MegtörténikHogyhogy nem hallottam ilyenről ?
Mi volt annak idején az oka ? Most miért nincsen ilyen (nem csak a rendőröknél meg katonáknál, hanem a civil fegyvertartóknál is megtörténhetne ilyen, és mégsem történik meg) ?
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
MegtörténikHogyhogy nem hallottam ilyenről ?
Mi volt annak idején az oka ? Most miért nincsen ilyen (nem csak a rendőröknél meg katonáknál, hanem a civil fegyvertartóknál is megtörténhetne ilyen, és mégsem történik meg) ?
A .22 kaliber elterjedtsége az USA-ban jelentős, így a bűncselekmények statisztikájában is nagy számot hoznak. Ezek azonban döntően NEM ERŐSZAKOS bűncselekmények, inkább jogellenes tartásból/használatból adódnak.Szia,
Magyar statisztikam nincs, csak USA, de ott 2017-2021 kozott 133 ezer buncselekmenyben hasznaltak .22 LR fegyvert:
![]()
Illetve 2022-ben 36000-szer:
![]()
Nem a .22-es, hanem az .50BMG az a kaliber, amit meg nem hasznaltak buncselekmeny elkovetesere az USA-ban.
Ezzel szemben otthonvedelemre szerintem az osszes loszer kozul a .22-es a LEGALKALMATLANABB, mert ugyan egy pontos talalattal meg lehet olni a tamadot elobb-utobb, de gyors megallitasra messze alkalmatlanabb, mint pl. egy 9x19-es loszer.
Termeszetesen a .22-es fegyvereknek is megvan a helyuk a vilagban, hiszen ezekkel lehet a legolcsobban gyakorolni.
A .22 tartásának korlátozott, de egyszerűsített engedélyezése egy helyes lépés lenne a fegyverkultúra fejlesztésének terén.
Minden szavaddal egyetértek.Alapvetően nem a kiskaliberre vagy annak tarthatóságára hegyezném ki a dolgot, hanem a polgári fegyvertartás bürokratikus, MHSZ korszakból örökölt nehézkességére, ami egyben a fegyvertartási kultúra gátja is.
Jelenleg ugyanis három út van a polgári engedélyköteles fegyvertartásra:
- önvédelmi (ismert okok miatt hagyjuk, egyébként szerintem a jelenlegi bűnözési statisztikák mellett nem is indokolt)
- vadászcélú
- sportcélú
A vadászra most nem térnék ki, ez annyiban korlátozott, hogy csak hosszúfegyverre jó, és abból is korlátokkal, ellenben nem vegzálják szükségtelenül a polgárt, viszonylag drága bekerülési költséggel, de ha megvan, bürokrácia békén hagy
A sport célú tartás adna lehetőséget a polgárok nagy részének, ez viszont végtelenül nehézkes és a profi sportlövőkre szabott, évenkénti értelmetlen EÜ vizsgálattal, klubtagságival és szintfelmérőkkel.
Ebből az EÜ vizsgálat nyugodtan lehetne olyan az amatőröknek (értsd: nem profi, hivattásszerű versenyzőknek), mint a vadász, azaz egyszer leteszed a vizsgát, az EÜ-t meg a pszicót, aztán 10 évenként elég lenne az orvosi vizsgálat, akár a jogsinál. A klubtagsági is teljesen felesleges szerintem (önmagában nem ad semmit a kis kék könyvön túl), az évenkénti minősítő létjogosultsága is kérdéses (megoldják...), ez megint egy profi versenyzőkre szabott feltételrendszer, ami amatőrökre nem életszerű.
Ellenben lehetne az engedélyszerzés feltétele egy komolyabb oktatás és sportcélú vizsga letételén a minősítés megszerzse (akár kategóriánaként, pl. pisztoly kiskala-nagykala, puska-karabély), ennek során a fegyverhasználat elsajátítása és begyakorlása edzőkkel, végül a jártasság ellenőrzése. Lényegében ez a vadász feltételrendszer, csak rövid vagy sporcélú fegyverekre - ha vadászcélra sokkal komolyabb vasakra és körülményekre elég, akkor legyen elég ide is. Sportcélúval lőni csak lőtéren, lőtéri biztonsági szabályok betartásával lehetne továbbra is (megkötés), az alapszintű jártasságot már megszerezte, és megszerzi, eltanulja a gyakorlatban az engedélyes (hacsak nem a szekrénynek vette a vasat, ami nem valószínű), önvédelmi célra pedig egyébként sem hordhatja a sportcélú engedély jogosultja (helló dinamikus sportágak!), csak az arra irányadó szállítási feltételekkel hordozhatja.
