[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 308
54 733
113
Star Trek

Értem. Akkor ne készüljünk fel semmilyen helyzetre. Az az igazán magyaros mentalitás.
De arról előre szólok, hogyha kárpátalján magyar vér fog folyni, mi meg hagyjuk akkor mi vagyunk a leghitványabb nemzet!
Aztán takarózhat mindenki azzal, hogy de hát az Ukrán haderő papíron...
 

Star Trek

Active Member
2010. április 19.
1 252
6
36
Fip7!
Értem. Akkor ne készüljünk fel semmilyen helyzetre. Az az igazán magyaros mentalitás.
Ha honvédségnek ez a dolga békeidőben felkészülni!:)
De arról előre szólok, hogyha kárpátalján magyar vér fog folyni, mi meg hagyjuk akkor mi vagyunk a leghitványabb nemzet!
Aztán takarózhat mindenki azzal, hogy de hát az Ukrán haderő papíron.

Ezzel egyetértek!
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 642
888
113
Akkor jönnék:

Hát első 2 mondtad, hogy ezek normálisak? Tudják mit csinálnak?

Neki menni az orosz katonáknak.... fegyveresen... a másik oldalról pedig egy kisebb ellenállás az oroszoknak szemben, egy jelzés,hogy okosak legyenek.

Emberek ne várjatok itt nagy stabil ukrajnát,mivel itt már polgárháború volt, ezt követően szélsőségesek FEGYVERESEN önbíráskodnak,Putyin bácsi erre reagált.

Nézzük Ukrajnát: Polgárháború után,ismeretlen,veszélyes fegyveresek uralják az ország több pontját. Ezzel szemben a rendőrség jelenleg jogfosztott,őket is félelemben tartják,a hivatalnokokkal együtt. A Berkutot feloszlatták és orosz oldalra állították. A hadsereg egy része kapitulálni fog, egy része már körbezárva, a 30%-a tuti kapitulálni fog,a másik része pedig riadóztatva van. De kitudja,hogy a keszi pilótákból hány fog tüzet nyitni,illetve hányan fognak egy orosz reptéren landolni?

Ugyanis jelenleg az ukrán állam működésképtelen, így igazából aki elakarja foglalni,annak megyei ellenállásokra kell számítania. Ne higgyük,hogy a jelenlegi állapotot a karhatalom szívesen védené.

Egy hajó már átállt, a jelenlegi vezetésről nem tudjuk,hogy ki az aki valóban vezető.

Az oroszok jelenleg a saját állampolgáraik védelmét látják el. -Bár én már nem akarok aludni,remélem boki,python és többi aktív hírhozónk dolgozik a hozzászólásokban az éjszaka :D - Ezt aligha tudják megcáfolni,mivel Ukrajnáról szól a 94es szerződés,nem feltétlen sértette meg Oo. csak átvette a saját nemzetének védelmét,amit jelenleg ukrajna NEM képes biztosítani.

Kárpátalját is normálisan visszalehetne hozni,most tényleg az éj leple alatt jelentős mozgósítás kéne Nyíregy környékére. Hogy adjuk ezt el? Diplomatákkal,küldeni,kifejezni az aggodalmunk ukrajnáért,elsősorban a belbiztonsága miatt,amely hazánkat is fenyegetheti. Eközben közben járni a lengyelekkel,akik szintén készülhetnének (lássuk be,hogy nekik nagyon is van mivel és miből), Putyinnal is beszélni kéne,hogy hé főnök kellenének azok a területek,cserében támogatunk titeket a 2. 3. naptól,hogy ne legyen azonnal levágható. Ha ez meglenne semmi para nem volna. Miért? Kárpátalja már a konfliktusok idején próbáltak a hágók segítségével magát elszigetelni. Ezen felül gondolhatjátok,hogy mennyire örülhetnek az ott élők a kilátástalanságnak,illetve annak,hogy az ő munkájukon élősködnek mások,miközben az életük is veszélyben lehet...hm... Erre még rájön az,hogy nekünk CSAK Kárpátalját kéne biztosítani,mivel a lengyelek Galíciára tartanak igényt, ami pajzsként védi Kárpátalját (2x vagy 3x akkora) és Kárpátalja illetve a problémásabb ukrajnai területek közt van, tűztámogatásra pár BTR-t ki tudnánk telepíteni a D 20 asokkal,illetve a logisztikából jobban kivehetnénk a részünket. (A lengyelek a katonai biztosításra,mozgósításra,összecsapásra költenek nagyobb részben,míg mi a csapatok ellátására, ami még gazdaságilag talán jó is lehetne)

Vélemény?

