  panoz Well-Known Member

  Kíváncsi leszek 1 év múlva is ilyen cinikus leszel-e vajon...
  Csak remélhetjük az ukrán haderő eredményesebben tud majd fellépni, mint a grúzoké anno.
   
 6. honved

  honved Well-Known Member

  Antigonosz, teljesen igazad van.
  Kárpátalján egyenlőre nyugalom lehet, ha hihetünk a híradásoknak.
  Az ott élők nem jelezték eddig sehol sem, hogy az Ukrán állam felbomlása esetén el szeretnének szakadni a megmaradó Nyugat-Ukrán területektől.
  Még a lényegében teljesen Magyar, határ menti 3 járás sem.
  Kivárnak talán ? Mint amit most mi is maximum megtehetünk.
  Diplomáciánk talán tehet lépéseket, de azt is a visegrádi 3-ak és EU együttműködésben tesszük, szerintem.
   
 7. koppany

  koppany Well-Known Member

  panoz
  Te érted hogy mi folyik itt, vagy csak provokálsz.
   
 8. Montezuma

  Montezuma New Member

  A világ egyetlen nap alatt megváltozott – döbbenetesen gyors katonai manővert hajtott végre Moszkva a Krímben, miközben a parlament felhatalmazást adott Ukrajna területén a katonai beavatkozásra.
  Ha Putyin lépésére a Nyugat vagy az USA hasonló kaliberű „ellenlépést” akar foganatosítani, azt nem hidegháborúnak, hanem a III. világháború kitörésének fogják a túlélők nevezni.

  Oroszország nagyon magasra tette a tétet és kizárt, hogy ezt egyedül, a saját szakállára hajtotta volna végre. Kizárt, mert a jelenlegi katonai helyzet közvetlen orosz-NATO konfrontációval fenyeget, attól függően, hogy a NATO mit kíván lépni az ügyben.
  Május végén nagyszabású orosz-kínai tengeri hadgyakorlat veszi kezdetét a Távol-Keleten, ami elvileg az idei év második orosz-kínai gyakorlata lesz, amennyiben megtartják a Földközi-tengeren a tervezett első közös gyakorlatukat, hacsak ezt nem tudjuk be a Szíriából kivonás alatt lévő vegyi fegyverek közös tengeri kíséretének.

  Amire utalni akartam, az annyi, hogy Oroszország nem vállalta volna fel egymagában azt, ami most a kezdetét vette – mások is állnak mellette (mögötte), akik még egyelőre nem léptek semmit, de ez csak addig tart, amíg a Nyugat nem dönt a Hogyan tovább?-ról.

  Tegnap felraktam egy videót a Sakktáblás topikba, amiben nem a májusi moszkvai díszszemle a lényeg, hanem az elején egy gyors animáció térképestül (1:07-től 1:48-ig) – ez ugyanis a száraz geopolitikai realitás.

  Moszkva nem hisz a Nyugatnak és ennek van némi alapja is – Olvier Stone filmjében is megerősítik, hogy a Hidegháború végén valóban volt egy amerikai paktum Moszkva felé a NATO további kiterjesztésével kapcsolatban (moszkvai amerikai nagykövet), amit utána felrúgtak.
  A másik dolog: az USA bevezette a gyakorlatban azt, hogy ENSZ felhatalmazás nélkül is hajlandó bárhol a világon bárki ellen háborút indítani – ez egyetlen dolgot jelent: ha elég erős vagy, akkor bármit gátlástalanul megtehetsz. Putyin most pont ezt teszi.
  Az USA „legalizálta” az európai határok egyoldalú módosítását népek, nemzetiségek önrendelkezési jogára való hivatkozással - lásd pl. Koszovó. Moszkva most ugyanezt teszi a Krímben.

  Nem számít, hogy kinek és minek volt igaza, nem számítanak a tegnap sorra bedőlt korábbi biztonságpolitikai szakértői vélemények, nem számítanak a hadikiadásokra utaló grafikonok és számok. Ami mostanra számít az két dolog: Moszkva kezében mekkora valós ütőerő van és meddig hajlandó elmenni.
  Tartok tőle, hogy mindkét kérdésre aggasztó választ tudnék csak adni.
   
 9. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

  Srácok! Kissebb vita indításként! Azon kívül, hogy bevezették azokat a kissebbségeket elnyomó intézkedéseket, milyen egyéb brutalitások voltak a Krím félszigeten, hogy az orosz(bocs, jelzés nélküli egyenruhát viselő helyi erők)csapatok egyből megszállták?? Kérdem, csak mert sokan itt már a koszovói mészárlásokhoz hasonlítják a helyzetet.
   