Ezzel el lehetne érni egy szükséges biztonsági feltételekkel biztosított fegyverliberalizációt, és, hosszabb távon, egy élő fegyverkultúra kialakulását, ami társadalmilag a valós alapja egyébként a biztonságos fegyvertartásnak (helló csehek, szlovákok).
Szia,A 0.22-es meg bőven elegendő a magyar viszonyok között az otthonvédelemre: a támadó már maga a fegyver látványától megijed, elég ráfogni a fegyvert. Ha ezt követően is folytatja a támadást 2 lövés a combjába és üvöltve fog a földön könyörögni, hogy hívjál neki egy mentőt.
Nagyon nem szeretem a gáz/riasztó pisztolyokat: a hamis biztonságérzet életveszélyes lehet, mert mi van ha a támadó rájön, hogy a kezedben nem éles fegyver van? 0.22-essel legalább ténylegesen rá tudsz lőni. Persze nagyobb kaliber célszerűbb lenne, de a beszélgetés arról indult, hogy kaphatnának a tartalékosok is fegyvertartási engedélyt. 9mm-re biztos, hogy nem fognak kapni. Egyébként 0.22-re sem, de egy próbát azért megérne.Szia,
En szemely szerint nagyobb megallito erejunek gondolom a gazpisztolyokat, mint a .22-est, mert az elobbi legalabb a latast biztosan kikapcsolja.
Es megha van is 1-1 ellenpelda (pl. Ujpest), a 9x19-nek van emlitesre melto megallitoereje, a .22-esnek meg nincs (az oloero, hogy fel oraval a loves utan elverzik, az nagyon nem megallitoero).
A 80-as években az AMD-hez 300 lőszer volt a javadalmazás.Egy katona mennyi lőszert cipel a gépkarabélyához ?
Az elsütőket bonyolítja a megbízhatóságot pedig rontja a rögzített sorozat ezért kopik kifelé.Èn csodálkozom, hogy kikopott a rögzített sorozat.
Èn annak látom lètjogosultságát. Nem tudom az elsütőszerkezeteket mennyire bonyolította, drágította meg.
De ezt egy normális kèpzès ezt simán elensúlyozza, ès lőssz úgy rövid sorozatokat.
Èn főleg nagyobb távolságon az egyeslövès híve vagyok.
De pl volt olyan rajpk-m aki 300-400m-re is rövid sorozatokkal lőtt.
Az ő gondolatmenetet pedig, hogy főleg hirtelen felbukkanó, rövid ideig lőhető cèl, ami mozog is, ekkora távolságon azèrt már nem olyan könnyű megcèlozni, vagy jól kiváltani rá a lövèst.
Így ha elbaszod, akkor 1 lövèssel biztos nem találod el, 2-3 lövèsből viszont bekakadhat egy.
De szerintem mèg jópár eset van amikor kell a sorozatlövès.
Eszi a lőszert? Igen.
Ezèrt is tartom jobbnak az 556-ot. Abból azèrt többet tud vinni az ember minta 762-ből.
Ha választanom kellene autómata, normál lőkikèpzèssel.
5-8 a legtöbb hadseregben a javadalmazás.A 80-as években az AMD-hez 300 lőszer volt a javadalmazás.
Nemrég ukrán katonától olvastam, hogy 8 tár lőszerrel indulnak támadásra, de vigyázni kell, mert intenzív harcban ez 20 percre elég.
Az árokharc is CQB, oda sok lőszer és gránát kell.A 80-as években az AMD-hez 300 lőszer volt a javadalmazás.
Nemrég ukrán katonától olvastam, hogy 8 tár lőszerrel indulnak támadásra, de vigyázni kell, mert intenzív harcban ez 20 percre elég.
Szerintem háború esetén egy jól ellátott hadseregben annyit viszel amennyit csak szükségesnek tartasz és elbírsz.5-8 a legtöbb hadseregben a javadalmazás.
Az alap a legtöbb helyen 5-6. Kiemelt feladathoz (rohamosztag, etc) többet szoktak adni. (ez akár 12 darabra is hízhat)
Ezek a számok már az értelmes fizikai korlátokat is számba veszik.Szerintem háború esetén egy jól ellátott hadseregben annyit viszel amennyit csak szükségesnek tartasz és elbírsz.
Azt hogy? A tár 30-as, a tártáska 5 db-os volt.A 80-as években az AMD-hez 300 lőszer volt a javadalmazás.