Ja igen a medvét meg úgy tessék szidni,hogy tudtommal magától soha sem jött ellenünk. Mindig hívásra jött, vagy az osztrákok, vagy mi magunk... ezen felül halottam olyat,hogy a 2vh elején felajánlották nekünk Erdélyt ha segítjük őket románia ellen...


Az amcsi 6. flotta pedig mit szeretne? Ugyanis jelenleg talán jobb viszonyban vannak a törökök a ruszkikkal,mint az amikkal (légvédelmi rendszeres balhéra emlékszünk még?) Nem tudom a NATO kötelezi-e a flotta átengedésére,de ha nem és megtagadják akkor érdekes úton juthanak el azok a hajók a fekete tengerre... van egy olyan érzésem,hogy az oda útra a Duna nem pálya,szóval hiába vannak ilyen jóba a románokkal :DD


Másik kérdés: Ha jól tudom a NATO nem kényszeríthet minket háborúba,tehát hiába mondaná,hogy MH indulás van... Úgy tudom az országgyűlés adhatna erre csak parancsot, ill. ha nem NATO tag támad meg NATO tagot.... esetleg rosszul tudom?
 
 • Vicces
Reactions: Lando

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 926
18 391
113
Hú, dolgoztam délután, hajnalig tart még átnézem a délutáni termést ebben a témában. :)
Viszont árulja már el valaki hozzáértő, a NATO mint katonai szervezet, csak úgy miféle nemzetközi jog alapján szólna bele két ország konfliktusába, ha egyik ország sem tagja a szövetségnek ?
 

varga dima

Well-Known Member
2011. március 3.
2 173
2 918
113
Csak hogy tessék érezni a feszültséget....mai Charkovi polgármesteri hivatal visszafoglalása jobbszélsőktől....2.20-tól ...félelmetes, hogy indul az orosz tömeg...
http://www.youtube.com/watch?v=JMJDlTqpUnU
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 642
888
113
"Első két mondatom:

honvéd: Gondolom,mivel Ukrajna NATO barát, ill 2 NATO tag is biztosította a védelméről, ezen felül fenyegető lehet a szomszédos államokra is. Talán ezt tudnák felhozni.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Origó lehozta:
Orosz oldalra állt az ukrán zászlóshajó
Megtagadta az engedelmességet Kijevnek, és orosz oldalra állt az ukrán haditengerészet zászlóshajója, a Hetyman Szahajdacsnij – jelentette a Russia Today orosz hírportál. Az információt egyelőre nehéz ellenőrizni. A Russia Today szerint a hajó már orosz zászló alatt hajózik, jelenleg a Földközi-tengeren Szevasztopol felé. Az elmúlt hetekben az Ádeni-öbölben nemzetközi kalózellenes gyakorlaton részt vevő fregattot március elejére várják a kikötőbe. A hadihajó 1993-ban állt szolgálatba, fel van szerelve légvédelmi rakétarendszerrel, de tengeralattjárókat elhárító rakétákat is lehet indítani róla.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Vlagyimir Putyin orosz elnök "a helyzet alakulásától függően" dönti el, hogy indít-e katonai támadást Ukrajna ellen, amire szombaton kapott felhatalmazást az orosz törvényhozástól. A Krím-félsziget ugyanakkor már most orosz katonai ellenőrzés alatt van.
http://www.origo.hu/nagyvilag/20140301-putyin-katonakat-akar-bevetni-ukrajnaban.html
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Csak hogy tessék érezni a feszültséget....mai Charkovi polgármesteri hivatal visszafoglalása jobbszélsőktől....2.20-tól ...félelmetes, hogy indul az orosz tömeg...<blockquote>http://www.youtube.com/watch?v=JMJDlTqpUnU
</blockquote>

Sajtó infók szerint, olyan 7000 lehettek...!
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Index:

"A Krími Autonóm Köztársaság területén lévő ukrán hadsereget blokkolják, és nagy részét pedig lefegyverezték.
A félszigeten lévő ukrán sereg nagy részé a krímiek oldalára állt. – mondta Krím miniszterelnök-helyettese. Majd hozzátette, hogy a krími önkéntes önvédelmi szervek blokkolják a krími félsziget repülőtereinek felszállópályáit."
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 232
76 767
113
fip7

Miért gondolja bárki is,hogy meg akar minket támadni Ukrajna?
Azt a baromságot pedig senki ne képzelje,hogy a Honvédség tettlegesen fel fog lépni a kárpátaljai magyarok védelmében!
Mi nem vagyunk Oroszország,hogy csak úgy mindenkire szarva katonákat küldjünk egy idegen szuverén államba a saját etnikumunk védelme érdekében.
 
