Brit haderőreform 2025 avagy "Army 2020 Refine" és hadiipar

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
20 638
38 990
113
Nem tudom a tüzérséget minek idehozni, azon nem segít egy ponyva, vagy zárt kivitel :)
Nem segít a zárt kivitel?
Azt tudod, hogy a STANAG lvl. szinteket úgy adják meg, hogy a 155-ös gránatot milyen tavolságban védi ki?
Szerinted miért.


A kilátás mindenesetre páratlan belőle, az meg egy felderítő járműnek előnyére válik.
Azt' sapka+sál.
o_O
Nyilván azért tették rá azt a nyomorult EO tornyot, mert Eddie a sas szeme mindent lát!
:D
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
33 227
63 354
113
PROTECTOR-scaled.jpg


RAF begin crew training for new armed drone...

The Royal Air Force (RAF) has initiated aircrew training for the new Protector RG Mk1 Remotely Piloted Aircraft System (RPAS) in the United States.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
13 894
20 368
113

The Royal Air Force (RAF) has initiated aircrew training for the new Protector RG Mk1 Remotely Piloted Aircraft System (RPAS) in the United States.​

 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
20 638
38 990
113
Na úgy néz ki, az angolok is módosítottak az elképzeléseiken.
A közepes helikopter programjukat tovább húzzák mert - állítják - nincs elég megfelelő pályázó típus.
Most a céldátum 2025, de valljuk be ezt ők sem gondolhatják komolyan. :rolleyes:Ugyan az, mint az arabok...
 
 • Tetszik
Reactions: Pogány and Ocses

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
14 667
27 658
113
Nagy-Britannia már nem képes nagy kaliberű lövegcsöveket előállítani - ismerte be a BAE Systems.


Összefoglaló a korlátozottan olvasható cikkről:

Erről a Shephard média számolt be a BAE Systems védelmi vállalatra hivatkozva.


Nagy-Britannia olyan helyzetbe került, hogy stratégiailag fontos védelmi képességeinek egy része leállt a „hidegháborút” követő, úgynevezett „világleszerelés” időszakában. Most a fegyveripar egy egész ága elveszett az ország számára.A BAE Systems képviselői elismerték, hogy a Challenger 2 harckocsik és az AS-90 önjáró tarackok Ukrajnába történő szállítása előtti helyreállítása úgynevezett "kannibalizálást" igényelhet, vagyis egyes járművek fegyvereinek eltávolítását más járművek helyreállításához. Nagy-Britannia egy új katonai segélycsomag részeként ez év tavaszán jelentette be a fent említett harckocsik és önjáró fegyverek átadását .

brit tüzérség​


A brit tankokhoz való hordók gyártásának problémája kritikus a mai egyedi tervezésű fegyverek használata miatt.

A Challenger 2 továbbra is az egyik utolsó fő harckocsi a világon, amely 120 mm-es puskás fegyvert használ, míg a világ többi része az 1970-es és 1980-as években tért át a hasonló sima csövű rendszerek használatára.
Challenger_2_main_battle_tank-1024x623.jpg
Brit tank Challenger 2. Fotó nyílt forrásból.
Ezt a döntést a műszaki jellemzők számos előnye okozta, például a lövés nagyobb pontossága nagy távolságokon. Most azonban komoly probléma lett belőle, mert Nagy-Britannián kívül senki nem készített ilyen fegyvert.Békeidőben a tüzérségi rendszerek nagyon kevés lövést adnak le, és általában csak gyakorlatok során teszik ezt. A pénzmegtakarítással járó kis tüzelés és a statikus szimulátorok bevezetése biztosította a fegyverek hosszú élettartamát. Aktív ellenségeskedések körülményei között azonban a fegyverek fogyóeszközökké válnak, amelyeket rendszeresen cserélni kell.

A cső élettartama a kilőtt lőszer típusától és számától függ. Például egy puskás tankfegyvernél ez az erőforrás kb. 500 lövés, akkor meg kell változtatni.
SAU AS90. Ukrán katonai kiképzés Nagy-Britanniában, 2023. március Fotó: Nagy-Britannia Védelmi Minisztériuma
AS-90 önjáró fegyverek. Ukrán katonai kiképzés Nagy-Britanniában, 2023. március Fotó: Nagy-Britannia Védelmi Minisztériuma
A tüzérségi hordók gyártásának kapacitásának elvesztése a tüzérséget is érintette - a briteknek csövhiánnyal kellett szembenézniük az AS-90 önjáró tarackok L31-es fegyvereihez.

Az ország tüzérségi alakulatai jelenleg AS-90 önjáró lövegeket használnak alapváltozatban 39-es kaliberű löveggel, és ennek továbbfejlesztését az 52-es kaliberű csővel ellátott AS-90D Braveheart. És ha ez utóbbit jelenleg licenc alapján gyártják a lengyel HSW vállalatnál a lengyel Krab önjáró fegyverekhez, akkor 39 kaliberű csöveket sehol sem találni.

Az ukrán lövészek Nagy-Britanniában történő kiképzéséről közzétett anyagok alapján megállapítható, hogy 39 kaliberű hordóhosszú önjáró tarackokat szállítanak át Ukrajnába. Ez pedig Ukrajna számára is kényessé teszi az ezekhez a tarackokhoz való hordógyártás hiányának problémáját.
 
 • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
8 219
25 669
113
Komoly előrelépés várható...ez a legnagyobb bajuk.