Teljesen jó a rendszer, az Isten óvjon bármiféle könnyítéstől vagy egyszerűsítéstől.A sport célú tartás adna lehetőséget a polgárok nagy részének, ez viszont végtelenül nehézkes és a profi sportlövőkre szabott, évenkénti értelmetlen EÜ vizsgálattal, klubtagságival és szintfelmérőkkel.
Aztán miért? Aki egy roncs testileg, nem lát, az ne is fogjon ilyet a kezébe. A reporvosihoz képest az egy semmi, ahhoz képest, hogy mire is kapod meg.Ebből az EÜ vizsgálat nyugodtan lehetne olyan az amatőröknek (értsd: nem profi, hivattásszerű versenyzőknek), mint a vadász, azaz egyszer leteszed a vizsgát, az EÜ-t meg a pszicót, aztán 10 évenként elég lenne az orvosi vizsgálat, akár a jogsinál.
Hát cserébe kénytelen vagy kimenni, meglőni a szintet, vagyis legalább alapszinten meg kell tanulnod lőni - értsd nem lövöd szitává az egész családot meg a fél utcát, mikor a tőled három méterre lévő célt akarod eltrafálni...A klubtagsági is teljesen felesleges szerintem (önmagában nem ad semmit a kis kék könyvön túl), az évenkénti minősítő létjogosultsága is kérdéses (megoldják...), ez megint egy profi versenyzőkre szabott feltételrendszer, ami amatőrökre nem életszerű.
Ez kb. most is megvan, kombináltat kell csinálni. Marok, hosszú meg sörétes. Az oktatás teljesen jó, kapsz egy kb. 70 oldalas anyagot, amiben a lényeg benne van - ha meg érdekel, úgyis hozzátanulsz, a jog, amit nagyon be kell belőle nyalni.Ellenben lehetne az engedélyszerzés feltétele egy komolyabb oktatás és sportcélú vizsga letételén a minősítés megszerzse (akár kategóriánaként, pl. pisztoly kiskala-nagykala, puska-karabély), ennek során a fegyverhasználat elsajátítása és begyakorlása edzőkkel, végül a jártasság ellenőrzése.
Én inkább nehezítenék, eszetlen, milyen segghülyéket átengednek azon a vizsgán...Lényegében ez a vadász feltételrendszer, csak rövid vagy sporcélú fegyverekre - ha vadászcélra sokkal komolyabb vasakra és körülményekre elég, akkor legyen elég ide is.
Erre van a lőtérre kijárás. A lövészet vezetője a fejedet leüvölti joggal, ha a fegyver csöve rossz irányba áll, önállóan cselekszel stb... fura sokan azt képzelik, születnek a lövészet minden képességével.Sportcélúval lőni csak lőtéren, lőtéri biztonsági szabályok betartásával lehetne továbbra is (megkötés), az alapszintű jártasságot már megszerezte, és megszerzi, eltanulja a gyakorlatban az engedélyes (hacsak nem a szekrénynek vette a vasat, ami nem valószínű),
Önvédelmi célra szerintem iszonyat felesleges egy polgárnak. Hordjon sokkolót, azzal nem fenyegeti a többi járókelőt - odahaza meg küldheti bele karabélyból is az expanzív áldást.önvédelmi célra pedig egyébként sem hordhatja a sportcélú engedély jogosultja (helló dinamikus sportágak!), csak az arra irányadó szállítási feltételekkel hordozhatja.
Totálisan kontraproduktív lenne minden létező fegyverliberalizáció. A jelenlegi rendszer így is full könnyed, némi pénz meg idő, és van fegyvered.Ezzel el lehetne érni egy szükséges biztonsági feltételekkel biztosított fegyverliberalizációt, és, hosszabb távon, egy élő fegyverkultúra kialakulását, ami társadalmilag a valós alapja egyébként a biztonságos fegyvertartásnak (helló csehek, szlovákok).
Beraksz pár doboz lőszert a szimatszatyorba.Azt hogy? A tár 30-as, a tártáska 5 db-os volt.
Szia,Teljesen jó a rendszer, az Isten óvjon bármiféle könnyítéstől vagy egyszerűsítéstől.
Szerintem meg Magyarorszagon sportolni bun, es a sportorvosi a buntetes.Aztán miért? Aki egy roncs testileg, nem lát, az ne is fogjon ilyet a kezébe. A reporvosihoz képest az egy semmi, ahhoz képest, hogy mire is kapod meg.
Loteren ritkan van a lovanalban egy egesz csalad es a fel utca.Hát cserébe kénytelen vagy kimenni, meglőni a szintet, vagyis legalább alapszinten meg kell tanulnod lőni - értsd nem lövöd szitává az egész családot meg a fél utcát, mikor a tőled három méterre lévő célt akarod eltrafálni...
