1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Boeing/AgustaWestland AH-64 Apache

Diskurzus a(z) 'Harci helikopterek' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Hát azért egy szerződésestől többet vártam volna, ha már egyszer a komplex hadviselésről van szó...
   
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  GrGLy

  Semmije nincs a Honvédségnem ami meg tudna állítani 24 Apache-ot.Tetszik nem tetszik ez a helyzet.A Gripennek ott vannak de csak akkor van esélyük,ha levegőben vannak márpedig az ország felett nincs 0-24-es vadászvédelem a levegőben.
   
 3. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Jajj dudi, ne kezd már te is ezt, az isten szerelmére, te mégis csak egy képzett katona vagy.

  Ne csináljuk már azt, hogy fogjuk a ma Magyar Honvédségét a <b>békeidős állapotában és eljárásaival</b>, majd varázsütésre ráeresztünk 24 tengelyig pakolt Apache-ot a semmiből. Ez nettó baromság...
   
 4. dudi

  dudi Well-Known Member

  Egy háborús helyzetben is döntő tényező lenne(és nem a mi javunkra).
   
 5. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  A Socatokon Spike-ER rakéták vannak. Azzal bármilyen jelenleg létező szárazföldi haditehnikát meg lehet semmisíteni. Előnye, hogy a helikopter tereptárgyak mögűl is indíthatja, tehát a földi légvédelem sem veszélyezteti.
  Attól, mert egy böhöm szállítóhelire szerelték őket, nem kéne lebecsűlni.
   
 6. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Ma már nem a fegyver a lényeg, az régimódi hadviselés.
  Intelligens ember pici barátságos zöld emberkéket küld kirándulni a szomszédba. Ez az új divat errefelé. Dudinak adnék amúgy igazat. Simán mattolni lehetne ennyivel (legyen az apacs vagy kamov) akár ma este is a magyar Honvédséget.
   
 7. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Éééés a baromság elkezdett hódítani. Remek...
   
 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  GrGLy

  Egy esetleges háborúban is teljesen ugyan ez lenne a helyzet,ne legyenek illúzióid!A 14 Gripenen kívül mással nem tudnánk hatékonyan felvenni ellenük a harcot.
   
 9. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  :D De én csak 2 dologról beszéltem. Az egyik a mai divat. Miszerint mire észreveszed mi van meg sírsz egy kört a natós haveroknak (lásd Ukrajna) addigra gáz van és ezek a gépek már feletted köröznek. Egy ilyen csoportosítás meg a kb 200 km/órás utazósebességével oda menne itthon ahova szeretne.
  Azt mondta vagy jó 2000 éve az öreg Cézár hogy:<i>Ha békét akarsz, készülj a háborúra!</i> Nem volt egy ügyetlen ember azért. Nem hiába tudják 2000 éve hogy ki volt ő.
   
 10. Roni

  Roni Well-Known Member

  Nem vagyok meglepve amit dudi mond hisz az egész magyar haderő egy kalap szar kivéve az a 14 gripen.
  Dudi a a mostani szíriai haderőt le tudnátok verni?
   
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  Roni

  Nézz a számokra.Hiába jobban képzett egy magyar katona a semmivel nem lehet modern háborút megvívni!
   
 12. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Az Assad-féle oroszokra, az FSA féle jenkikre, vagy az Al-Nusra-féle szaúdiakra gondolsz?

  Utóbbiak ellen megfelelő eszköz lehet egy Allahu Akhbar generátor, illetve egy vízágyú szentelt vízzel. Ééééés itt jön a képbe a mobil víztisztító. Nincs több kérdésem :D
   
 13. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Ez csak két helikopter különböző leszállási fázisainak egy képbe összeillesztése. :)

  Volt itt (?) már nemrég ilyen kép EF, F-15, F-16, Szu-27/35 manőverezéséről is.
   
 14. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 15. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  @dudi

  Nincsenek illúzióim, de nehogy már nekem, a hülye civilnek és hülye újságírónak kelljen kioktatnom egy hivatásost az <b>összfegyvernemi hadviselésről és eleve a fegyveres konfliktusok működéséről.</b>

  De akkor legyen, sakkozzuk végig ezt az egészet...

  Ha a 24 felfegyverzett AH-64 és a Honvédség jelenlegi képességeit <b>abszolút értékben</b> vizsgáljuk, akkor igen, könnyen az Apache-ok oldalára billenhet a mérleg, de az elsők között rúgnám ki azt a katonai szakértőt, amelyik így közelít meg egy stratégiai kérdést (főleg Irak és Afganisztán után...).

  Szóval a tényállás: Bontunk egy üveg jóféle pálinkát, majd <b>24 db. AH-64 helikopter megtámadja Magyarországot</b> (Itt szögezném le, hogy hadbíróság elé küldeném azt a bagázst, amely azt kiötölte, hogy harci helikopterek ellenséges légtérben, felderítés, légi- és földi támogatás nélkül rárontsanak akár csak kecskepásztorokra is).

  <b>Honnan jönnek az Apache-ok?</b> Európában mindössze három ország repüli őket: az Egyesült Királyság, Hollandia és Görögország. Egyik sincs a közelben, legalább 3 másik ország légterén kell átrepülniük, mire ideérnek (ha egyáltalán átjutnak rajtuk). Az Apache harci hatósugara kb. 500 km, ettől mindhárom ország messzebb van, ami azt jelenti, hogy az Apache-okra póttartályt kell aggatni, hogy egyáltalán eljussanak ide, ami következtében már elve kevesebb, konkrétan fele annyi fegyverzetet tudnak vinni (nem, nincs leszállás, meg tankolás, meg kiskutyafüle, 24 Apache van és nuku támogatás, nem én találtam ki).