 • Tetszik
Reactions: Lando

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Dima, a Harkiv -i eseményekhez:

Ukrajna: összecsapások Harkivban
http://hu.euronews.com/2014/03/01/ukrajna-osszecsapasok-harkivban-/
 

bartinieffektus

Well-Known Member
2012. december 4.
1 148
357
83
fip7

Miért gondolja bárki is,hogy meg akar minket támadni Ukrajna?
Azt a baromságot pedig senki ne képzelje,hogy a Honvédség tettlegesen fel fog lépni a kárpátaljai magyarok védelmében!
Mi nem vagyunk Oroszország,hogy csak úgy mindenkire szarva katonákat küldjünk egy idegen szuverén államba a saját etnikumunk védelme érdekében.

Akkor mit kerestünk Irakban és Afganisztánban? ;) ...pedig ott még magyar állampolgárok sem voltak....
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 020
113
@Dudi
"Azt a baromságot pedig senki ne képzelje,hogy a Honvédség tettlegesen fel fog lépni a kárpátaljai magyarok védelmében!
Mi nem vagyunk Oroszország,hogy csak úgy mindenkire szarva katonákat küldjünk egy idegen szuverén államba a saját etnikumunk védelme érdekében. "
Attól függetlenül, hogy ez a realitás, amit megtehetünk (jogilag is meg erőinket tekintve is), azért valahol ez szomorú... :S Mégis mi a ...-ért harcoljon a Honvédség, ha nem a magyarokért?
Persze, menjünk kézenfogva Afganisztánba, meg Afrikába, mert a nagyok ettől lesznek mosolygósak ránk. Awww...
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 926
18 391
113
"Miért gondolja bárki is,hogy meg akar minket támadni Ukrajna?"

Szerintem ezt nem gondolja itt senki.

"Azt a baromságot pedig senki ne képzelje,hogy a Honvédség tettlegesen fel fog lépni a kárpátaljai magyarok védelmében!"

Ebben igazad van, csupán megjegyzem, hogy állampolgársági törvényünk okán, több tízezer állampolgárunk él ott. Jó kis helyzet ez ugye ?
Vajon lesz annyi hozadéka az ukrajnai történéseknek, hogy a mindenkori kormányzat kicsit többet költ majd honvédelemre ?
Nem tudom...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 232
76 767
113
zotyek78

A honvédelmi törvényben feketén fehéren le van írva az,hogy mire való a Honvédség(és ez válasz az Afganisztános meg Irakos felvetésekre).