Gyakorlati vizsgan tenyleg erdemes lenne a jelenleginel magasabb szintet elvarni.Én inkább nehezítenék, eszetlen, milyen segghülyéket átengednek azon a vizsgán...
Sokkolot senki nem viselhet onvedelemre (vagyis szolgalaton kivul).Önvédelmi célra szerintem iszonyat felesleges egy polgárnak. Hordjon sokkolót, azzal nem fenyegeti a többi járókelőt - odahaza meg küldheti bele karabélyból is az expanzív áldást.
A kornyekbeli orszagokhoz kepest extrem szopatas az elso fegyver megszerzese.Totálisan kontraproduktív lenne minden létező fegyverliberalizáció. A jelenlegi rendszer így is full könnyed, némi pénz meg idő, és van fegyvered.
Az allam gyuloli az allampolgarait es retteg tolluk, ezert van sokkal szigorubb fegyvertorvenyunk, mint a hasonlo orszagoknak. Pedig pl. Szlovakiaban es Csehorszagban is volt 1968, szoval azt se lehet mondani, hogy nalunk 1956 miatt rettegnek jobban a neptol, mint ezekben az orszagokban.Ma Magyarországon teljesen indokolatlan bármiféle könnyítés, a rendszer úgy van megalkotva, hogy ha normális vagy, lesz fegyvered (tárolóhely kialakítás ellenőrzésnél is jobban érdekli őket a környezet, mint a szekrényed maga. Vagy a pszichológus sem a papírokat lesi, amiket rajzolgatsz, hanem hogy milyen személyiség vagy, mennyire vagy labilis). És még így is rengeteg arra mentálisan/emberileg alkalmatlan átcsúszik a szűrőn, szóval nem, maradjon a rendszer, sőt én a pszichológiát és évenkénti kötelező felülvizsgálatra tenném.
A sport célú tartás adna lehetőséget a polgárok nagy részének, ez viszont végtelenül nehézkes és a profi sportlövőkre szabott, évenkénti értelmetlen EÜ vizsgálattal, klubtagságival és szintfelmérőkkel.
Ebből az EÜ vizsgálat nyugodtan lehetne olyan az amatőröknek (értsd: nem profi, hivattásszerű versenyzőknek), mint a vadász, azaz egyszer leteszed a vizsgát, az EÜ-t meg a pszicót, aztán 10 évenként elég lenne az orvosi vizsgálat, akár a jogsinál.
A klubtagsági is teljesen felesleges szerintem (önmagában nem ad semmit a kis kék könyvön túl)
az évenkénti minősítő létjogosultsága is kérdéses (megoldják...), ez megint egy profi versenyzőkre szabott feltételrendszer, ami amatőrökre nem életszerű.
Sportcélúval lőni csak lőtéren, lőtéri biztonsági szabályok betartásával lehetne továbbra is (megkötés)
A Sport célú fegyvertartás egy mesterkélt és elavult fegyvertartási jogcím. Én a Rekreációt / Cél / Hobbilövészetet hoznám be pluszba, mint jogcímet. És még mást is.
Teljesen egyetértek, a pénzlehúzáson kívül az égvilágon semmi értelme nincs az EÜ-nek, mert jelen formájában csak azt nézik, hogy az illető lélegzik, van-e pulzusa, és mégis ezért fölöslegesen elkérik a több ezer forintokat.
A klubtagságival csak az a bajom, hogy az is pénzlehúzás, de az igazán durván ...
Az évenkénti minősítő, amint a nevében benne van, az a minimumot jelenti, nem pedig azt, hogy minden létező versenyre el kell menni, és csak azért lehet.
Ez lőklub, meg lövészfüggő. Vannak olyanok, akik egy évben 10 - 15 vagy nem tudom mennyi a max, versenyre elmennek, verik a mellüket, hogy ilyen meg olyan szintidőt lőnek, és mindenféle idétlen színű meg feliratú pólót viselve élik az életüket a lőtéren, és vannak, mint én, és még sokak, akik meglövik a minimális kötelezőt, vagyis a három meccset, és azután semmi versenyre nem megyek, nincsen semmi ilyen dedikált lövészsportoló ruházatom, és nem rivalizálók szintidősen.
Ja és semmi Tacticool cuccom sincsen.
Nekem helyhiány miatt itthon, a kis / nagykertben nem lehet kialakítani soha semmilyen lőpályát, azonban milyen jó lenne, ha mégis nem kéne 20 - 30 km-t autózni, hogy lőtérre jusson az illető.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..