  Felmerül a kérdés: <b>mégis mi a túróért támadna meg minket</b> az Egyesült Királyság, Hollandia (akikkel most nyomtunk le egy puszi-pajtás hadgyakorlatot) vagy Görögország?

  Felmerül a kérdés ad 2.: ha egy NATO-tag úgy gondolja, hogy ő csak úgy megtámad egy másik, tőle jó messzire levő NATO-tagot, akkor mégis mi fog történni? A többi NATO-tag széttett lábakkal nézegeti, ahogy tengelyig fegyverzett harci helikopterek randalíroznak a légterében?

  De rendben, lehúzunk még egy deci pálinkát és ezeket a kérdéseket jóindulatúan delíriumba folytjuk.

  A harmadik deci pálinka után már eléggé levetkőztük ahhoz a gátlásainkat, hogy ideérjenek az Apache-ok, de mivel találják szembe magukat? Miután sikerrel végigvilágították magukat több (NATO) ország légterén (kupica pálinka), nagy valószínűséggel a Magyar Légierő is tudna róluk és menne a levegőbe a készültségi Gripen. A Gripen-pilóta pedig nem hülye, előbb-utóbb feltűnne neki, hogy nem 24 eltévedt osztrák turistát kell visszakísérnie a határhoz, ezért nem sokkal később jönne még egy pár Gripen, természetesen AIM-120-szal és AIM-9-cel megpakolva (ha nem éppen az olasz, cseh, lengyel, román vagy horvát légierő még, mint NATO-tag és egyben szövetséges országok). Kérdem én, hogy möszjö "vért izzadva többet repülök, mint 300 km/h" Apache-pilóta mivel manőverezi ki a fent említett rakétákat oder a Mauser BK-37 gépágyú lövéseit? Persze mondhatjuk azt, hogy elbujkálnak a fák között, meg a csalitosban, de akkor meg mit csinál a földiekkel? Mistral, RPG, AK, PKM. Egyik sem csodafegyver, de az Apache sem sebezhetetlen. Irakban 12 Apache-ot is lelőttek teljes légi fedezet és földi támogatás mellett, nagy részét még csak nem is rakétával, hanem sima kézifegyverrel.

  További kérdés, hogy ha mégis sikerrel rajtaütnek a Gripeneken és a győrieken a "4. deci pálinka hadművelet" során, majd elkezdik gyakni a szárazföldieket, az egyre fogyó nafta és muníció következtében mit csinálnak? Hazamennek? És <b>hol az eredmény?</b> Hát az <b>ok?</b> És mire jönnek vissza? És <b>mi a nemzetközi visszhang?</b> <b>Mi a hazai reakció?</b>

  Érthető már, hogy miért nincs értem annak, amit itt állítotok? Mert ilyen alapon mondhatnám azt, hogy a magyar biztonsági őrök a legfélelmetesebbek a világon, mivel simán bevehetnék az EU vezető szerveit sakkban tartva az egész EU-t. Szabadon lehet utazgatni az EU-ban, elbuszoztatunk 500 nyugdíjas biztonságit civilben Brüsszelbe, meg némi ügyeskedéssel a fegyvereiket és lerohanjuk az intézeteket és máris a miénk a teljes EU vezetése. Csak ennek éppen annyi értelme van, mint hogy Dél-Korea holnap partra száll Kanadában.

  Van ok, azt követi az okozat és az egészet közre fogja a realitás. Aztán persze vannak a gondolkodás nélküli baromságok, amelyeket könnyebb leírni, mert nélkülözni lehet hozzá az agyat, a komplex gondolkodást meg úgy a stratégiai elemzés képességét, elég csak némi indulat, vagy elvakult demagóg meggyőződés, aztán lehet vele a többi elvakult lájkjait gyűjtögetni az igazságérzet hamis illúzióját keltve.

  Persze lehet hipotetikusan is gondolkodni, csak aztán ne háborodjunk fel, ha ezt valaki megkérdőjelezi.

  "24 Apache leoffolja a magyar haderőt". A makói asszonykórus meg leoffolja 88-asokat. Miért? Mert azok csak néznének ki a fejükből, mert nem hinnék el :)
   
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  GrGLy

  Nem vagyok hivatásos katona.

  Elkanyarodtál a mondanivalóm lényegétől!A lényeg az,hogy adott esetben 24 harci Apache lekukázná a Honvédséget nem pedig az,hogy honnan jönnek,hogy kerülnek ide stb.
   
 17. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  @GrGLy
  Egy kicsit túlspiláztad Dudi hozzászólását... :)
  Leegyszerüsítve, ha szitu van, akkor pl. 20+ olyan harci heli, mint pl. az Apache (v. Socat...) önmagában eldöntheti a helyzetet. (Természetesen ettől függetlenül nem önmagukban fogják.)
  Az pedig, hogy Socat... izé, Apache soha a bűbánatban nem lesz bevetve ellenünk az kb. annyira esélyes, minthogy Ukrajnában soha nem lesz balhé. :)
   
 18. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

  Ez csak két helikopter különböző leszállási fázisainak egy képbe összeillesztése. :)

  Volt itt (?) már nemrég ilyen kép EF, F-15, F-16, Szu-27/35 manőverezéséről is.

  </blockquote>

  És akkor ez mi?? :D fakevideo?? :D :D
  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=muotYZI7Bpw
   
 19. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Pocok75: ha megnézed a fotót, akkor minden 4-5. gépen van radar a rotor felett. Részemről csak vicc volt hogy képmontázs.
   
 20. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

  Bocs! Akkor csak én nem értettem a humort benne! :D :D
   

Ezen oldal megosztása