Egész konkrétan erről beszéltem:
"MÁSODIK RÉSZ

A HONVÉDSÉG

IV. Fejezet

A HONVÉDSÉG JOGÁLLÁSA ÉS FELADATAI

35. § (1) A Honvédség polgári irányítás alatt álló, függelmi rendszerben működő, békében az önkéntességen, rendkívüli állapotban és megelőző védelmi helyzetben az önkéntességen és az általános hadkötelezettségen alapuló állami szervezet. Egyes szervei törvényben meghatározott katonai igazgatási feladatokat is ellátnak.
(2) A Honvédség a feladatait a honvédelemben közreműködő más szervekkel együttműködve hajtja végre.
36. § (1) A Honvédség fegyverhasználati joggal látja el a következő feladatokat:
a) a Magyarország függetlenségének, területének, légterének, lakosságának és anyagi javainak külső támadással szembeni fegyveres védelme,
b) a Szent Korona és a hozzá tartozó egyes jelvények őrzése és védelme,
c) a szövetségi és nemzetközi szerződésből eredő egyéb katonai kötelezettségek - különösen a kollektív védelmi, békefenntartó és humanitárius feladatok - teljesítése,
d) a honvédelem szempontjából fokozott védelmet igénylő létesítmények őrzése és védelme,
e) egyes kijelölt létesítmények őrzése és védelme,
f) részvétel a szükségállapot idején az erőszakos cselekmények elhárításában (a továbbiakban: felhasználás),
g) talált robbanótestek tűzszerészeti mentesítése, és egyéb tűzszerészeti feladatok térítés ellenében való végrehajtása.
(2) A Honvédség fegyverhasználati jog nélkül látja el a következő feladatokat:
a) közreműködés a katasztrófavédelemmel összefüggő feladatok végrehajtásában,
b) katonai szakértelmet és speciális eszközöket igénylő feladatok ellátása,
c) részvétel az állami protokolláris feladatok teljesítésében,
d) közreműködés a nemzetközi megállapodásban vagy jogszabályban meghatározott hadisírok, katonai és hősi emlékművek fenntartásával kapcsolatos feladatok végrehajtásában és a kegyeleti tevékenységben,
e) közreműködés az állami közfoglalkoztatás feladatainak végrehajtásában.
(3) Az (2) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatot a Honvédség térítés ellenében láthatja el.
37. § (1) A Honvédség felhasználása esetén meg kell határozni annak célját, időtartamát, a kirendelt erők feladatait, létszámát és eszközeit, fegyverzetét, továbbá földrajzilag körülírt területét. A kirendelt erők a Honvédség állományába tartozó kijelölt parancsnok vezetésével hajtják végre a feladatot.
(2) A 36. § (2) bekezdés a) pontja szerinti közreműködői feladatát az abban résztvevő honvédségi szervezetek katonai függelmi rendszerben, saját parancsnokaik vezetésével hajtják végre.
(3) A 36. § (2) bekezdésében meghatározott feladatok teljesítésére alárendelt szervezeteitől legfeljebb 200 fő 21 napi időtartamot meg nem haladó igénybevételéről a Honvéd Vezérkar főnöke, az ezt meghaladó létszámú vagy időtartamú igénybevételről a honvédelemért felelős miniszter dönt. A 3000 főt meghaladó igénybevételről a honvédelemért felelős miniszter - a döntéssel egyidejűleg - az Országgyűlés honvédelmi ügyekkel foglalkozó bizottságát tájékoztatja.
(4) A Honvédség szállítóeszközei és műszaki munkagépei - a rendszeresített harcjárművek és a fegyverzet kivételével - kérelemre, a honvédelemért felelős miniszter engedélyével, megállapodás alapján, térítés ellenében, ideiglenesen átengedhetők.
(5)48 A készenlét fokozása érdekében, a Honvédség szállítóeszközei, műszaki munkagépei, rendszeresített harcjárművei és fegyverzete a honvédelemért felelős miniszter engedélyével, a Honvéd Vezérkar főnöke és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (a továbbiakban: KNBSZ) főigazgatója által meghatározottak szerint kerülnek biztosításra a KNBSZ számára."
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 642
888
113
<blockquote rel="dudi">fip7

Miért gondolja bárki is,hogy meg akar minket támadni Ukrajna?
Azt a baromságot pedig senki ne képzelje,hogy a Honvédség tettlegesen fel fog lépni a kárpátaljai magyarok védelmében!
Mi nem vagyunk Oroszország,hogy csak úgy mindenkire szarva katonákat küldjünk egy idegen szuverén államba a saját etnikumunk védelme érdekében.

Akkor mit kerestünk Irakban és Afganisztánban? ;) ...pedig ott még magyar állampolgárok sem voltak....</blockquote>

Dudi szerintem -sajnos- tapasztalatból beszél, azt a részt is kiemelném,hogy "mindenkire sz..." szóval egy bólintás esetén lehetne róla szó.

Hogyan lehetne elérni a bólintást? Az okosoknak meg kell magyarázni,hogy fenn állhat az a veszély,hogy a maci megérzi az áfonyát és nem csak az oroszok lakta területekre megy be, de ha ez nem is akkor egy szakadás elképzelhető. Az orosz rész az oroszoknál maradna, míg az általunk vázolt részek lehet az EU-hoz húznak, etnikai és történelmi alapon visszacsatolhatóak lennének,ami azt eredményezné,hogy ha az új kormány nacionalista és eu ellenes lenne akkor is profitálna az eu, hiszen ezek a területek, már régi tagországokhoz kerülnének. Az eu ellenesség talán csökkenhetne, illetve kicsit pörgethetné az érintett tagállamok gazdaságát.


De csak tipp, mert szeretek bonyolítana, vagy éppen a lehetőségek feltérképezését és azokat megindokolni :))
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 696
28 092
113
Ilyenkor mi van?
http://en.ria.ru/world/20140302/188009249/Ukraine-Appeals-to-NATO-for-Assistance.html