 10. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ha az oroszok Ukrajnában maradnak, akkor nem fenyeget. Ukrajna nem NATO-tagállam, a NATO-nak nincs jogalapja, hogy ott beavatkozzon. Ha pedig mégis így döntene, akkor az nem egységes döntés lenne, pl. el nem tudnám képzelni, hogy a kisebb NATO-tagállamok (Magyarország, Csehország, Szlovákia, Bulgária, de akár még Románia is) megkockáztatnának egy nyílt konfrontációt az oroszokkal, még ha csak egy reptér átengedéséről is lenne szó a szövetségnek. Továbbá ott vannak a törökök, akik szintén nem mennének bele egy össznépi NATO-akcióba, bármennyire is felülről jönne az utasítás. Ha lesz bármiféle nyugati beavatkozás is, az nem a NATO színeiben fog történni.
   
 11. cinikus

  cinikus Well-Known Member

  Igen, az leszek, lévén én nem kerülök zártosztályra azért, mert félpercenként nézegetek a hátam mögé, hogy nincs-e ott egy orosz tengerészgyalogos, miközben az "üresfejű republikánusok" "szakértelmén"(sic!) agonizálok, magammal is ellentmondásba keveredve némileg. :DDD
  A repülőjegyet megvetted már az USA-ba? (Vigyázz, lehet, hogy oda is utánad mennek! :DDD) Becsomagoltál már? Nincs orosz morpeh a hátad mögött? Biztos?! Az ágy alatt is nézted? :DDD
   
 12. koppany

  koppany Well-Known Member

  Gondolom én, hírszerzési adatokból tudták az oroszok mi fog következni. Mivel volt lehetőségük rá megelőzték a nagyobb bajt és ők léptek először.
   
 13. Star Trek

  Star Trek New Member

  Az oroszok csak figyeltek és jókor léptek.Minden hol csak azt lehet hallani nem akarunk harcokat nem kell nekünk ennyi fegyver ,nincs pénz. Lásd USA,Anglia,Németek.
   
 14. honved

  honved Well-Known Member

  Nem hinném hogy a nyugat bármi katonai lépést tenne. Nincs erre jogalap, ráadásul egy világháborút nem kockáztat meg egy nagyhatalom sem egy regionális konfliktusban, egy nem világjelentőségű országért.
  A történelemből tudjuk, mit ér egy szövetségi garancia, ha egy másik nagyhatalom az ellenfél. Sajnos a kis országok sokszor mentek már a levesbe, a nagyobb konfliktus elkerülése folytán. Bár Lengyelország feladása 39-ben, anno nem mentette meg a világot, ez is tény. Igaz a Franciák és Britek ott a hadüzenetig elmentek 39 szeptemberében. Ahhoz a Németek kellettek hogy az események tovább mentek.
  Ukrajna esetében nagy kardcsörtetés lesz, de a végén Oroszország érvényesíteni fogja érdekeit.
   
 15. cinikus

  cinikus Well-Known Member

  A jogalap hiánya soha nem hozta őket zavarba: mondjuk Oroszország esetében legalább nem kell túl sokat gondolkodniuk azon, mit hazudjanak, lévén az oroszoknak TÉNYLEG vannak tömegpusztító fegyverei (lsd. Irak esetét). :)))
   
 16. honved

  honved Well-Known Member

  http://hvg.hu/vilag/20140302_Karpataljan_mar_mozgositanak#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg
   
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  fip7

  "Most te azt akarod mondani nekem, hogy a honvédség nem tudja ellátni az elsődleges feladatát a haza védelmét. Értem. "

  <b>Ezt én sehol sem írtam sem konkrétan sem átvitt értelemben!!!
  BOLDOG LENNÉK,HA NEM IRKÁLNÁL ILYENEKET A FÓRUMBA!</b>

  "Vagyis egy Magyarországot érő katonai támadás vad gondolat, nincs realitása."

  Azt írtam,hogy az ukránok nem fognak minket megtámadni...
   
 18. varga dima

  varga dima Well-Known Member

 19. Python

  Python Well-Known Member

  Erről ennyit:

  "Átállnak a krími erők Moszkvához
  Tömegével lépnek ki az ukrán hadseregből a krímben állomásozó erők tisztjei. A csapatoknál lévő fegyverzet és az objektumok így az orosz beavatkozást kezdettől szorgalmazó önvédelmi erők ellenőrzése alá kerülnek – írta a Ria Novosztyi. Az ukrán vezetésnek immár semmilyen katonai ereje nincs Krímben, amely felett rendelkezne."
  http://ria.ru/world/20140302/997749555.html
   
 20. Python

  Python Well-Known Member

  Úgy néz ki, hogy a krími meccs, legalább is részben, nem a fegyvereken vagy a pénzen, hanem az ukrán kisebbségi törvényen csúszott le.
  http://444.hu/2014/03/02/van-aki-orul-neki-hogy-megjottek-az-oroszok/
   
Thread Status:
Not open for further replies.

Ezen oldal megosztása