Civil fegyvertartás

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 907
9 378
113
Nem kell cipelni. Ez a mászkálás filmekből eredő(?) pepper mánia.
Nem abból indultam ki, hogy hátizsákos turista az ember, hanem van egy helyed ahol élhetsz, amit meg kell védeni.
Nem hiszem, hogy valaha is eljönne a Mad Max világa.
De a közbiztonság romolhat, lehet élelmiszerhiány, energiaválság, polgárháború, újabb járvány. Ennek mindnek volna azért egy keretrendszere, mégha a mostani életünktől idegen, és erőszakosabb is.
Szóval nem baj, ha az ember képes megvédeni a tulajdonát és a szűk környezetét.

Egyébként én a tűzerőben hiszek :D, na meg a súly a megbízhatóság jele, és lőszerből soha nem elég!

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 787
35 533
113
Egyébként én a tűzerőben hiszek
Én meg a közösségben.
De a közbiztonság romolhat, lehet élelmiszerhiány, energiaválság, polgárháború, újabb járvány. Ennek mindnek volna azért egy keretrendszere, mégha a mostani életünktől idegen, és erőszakosabb is.
De erre nem a császkálás a megoldás.

• Tetszik
Reactions: bel and Horizon

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 907
9 378
113
Nem, nem szokásom. Azt hitted igen? :)

(Persze, hogy olvastam, de több hozzászólás abból indul ki, hogy mit érdemes -fegyverként- magával vinnie az embernek.)
Én nem a mobilitással összefüggésben reagáltam, sőtt, kiemeltem, hogy a saját ingatlan és javak védelmét tartom fontosnak.

• Tetszik
Reactions: phaidros

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
21 623
28 493
113
Bocs, de most eskü komoly: Mo-n milyen szabályok vonatkoznak az antik vagy replika szálfegyverekre?

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
5 354
17 711
113
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
21 623
28 493
113
Nem szálfegyver, de nekem ez van. Családi örökség.

MTg3MDIxNQ.jpg
1904M szablya?

Szvsz szálfegyver, legalábbis én ezt értem alatta:
Főként támadásra való szúró, vágó v. ütő fegyver (lándzsa, (ala)bárd, kard, szablya; szurony, tőr; csákány, buzogány stb.).
/Pallas Nagylexikon/

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
21 623
28 493
113
Önvédelemre, vagy műtárgyvédelemre gondolsz?
Önvédelmileg mennyire lehet forgatni? (nyilván saját magánterületen)

Antikvitásilag megkérdezem a vámos ismerőseimet sztm. Most lenne lehetőségem egy eredeti 1796m könnyűlovassági szablyát
behozni GB-ből.

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 907
9 378
113
1904M szablya?

Szvsz szálfegyver, legalábbis én ezt értem alatta:
Főként támadásra való szúró, vágó v. ütő fegyver (lándzsa, (ala)bárd, kard, szablya; szurony, tőr; csákány, buzogány stb.).
/Pallas Nagylexikon/
Szerintem az szúró-vágó eszköz, passz. Szálfegyverként én a hosszú, nyelezett fegyvereket ismerem. Pl.: lándzsa, alabárd, kopja...
De ez inkább szemantika csak. Nem esik szabályozás alá a birtoklásuk, csak a viselésük.

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 907
9 378
113
Önvédelmileg mennyire lehet forgatni? (nyilván saját magánterületen)

Antikvitásilag megkérdezem a vámos ismerőseimet sztm. Most lenne lehetőségem egy eredeti 1796m könnyűlovassági szablyát
behozni GB-ből.
Ebben nem tudok okosat mondani, olvasd át a ptk ide vonatkozó szabályozását.
Az önvédelemnek nyílván jogosnak kell lennie, vannak enyhítő és nehezítő körülmények is.
A saját otthonodban és ingatlanodban más az elbírálás, megint más nappal és éjszaka, megint más erőszakos behatolás esetén, és más ha ijedt vagy, más ha veszélyben érzed az életed...etc..
Régen foglalkoztam vele.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
21 623
28 493
113
Ebben nem tudok okosat mondani, olvasd át a ptk ide vonatkozó szabályozását.
Az önvédelemnek nyílván jogosnak kell lennie, vannak enyhítő és nehezítő körülmények is.
A saját otthonodban és ingatlanodban más az elbírálás, megint más nappal és éjszaka, megint más erőszakos behatolás esetén, és más ha ijedt vagy, más ha veszélyben érzed az életed...etc..
Régen foglalkoztam vele.
Már csak azért, mert anno még back in Old Blighty volt alkalmam kipróbálni így lóhátról is
és eléggé meggyőző volt. Lett is belőle a legkedvencebb evör típusom.
Ma meg már replikát, pontosabban után gyártottat is lehet szerezni egész jó minőségben (mégse egy antik darabot
nyúzzon az ember).
Csak ezzel az a baj, hogy nagyon könnyen lehet vele 'halálos balesetet' okozni. De legalábbis végtag amputációt.
(ha meg nem lóról vívsz, akkor legalább a ló füleire nem kell vigyázni :D )

