Ne keverd össze a szezont a fazonnal! Ha a telefonoddal akarod beverni a szöget a falba és nem sikerül+a teló széttörik, akkor nem a telefonban van a hiba.
Ahogy Horváth Zoli (Olli/Zoli hajói) fogalmaz a Graf Zeppelin cikkben, a német mérnökök és az ipar világ-színvonalon teljesített, "csak" a maradi döntéshozók képtelenek voltak modern elvek mellett, rendszerben alkalmazni az eszközöket. Valakitől olvastam régebben a gondolatot, - lehet, hogy szintén Zoli volt - hogy ha a németek bevárják a Tirpitz és a Graf Zeppelin elkészültét + a cirkálókkal és a Scharnhorst osztállyal együtt nagyon durva erőt tudtak volna összpontosítani.
A Graf Zeppelin pedig nagyon is hogy létezett. Egy "köpésre" volt a befejezéstől, a fedélzeti gépeinek nagy része le volt gyártva.
Egyszerűen látni kell, hogy a németek és a japánok is a legnagyobb vereséget a hírszerzés terén szenvedték el - ami természetesen a fizikai vereséghez is vezetett.
A midway-i csodát is a kódfejtők és az idióta japánok tették lehetővé. A japánok egészen elképesztő módon az aktuális kódváltoztatás előtt leadták a teljes haditervet rádión. Ott is gyakorlatilag mire a csatahajók beérkeztek a hadműveleti zónába, a csata eldőlt, így megint elmaradt a nagy fellépés. Ott és akkor minden mozzanat az amiknak kedvezett. Még így is, hogy ismerték a teljes tervet, apró nüanszok döntöttek. Egy teljes szemtől szembeni csatában szerintem az amik alulmaradtak volna. Akkor még a japán állomány profi volt. Az egyedül maradó Hiryu gépei gyakorlatilag kiütötték a Yorktown-t a harcból.
Azt nem tudom, vajon a beérkező csatahajók elég közel tudtak volna kerülni az ami laposakhoz. Szerintem nem várták volna be őket.