Tudom, hogy ez a magánvéleményem, de a saját korában a Párduc volt valamilyen szinten MBT, míg az első modern MBT az talán a T-64A-volt, még ha nem is ennek hívták.
Én úgy tudom, hogy az MBT egy olyan tank ami a nehézharckocsik tűzerejével és védelmével rendelkezik, miközben a közepes harckocsik mobilitását nyújtja.
A Párduc és a T-64A ilyen volt, a többi kortársuk meg nagyon nem....
Egy Leopárd 1 vagy egy AMX-30 inkább páncélvadász, mint harckocsi. De ha mindenképpen harckocsiba akarod besorolni őket akkor közepes tankok.
Vékony páncélzat, jó mobilitás, közepes tűzerő.
Az M60 az közepes tankos páncélzat, tűzerő és mobilitás.
A Chieftain viszont nehéz harckocsi. Ami jó páncélzat, jó tűzerő és gyenge mobilitás. Ezt hozza is.
A Chieftain meghajtása borzasztóan fos volt, ez köztudott. Menetből meg lényegében nem tudott lőni, bár ez akkoriban majdnem minden tankra igaz volt valamilyen mértékben. (1966-ról beszélünk!)
Álló helyből viszont APDS-el is nagyon nagy tűzereje volt, lényegében a T-64A-ig bármit ki tudott lőni. (Kisebb távon arra is veszélyes volt!)
És ami fontos, hogy őt viszont 2 km-ről nem nagyon tudták kilőni.
Akkori HEAT-ok elég szarok voltak ami a pontosságot illeti, szóval a szovjet HEAT lőszerek csak kis távolságból jelentettek rá veszélyt.
A szovjet APDS-ek nem vitték át a páncélját (ellentétben mondjuk a Leopárdal....) így a Chieftain elég jó védelmet nyújtott a csatában.
Az más kérdés, hogy a 70's évek nyíllövedékei már átlőtték a páncélját. De volt egy kb. 5-6 év amikor kifejezetten jól védett volt.
Utána pedig igen sokáig a legjobban védett nyugati harckocsi volt.
Értem én, hogy divatos a NATO versenyre hivatkozni, hogy milyen szar a Chieftain , mert hát a Leopárd pontosabb....
Igen, csak a teszten nem lőttek vissza!
Kíváncsi lettem volna, mit hoz ki a teszt, ha a Leopárd 1-nél minden bekapott találat instant halál, míg a Chieftain esetén csak a T-64A esetén áll ez fent.
Úgy érzem kicsit más lett volna a teszt kifutása
Ettől még legendásan szar volt a megbízhatósága és n+1 hibája volt.
Viszont ettől függetlenül én nagyobb harértékűnek tartom, mint a nyugati kortársait. (védekező háborúban)