166328.jpg

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 907
9 378
113
Már csak azért, mert anno még back in Old Blighty volt alkalmam kipróbálni így lóhátról is
és eléggé meggyőző volt. Lett is belőle a legkedvencebb evör típusom.
Ma meg már replikát, pontosabban után gyártottat is lehet szerezni egész jó minőségben (mégse egy antik darabot
nyúzzon az ember).
Csak ezzel az a baj, hogy nagyon könnyen lehet vele 'halálos balesetet' okozni. De legalábbis végtag amputációt.
(ha meg nem lóról vívsz, akkor legalább a ló füleire nem kell vigyázni :D )

166328.jpg
Szerintem nem esik szabályozás alá, annyit veszel otthonra, amennyit akarsz.
A saját füleidre és a másik karodra azért majd vigyázz.

• Tetszik
Reactions: SirHiggins

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 378
17 634
113
Nyilván nem fogok szablyát felkötve lidlibe menni ( :( ) , de van rá valami behozatalra, jogos védelemre vonatkozó kitétel?

Postatörvény tudtommal tiltja az ilyen közveszélyes cuccok szállítását, ellenőrzik is, úgyhogy postán inkább ne, hanem valamilyen erre szakosodott vagy alkalmas futárral. Anglia eleve valami nagyon elborult szabályozást követ ezekben a dolgokban, a legártalmatlanabb cuccokra is azt mondják az eladók, hogy inkább hagyjuk, annyira bonyolult meg drága az engedélyeztetés. Érdemes lenne az eladónál körbejárni.

Amúgy ha már benn van, semmi különös szabály nincs rá, csak utcán ne mászkálj vele. Önvédelem (mivel nemigen mászkálhatsz vele, inkább otthonvédel) pedig ugyanaz mint bármi más, az eszköz nincs megszabva, a jogos védelmi helyzetnek kell fennállnia.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
21 623
28 493
113
Postatörvény tudtommal tiltja az ilyen közveszélyes cuccok szállítását, ellenőrzik is, úgyhogy postán inkább ne, hanem valamilyen erre szakosodott vagy alkalmas futárral. Anglia eleve valami nagyon elborult szabályozást követ ezekben a dolgokban, a legártalmatlanabb cuccokra is azt mondják az eladók, hogy inkább hagyjuk, annyira bonyolult meg drága az engedélyeztetés. Érdemes lenne az eladónál körbejárni.

Amúgy ha már benn van, semmi különös szabály nincs rá, csak utcán ne mászkálj vele.
Kint, export oldalon nincs semmi extra. Nem tartozik műkinkcsvédelmi szabályozás alá.
Mo-n szvsz inkább háklisak. De max megszemlézik.
Ezt lezsírozom én, ami nem tiszta, az a muzeálissága miatti esetleges tortúra.

Meg az sem, hogy ha lecsapom a rosszfiú kézfejét, stb (nyilván életet nem vesz el az ember ha nem muszáj), az mennyire fér bele esetleges betörés jogos elhárításának kritériumaiba :D

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
5 354
17 711
113
Nem hiszem, hogy valaha is eljönne a Mad Max világa.

Én élmény / hobbilövészeti jelleggel lövök, meg tartok fegyót, nem pedig az elszabadult rémképek miatt. Azonban az európai országok, még mi is beletartozunk, háborús pszichózisba kerültek, hogy finomabb vagy leplezetlen módszerekkel hirdetik a veszélyhelyzetet, és társait.

Ezekkel teljesen egyetértek.

Egyébként én a tűzerőben hiszek :D, na meg a súly a megbízhatóság jele, és lőszerből soha nem elég!

Nekem elsődleges fegyóm az AR-15-9-es lenne, 7 tárral, akkor valamikor, de nem most tervezek egy pisztolyt is, reflex irányzékkal és fegyólámpával, és egy Warrior Assault Systems (WAS) DCS mellényt is.

• Tetszik
Reactions: reich_und_roll