Teljesen jó a rendszer, az Isten óvjon bármiféle könnyítéstől vagy egyszerűsítéstől.
Radikálisan egyszerűsíteni hülyeség is lenne, azonban attól még van bőven negatívum a jelenlegi rendszerben, amit objektív alapon felül lehetne vizsgálni, és orvosolni / megszüntetni. Én 6 éve vagyok lőklub tag, vizsgám 5 éve van, és fegyóm az 4 éve, alapszinten képzettnek érzem magam a témában, aktívan gyakorlom, és vannak még mások is a fórumban, akik ténylegesen nagy tudásúak és régi lövészek, és szintén kritikával élnek a rendszer irányába, hogy Mi jó, Mi nem jó.
Aztán miért? Aki egy roncs testileg, nem lát, az ne is fogjon ilyet a kezébe. A reporvosihoz képest az egy semmi, ahhoz képest, hogy mire is kapod meg.
Aki egy roncs testileg, az volán mögé se üljön, sőt még kés, villa, és olló sem való a kezébe, nemhogy pisztoly.
Hát cserébe kénytelen vagy kimenni, meglőni a szintet, vagyis legalább alapszinten meg kell tanulnod lőni - értsd nem lövöd szitává az egész családot meg a fél utcát, mikor a tőled három méterre lévő célt akarod eltrafálni...
A lövészet az technikai jellegű sport / foglalkozás / tevékenység is, nem pedig csak emberfüggő. Pl. amikor rákerült a céltávcső az AR-15-ösömre, lehordott, balra. Előkapta ismi a csavarhúzót, állítgatott rajta, és pontosan oda is lőtt a puskám, ahova célzott mind ő, mind én az irányzékkal. Nem rajtam, és nem is máson múlott a bénázás, hanem az irányzékot is kell így állítgatni. Más ismi a Holosunjával sokat vesződött, addig az én céltávcsövemet roppant gyorsan és könnyen fixálták.

A család, meg a fél utca szitává lövése nem is értem, hogyan jön ide, irracionális hangulatkeltés az ilyen.
Én inkább nehezítenék, eszetlen, milyen segghülyéket átengednek azon a vizsgán...
A vadászvizsgát nem ismerem, és azt sem tudom, mennyi illetőnek sikerül, azonban a "Sport" célú fegyvervizsgán már az elméleti részen a 25-ből 14 megbukott, és ez jó vagy rossz ráta ?
Nem pofa alapján, önkényesen bukott meg az a 14 ember, hanem objektívan nem sikerült a Megfelelt pontszám az írásbeli teszten.
A "Sport" célú fegyvervizsga írásbeli tesztjén 90 %-ot kell tudni, azt hova lehetne nehezíteni még ? Én az írásbelihez nem nyúlnék, én is megszokás alapján 90 %-ot várnék el attól, aki szeretne saját tulajú fegyót.